Šta je novo?

Koliko mi je MB neta dovoljno? :)

Ja koristim "normalno" i ne potrosim vise od 150MB mesecno. :) Godinama. Bez ikakvog ustezanja.

Nemam potrebe na mobu da otvaram YT. Cak ne koristim Operu koju ima kompresiju (iako je imam).

Sasvim individualna stvar.

Nisam rekao da moraš da potrošiš 3-5GB; poenta je da ljudi koriste net bez ustezanja i bez da kad sednu negde odmah gledaju da li ima wifi. A danas se velika većina ljudi usteže kako bi se nekako uklopili u neki paket, koji obično sadrži mizernih 500-1000MB.
Da li će se potrošiti 200MB ili 10GB nije bitno, kao što nije bitno hoće li se utrositi 50min ili 1000min za razgovore.

Poslednja izmena:
Iskreno ja sam pitao za ovu potrosnju jer nikad ranije nisam imao smart telefon pa samim tim nisam ni imao potrebe za mobilnim internetom. I mislim da cu ako resim ici ili na varijantu Ply+solo za pocetak cisto da probam da vidim da li se uklapam u taj paket (a voleo bi da se uklopim) ili ako vidim da je malo onda na varijantu PiS Basic + postpade internet od 5 GB. Stim da bi u drugoj varijanti automatski dobio 50% vise interneta i broja minuta i SMS-a ,sa 20% popusta na PiS. Ja inace ne trosim vise od 150 min mesecno na razgovor.

Poslednja izmena:
Uzmes lepo Nova 2 uz sve pogodnosti za Mladje od 30, 545din mesecno, ako ti bas zatreba, u Dual SIM fonu stavis 3GB net za 300din. Koji moj placate po 1000+.... samo terate navise cene.
Ili Nova 3 za 850din, a nudi ti vise svega od Play + Solo.

Ovo sto je desp opisao ima smisla samo u njegovom svetu... u zapadnom (a i daleko istocnom) svetu se enormno smanjivalo i smanjuje se koliko MB se dobija u paketima. Sta mislis, desp, da svi Korejanci nose tarife od 100$? Ne, svi su na <50$, gde dobijas po 100-500MB :)
I svuda se nalazi WiFi, a prilicno se koriste telefoni.

TO sto ti ne umes sa 1GB da izdrzis na mobilnom uopste nije normalno :)

Poslednja izmena:
3gb moze odmah za 442 na 24 meseca,295 moze ako je stari korisnik.e sad to stari korisnik,koliko treba prodje vreme zanju najbolje ovi sto su u vip,dal to vazi posle 2-3 meseca ili 5-6 nije svejedno :)

@alfa A što bi me interesovalo koliko koreanci ili egipćani plaćaju ili troše? Možda me recimo više interesuje koliko u paktima imaju u Austriji. Ili pak smatraš da 100-500MB treba da bude i ostane neki standard u paketima? Zašto onda ne 10-50MB? Može i to da bude dovoljno.

Edit: Koliko se sećam iz 4G teme, ali i iz ostalih, nisam jedini, ima nas ipak mnogo nenormalnih koji se ne uklapaju sa 1GB :)

Poslednja izmena:
Što više megabajta i što kvalitetniji internet to se navike u korišćenju istog menjaju.

Samo polako da ne probiješ 1GB pa postaneš nenormalan :)

@alfa A što bi me interesovalo koliko koreanci ili egipćani plaćaju ili troše? Možda me recimo više interesuje koliko u paktima imaju u Austriji.
Treba da te brine jer je trend da se smanjuje kolicina MB.

Edit: Koliko se sećam iz 4G teme, ali i iz ostalih, nisam jedini, ima nas ipak mnogo nenormalnih koji se ne uklapaju sa 1GB :)
Npr. onaj sto gleda serije dok vozi autoputem samo, ali nikako u naseljenom mestu? Da, bas normalno :D

SBB UniFi mi je smanjio mesecnu 3G Telenor potrosnju sa oko 1000MB (bez youtube) na 100MB, tako da dosta zavisi od dostupnosti WiFi-a.

Obrni okreni potrosnja mobilnog interneta raste svuda u svetu,tako i kod nas.Za 3-4 godine ce se duplirati potrosnja,pa i kod nas to je realnost,koji ce paket biti ,zavisi od njihove procene,ali na svakom trzistu posebno_Ono mozemo gledati i austriju,tamo je cena benzina odprilike pala kao kod nas sad,a koji je njihov standard..
Ili cenu benzina u veneculeli koja je sa 1 dinara skocila na 60 cak,ili u americi gde je litar otprilike 50-60 dinara,bas ni mene mnogo ne zanima,kad znam da svaka pogodnost ece doci,doci ce pre svega neki namet ,pre bi ocekivao da uvedu neku taku na mobilni 100 dinara kao luksuz :)
A da je nasem obicnom coveku potrebno vise mb to stoji,naucili ljudi da koriste ove savremene saklamerije od telefona,oce da pogledaju fb,neku vest.Evo lik koji cisti zgradu gleda nesto i gundja.Malo mb ima,covek napravio pus pauzu,i da baci pogled na mob ali kraj meseca i nema mb.Svi se navikli i trose i svima fale mb :)

Ja sam lepo naveo u 4G temi da će za 5god. u svetu primarno i najzastupljenije korišćenje interneta biti baš preko mobilnih mreža.

Pre svega jer je to najbrže rastuća tehnologija, a sve više drugih tehnologija se zbog cene i dostupnosti integriše na internet.

Osim toga bakarni prenos signala bar na veće udaljenosti odlazi u penziju kao i sve tehnologije koje su primarno bile zastupljene na njemu.

Više od 150god. se bakar koristi u prenosu signala i konačno će ga dostojno zameniti modernija i kvalitetnija GSM tehnologija.

A što se same potrošnje količine podataka tiče ona rapidno raste sve dok se potrebe globalnog (i lokalnog) tržišta ne zadovolje, a po svemu sudeći nismo ni blizu tog momenta.

Ja kući i u firmi koristim VDSL tehnologiju, ali kad sam na terenu mobilni internet.

Do sada mi ni najveći paketi na mobilnom nisu bili dovoljni ali i tu ima pomaka Telenor nudi 3x veće pakete za iste pare.

VDSL mi u firmi uopšte ne završava potrebe jer se poslovanje po raznim aspektima sve više okreće na online.

Ali šta da se radi živimo u Srbiji gde FTTH tehnologija i dalje misaona imenica za većinu, samim tim i kvalitetni servisi i brzine koja ona donosi (1Gb/s, 10Gb/s...)

Vise se trosi, ali ne kosta manje. U UK sam imao PREPAID pre nekih 5 godina gde se za 10funti kredita (samo da se uplati) dobijao po 1GB neta na mesec dana, a ostaje kredit netaknut.
U Koreji je bilo paketa od 5$, za 20$ je moglo nekoliko GB da se dobije. Sada ne postoji paket ispod 30$, a dobija se 100MB neta. Naravno, tu ima pregovora, mnogo vise nego kod VIPa/Telenora (do nivoa da je meni muka, i da sam koristio KT broj za pozive, posto ionako imam WiFI svuda dostupan).
U Nemackoj je isti trend. U UK je isti trend.

Sta treba da gledam, Makedoniju kao primer? How yes no... iskren predlog, skresajte potrosnju mobilnog neta na minimum, jer ce uskoro doci jos vece kresanje MB u paketima. Ne u najvisim mozda, i verovatno ne u srednjim da bi se nekako "motivisao"" narod na skuplje pakete, ali bice kresanja paketa ispod 1000RSD.

skresajte potrosnju mobilnog neta na minimum

Cekaj covece kako da skresem potrosnju na minimum kada mi paket od 50GB ode do 10-tog u mesecu?

Ne koriste svi mobilni net nebi li gledali YT klipove i serije

Neko to koristi i u profesionalne svrhe gde idu mnogo vece kolicine podataka koje se salju u firmu

jer ce uskoro doci jos vece kresanje MB u paketima. Ne u najvisim mozda, i verovatno ne u srednjim da bi se nekako "motivisao"" narod na skuplje pakete, ali bice kresanja paketa ispod 1000RSD.

Iskreno ja net od kad znam za sebe nisam placao ispod 1000din. mesecno cak i dok sam koristio dial-up vezu.

Ok je neka cena od 1500-2000din. i misilm da u tim okvirima treba da ostane samo da bude sto veci bandwidth

Operateri polako uvode i flat mobilni net, a ne da smanjuju količinu. Eto i mts duplira količinu za deo UO, a vip daje duple megabajte za ceo ugovor za produženje. Nema tu reči o smanjenju. Količina neta u paketima polako postaje praktično jedina stvar kako mogu da pridobiju ili sačuvaju korisnike.

Sta treba da gledam, Makedoniju kao primer?
Pomešao si, MK sam bio dao kao primer za jeftin fiksni telefon i kućni net :)

Cekaj covece kako da skresem potrosnju na minimum kada mi paket od 50GB ode do 10-tog u mesecu?
Ne koriste svi mobilni net nebi li gledali YT klipove i serije
Neko to koristi i u profesionalne svrhe gde idu mnogo vece kolicine podataka koje se salju u firmu
Ti nisi uopste tipican.
Imas i pakete od 500GB za poslovni mobilni net u MTSu ako ti bas treba. (Svega 400e :D)

Iskreno ja net od kad znam za sebe nisam placao ispod 1000din. mesecno cak i dok sam koristio dial-up vezu.
Sto je OK kada je FLAT, tj. ne smanuju ti brzinu, ne uvode FUP, i nema ogranicenja kao sto ima za mobilni net.

Operateri polako uvode i flat mobilni net
Da vidim... bilo ga je pre 4-5 godina u USA, ukinut skroz pre 3 godine.
Bas se uvodi... tako sto nestaje :D

a ne da smanjuju količinu.
Mucak... ja ti naveo koliko je smanjena kolicina neta, ti opet nesto suprotno?
U normalnim zemljama se uvode WiFi hotspots, koji su dostupni korisnicima te mreze. Npr. Vodafone nudi BT hotspots, uz ogranicenu kolicinu, Olleh nudi KT hotspots, itd. Kao sto ce verovatno Telenor da ponudi UniFi.
Ali kolicina MOBILNOG neta ne raste. Ponude nesto sto izgleda bolje od postojeceg, ali iskljucivo na skupljim paketima.
Ali kolicina OPADA.

Eto i mts duplira količinu za deo UO, a vip daje duple megabajte za ceo ugovor za produženje.
Hmm, nakon sto su smanjili prilicno MB u paketu? :D I nakon sto je MTS davao duple MB CELU UO?:)
Ti samo nalazis nesto sto ti odgovara u ideji, a u stvari ignorises ili namerno ne pomenes ostatak koji cini celinu!

Pomešao si, MK sam bio dao kao primer za jeftin fiksni telefon i kućni net :)
Nisam pomesao, nego sam se nasalio :) Jedna lasta ne cini prolece!

Ma kako hoćeš, nisam obraćao pažnju za koreju, japan, egipat; pogledam ponekad australiju i evropu pošto me to zanima jer ponekad tamo putujem, pa zato kazem da megabajte u paketima nude konstantno više.
Lakoća pristupa i dostupnost wifi nije ni za poređenje sa mobilnom mrežom. Osim u kući, kancelariji i kafiću...

Ako je tebi dovoljno 500MB, stvarno nemam ništa protiv, samo ne treba sve da ubeđuješ da treba svi da se uklapaju u to. Meni je dovoljno 120-150min i 20sms-a, pa ne pričam kako svi treba da se u to uklope.

Operateri polako uvode i flat mobilni net, a ne da smanjuju količinu. Eto i mts duplira količinu za deo UO, a vip daje duple megabajte za ceo ugovor za produženje. Nema tu reči o smanjenju. Količina neta u paketima polako postaje praktično jedina stvar kako mogu da pridobiju ili sačuvaju korisnike.

Apsolutno se slazem i potpuno si upravu.

@alfa

Pre svega nasa podzemna i nadzemna infrastruktura je u katastrofalnom stanju ako se izadje van beogradske dvojke

Preko tako lose mreze gde u pojedinim krajevima nisu videli novu opremu od kraja II svetskog rata zaista neznam kako zamisljas da ti ljudi budu uopste u kontaktu sa svetom

Takvi dok nije mobilni usao u siroku primenu su bili maltene odseceni od sveta

Sve te probleme telefonije je resila GSM mreza a sa najnovijom generacijom LTE docice i novi servisi brz internet i IPTV

U Srbiji je ogroman broj takvih koji zive u ruralnim podrucijima i za koje ce ovo biti pravo otkrovenje

Da se ne osecaju kao gradjani drugog reda u odnosu na one koji zive u krug dvojke

Poslednja izmena:
Sto je OK kada je FLAT, tj. ne smanuju ti brzinu, ne uvode FUP, i nema ogranicenja kao sto ima za mobilni net.

FUP je nuzno zlo zbog ovih nenormalnih koji seduju po 600 torenta

Da vidim... bilo ga je pre 4-5 godina u USA, ukinut skroz pre 3 godine.
Bas se uvodi... tako sto nestaje :D

Ti poredis USA gde je pokrivenost optickim kablom gotovo 70% njihovog kontinenta (USA+Kanada)

Kad se vec setas po svetu odi do Finske gde u njihovim ruralnim podrucijima putem GSM-LTE mreze nude fantasticnih 200Mb/s

U normalnim zemljama se uvode WiFi hotspots, koji su dostupni korisnicima te mreze.

Uvodi se jer znas zasto? Zato sto su ogromne pare dali da bi zavrsili opticku mrezu pa sada gledaju da na sve nacine naplate to

Kolika je pokrivenost teritorije Srbije optickim kablom u procentima u odnosu na sve vodece drzave EU i koliko zaostajemo po tom pitanju za njima voleo bih da mi odgovoris?

Kao sto ce verovatno Telenor da ponudi UniFi.

A oni koji u svom mestu nemaju UniFi oni da crknu jel???

Ali kolicina MOBILNOG neta ne raste. Ponude nesto sto izgleda bolje od postojeceg, ali iskljucivo na skupljim paketima.
Ali kolicina OPADA.

Rasce kod nas jer u mnogim krajevima alternativa ne postoji

Ma kako hoćeš, nisam obraćao pažnju za koreju, japan, egipat; pogledam ponekad australiju i evropu pošto me to zanima jer ponekad tamo putujem, pa zato kazem da megabajte u paketima nude konstantno više.
Pa nije konstanto vise, pricam vec nekoliko puta da se smanjuje u UK i DE, to je Evropa :D To sto si nasao nesto u Austriji kao kontraprimer, i Makedoniju za minute nije pravilo, vec IZUZETAK.
Znaci:
- USA imala, pa ugasili FLAT mobilni net
- UK imali 1GB besplatno samo za dopunu kredita, vazio 30 dana, sada nema 1GB u prepaidu bez da se plati. (to sto ima poneki promo nije tipicno, promo je PROMO)
- DE nudili slicno za 5-15e, trenutno nema u stvari postpaid za 15e ;)
- Koreja i Japan su imali po nekoliko GB na nizim paketima, sada pocinje od 100MB, za 30$.

Sta si ti nasao? Austriju? Jednu zemlju? U stvari kako tamo ima vise? Bila je tarifa od 10e sa 1GB i unlimited calls unutar Austrije. Sada NEMA tarife od 10e.
Kako to ima vise?

Lakoća pristupa i dostupnost wifi nije ni za poređenje sa mobilnom mrežom. Osim u kući, kancelariji i kafiću...
Anygate je dostupan u verovatno 30% Koreje, barem 30% Seula (to je javni free wifi, ima ga na ULICAMA cak, bilo ga je u mom stanu, radi brze nego bilo koji komercijalni net kod nas :D), ima jos jedan (ne secam se imena) na oko 15% teritorije dostupan svima. Preko toga, posto je svako korisnik OLleh ili SKT-a, ima pristup njihovim WiFi hotspotovima, kojih ima SVUGDE. Ceo Seul ti je pokriven WiFi-em skoro.
JA sam imao skoro svugde WiFi besplatan, kao stranac (imao OLleh net u kuci, dobijam Olleh wifi pristup po zemlji). Nije mi ni trebao mobilni net. Tu i tamo gde nema dometa za net, nije bio problem, pomerim se 5m i imam domet.

Tacno, to nije za poredjenje sa mobilnim netom... posto radi bolje nego mobilni net kod nas, bukvalno, i to prilicno.

Ako je tebi dovoljno 500MB, stvarno nemam ništa protiv, samo ne treba sve da ubeđuješ da treba svi da se uklapaju u to. Meni je dovoljno 120-150min i 20sms-a, pa ne pričam kako svi treba da se u to uklope.
Pazi, jedno je da ti treba za posao, to je nesto specificno.
Ali da ti treba za upload slika na FB, Insta, Cloud saving, slusanje muzike, YT i slicno... to nije za mobilni. Da, sve vise i vise se koristi, ali nije normalno. (ne u smislu "ti si lud", vec nije smisleno da se tako nesto radi preko mobilnog neta)

Takve price samo od onih koji rade za telekomunikacione operatere, ili ne shvataju da su im free reklama.

Znaci po tebi je resenje da me neko finasijski odere da bi ja mogao normalno da koristim jel tako?
Ne, ti si prosle godine mogao uzeti mTel karticu i imati neogranicen net :) U stvari pretprosle, tako nesto...

FUP je nuzno zlo zbog ovih nenormalnih koji seduju po 600 torenta
Ne, to se uvodi na kucnom netu, i nije nuzno zlo, vec je nacin da se ubije net neutrality, tj. da pocnu da naplacuju na osnovu toga za sta koristis net.
To da se uvodi zbog torrentasa je spin.

Ti poredis USA gde je pokrivenost optickim kablom gotovo 70% njihovog kontinenta (USA+Kanada)
Ne poredim, vec mi samo pratimo svet, nalaze nacine operateri da vise zaradjuju - videli su sta radi u svetu. Desp je poceo kako su svetu raste koliko se MB daje u paketima, i da FLAT postaje standard, ja samo pokazujem da nije tako :)

Uvodi se jer znas zasto? Zato sto su ogromne pare dali da bi zavrsili opticku mrezu pa sada gledaju da na sve nacine naplate to
? Kakve ovo veze ima? Pa hotspots su BESPLATNI tim korisnicima, bukvalno su samo nacin da se rastereti 3G/4G a ne da se nesto dodatno zaradi..

Kolika je pokrivenost teritorije Srbije optickim kablom u procentima u odnosu na sve vodece drzave EU i koliko zaostajemo po tom pitanju za njima voleo bih da mi odgovoris?
No clue? Kakve ovo veze ima?
Ja bi voleo da mi ti odgovoris: da li bi uzeo 50/50 za 20 funti ili 100/100 za 25GBP kod BT-a u UK? Ili nekog drugog operatera tamo, nebitno?
Ili bi radije nas 50/2 za nesto manje?
A oni koji u svom mestu nemaju UniFi oni da crknu jel???
UniFi-a sada ima na svakom cosku gde ima SBB home gateway-a.

Rasce kod nas jer u mnogim krajevima alternativa ne postoji
Prvo treba da se VRATI na onoliko koliko je bilo, pa tek onda moze se reci da moze rasti :)
Bice raznih promocija, kao VIP FLAT 4G prva 4 meseca, ili mesec za probu, itd. Ali da raste kolicina, bez da raste cena, nece.

Anygate je dostupan u verovatno 30% Koreje, barem 30% Seula (to je javni free wifi, ima ga na ULICAMA cak, bilo ga je u mom stanu, radi brze nego bilo koji komercijalni net kod nas :D), ima jos jedan (ne secam se imena) na oko 15% teritorije dostupan svima. Preko toga, posto je svako korisnik OLleh ili SKT-a, ima pristup njihovim WiFi hotspotovima, kojih ima SVUGDE. Ceo Seul ti je pokriven WiFi-em skoro.
JA sam imao skoro svugde WiFi besplatan, kao stranac (imao OLleh net u kuci, dobijam Olleh wifi pristup po zemlji). Nije mi ni trebao mobilni net. Tu i tamo gde nema dometa za net, nije bio problem, pomerim se 5m i imam domet.

Tacno, to nije za poredjenje sa mobilnim netom... posto radi bolje nego mobilni net kod nas, bukvalno, i to prilicno.

Kad budem video takvu pokrivenost i kvalitet WiFi hotspot-ova kod nas onda i treba da smanje sve na mobilnom internetu.

U Srbiji je LTE spasenje da konacno cela zemlja ima koliko toliko kvalitetne brzine i internet kao ostatak sveta, jer nam je kablovska infrastruktura u potpunom rasulu

Ne, ti si prosle godine mogao uzeti mTel karticu i imati neogranicen net :) U stvari pretprosle, tako nesto...

Ja na primer nisam mogao ne bih da iznosim razloge

Ne, to se uvodi na kucnom netu, i nije nuzno zlo, vec je nacin da se ubije net neutrality, tj. da pocnu da naplacuju na osnovu toga za sta koristis net.
To da se uvodi zbog torrentasa je spin.

FUP je spas za sve nas koji internet ne posmatramo kao neki izvor ispunjenja svih zelja koje nismo u stanju sebi da stvorimo

Vec kao izuzetno vredan resurs koji treba da donese dalji prosperitet kako za nas licno tako i za siru drustvenu zajednicu.

Ste strane jako pozdravljam uvodjenje paketa od recimo 500GB mesecno po FUP pravilima koji je takoreci FLAT paket

? Kakve ovo veze ima? Pa hotspots su BESPLATNI tim korisnicima, bukvalno su samo nacin da se rastereti 3G/4G a ne da se nesto dodatno zaradi..

Jesu besplatni za one koji im placaju paket sa mobilnim, internetom, televizijom i fiksnim pa kao evo vam WiFi besplatan;)

Odi kao turista pa probaj da se zakacis da vidis koliko je to sve besplatno

Ja bi voleo da mi ti odgovoris: da li bi uzeo 50/50 za 20 funti ili 100/100 za 25GBP kod BT-a u UK? Ili nekog drugog operatera tamo, nebitno?
Ili bi radije nas 50/2 za nesto manje?

10Gb/10Gb za 250GBP :D

UniFi-a sada ima na svakom cosku gde ima SBB home gateway-a.

UniFi ima tamo gde postoji SBB mreza, a to ne da nije na svakom cosku nego nije ni u svakom gradu za manja mesta da i ne spominjem

Ali da raste kolicina, bez da raste cena, nece.

Mislim da te Telenorova akcija sa 3x vise saobracaja za iste pare potpuno demantuje.

Ja pričam o celoj Evropi da se povećava količina interneta u paketima, pa i u UK; juče ih je pomenuo Septimus, gde imaju "mali" paket sa 12GB i veliki - flat (naravno sa "pravilima"). Razlika nekoliko funti.
Wifi je svakako mnogo manje upotrebljiv u odnosu na mobilni net (naročito 4G), pa ne bih to ni da uzimam u obzir. Kome znači nešto unifi, pozdravljam, ali meni ne.

Poslednja izmena:
Ja pričam o celoj Evropi da se povećava količina interneta u paketima, pa i u UK; juče ih je pomenuo Septimus, gde imaju "mali" paket sa 12GB i veliki - flat (naravno sa "pravilima"). Razlika nekoliko funti.

Covek nedokazan tera svoje pa sve i da nije tako :d

Na globalu se svakako povecava to se moglo videti i na sajtu netindex dok je postojao

Cene će svakako rasti, bez obzira da li se uvećavali paketi ili ne. Kao i za sve ostalo...

trebalo bi plate da porastu bar malo kod nas jer su nam cene bas dosta porasle

Cene nece tako lako rasti,a koliko znam i secam se,telenor je imao neke pakete prosle godine za 3000 i kusur je davao 50gb,sad za 1900 daje 50gb.Ko je stari korisnik daje cak 100 li 150.MTS jako dugo nije menjao cene a pre toga su bile vece....
Privredni rast i promet uopste opada u celom vetu pa i kod nas,i nema bas logike da se povecava,znaju oni dobro situaciju i ladno bi podigli cene odavno.Ali nema efekta,nema vise ko da kupuje robu tako msovno kao raije nazalost...
Odavno u prodaju ovo ono, jako snizeno (pred istek roka),a kod operatera malo malo pa pise snizeno.... kad je to bilo ranije :)

Kad budem video takvu pokrivenost i kvalitet WiFi hotspot-ova kod nas onda i treba da smanje sve na mobilnom internetu.
Ide se u tom smeru.

FUP je spas za sve nas koji internet ne posmatramo kao neki izvor ispunjenja svih zelja koje nismo u stanju sebi da stvorimo
Zabrani torrente, ali ne uvodi FUP. To vec moze da prodje. FUP je samo nacin da ti uvedu jos placanja. Shvatices to jednom... kada bude kasno :(

Ste strane jako pozdravljam uvodjenje paketa od recimo 500GB mesecno po FUP pravilima koji je takoreci FLAT paket
A zasto je to FLAT? Ima ljudi kojima treba 5TB mesecno.. recimo meni za posao i treba 5TB jer stalno skidam ili uploadujem memory dumps, koji su u ovo doba 8-32GB po komadu, oko 1-30GB kompresovani. Srecom ja imam kucni net..
Hoces nesto vise od postojeceg, a sada si sam uveo ogranicenje, za nesto sto eto moze da ima korisnicku bazu?
Naravno, po nekoj 20EUR ceni, ne 200EUR, koliko bi nasi naplatili :)

Jesu besplatni za one koji im placaju paket sa mobilnim, internetom, televizijom i fiksnim pa kao evo vam WiFi besplatan;)
Uzmem pass od nekoga koga znam tamo i imam besplatan wifi. Ili kupim za 5eur tiket za wifi, koji mi nedelju dana daje pristup svim Wifi-evima tog providera.
Mislis da je to gore od 10GB mobilnog neta?:)
A cak i da ne platim i to, postoje dva javna wifi servisa, skroz besplatna i dostupna svima. Ne pokrivaju mozda 50%, ali nisu daleko. I u samom Seulu za strance nisu losi. Sta vise, bolja pokrivenost nego Telenor u NS trenutno :D Ili MTS na Vozdovcu.

10Gb/10Gb za 250GBP :D
Pitam te ozbiljno za ova dva - sta bi izabrao?

UniFi ima tamo gde postoji SBB mreza, a to ne da nije na svakom cosku nego nije ni u svakom gradu za manja mesta da i ne spominjem
Sto ce se vremenom menjati.

Mislim da te Telenorova akcija sa 3x vise saobracaja za iste pare potpuno demantuje.
Vec sam rekao, ne uzimaj PROMOCIJE u obzir. Ovo je za postojece korisnike neki promo, ko zna dokle ce trajati. Kada svako moze to da dobije odmah, kao standardnu ponudu, tada je mozemo uzeti u obzir.

Gde konkretno to ima FLAT? Iskreno sam gledao, i nije FLAT, cak ima i vidnih ogranicenja, tipa 12GB na Three-u je limit za sharing, preko toga samo na mobilnom sta se potrosi. MiFi ide do 20GB samo.

Wifi je svakako mnogo manje upotrebljiv u odnosu na mobilni net (naročito 4G), pa ne bih to ni da uzimam u obzir. Kome znači nešto unifi, pozdravljam, ali meni ne.
Kako to mislis da je manje upotrebljiv?:) Mislis zbog toga kakve brzine trenutno imamo na UniFi-u ili smatras da WiFI ne moze bolje brzine da opslzi?:)
Ja sam na Xperia S fonu izvlacio i preko 100/100Mbps na wifi-u u Koreji ;) Na ULICI. U stanu u bilo koje doba nije padao ispod 70/70. Minimum vani koji sam dobijao je 30/30.

To je prilicno brze od 4G! I to je bilo u doba kada je 4G vec bio u prilicnom jehu u Koreji, jer je VoLTE radio vec duze.

Cene nece tako lako rasti,a koliko znam i secam se,telenor je imao neke pakete prosle godine za 3000 i kusur je davao 50gb,sad za 1900 daje 50gb.Ko je stari korisnik daje cak 100 li 150.MTS jako dugo nije menjao cene a pre toga su bile vece....
Cekaj malo... MTS je nudio standardno 50GB vec koju godinu za ~2000, uvek je bilo 50% popusta (tj. ~5 ggodina koliko ga ima i na postpaid pakete). Kako je to povecano kada je nesto vec postojalo?:)

Ovo sto Telenor daje 150GB je promo, kada bude standardna ponuda, tada mozemo da je uvrstimo. Dakle, nesto sto znate da ce ostati duze nego sam ugovor. A ne smanjiti GB ili povecati cenu posle.

Pa eto, u Three je taj standardni paket sa 12GB. Ja ne mislim da to znači da polako smanjuju količinu megabajta u paketima, već obrnuto. Čisto sumnjam da je pre nekoliko godina bio veći.
Ok, neka je tako u Seulu. A dok ne budemo imali približno toliko upotrebljiv (i besplatan) wifi, ipak ću se držati mobilnog neta. Koji je sada kod nas vrlo upotrebljiv, za razliku od wifi. A nekako mi se čini da ćemo takav wifi da imamo onda kad budemo imali kućni net kao u Rumuniji a fiksni telefon po ceni kao u Makedoniji, istovremeno :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno