Šta je novo?

SteamOS

Zelim da SteamOS i Linux gejming umru u najgorim mukama, ne zato sto sam hejter Linuxa ili Valve-a nego zato sto je cela ova prica pokazala pravo lice Linux gejmera. Muka mi je citati njihovo "misljenje" po redditu, gamingonlinux i ostalim mestima gde se skupljaju. Najgora grupica likova koji su utripovali nekakvu velicinu. Kao da su svi Stallmanovi sledbenici, samo sto oni valjda ne bi smeli da igraju igre jer nisu free & open source software.

Da nikada ne udjete u raspravu sa novokomponovanim linux gejmerima vam zelim. Osim ako ne zelite da razbijate glavu kao kada citate youtube komentare balave dece sto naricu engleski jezik.

Malo vesti za kraj. Od velikih igara nekim cudom Street Fighter V je planiran za SteamOS. Od Betmena, Witchera, Mad Maxa i ostalih "obecanih" proslogodisnjih hitova nema nista. Takodje je Wargaming najavio novi Master of Orion za Linux. Ne znam sta im bi. Jos uvek se portuju Total War igre. XCOM2 ce imati Linux podrzu day one. Torment nece imati podrsku dok ne izadje iz early access-a, mozda i otkazu. Valve se ponasa kao ubica koji je sakrio les u podrumu, cuti i nista ne komentarisu u nadi da ce ljudi zaboraviti da je SteamOS ikada postojao.

Ja ne znam gde se ti toliko istripuješ i koji te Linux igrači nerviraju, ja uglavnom posećujem https://www.gamingonlinux.com/ i komantari su sasvim normalni.

Valve ništa ne hajpuju, kao ni dosad. Ćute ljudi i rade. Platforma polako napreduje, igre polako dolaze, nogu pred nogu, nema tu žurbe.

Zelim da SteamOS i Linux gejming umru u najgorim mukama, ne zato sto sam hejter Linuxa ili Valve-a nego zato sto je cela ova prica pokazala pravo lice Linux gejmera. Muka mi je citati njihovo "misljenje" po redditu, gamingonlinux i ostalim mestima gde se skupljaju. Najgora grupica likova koji su utripovali nekakvu velicinu. Kao da su svi Stallmanovi sledbenici, samo sto oni valjda ne bi smeli da igraju igre jer nisu free & open source software.

Nemoj da citas.

Ja ne znam gde se ti toliko istripuješ i koji te Linux igrači nerviraju, ja uglavnom posećujem https://www.gamingonlinux.com/ i komantari su sasvim normalni.

Valve ništa ne hajpuju, kao ni dosad. Ćute ljudi i rade. Platforma polako napreduje, igre polako dolaze, nogu pred nogu, nema tu žurbe.

Izmedju ostalog ti redovni na gamingonlinux i verovatno isti ti likovi na /r/linux_gaming. Nervira me kada covek nema osecaj za realnost, kao sto oni nemaju. Cim neko odlozi igru iz opravdanih razloga on je neprijatelj i za bojkot. ***e, najbolji port smo dobili od Lariana. Jeste kasnio godinu i kusur ali sta da se radi. Tripuju se ljudi da ako nesto pise na Kickstarteru to je garantovano da ce da bude tako. Vise od pola KS funded igara nije videlo svetlost dana a oni kukaju zasto Linux podrska nije ispostovana. Kuka se na svaku sitnicu a svesno se zanemaruje kada pomenes cinjenicu da Linux ima oko 1% trzisnog ucesca i da je razvijanje za Linux dobra volja developera, na momente je Valve obecavao nekakav bum ali od toga nema nista. Kada to napises i argumentovano objasnis situaciju onda krenu da te pljuju i zasipaju minusima. Nisu daleko od drugih kultova koji postoje na redditu, pojma oni nemaju o zivotu.

Zbog takvog toksicnog stava ce Linux gejmeri u buducnosti da dobiju jedan masni sipak od komercijalnih developera i moci ce da se vrate igranju amaterskih modova Q1/2/3 endzina.

Poslednja izmena:
Ne postoje linux gejmeri ;-)

Nemoj da citas.

Prestao sam. Ali tu i tamo naletim na nesto vezano za linux gejming. Pa me zaboli glava. Zapravo Linuxu treba uspesan SteamOS jer onda postoji sansa da vecina normalnih gejmera preovlada i da se besna druzina podvede pod statisticku gresku, sto ako se gleda sira slika vec i jesu. Uopste ne zameram Valve sto su uradili to sto jesu (iskoristili Linux i developere da bi napravili dil s Microsoftom), realno ti ljudi zasluzuju sve obmane. Kada samo pogledas ko vodi tu zajednicu: lik koji se ubio jer je patio od sizofrenije (Ian Murdock), Linus Torvalds koji ima sopstvene psihoze, Stallman koji je klinicki lud vec 30 i kusur godina, onda postane jasno zasto niko normalan (Eric S. Raymond) tu ne moze opstati dugo ili jednostavno ne zeli nista da ima sa tom zajednicom.

Edit: Ti likovi i njihovi cupavi sledbenici cije godine rangiraju od 15-30, posle kojih ih prestaje zanimati Linux jer "odrastu" i postanu sve ono sto su do tada prezirali, su demonizovali jednog Mark Shuttleworth-a, coveka koji je najvise uradio na popularizaciji Linuksa medju sirokim narodnim masama. Da nije njega bilo i Ubuntu-a, zastupljenost Linuksa na desktopu bi se merila promilima. Ne vole coveka samo zasto nije totalna ****** i pokusava da napravi kompromis, da pomiri dva sveta. Iz istog razloga ti likovi mrze Google i Android iako je to defacto open source operativni sistem ukoliko zanemarimo Google servise koje niko nikoga ne tera da koristi.

Poslednja izmena:
Izmedju ostalog ti redovni na gamingonlinux i verovatno isti ti likovi na /r/linux_gaming. Nervira me kada covek nema osecaj za realnost, kao sto oni nemaju. Cim neko odlozi igru iz opravdanih razloga on je neprijatelj i za bojkot. ***e, najbolji port smo dobili od Lariana. Jeste kasnio godinu i kusur ali sta da se radi. Tripuju se ljudi da ako nesto pise na Kickstarteru to je garantovano da ce da bude tako. Vise od pola KS funded igara nije videlo svetlost dana a oni kukaju zasto Linux podrska nije ispostovana. Kuka se na svaku sitnicu a svesno se zanemaruje kada pomenes cinjenicu da Linux ima oko 1% trzisnog ucesca i da je razvijanje za Linux dobra volja developera, na momente je Valve obecavao nekakav bum ali od toga nema nista. Kada to napises i argumentovano objasnis situaciju onda krenu da te pljuju i zasipaju minusima. Nisu daleko od drugih kultova koji postoje na redditu, pojma oni nemaju o zivotu.

Stvar je u tome što je Larian na Kikstarteru obećao Windows, Mac i Linux verzije, da bi onda izbacio samo Windows, kasnio sa Mac-om, a onda napravio nenajavljene verzije za konzole, tablete i peglu pre nego što se najzad smilovao da izbaci obećanu Linux verziju dve godine kasnije. Meni ne smeta pošto je igra izašla u dobrom stanju, ali kapiram da bi neko ko je platio za Kickstarter imao debelog razloga za ljutnju. Kao da ti platim da mi doteraš auto iz Srbije, a ti to uradiš posle pola godine i kažeš da nisi mogao pre jer si imao važnijeg posla koji ti donosi veću lovu. Ok, ali nemoj davati obećanja koja ne planiraš da ispuniš. Generalno je problem što mnogi na prazno obećavaju kule i gradove na Kickstarteru kad im treba kinta, ne vidim zašto bi bilo opravdanje za njih to da su drugi na Kickstarteru još veći mufljuzi.

Poslednja izmena:
Meni je najinteresantnije sto bas ti isti koji su hajpovali od pocetka sad naprasno hejtuju isti ovaj projekat.

Ne postoje linux gejmeri ;-)

Ja sam recimo Linux gejmer. Pre neku godinu sam prestao sasvim da kupujem igre bez Linux verzije jer sam shvatio da me mrzi da zbog njih palim Windows. Imam oko stotinjak Linux igara na Steam-u, mnogo više nego što stižem da igram, tako da samo stoje u kolekciji, dakle potpuno ista situacija kao i sa većinom Windows igrača. Ima možda svega oko 10 Windows igara koje želim, a ne mogu da igram, od toga je skoro pola već najavljeno za port.

Dakle ko nije baš zagriženi igrač koji mora da igra sve i odmah, Linux danas sasvim fino završava posao i što se tiče igranja.

Meni je najinteresantnije sto bas ti isti koji su hajpovali od pocetka sad naprasno hejtuju isti ovaj projekat.

Ne hejtujem projekat vec samo dve stvari. Odnos koji Valve ima prema projektu koji je toplo-hladno prema njihovim potrebama (Rise of the Tomb Raider se prodaje na Windows Store kao univerzalna aplikacija, sto ce da upali neke lampice kod Gejba i ekipe). Mnogo vise me nerviraju takozvani Linux igraci o cemu sam pisao u prethodnim postovima. Cela platforma i sama ideja imaju jako puno potencijala, ali ne valjaju ljudi.

Mada iskren da budem, nisam vise neki fan Valve i Steam platforme. Iako imam 400 i kusur igara ozbiljno razmisljam o tranziciji na gog, valjda ce i oni da prosire ponudu u bliskoj buducnosti.

Poslednja izmena:
Stvar je u tome što je Larian na Kikstarteru obećao Windows, Mac i Linux verzije, da bi onda izbacio samo Windows, kasnio sa Mac-om, a onda napravio nenajavljene verzije za konzole, tablete i peglu pre nego što se najzad smilovao da izbaci obećanu Linux verziju dve godine kasnije. Meni ne smeta pošto je igra izašla u dobrom stanju, ali kapiram da bi neko ko je platio za Kickstarter imao debelog razloga za ljutnju. Kao da ti platim da mi doteraš auto iz Srbije, a ti to uradiš posle pola godine i kažeš da nisi mogao pre jer si imao važnijeg posla koji ti donosi veću lovu. Ok, ali nemoj davati obećanja koja ne planiraš da ispuniš. Generalno je problem što mnogi na prazno obećavaju kule i gradove na Kickstarteru kad im treba kinta, ne vidim zašto bi bilo opravdanje za njih to da su drugi na Kickstarteru još veći mufljuzi.

Znas u cemu je fazon sa Kickstarterom i Linuxom? Svi ti developeri krecu da obecavaju portove u fazonu lako cemo, a onda skontaju da ne mogu da razvijaju za Linux ili Mac sa Windows platforme i da im treba masina koja tera neki od tih operativnih sistema za testiranje. Posle dodju u situaciju gde imaju probleme, da li sa middleware resenjima koje koriste u svojim projektima koja nemaju verzuju za druge operativne sisteme. Veci je problem nedostatak ekspertize potrebne za dobar port, valja mnoge stvari prilagoditi.

Realno gledano ako je Linux zastupljen sa 1-2% na desktop masinama i ako pretpostavimo da developeri nisu nista zaludjeniji za Linux od obicnog plebsa onda dolazimo u situaciju da na 100 developera dodju jedan do dvojice koji su ikada probali da instaliraju Linux ili ga aktivno koriste. Mnogi studiji priznaju da niko od njihovih zaposlenih nikada nije radio na Linuxu, da nemaju Linux masinu i da je za njih ta platforma totalna nepoznanica. Neretko takvi bas obecaju Linux kao stretch goal jer su videli od drugih da je popularno.

Da ne pricam koliko je mali broj programera koji poznaju OpenGL jako dobro i u stanju su da odrade dobar port. Takvi uglavnom rade neke bolje poslove u drugim industrijama ili su zaposleni u Intel, Apple, Google, nVidia, AMD, Microsoft i ne bave se razvojem video igara.

a koja to forumska ekipa koja "drzi do svog cenjenog misljenja" zapravo predstavlja realnu skupinu cije stavove deli vise od 1% desktop korisnika? i koji to zatucani forumaski mozak nije toksican kad ga neko souci sa realnoscu?
neko rek'o benchovci? :))) ((:)

Jel probao neko na ovom steamOS kako radi dota i cs go :D ?

Poslednja izmena:
nVidia drajveri su oduvek bili drastično bolji od AMD-ovih, tu i tamo se jave problemi, ali se i rešavaju. Performanse kod nVidia karti su blizu onih na Windows-u. AMD je problem, poslednjih par verzija drajvera su doneli poboljšanja, ali i dalje je to daleko od stanja na Windows-u.

Evo stiže i Tomb Raider na Linux, a imam neki osećaj da će i Dishonoured. Možda je to neki dil koji Valve pravi sa izdavačima, ali te neke kultne igre uvek nekako izađu za Linux, kad tad. Prešao sam nekada Portal, Darksiders i Bioshock Infinite na Windows-u, bolje da sam sačekao.

Lako tebi sa nVidia-om, meni na 7850 i portal štuca. ( :

Ne bi trebalo, nije to zahtevna igra, a Pitcairn ima relativno dobru linux podršku sa vlasničkim drajverima. Ja trenutno igram Spec Ops: The Line i Bioshock Infinite sa R7 260X. Sa IGP-om sam mogao CS:GO, ali Bioshock je bio slideshow dok nisam ubacio jaču kartu :d

A jel se zna kakvo je stanje sa nvidia kartama ?
nVidia je dosta bolja od AMD, kada su vlasnički drajveri u pitanju. Odlična je u srednjoj-višoj klasi (750Ti, 950, 960, 970), jedino najjače karte (980 i 980Ti) ne donose značajnu prednost i nisu isplative za linux. Mada i nema igara na linuxu koje će namučiti 970 :) U zavisnosti od budžeta, za linux su najbolje 750Ti, 950 i 960 karte

Radi Portal samo što ne ide baš fluidno, oće da secne. U svim igrama za Linux dolazi do blagog pucanja tekstura i pojavljivanja artifakta. Wine već ne dolazi u obzir. Generalno, ja AMD kartu neću opet da pazarim. Jadno je da mi 8600GTS radi drastično bolje od HD7850.

Meni nije jasno kako to da su linuksaši na Radeonima :trust:
To je baš teški mazohizam.

Pa sad, kako se uzme :d Meni su linux igre više test, pošto bez Windoze ne mogu zbog drugih programa (CAD), pa se uglavnom na Winu i igram. S druge strane, tamo gde mogu da koristim gpu (openCL) na linuxu (opera, libreoffice, blender...), sve radi bez problema, tj. isto kao i na prozorima

Meni nije jasno kako to da su linuksaši na Radeonima :trust:
To je baš teški mazohizam.

Naprotiv, to je potpuno u skladu sa filozofijom i poimanjem čitavog koncepta življenja, makar kada govorimo o aktivnim i zagriženim korisnicima Linuxa. To su ljudi koji traže alternativu. Ne žele da koriste proizvode dominantnih kompanija, žele da podrže slabijeg, hoće da isprobaju nešto da čačkaju i podese, misle/nadaju se da rešenje problema samo što nije izašlo jer su pročitali na nekom topiku reddita da se "radi na tome"...Mislim, nemam ništa protiv takvog stila razmišljanja i tih ljudi, samo kažem da nimalo nije nelogično videti Linux + Radeon kombinaciju, štaviše.

^U stvari, nema mnogo veze sa tim. AMD kartice su značajno jeftinije, Windows mi je neophodan za posao, a na Linux-u se ni sa nVidia kartom neću nešto naigrati, bar ne ono što ja igram. Podržavam Linux i volim da ga koristim, ali to je to, primarni OS mi je Win7.

Naprotiv, to je potpuno u skladu sa filozofijom i poimanjem čitavog koncepta življenja, makar kada govorimo o aktivnim i zagriženim korisnicima Linuxa. To su ljudi koji traže alternativu. Ne žele da koriste proizvode dominantnih kompanija, žele da podrže slabijeg, hoće da isprobaju nešto da čačkaju i podese, misle/nadaju se da rešenje problema samo što nije izašlo jer su pročitali na nekom topiku reddita da se "radi na tome"...Mislim, nemam ništa protiv takvog stila razmišljanja i tih ljudi, samo kažem da nimalo nije nelogično videti Linux + Radeon kombinaciju, štaviše.

Zaboravio si slobodne drajvere koji rade mnogo bolje o konkurentnih a koji se uklapaju u libre filozofiju.

Naravno, i to.

Jel ima neke razlike u sensu u odnosu na win ?
Fazon dal je isto kao u win kad je 6/11 ?

Al' je tebi lepo :)

Vrh Dno