Šta je novo?

Savet u vezi zaene CPU u laptopu

HAD~

Slavan
Učlanjen(a)
20.03.2011
Poena
245
Imam dell inspiron n5010 i u njemu pentium p6100. Negde sam cuo da mogu da menjam procesor i ta ideja mi se bas svidela. E sad zanima me koji procesor uzeti i da li je osetna razlika ako predjem na neki i3 ili i5?

Imaš ovde spisak

https://en.wikipedia.org/wiki/List_...mere_microarchitecture_.281st_generation.29_2

https://en.wikipedia.org/wiki/List_...mere_microarchitecture_.281st_generation.29_2

Dobiješ novije instrukcije, SSE4.1, 4.2, dobiješ HT, VT-x, pa možeš lakše da startuješ virtuelne mašine, eventualno sa i5 dobiješ mali turbo. Problem će možda biti u hlađenju, ako je Dell u tvom modelu stavio manji/gori hladnjak. Najbolje potraži na YouTube snimke, nije bitno da li je u vezi čišćenja ili samo rasturanja, pa uporedi sa svojim primerkom. Ako ti izgledaju isti, slobodno naruči. Sad su baš jeftini. i3 ima od 20, a i5 od 30ak evra da se nađe.

Jeste mali kuler, ali nikad nisam imao problema sa hladjenjem cpu, samo me grafika malo micila.
Pa uzeo bih ja njega al reko uzecu i onda nece da mi radi. Ma procesori su isti potpuno, evo

L_00006264.jpg
-font-b-i5-b-font-font-b-560M-b-font-CPU-Original-font-b-Core.jpg

Ja znam da su procesori isti, rekao sam da pogledaš video, pa da uporediš blok za hlađenje. Ako ti se čini isto, teraj. Samo kad naručuješ, gledaj da se slaže "sSpec number" i normalno "Socket G1". Imaš ih u onim listama što sam ti ostavio gore. Najčešće su prodavci pošteni, ali ako se desi nešto, bolje da imaš pisani trag šta si tačno naručio i šta je on poslao. Da te ne boli glava posle.

Gledao sam snimak kad covek menja p6100 sa i5 560m u nekom lenovu i radi odlicno. E sad jos par pitanja me muce. Prvo da li cu sa tim procesorima da dobijem i integrisanu grafiku posto je sad nemam i da li mi se isplati prelazak na i3 330m koji sam nasao za 1000 dinara?

Pa ako je sad nemaš, to je onda Dell isključio. Nemaš u BIOS-u da biraš koja grafika je aktivna?

Ovde imaš opis nekog modela sa i5, i oni pominju ATI karticu samo.

http://www.pcworld.idg.com.au/review/dell/inspiron_15r_n5010/349068/

Mada, kad odeš na Dell-ov sajt za podršku, ima i drajvere za Intel grafiku. Kako su ga rešili, pojma nemam.

http://www.dell.com/support/home/it...pport/product/inspiron-15-intel-n5010/drivers

Evo ovde opis, dodata podrška za nove procesore i3-390 i5-480

http://www.dell.com/support/home/it...-intel-n5010&languageCode=IT,EN&categoryId=VI

Koji ti je tačno model?

Na kraju, za 1000 dinara vredi da probaš. Ako ništa drugo, staviš ga opet za prodaju ;-)

Nemam u biosu izbor, grafa mi je ugasena.
A sta je taj s spec? Nasao sam i5 560m za 2000 al reko da ne bacim pare, moram nekako da se osiguram da ce dda radi :)

Pa eno na tvojoj slici i5, u dnu ispisano "SLBTS", to ti je dovoljno da nađeš model i verziju procesora. U onim listama, pored imena imaš i kolonu sa svim mogućim varijantama nekog modela, tako ih Intel sortira.

Najbolje, pre nego da kupiš, recimo taj i5-560M, pitaš prodavca je li procesor "Socket G1", "SLBTS", ako potvrdi onda ok, ako nrda, ili ti pošalje nešto drugo, onda možeš da reklamiraš. Opet kažem, pa i da "baciš" tih 1000 dinara, nije toliki trošak. A uvek ćeš moći da ga prodaš.

Po som s spec kodu ona dva gore znaci nisu kompatibilna?

Postoji jedna druga i najgora stvar koju nisam pomenu. To je da sam letos prekuglavao graficku i mislim da mozda i nije bas najbolja opcija unapredjivati ga, ali ipak bih da pokusam jer za novi komp nemam bas para.

Poslednja izmena:
Trebao bi da ti laptop radi super sa i5, on ima integrisanu graficku, e sad da li bi moglo samo sa njom da radi u slucaju da se desi kvar sa tom "eksternom" grafickom, to ne znam, jedino da probas da izvadis tu graficku, pa da probas bez nje da ukljucis laptop (mozda ce da prepozna integrisanu, a mozda i ne)

Po som s spec kodu ona dva gore znaci nisu kompatibilna?

Postoji jedna druga i najgora stvar koju nisam pomenu. To je da sam letos prekuglavao graficku i mislim da mozda i nije bas najbolja opcija unapredjivati ga, ali ipak bih da pokusam jer za novi komp nemam bas para.

Koja dva gore? Ja se pobugih načisto.

Slike koje si okačio, jedan p6100, drugo i5-560m, na kome u dnu piše "SLBTS". Ako sad pogledaš listu koju sam ti ostavio, taj je proc za "Socket G1", znači OK.
Ako pričaš o i3-330m, on ima ukupno tri verzije, pogledaj listu. Prva i treća su za "Socket G1", pa pitaj prodavca. Ili neka ga slika, pa neka okači sliku, ili ti je pošalje, svejedno.

Za grafičku stvarno nemam pojma, a verujem da niko ne može da ti garantuje to. Može sutra da odbije saradnju, a može da rmba još tri godine. Ovo Dark što ti preporučuje, jesi ti otvarao taj laptop? Je li kartica eksterna, u fazonu MXM modula, ili je sastavni deo ploče? Mada, kako se meni čini, da je Dell to namerno isključio u BIOS-u.

Mislio sam na ova dva gore kojima sam postavio slike, da li su oni kompatibilni na osnovu tog broja? Znaci na osnovu tog broja treba da vidim socket?

U biosu jeste iskljucena, ali ne znam da li postoji nacin da je ponovo ukljucim.

Otvarao sam ga, nije u slotu vec je lemljena.

Čekaj, ona prva slika je Pentium p6100, zar nije to tvoj postojeći procesor? Ona druga slika, i5-560m je OK. Za grafičku karticu onda samo kroz BIOS, ali ako nemaš nikakvo podešavanje u njemu, jedino da se modifikuje postojeći, ako može. Imaš li kopiju najnovije verzije? Da je okačiš negde?

Jeste, p6100 je moj.

Nemam nista u biosu. Verovatno ni ne moze da se ukljuci. Ne znam sto su i gasili uopste to.

Nazad
Vrh Dno