Šta je novo?

RemixOS

I dalje beskorisno po mom mišljenju. Poenta x86 sistema je mogućnost korišćenja naprednog/složenog softvera, dok android služi za facebook, youtube i angry birds. Još je sada praktično bilo koji novi hardver sposoban za x86 linux ili windows, a hrpa tableta i miniPC računara sa Win-om je u prodaji za <200$. Ostaje priča za stare računare, ali opet, na bilo šta mlađe od 10 godina se može staviti linux i koristiti web browser i skype bez problema.

Naravno da u ovom obliku nema puno smisla, u pitanju je proof of concept third party kompanije. Kada i ako bi Google krenuo u ovom smeru to bi bilo super, jer bi moglo da postane alternativa Windowsu. Sto se gotovo sigurno nece dogoditi, posto ocigledno Google ima neke druge planove.

Sa Windows 7 stvarno nemam problem, ali buducnost desktopa je Windows 10 od kojeg je bilo sta sto Google izbaci bolja solucija. Ostaje nada da ce nam neko pruziti alternativu desetki. Mac to nije jer je preskup za vecinu a Linux to nije jer vecina desktop korisnika ga nikada nece uzeti u obzir.

Sto se tih "ozbiljnih" aplikacija tice, to je najmanji problem. Bitno je napraviti desktop OS koji je trzisno zastupljen, velike kompanije ce same portovati softver kada vide da postoji jos jedno trziste. Android je poznat ljudima i ima potencijal da se prosiri na desktop, steta je to ne iskoristiti.

Android je poznat ljudima i ima potencijal da se prosiri na desktop, steta je to ne iskoristiti.

^^ +1

S' tim da je pitanje koliko Google cilja na to. Dojmim se da je njima "always on line" ideja, i insistiranje na uvaljivanju njihovih servis osnovni cilj. A ne da budu alternativa MS-u.

Poslednja izmena:
Desilo se tacno ono cemu sam se nadao. Remix os dolazi na pine64. Pine je isto sto i remix mini samo snazniji.

Ukoliko je neko zainteresovan za kupovinu pine64, neka mi se javi. Rekli su da je moguc combined shipping pa mozemo da podelimo trosak dostave (12$ sto skoro pa duplira cenu osnovnog modela). Ja sam vec potvrdio kupovinu, tako da sigurno uzimam. To je isporuka za mart.

Ne znam zašto oni koji strahuju od win 10 zbog privatnosti, uopšte razmatraju Google Apps na nekom ovakvom os-u, sa time vam je privatnost podjednako, ako ne i gore ugrožena nego na win 10. Google je prvi započeo eru praćenja, posle Apple-a sad im se konačno priključio i m$. Nema vam tu neke značajnije razlike.

65467844.jpg

Ne znam zašto oni koji strahuju od win 10 zbog privatnosti, uopšte razmatraju Google Apps na nekom ovakvom os-u, sa time vam je privatnost podjednako, ako ne i gore ugrožena nego na win 10. Google je prvi započeo eru praćenja, posle Apple-a sad im se konačno priključio i m$. Nema vam tu neke značajnije razlike.

Pocelo je i meni da ide na q opasno, otkad imam i android telefon, bukvalno sam u guglovim rukama. A kada sam probao i Win10, nakon pola sata deinstalirao, pobogu cemu vodi ovaj danasnji NSA svet.. Slobodna misao iscezava

da li je neko uspeo da instalira remixOS na kompu
nesto mi se ne pazari usb stik ako nece da radi na mojoj malo starijoj masini+
ima na redditu i u njihovoj google grupi primera koliko hocete kako da se instalira na komp bez upotrebe stika
ja eto nisam uspeo a sve sam probao

Treba stick da se bootuje komp sa njega. Valjda može nekom izmenom parametara u boot skriptama. Video sam izjave da su ga stavljali na ssd i da prosto leti.

Dobar je Trisquel, ali tema nisu Linux distribucije. Ne smeta meni toliko narusavanje privatnosti jer sam u fazonu da me i oni sto kazu da me ne spijuniraju, zapravo spijuniraju. Laksi je zivot kada sebi objasnis da sada kada postoji mogucnost da se korisnici spijuniraju od strane jedne firme, to rade svi u vecoj ili manjoj meri. Kao kada udjes u supermarket i hoces da kupis prirodni sok. Na jednom pise 50% voca a na drugom 100% voca. Ni jedan ni drugi nisu prirodni sok od voca vec vocni koncentran sa puno dodatog secera i aditiva. Niko ti u nasem supermarketu nece prodati cedjeni sok jer to ne moze ni da stoji na polici dugo bez aditiva. Tako i to sa spijuniranjem i onima sto tvrde da to ne rade (DuckDuckGo i njima slicni). Sve dok ne nude otvoren i transparentan pristup svemu sto rade, ja njima ne mogu da verujem na rec. Trisquel jeste bezbedan od spijunaze, sve dok se ne nakacis na internet. Sta ce mi kompjuter bez interneta u 2016. godini? :)

Nesto drugo meni smeta kod Windows 10, a to je njihova strategija koja se polako nazire. Poceli su sa pricom oko besplatnog OSa, pominjali otvaranje Windows koda. Dosli smo do toga da se W10 primio medju korisnicima, besplatan OS prestaje da postoji, open source niko ne pominje vise, gomila obecanja prekrsena, forsiraju korisnike na upgrade i update. Iz toga nista dobro ne moze da se izrodi. Njima ja i svi ostali trebamo na W10 iz nekog jako zlokobnog razloga. Plus je tu taj njihov ekosistem gde sve kontrolisu samo oni, DX12, Windows Store, verovatno ce da namecu u Edge umesto konkurentnih browsera kao sto su radili 90-tih, hardver koji oni verifikuju ce biti jedini podrzan. Nema tu otvorene PC price, to pocinje da lici na Apple ekosistem. Koji se raspada i u kojem postoji trilion virusa i rupa.

Sa druge strane je Android, koji je na bazi Linux kernela. Sto znaci da je vecinom otvorenog koda. Google Apps jesu pozeljne ali su ipak opcione, ima i drugih resenja. Niko te ne tera da koristis Google Apps ili Google Play, niko te ne prisiljava na update. Zbog otvorenosti koda moze bilo ko da napravi 3rd party resenje koje ce nekome da odgovara. Takav OS je mnogo zdravije okruzenje od Windows 10, ma kako i koliko Google spijunirao korisnike. Uvek ce biti neki flavor, neki Cyanogen, Replicant, koji je ociscenjen od spijunaze kome je bitno. Moci ce da se napakuje softver koji ti zelis pa i drugacije sistemske komponente i ukoliko su oni koji to pakuju pazljivi, kompatibilnost sa aplikacijama ce se zadrzati. Nista od toga nije moguce sa Microsoftom.

Poslednja izmena:
Ok, ali čemu tablet verzija linuxa na desktopu, kada već imamo linux za desktop u raznim oblicima (distribucije, radna okruženja, licence...)? Pa čak i sasvim dobre portable verzije (Porteus, Slax i šta već). Stvarno ne shvatam poentu svega ovoga. Neko ima izrazitu želju da na desktopu koristi Android facebook aplikaciju umesto web browsera? Ili hoće da pobegne od M$-a tako što će koristiti M$ Office za Android umesto libreoffice-a?

Karakteristike ovog OS-a kojima se hvale su:
* Multiple windows
* Resizible windows
* Maximize/minimize
* Start menu
* System tray
* Right click
* File manager
* Drag and drop

I to je revolucionaran OS za dekstop računare??? Možda bi bio da je godina 1986

Vec je receno da ovo uopste nije za racunare. PC verzija je portovana za testiranje. Desktop ostaje desktop i trenutni android mu nije namenjen.
Ideja je sistem koji se moze instalirati na male i "jeftine" uredjaje. Remix mini je kostao oko 40$. Sada ce se pojaviti na pine64 koji kosta 15$, 19$ ili 29$. Potpuno funkcionalan racunar za osnovne potrebe za 30$ ili manje.

Ok, ali čemu tablet verzija linuxa na desktopu, kada već imamo linux za desktop u raznim oblicima (distribucije, radna okruženja, licence...)? Pa čak i sasvim dobre portable verzije (Porteus, Slax i šta već). Stvarno ne shvatam poentu svega ovoga. Neko ima izrazitu želju da na desktopu koristi Android facebook aplikaciju umesto web browsera? Ili hoće da pobegne od M$-a tako što će koristiti M$ Office za Android umesto libreoffice-a?

* Multiple windows
* Resizible windows
* Maximize/minimize
* Start menu
* System tray
* Right click
* File manager
* Drag and drop

Linux niko ne koristi na desktopu, iz tog razloga nema bitnih aplikacija za korisnike. Android to moze da promeni, za Linux je prosao voz.

Vec je receno da ovo uopste nije za racunare. PC verzija je portovana za testiranje. Desktop ostaje desktop i trenutni android mu nije namenjen.
Ideja je sistem koji se moze instalirati na male i "jeftine" uredjaje. Remix mini je kostao oko 40$. Sada ce se pojaviti na pine64 koji kosta 15$, 19$ ili 29$. Potpuno funkcionalan racunar za osnovne potrebe za 30$ ili manje.
I dalje mi nije jasno. Već imamo malinu, bananu, pomorandžu.. koji imaju upotrebljiv OS. Ili intel compute stick i slične stvarčice koje imaju full x86 OS (Ubuntu ili Win). Ovako dobijamo računar koji može sve što može i telefon, tj. dobijamo "telefon bez ekrana". Više smisla imaju Ubuntu convergence i Windows Continuum (mada su u pitanju različite stvari)

Linux niko ne koristi na desktopu, iz tog razloga nema bitnih aplikacija za korisnike. Android to moze da promeni, za Linux je prosao voz.
Reci da se šališ? Ili bar da ne koristiš linux?

Linux odnosno razne Linux distribucije ne poseduju jedino podršku za igrice kao windows, ajde ima bar nekih pomaka u zadnje vreme i neke baš ozbiljnije alate za profesionalce .

Ovo ostalo što koristi većina populacije , surf,filmovi ,office naravno završava posao. Mada je i pitanje koliko se za to koristi pc a koliko telefon i tablet.

Nije linux za svakoga. Mozda neko misli da treba samo da se otarasimo stare generacije koja nije odrasla uz racunar, ali pogledajte koliko ljudi oko vas zna da reinstalira OS.
na androidu se sve instalira na jedan klik.

Dvanaest godina koristim Linux. Za tih dvanaest godina trzisni udeo Linuxa na desktopu se nije pomerio preko 2%. Ako mene pitas, sanse da se to za moga zivota dogodi jako su male.

Koristim ja i Operu kao i jos 1% korisnika svih browsera. Dovoljno mizerna zastupljenost da se moze reci da niko vise ne koristi Operu.

I android je linux ;-)

U ovakvom obliku ne mogu nista vise. U slucaju da se Google prione ove price, onda moze da se desi nesto veliko. O tome pricam svo vreme. Procitaj naslov teme, rasprava je "konvergentni" Android a ne specificno RemixOS. Ove sam okacio vest o Remixu jer nisam hteo da otvaram zasebnu temu jer smatram da je u trenutnom obliku Remix totalno nebitan i nije vredan teme u trendovima. Jel sad dovoljno jasno?

* Multiple windows
* Resizible windows
* Maximize/minimize
* Start menu
* System tray
* Right click
* File manager
* Drag and drop

ja zelim da probam nesto novo sto dobro izgleda i funkcionise besprekorno za osnovne potrebe

U pravu je ko kaže da se Linux može sve. Ali je u pravu i onaj ko kaže da se on neće primiti na desktop i laptop mašinama više od 2% tržišta, nikada. Obrni okreni, valjao on nevaljao, bio win siguran ne bio, masovnost Linux-a nećemo doživeti.
Android ima šansu da se omasovi. Ako ga Google usmeri na tu stranu, to je jedina realno moguća konkurencija ms-u.

U ovakvom obliku ne mogu nista vise. U slucaju da se Google prione ove price, onda moze da se desi nesto veliko. O tome pricam svo vreme. Procitaj naslov teme, rasprava je "konvergentni" Android a ne specificno RemixOS. Ove sam okacio vest o Remixu jer nisam hteo da otvaram zasebnu temu jer smatram da je u trenutnom obliku Remix totalno nebitan i nije vredan teme u trendovima. Jel sad dovoljno jasno?

Ok, ali šta misliš kako će izgledati taj OS? Hoće li biti bliže Chrome OS-u, tj. sličan linux distribucijama, ili bliže Android-u, tj. optimizovan za mobilni hardver? Imajući u vidu broj korisnika oba sistema, drugi slučaj je verovatniji. Ipak, u oba slučaja ne postoji razlog da se bilo kakav softver za ozbiljan rad portuje/napravi za tu platformu. Ako neko misli da će za 5 godina Photoshop za Android imati (skoro) sve opcije kao Win verzija, mislim da debelo greši.

Ako Apple nije uspeo da dovuče npr. ozbiljne CAD/CAM igrače na OS X, koji ima 10% tržišnog udela, zar neko stvarno misli da će Dassault ili Siemens portovati svoj softver na Android/Chrome OS samo zato što će imati 25% (ako ikad bude imao toliko)? Ozbiljan softver zahteva i ozbiljan hardver i pravi se tako da iskoristi sve njegove mogućnosti. Instrukcije koje nude novi procesori, GPU compute, veliki memorijski protok (quad channel?) itd. nisu tu bez razloga. I ne vidim zašto bi Google izmišljao toplu vodu i pravio OS koji bi mogao u potpunosti da zameni Windows, kada već imaju milijardu Android korisnika kod sebe i još gomilu ljudi koji na PC-u koriste njihove servise. Sa Chrome OS-om oni privlače još neki procenat ljubitelja teletabis računara, uz relativno mala ulaganja (u poređenju sa razvojem high-end OS-a).

Ako nekome treba jeftin PC za facebook i multimediju, već sada postoje dobre alternative Windows-u, ako neko baš zazire od MS-a. A za ozbiljan rad, neki novi OS nikad neće imati šansu. Ako Windows phone ne može da se probije na tržištu mobilnih telefona, gde Android i iOS drže 95% tržišta, ne vidim neki novi OS za desktop gde Windows i OS X drže 98%, a linux je godinama zakucan za 1% (ni manje ni više). Pri tom je mnogo manja razlika između OS-a za telefone, bar sa aspekta upotrebljivosti i korsiničkih zahteva.

Lepo, reci onda šta mogu ove Android x86 verzije što ne može Ubuntu ili neki drugi disto? Koja je dodatna mogućnost koju Android PC pruža?

Recimo instaliranje svih android aplikacija ?Lepo je zamisljeno i ima perspektive i ajde da kazemo da je interesantno:)

Nazad
Vrh Dno