Šta je novo?

2 problema (verovatno grafička uzrok)

Mikec

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2012
Poena
225
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 7500F | Arctic Freezer 34
Matična ploča
Asrock B650M-HDV/M.2
RAM
2x16GB G.SKILL Flare X5 6000MHz CL32 (AMD EXPO)
GPU
XFX RX 5700 XT Thicc III Ultra
Storage
PNY XLR8 CS3030 1TB NVME
Zvuk
7Hz x Crinacle Salnotes Zero:2
PSU
Corsair 750W
Kućište
MS Industrial
Monitor
Xiaomi 34” UW
Miš & tastatura
Razer Basilisk X Hyperspeed | Kingston Alloy Origins Core
Laptop
Macbook M3 Pro 14"
Mobilni telefon
Apple iPhone 16 Pro
Pametni uređaji
Apple Watch Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav drugari. U pitanju je sledeća konfiguracija (ne konfiguracija iz mog profila!):
CPU: AMD Phenom II X4 965 BE
MB: Gigabyte GA-880GM-UD2H
GPU: PowerColor Radeon HD 7750 1GB GDDR5
RAM: 4GB Kingston Hyperx Fury
PSU: Blueberry PSB560 560W

1. problem do kog je došlo jeste neočitavanje temperature grafičke kartice i uopšte senzora. Preko HWiNFO64 sam uspeo da očitam sve vrednosti osim vrednosti za temperaturu. Takođe ventilator se vrti na 100% (verovatno iz razloga što ne može automatski da regulište na osnovu temperature koja je nepoznata). Nisam toliko stručan povodom toga, i da li to uopšte može ikako da se popravi?

2. problem jeste gašenje računara u različitim intervalima. Pojavi se slika poput ove na ekranu: klik (i nije uvek crno sive kocke, nekad plavo, zeleno, crveno..) Nekad se to desi jednom u par sati, a nekad i po dvaput u 5 minuta. Da li bi ovo moglo da znači da je grafička pri otkazu? I takođe bio je problem sa odlaskom monitora u sleep mode, te sam ga morao isključiti da bi monitor uopšte funkcionisao.

Ono čime raspolažem trenutno što se tiče zamenskih komponenti jesu ove iz potpisa koje su manje više sve kompatibilne pa bih mogao da probam da kombinujem dok ne dođem do neispravne komponente (ili delimično ispravne?). Svaki savet, predlog, bilo šta bi mi dobro došao i hvala unapred svima koji se udube u rešavanje problema. :)

Pozdrav, ono sto bi ja svakako probao je taj "fels" gpu u konfiguraciji iz potpisa. Koji monitor koristis? Iz potpisa ili neki drugi?

pre svega prvo ocisti sve amd graficke drajvere sa Display Driver Uninstaller-om i fresko stavi zadnju betu sa amd-ovog sajta.koliko se secam,zavisno od verzije nije iskljuceno da je taj vent na 7750 je i fabricki ostavljen na 100 posto,na tim jeftinijim kartama se stedi na svemu nazalost.

Pozdrav, ono sto bi ja svakako probao je taj "fels" gpu u konfiguraciji iz potpisa. Koji monitor koristis? Iz potpisa ili neki drugi?
To i meni pade prvo na pamet pa cu to i probati cim dodjem do tog racunara.
pre svega prvo ocisti sve amd graficke drajvere sa Display Driver Uninstaller-om i fresko stavi zadnju betu sa amd-ovog sajta.koliko se secam,zavisno od verzije nije iskljuceno da je taj vent na 7750 je i fabricki ostavljen na 100 posto,na tim jeftinijim kartama se stedi na svemu nazalost.
Drivere sam probao reinstslirati naravno sa DDU ,catalyst 15.11.1 , crimson 15.12 i 16.1 i sve je isto. Isti taj vent je pre radio na 30% pa u zavisnosti od temperature povecavao i broj obrtaja.

Vent sigurno nije fabricki postavljen na 100%.
Vjerovatno je graficka neispravna. Kad puca, u 2D ili 3D? U svakom slucaju je prebaci u svoju konfu, pa istestiraj. Ako ne bude pravila probleme, onda je sljedeci sumnjivac :) Blueberry 560W.

Pucala je uglavnom u 3D, ponekad u 2D. Elem, stanje nakon danasnjeg dana sledi:
Drugar je doneo racunar kod mene, prvo smo zamenili graficke sto je radilo dobro i meni i njemu (kako sad to?!). I ja reko ajde da vratimo nazad a da opet vidimo kako se ponasa njegov komp. Vratimo i proradila temperatura (dobro napredujemo juhu), medjutim udjem u GTA V, igram nekih 20ak minuta, primetim jednog trenutka da se temperatura digla na nekih 100 stepeni, brzo ugasim igru, vidim vraca se temperatura ali lagano. Proverim ventilator, stoji, dok ga u svim programima iscitava kao da je na 100%. Ubrzo se ugasi komp i pojave se kockice iz prvog posta i i moj monitor ode u sleep tada. Nakon toga ugasim i upalim racunar medjutim ventilator se uopste ne pokrece dok ga rucno 'ne zavrtim'.. Moja pretpostavka je dakle da je problem jednostavno pregrevanje i da bi resenje bilo zamena ventilatora, ili citavog kulera? Pretpostavljam da to nije velika investicija, pa bi me zanimalo kako da najjeftije prodje po pitanju zamene kulera/ventilatora? Da vijam po kp nesto ili? Unapred hvala. :)

Eh da je to tako jednostavno...mozda nije kuler u pitanju.
Zamenis kuler...a ono se desi ista stvar, mozda je otisao kontrolor za vent na karti.
Kako se vrti kuler lagano ili sa otporom (kada ga zavrtis rucno)?

Kada je meni trokirao kuler na gpu ,poskidao sam fabricke kulere i zakacio na nju dve 8ce, nekako ih pricvrstio,izgledalo je odvratno ali je ipak proradio kako je trebalo. Tako da ,ako imas kulera viska probaj,negubis nista. Nemoj prziti gpu bez veze,pokusaj, nije to Bog zna neki zahvat... Treba probati.... Jel rudarila ta karta?

Poslednja izmena:
HD 7750 je slaba za "rudnik" tek od 7850...

Vuce, kao da se vrti sa malim otporom, a nasrpicao sam malo WDa.
Nije rudarila karta, a pricvrstio sam mu jednu 8cu i prikacio na maticnu da se vrti a fabricki iskljucio. Ne ide mu temperatura preko 60 stepeni ni posle nekoliko sati. Njemu je u sustini bitno samo da to radi i da se nabudzi kako god moze, tako da je ovo zgodno privremeno resenje. :D

Moze to da se lepo nabudzi, skines taj ventilator i plasticnim vezicama pricvrstis tu 8cu.

Videcemo jel stvarno samo do ventilatora bilo, za sad ćemo ostaviti ovako neko vreme, trenutno radi odlično. Samo još da pitam, da gledam neki kršteni vent da stavim ili da ostavim neku noname 8cu?

Videcemo jel stvarno samo do ventilatora bilo, za sad ćemo ostaviti ovako neko vreme, trenutno radi odlično. Samo još da pitam, da gledam neki kršteni vent da stavim ili da ostavim neku noname 8cu?
Ne isplati se da ulazes, ako nadjes za neke sitne pare...
Evo kuler od 7770, http://www.kupujemprodajem.com/Kuler-za-HD-7770-graficku-28683402-oglas.htm?filter_id=59883349
Ovo ti je isto PowerColor.
Daj sliku te tvoje, moze sa neta...da vidimo moze li da se prebudzi.

Poslednja izmena:
Znam to sam nasao i ja, a nasao sam i nekog ko prodaje istu ovu hd7750 sa takvim kulerom od 7770 sto znaci da pasuje. Posaljem mu pa nek uzme ako hoce

Ostavi ti to tako ,komada dva i nema glava da te boli. Cepaj GTA jedno po sata ili pusti neki gpu test da se malo "oznoji".... Bice to super.

Ostavi tako,nema potrebe izlagati se dodatnim troskovima. Em ce karta sa dve osmice biti hladna i tisa, em znas sta si zakacio ,ne placas nesto sto neznas sta je plus postarina. Ako je estetika prioritet navalite. Nacice to mamu i tatu i ovako. Pozzz

Prodje 3 dana otkako sam mu 'nabudzio' neki kuler za kuciste, 8cu, zakacili na graficku tvrdim plasticnim, nije prelazila grafa 70 stepeni, ma radilo sve podmazano, i juce krene monitor da ide u power saving mod. Ponekad proradi nakon CTRL+ALT+DELETE, a nekad mora restart kompa. Danas jos gore, racunar se sam od sebe ugasi, dva puta u roku od 5 minuta u Chrome-u, zatim jednom nakon sat vremena u LoL-u.. Znaci izbaci neke sive linije i kvadratice kao u prvom postu (svaki put malo drugacije) i ugasi se posle 10ak sekundi. Temperature sve redovne. Da opet muku mucim i prebacujem komponente ili na osnovu ovog mogu da znam da je graficka, napajanje, ili sta vec? Ili da odnesem u krajnjem slucaju racunar do servisa sto mi je stvarno krajnje poslednje resenje jer su serviseri u selu ekstra aljkavi i gledaju da nabudze to da radi samo na kratke staze.. Svaki savet je dobrodosao. :)

Poslednja izmena:
BUMP! Neka ideja?

Verovatno ispusta dusu ta graficka, imas li od koga da pozajmis drugu za probu?

Imam ovu moju 7770, probao da ih zamenim i tada se ugasio moj komp sa njegovom 7750, doduse tad je i temperatura otisla na skoro 105 stepeni pa sam mislio da je do toga. Posto ima integrusu na njegovoj ploci, neku hd 4250, izvadio sam tu njegovu 7750 i lepo radi racunar sa integrisanom, ne gasi se. Dakle nova graficka mora da padne, samo sta sa starom raditi, jel moze bar za neke sitne pare da se unovci?

Moguce i da je slabo napajanje, treba i to proveriti. Sto se pokvarene graficke tice, vrednost joj tezi nuli.

Ugasio se racunar i na mom napajanju i njegovoj grafickoj, a njegavo trosi manje od moje, zbog toga kontam da je do grafe. Hvala puno.

Probao sam u međuvremenu da ubacim njegovu 7750 kod mene i stalno monitor ide u power saving mod, gasi se i slicno, dok racunar normalno radi. Zatim ubacim u CF sa mojom 7770 i radi bez greske, nit se gasi nit ista?! Da li to znaci da je do izlaza na njoj ili?

Vrh Dno