Šta je novo?

SSD ili HDD

evilmc

Cenjen
Učlanjen(a)
21.06.2014
Poena
170
Moja oprema  
CPU & Cooler
i5 8400 & LC Power LC-CC-120-ARGB-PRO
Matična ploča
Asus z370-A
RAM
G.SKILL 32GB Trident Z RGB DDR4 3000MHz CL16
GPU
ROG Strix GeForce® GTX 1060 OC edition 6GB GDDR5
Storage
SAMSUNG M.2.1TB 980 PRO & 7TB HDD
Zvuk
LOGITECH Z623 2.1
PSU
Corsair 850
Kućište
DARK BASE PRO 901 Black
Monitor
Dell P2719H x2
Miš & tastatura
Mx Master 2S & Anne Pro 2
Ostale periferije
BeQuiet 140mm x3
Mobilni telefon
iPhone 12 Pro Max
Pametni uređaji
QNAP TS-253Be-8GB
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima,

pošto sam osetio na svojoj koži i mislio da nikada ne može to meni da se desi i da izgubim sve svoje podatke od svih klijenata kojima sam radio u proteklih 7-8 godina. U zadnjih par dana sam imao havariju sa svojim HDD od 2TB wed red nas2, koji je počeo da crkava i ima gomilu bad sektora i jedva sam ga 'opravio' da bi nekako izvukao sve svoje podatke nazad, pre nego što ga pošaljem na reklamaciju.

Da li možete da mi predložite šta je najbolje da kupim za čuvanje tih podataka? U pitanju su radni fajlovi i backup svih sajtova koje sam radio i zauzimaju 85GB.

Da li je bolje uzeti 2 SSD-a ili 2 HHD-a i da sve što se zapiše u jedan, da automatski prepiše i u taj drugi?

SSD u principu traje duže. Hoće li biti pod konstantnim naponom?
Pošto SSD nije za storage offline na duže vreme.

To nije previše veliko, mogao bi da razmisliš da staviš na Cloud ili predhodno enkriptovano ili na neki na kom ti jedini imaš ključ kao Spider Oak, Wuala, Mega. U slučaju da diskovi crknu u isto vreme, dođe do požara itd.

Poslednja izmena:
Računar koristim svakodnevno za rad, nekad ga ne upalim 2-3 dana, ali uglavnom se stalno koristi. I ne upisujem svakog dana nove podatke.

Pa sad, meni je SSD crkao posle par meseci samo, srecom crkao mu je write, tako da sam mogao da spasem podatke sa njega.. Jedini siguran nacin ti je neki Cloud servirs. Npr google drive ti je samo 1.99$ mesecno za 100GB prostora, ako su ti bas bitni podaci, to nije mnogo.

Nisam za tu varijatnu da čuvam podatke, jer mi nisu potrebni online, jer moram u svakom trenutku da ih imam u računaru.

Da, uzmem 2 SSD od po 240gb? I kako se namešta da sve što upiše na jedan SSD, da prekopira automatski i u taj drugi? Kako bi 100% bio siguran da ću imati podatke, ako jedan otkaže?

RAID ili Windows ugrađeni Spaces (ili kako se to već zvalo u Win8, a u Win10 mislim da je preimenovano).
Dva od 240GB su ti best buy trenutno.

Cloud u ekstremnom slučaju, pored ta dva SSD-a ne umesto.

Edit: Storage Spaces se zove u Windows-u.

Poslednja izmena:
Ok, koji modeli su trenutno best buy? Nije mi bitna nikakva brzina itd. Samo su bitni za storage, kao što sam naveo. :)

Nisam za tu varijatnu da čuvam podatke, jer mi nisu potrebni online, jer moram u svakom trenutku da ih imam u računaru.

Da, uzmem 2 SSD od po 240gb? I kako se namešta da sve što upiše na jedan SSD, da prekopira automatski i u taj drugi? Kako bi 100% bio siguran da ću imati podatke, ako jedan otkaže?

Kakve veze ima da li su ti potrebni online, cloud koristis za backup, ne za storage. Kad vec cuvas podatke klijenata i bitno je da sacuvas podatke, cloud nema alternativu. Za zamenu stavis neki pouzdan hard i nema glavobolje.

Patriot Blast, 850 EVO (zavisi od potrebe. Da li imaš login na računaru sa šifrom?)

Nemam login. Mislim da cu uzeti Patriot Blast.

WD VelociRaptor sam gledao i vidim da nema nigde kod nas da se uzme, a i vidim da mu je cena bas jaka dok je imao na stanju.

Ok. Hvala na pomoći. Uzecu dva SSD-a. :)

Vrh Dno