Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Svakih par dana na ovoj temi se pojavi neko ko nije imao dodira sa 10-kom uopste a zna da je ne treba instalirati.Pa imali ste onu temu o spijunazi u win10,ispisali 20 stranica istih gluposti i niste imali vise sta da kazete i zakljucali vam temu.Ova tema je za one koji imaju 10-ku pa sabiraju utiske i za one koji zele nesto vise da saznaju o tom OS.Dodje covek i okaci link sa nekim brljotinama koji pocinje sa „Ovo je ono što sam čuo do sada o Windows-u 10. Pročitao sam par članaka i svi su u fazonu, „koji špijunski OS““!Cuo i procitao i odlucio da napise citav clanak o windowsu 10!Pa ovde postoje ljudi koji su do sada podigli na desetine racunara isti taj windows 10 i ne usudjuju se da napisu ni da je odlican niti los OS.A on cuo par stvari i odmah sve zna!Ko vam brani da iscupate lan kabl i mirni ste,nece vas niko spijunirati.Naravno da ce mnogi sa kojima imate dogovor da prate vase navike na internetu jer im je to lebac,od toga zive,reklamiraju vam proizvode.A imate dogovor i sa googlom i sa fb i sa yt i sa ms-om i sa mnogim drugima.Kad krekujem igricu ili skinem film sa torenta onda je to ok a kad ms(koji po ugovoru ima pravo na to)proda email adresu nekome da vam ponudi proizvod to je krsenje privatnosti.Iako ste pre toga lepo pristali na to_Onaj neki dan ubaci raskantan hard,podigne sistem ,i onda mu ms kriv sto mu se cuje hard.Uzmite tetrise pa se igrajte,mi cemo i dalje da budemo na win10 i ms ce nas pretvoriti u zombije,vi cete ostati normalni i svima super.

Poslednja izmena:
Ljudi, imam problema sa zvukom pod Windows 10. Problem se ogleda u tome da sav zvuk od jedanput nestane, bilo da sam u windowsu ili nekoj igri. Zvuk mogu povratiti ako odem u Task Manager -> Details i odradim end process tree na audiodg.exe. Nakon toga zvuk sa momentalno vrati ali posle 5-10 minuta opet nestane. Da li se neko susreo sa ovim problemom?

Argumentacija je na nivou:

Znate, i Hitler je ubijao, ne vidim problem.

Argumentacija je na nivou:

Znate, i Hitler je ubijao, ne vidim problem.
Pa tebi ako je isto Hitler i OS,ti bas nisi normalan.Imas lepo pre instalacije ugovor i to vrlo detaljan,toliko detaljan da te mrzi da procitas prva dva reda i pristanes na ugovor i onda ti neko kaze da ms skuplja i prodaje podatke pa se tebi to ne svidja odjednom.Iako te taj isti MS pre instalacije pitao svidja li ti se ovo a ti rekao wuhu svidja mi se,extra imam novi OS za dz.Licemerno!

Ljudi, imam problema sa zvukom pod Windows 10. Problem se ogleda u tome da sav zvuk od jedanput nestane, bilo da sam u windowsu ili nekoj igri. Zvuk mogu povratiti ako odem u Task Manager -> Details i odradim end process tree na audiodg.exe. Nakon toga zvuk sa momentalno vrati ali posle 5-10 minuta opet nestane. Da li se neko susreo sa ovim problemom?

Jel u pitanju mašina iz potpisa? Ako jeste, potreban ti je drajver za zvučnu karticu ADI® AD1988B 8-Channel High Definition Audio CODEC.

Jel Windows Update nalazi drajver za zvučnu ili koristiš Microsoft-ov generički drajver?

EDIT: Probaj ovaj drajver: https://cloud.mail.ru/public/HHKs/DQKpro7Lf .

EDIT 2: Obrati pažnju na ovo: https://rejzor.wordpress.com/2015/07/10/adi-soundmax-blackhawk-audio-driver-6-10-2-6585/ .

Poslednja izmena:
Ma je l' moguce da je ovo neko napisao, poznavanje materije = 0
IT-portal Hajze kritikuje i činjenicu da Vindous 10 nema dobru zaštitu kriptogafskih protokola koji omogućavaju sigurnu komunikaciju preko interneta: sistemu je dovoljno da odgovarajući certifikat potiče od izdavača koji je pohranjen u „desetki“, i kada to ustanovi, bespogovorno ga prihvata. Pri tome svaki izdavač registrovan u sistemu može da izdaje certifikate za svaki servis – što znači da to napadaču na sistem omogućava uvid u osetljive podatke ukoliko se posluži certifikatom nekog od izdavača koji su poznati sistemu.“
„Ako napadač uz pomoć lažnog certifikata proprati šifrovanu razmenu podataka između korisnika i Majkrosoftovog servera, dobiće i internet-adrese i sve parametre o surfovanju korisnika internetom, a u određenim slučajevima i „kolačiće“, korisnička imena i lozinke, pa čak i lokalne adrese intranet-stranica koje se koriste u firmama – jer Majkrosoft i njih šalje na svoj server […] Potrebno je dobro proučiti mogućnosti da se podešavanjima funkcija Vindousa bar donekle osujeti ova manija sakupljanja podataka.“
Sto rece neko u temi o procesorima, pipeline predvidja grananje :S:

Testiram koliko stignem sa zeninog laptop-a.
Sa threshold(poslednjim update-om) cini mi se da je malo ubrzao - mislim na neki moj dev. scenario na poslu. Sto bi rekli sa neke bete su skocili blize rtm-u.

Vuče, nešto mi nije jasno... Digla se tolika galama oko privatnosti na Windows-u 10... Da li iko brani korisnicima koji su zabrinuti za privatnost da instaliraju Windows 10 sa lažnim korisničkim imenom bez Microsoft naloga? NE. Da li iko brani korisnicima da otvore MS nalog sa lažnim podacima o imenu, prezimenu, datumu rođenja i sl.? NE.
Nista tebi nije jasno. Kako ce koriscenje bez naloga ili lazni nalog spreciti M$ da pristupa svim podacima???

Naravno ova "spijunska" alatljika ce se tek pokazati...
Cak i ovi "Aero" decaci kad jednom probaju i vide brzinu ne mogu da zaborave.
Pa vidite samo @antenu...:d

Trolove nikad dosadno smaraju li smaraju ma briga me sta ms skuplja od mog hdd aj sad razgulite od teme i ostajte nas napatene da nas spioniraju i ne smarajte vise to pa to

I tako ovi privacy alati u stvari nista ne blokiraju, MS drlja pa drrlja???
Krenula mi paranoja sta da gledam, koji monitoring tool da instaliram da pratim usage :p

Ovo http://arstechnica.com/information-...ndows-10-just-cant-stop-talking-to-microsoft/ jos niko nije demantovao pa pretpostavljam da drljaju.
Naravno ova "spijunska" alatljika ce se tek pokazati...
Cak i ovi "Aero" decaci kad jednom probaju i vide brzinu ne mogu da zaborave.
Pa vidite samo @antenu...:d

Trolove nikad dosadno smaraju li smaraju ma briga me sta ms skuplja od mog hdd aj sad razgulite od teme i ostajte nas napatene da nas spioniraju i ne smarajte vise to pa to
PR marketing M$ botovi trolovi,vi ste vise sati pisali hvalospeve o 10ki nego sto sam ja proveo testirajuci je! Sto bi reko Vucic: Tisina tamo!

Ovo http://arstechnica.com/information-...ndows-10-just-cant-stop-talking-to-microsoft/ jos niko nije demantovao pa pretpostavljam da drljaju.

PR marketing M$ botovi trolovi,vi ste vise sati pisali hvalospeve o 10ki nego sto sam ja proveo testirajuci je! Sto bi reko Vucic: Tisina tamo!
Niko ovde ne pise hvalospeve o 10-ki,samo vam ljudi ljubazno obracaju paznju da ste pogresili temu.Da ste imali sta pametno da kazete nebi vam zakljucali onu temu o spijunazi na 10-ki.Novi sistem,postoje ljudi kojima se svidja,instaliraju ga,koriste,raspravljaju o njemu na temi koja je bas zbog toga i otvorena i ispadaju trolovi,botovi i sta sve ne zbog par paranoika.E svasta vise!

Nista tebi nije jasno. Kako ce koriscenje bez naloga ili lazni nalog spreciti M$ da pristupa svim podacima???

Ma kojim to SVIM podacima pristupa? Čak i OneDrive po default-u sad ima isključenu opciju "Let me use OneDrive to fetch any of my files on this PC". Ako se uključi ova opcija, možeš sa drugog računara pristupiti podacima na svom računaru tako što ćeš se ulogovati na OneDrive. Ko je ubeđen da MS na taj način dolazi do SVIH podataka na računaru, neka ne koristi Windows 10.

U onom tekstu se nigde ne spominje da Windows 10 pristupa SVIM podacima na računaru:

Majkrosoft sakuplja ne samo imena, adrese, brojeve telefona, podatke o starosti i polu korisnika, već registruje i gde se računar nalazi, sve sadržaje na internetu koje je korisnik pregledao Internet eksplorerom, podatke o osobama sa kojima je korisnik u kontaktu kao i pojmove koje je ukucavao u pretragu.

Ako je neko ubeđen da MS pristupa SVIM podacima na računaru (uključujući i SVE podatke na hard disku, flash-u i sl.), neka koristi lokalni ili MS nalog sa fake podacima kako MS ne bi znao tačno ime i/ili prezime i ostale podatke koji su vezani za nalog. :D :D :D Ako im je neko baš interesantan, naći će ga svakako preko ISP-a na osnovu IP adrese. :D :D :D

Ali, imam još bolji predlog, čemu MS nalog i Windows 10 kad su Windows XP i WIndows 7 zakon? :D LOL

EDIT: Više ne odgovaram na postove tipa Windows 10 vs privatnost.

Poslednja izmena:
Tebi uopšte nije jasno, da je potpuno nebitno, da li je lokalni nalog ili ne.

Niko ovde ne pise hvalospeve o 10-ki,samo vam ljudi ljubazno obracaju paznju da ste pogresili temu.Da ste imali sta pametno da kazete nebi vam zakljucali onu temu o spijunazi na 10-ki.Novi sistem,postoje ljudi kojima se svidja,instaliraju ga,koriste,raspravljaju o njemu na temi koja je bas zbog toga i otvorena i ispadaju trolovi,botovi i sta sve ne zbog par paranoika.E svasta vise!
A ljudi koji pisu o cudnim pojavama tj. problemima http://forum.benchmark.rs/showthread.php?337728-Windows-10&p=4433728&viewfull=1#post4433728 i o tome da M$ ima pristup svim podacima (sto pise cak i u EULA) ispadaju paranoici zbog par botova i trolova koji su temu otvorili da pisu hvalospeve i prate insider program koji uopste ne interesuje 99.99% korisnika 10ke a ostale tek ne zanima!

Ma ljudi ako meni ms tom spijunazom ne degradira performanse cpu/gpu i ostalih komponenti nemam sta ja da krijem, neka ih ali ako degradira, e pa bato to nece da moze.
A ovaj troololo koji favorizuje AV izjave, mante ga ljudi nije on kriv.

A ljudi koji pisu o cudnim pojavama tj. problemima http://forum.benchmark.rs/showthread.php?337728-Windows-10&p=4433728&viewfull=1#post4433728 i o tome da M$ ima pristup svim podacima (sto pise cak i u EULA) ispadaju paranoici zbog par botova i trolova koji su temu otvorili da pisu hvalospeve i prate insider program koji uopste ne interesuje 99.99% korisnika 10ke a ostale tek ne zanima!
Ali...neko je uporedio MS i Hitlera. Hitlera nisu mogli da biraju, a Windows 10 nije obavezan.... Ima toliko drugih opcija, zasto onda gubiti vreme...Neka tih 99.99% korisnika izaberu drugi sistem i resen problem. Ne znam da li pripadam botovima ili trolovima, ali meni Windows 10 odgovara ( ako to smem da kazem ). Moja privatnost odavno ne postoji, ugrozava je i android i Infostan i ko vec ne...

Nemoj ga koristiti,to je jedino resenje tih problema koje imas.Sve si u pravu,spijuniraju,ali sta te sprecava da prekines svaki kontakt sa windowsom 10?I ubedjen sam da podaci koji stizu u ms sa Balkana amo bas nikog ne zanimaju jer smo toliko mizerno trziste da smo na nivou statisticke greske.Otisli smo stvarno odavno u offtopic tako da je najbolje da prekinemo,a i pronasli smo resenje u vezi tvog problema.Ne koristiti i nemati dodirnih tacaka sa gore pomenutim OS.

Ja i ne koristim 10ku, udjem jednom nedeljno da odradim update. A nije pitanje da li podaci nekog zanimaju vec da li ima ili nema pristup! Nista od ovoga nije offtopic,sve se tice 10ke.
Ali...neko je uporedio MS i Hitlera. Hitlera nisu mogli da biraju, a Windows 10 nije obavezan.... Ima toliko drugih opcija, zasto onda gubiti vreme...Neka tih 99.99% korisnika izaberu drugi sistem i resen problem. Ne znam da li pripadam botovima ili trolovima, ali meni Windows 10 odgovara ( ako to smem da kazem ). Moja privatnost odavno ne postoji, ugrozava je i android i Infostan i ko vec ne...
Pa ako ne propovedas Windows 10 religiju i ne negiras dokazane stvari onda ne pripadas ni botovima ni trolovima.

Poslednja izmena:
To je zato sto ste vi eksperti,vidite sliku i cujete zvuk i to znaci da OS radi bez problema. A posto je i sareniji onda znaci da je bolji od prosle verzije! I onda idete i propovedate kako sve radi, ko ima nekih problema ili laze ili je paranoik ili mu ne valja hardware (iako isti hardware u 7ici i 8ici radi bez problema) i da je ono u sta vi verujete tacnije nego neki tamo dokazi! Gori ste od Apple fanatika!

On vise prati sta se pise o w10 na nekim blogovima nego sto istu koristi :-D
Jednom sam pročitao njegov neki post, izparanoisao me i odmah sam potrazio neki privacy tool za w10, kad pomislis cemu? Ae reda radi :-D

To je zato sto ste vi eksperti,vidite sliku i cujete zvuk i to znaci da OS radi bez problema. A posto je i sareniji onda znaci da je bolji od prosle verzije! I onda idete i propovedate kako sve radi, ko ima nekih problema ili laze ili je paranoik ili mu ne valja hardware (iako isti hardware u 7ici i 8ici radi bez problema) i da je ono u sta vi verujete tacnije nego neki tamo dokazi! Gori ste od Apple fanatika!
Ne vredi,ti si jedan od onih sto je bolji selektor od selektora,predsednik od predsednika,teniser od Novaka Djokovica itd...a samo na osnovu toga sto pogledas po koju utakmicu,mec na tv.Koristis li torent,jesi krekovao nekad neki program,igricu?

On vise prati sta se pise o w10 na nekim blogovima nego sto istu koristi :-D
Jednom sam pročitao njegov neki post, izparanoisao me i odmah sam potrazio neki privacy tool za w10, kad pomislis cemu? Ae reda radi :-D
Nadji kad sam ja to nesto izparanoisao i napisao nesto sto: ne stoji u zvanicnoj dokumentaciji , M$ sam nije izjavio ili nije dokazano u vise navrata od razlicitih ljudi! Makar samo jednu stvar!

Ma nisi paranoisao stoji to da su spijuni ali koliko je to bitno za sve nas, koliko nas ta spijunaza ugrozava??
Jos su mi setovane dve debitne kartice na MS accountu :-D naebo sam.

Vrh Dno