Šta je novo?

U čemu je razlika ?

Milosnis018

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600G
Matična ploča
ASUS PRIME A320M-K
RAM
KINGSTON Beast 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200MHz CL16 - KF432C16BBK2/16
GPU
AMD Radeon RX 6650 XT: PowerColor RX 6650 XT
Storage
KINGSTON SNV2S500G & KINGSTON SA2000M8250G & Patriot P210 2048GB
PSU
IG-MAX IG6650 CENTAUR 650W
Kućište
IG-MAX
Monitor
ASUS TUF 32'' VA VG328QA1A 90LM08R0-B01E70
Ostale periferije
Sony Playstation 5
Laptop
LENOVO IdeaPad 1 Ryzen 7 5700u 16gb ddr4 1TB NVMe
Mobilni telefon
Motorola Edge 40 & Motorola Moto G54 Power
Pametni uređaji
Honor Watch GS Pro
Steam
jomilos84
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kapiram razliku u procesorima, grafickim karticama, ram memorijama, hard diskovima.
Sto je veca brzina to je bolje.
U cemu je razlika u maticnim plocama, tj da li ima razlike u obicnom radu, igrama i sl. ako se uzme neka od 50€ ili neka od 200€?

Ista stvar je i sa plocama.

Samo primer : Kvalitet kondenzatora,naponska jedica itd itd....

Ukratko, razlika između matičnih ploča u različitim cenovnim rangovima je u broju slotova (za RAM, za grafičke karte, za hard diskove, za kulere,...), delimično u kvalitetu upotrebljenih komponenti (kondenzatorima, kvalitetu i prisustvu dodatnih uređaja poput zvučne kartice i WiFi kartice, kvalitetu naponske sekcije i slično), ali pre svega u njihovim naprednijim mogućnostima (overclock mogućnost, podrška za CrossFire i SLI, unikatne mogućnosti poput brzog overclocka, nadgledanja stanja računara preko telefona ili drugog računara i overclock "u letu",...).

Razlika međ matičnim pločama je ukratko pored gore već navedenog, kvalitet,mogućnosti,brzina.

Npr. da li ce neka ploca zbog svoje brzine omoguciti veci frejm u igrama?

Naravno da nece.
Inace su sve ploce od 40 do 80 evra istog kvaliteta.

A na kakvu brzinu maticne ploce mislis? :D

Poslednja izmena:
Navedi bar 2-3 ploce u sl. cenovnom rangu pa da o njima diskutujemo, ovako pitanje nema bas smisla.

poneka ploča će imati jaču , hlađenu, naponsku sekciju i podržavaće overklok procesora, tako da ćeš svoj cpu moći da ubrzaš sa 3 na 4ghz (recimo) i time dobiješ koj frejm u igrama.

neke ploče podržavaju otključavanje jezgara, tako da quad amd 960t, može da radi kao šestojezgarni, što takođe može da poveća fps u igrama.

kakva je ploča konkretno tebi na umu, koj procesor bi upario sa njom ?

Pitam informacije radi.
Koristim ploču iz potpusa vec 5 god sa 1090t. Nisam probao da klokujem posto ne znam. Mislim da jos ne moram da menjam procesor. Igre ga koriste u proseku 50-60%

upali gtaV ili novi FO pa da vidis kako je taj fenom dovoljan. :)

Posle 20 min igranja GTA 5

gta-5.jpg

nema apsolutno nikakve potrebe da procesor menjaš jer je on i dalje sasvim dovoljan za sve postojeće igre

http://www.futuremark.com/hardware/cpu

takođe, to je i nemoguće jer je to najjači procesor koji tvoja matična ploča podržava.

Još jedan primer razlika: Gigabytove ploče UD3, UD5 i UD7 se razlikuju po broju PCIe slotova i kako dele bandwidth između njih tj. koliko tih slotova mogu da rade na 16x, koliko na 8, 4 itd ako ima više GPU kartica.

Ja sam tog Tubana menjao za i3. Razliku sam osetio u WoT-u za koji frejm vise. Nije los 1090t ni malo. U nekim testovima daje bolje rezultate nego fx6xxx.

Stoji da je dobar, ali mislim da ga treba prodati dok jos drzi cenu i preci lepo na neki i5.

Sto se maticnih tice, ranije je bilo vazno koliko maticna ima faza na naponskoj sekciji, kako je ohladjena naponska sekcija ali jos od Core 2 Duo procesora cak i budget maticne su mogle da overklokuju quad core na 4GHz. Od kako je izbacen LGA1155 socket cak i najjeftinije maticne overklokuju fenomenalno, mozda top ploce mogu da ti izvuku 200-400MHz vise, ali nije garancija. AMD ploce na AM3 socketu su izuzetak, ali slicna situacija se desava na njihovom novijem FM2 socketu.

Trenutno se maticne diferenciraju po broju portova(odnos USB2.0 i USB3.0, odnos SATA300 i SATA600), broj konektora za ventilatore, dodatni RJ-45 konektor, broj PCI/PCI-E portova(kao i propusne moc po portu) prisustvo Thunderbolt ili USB3.1 tehnologije i prisustvo antena wireless tehnologija kao sto su WiFi i Bluetooth.

Poslednja izmena:
Ploče takođe imaju različite integrisane zvučne karte, nisu iste na ploči od 50 i 100-150e. Nekome je bitno, nekome ne.

Bravo za forumase sve ok receno nema sta da se dodaje jedino sto sa bolju plocu i veci klok procesora dobije se vise fps u igrama.

...AMD ploce na AM3 socketu su izuzetak, ali slicna situacija se desava na njihovom novijem FM2 socketu.

isto je i sa fx-evima,i najbudjavije 970/990fx su sposobne za 1,425v-1,45v koji je najcesce dovoljan za 4+ghz,sa sabljarkom,nanisuljom itd dobijes plocu koja trpi 1,5+v koji je potreban za cca 5ghz,to je sve da se ne lazemo samo show-off,razlike su minorne.

ako izuzmemo zvucnu,multiGPU i ekstremniji klok,dakle ako pricamo o realnom radu danas slabo ima razlika.a tek ako gledamo fps u igrama,kolicina para koja je potrebna da se ulozi u top rezultate u polju cpu-eva,memorije itd je suluda kad se poredi sa odnosom istog novca ulozenog u GPU,sve pada u vodu.pa cak i u slucaju i5 2400 + 980ti vs npr 5960x + 970 (a ovaj komplet je u startu skuplji cca 300e).

suma sumarum,za igre ulazi sto vise u GPU,pa u sve ostalo.naravno,treba neki proc koji moze da izgura spomenute grafe,a tek ploca je najmanje bitna.

Dve najbitnije komponente za dobar racunar su napajanje (motor) i ploca (kicma).
Sve ostale komponente se lakse menjaju, procesor, graficka, memorija, ssd/hdd itd.
Ko hoce masinu koja ce dobro i dugo da radi o ploci i napajanju treba da vodi racuna...

Koliko se secam covek je pitao:
Kapiram razliku u procesorima, grafickim karticama, ram memorijama, hard diskovima.
Sto je veca brzina to je bolje.
U cemu je razlika u maticnim plocama, tj da li ima razlike u obicnom radu, igrama i sl. ako se uzme neka od 50€ ili neka od 200€?

Ako ne klokujes procesor i graficku razlike i nema, ako hoces klokovati razlike moze biti umereno malo ili osrednje zavisno od kvaliteta komponenti koje ucestvuju u procesu...

Poslednja izmena:
Ima razlika i u BIOSU, čak i na raznim verzijama generalno iste ploče pa i na to treba povesti računa. Verzija 1.1 neke ploče može da ima običan BIOS a recimo verzija 3.0 da ima UEFI, potpuno drugi BIOS chipovi, VRM, hlađenje itd, može takođe da bude različito.

što se tiče performansi Thubana u igrama , sajt futuremarka, novembar 2015 (taze)

Prilozi

• Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    102 KB · Pregleda: 89
Koliko je bitan sam proizvodjac, jel ima neki koji se kotira iznad ostalih ili ispod ostalih? Citao sam ranije neke prevare sa Gygabajtom i nekim revizijama odredjenih ploca.

Sta bi bio najbolji izbor cipseta/ploce za nonK cpu, tipa i7-4790, odnosno na sta bi trebalo da se obrati paznja za konfiguraciju koja bi koristila integrisanu grafiku (kasnije i dual monitor)?

Bez gaminga, bez overkloka, sa obicnom zvucnom. Jedino sto je bitno je stabilnost u radu i podrska do 32Gb ram,pa bi otpao H81 cipset.

Jel za izbor ovoga sto sam naveo, ukoliko bi imao zeljene konekore, svejedno da li bi uzeo ASROCK Fatal1ty B85 Killer, ASROCK H97 Anniversary ( ili Pro4) ili ASUS B85M-E ili neku slicnog cenovnog ranga?

Sve jedno, samo bih gledao garanciju. Mislim da Asus daje 3 godine, a ASRock samo 2.

Za non K procesor (ne moze da se overclockuje), nema potrebe ici na Z97.

uzmi bilo koju na kojoj negde pise "gamer" posto ne igras. :)

Poslednja izmena:
Da ima neka sa NonGaming u imenu, na keca bi je zategao. :)

Znaci ipak dilema, Z97 bi legla, al ne mora.

Koliko vidim, ne odgovara mi ova ploca, cini mi se da ima samo jednu integrisanu grafiku, a ako vec moze da radi dual monitor sa integrisanom grafikom, ipak bi imao to u planu za kasnije.
Jel ova ploca isto bombona? http://www.asrock.com/mb/Intel/Z97%20Pro3/ ista kao ta aniversary + ima mogucnost dual monitora?

Necu vise da kradem temu, hvala svima na odgovorima.

Nazad
Vrh Dno