Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Nakacen sam preko UTP kabla, uvek sam merio na ookla speedtest-u, firefox i naravno sve pogasim sto bi moglo da vuce protok. Momci iz MTS-a su u startu, pri prvoj instalaciji opreme, nesto prevezivali oko parice na tavanu, i 10 dana je radilo besprekorno (konstantno ping mali, protok super). Zar ipak, iako nista nisam pipao, parica ili instalacija mogu da budu problem? Ali bas mi je cudno sto ping bukvalno raste malo po malo, nikako danas veci, sutra manji itd,

Nazalost mogu, ukoliko kontakt nije dobar ili su kablovi stari/oksidirali.

Loguj se na ruter i pogledaj status, da vidis kvalitet signala, CRC greske, itd..

Kablovi su novi.
Sada je ping 111 ms. Ne verujem :)
Evo ss, nego ja se bas nesto i ne razumem u ove parametre :S:
Untitled.jpg
HEC Errors raste, malo cas je bio 0/57172, sada je 0/57198
Sta mislite?

Poslednja izmena:
Verovatno losa parica. Koliko si ti udaljen od centrale?

1650m. Zbog razdaljine uopste nisam mogao da uvedem ni ADSL, sve dok u centrali nisu zamenili sa VDSL plocama. Nakon toga, kada je VDSL odobren i instaliran, ustanovljeno je da je parica kvalitetna i 10 dana je sve radilo perfektno bez ikakvih smetnji.

1650m. Zbog razdaljine uopste nisam mogao da uvedem ni ADSL, sve dok u centrali nisu zamenili sa VDSL plocama. Nakon toga, kada je VDSL odobren i instaliran, ustanovljeno je da je parica kvalitetna i 10 dana je sve radilo perfektno bez ikakvih smetnji.

Takodje sam 1600m i 20/2 radi bez problema mesecima vec.Cak mi stoji da moze i oko 30/4 ali verovatno bi to pucalo dosta :)

Takodje sam 1600m i 20/2 radi bez problema mesecima vec.Cak mi stoji da moze i oko 30/4 ali verovatno bi to pucalo dosta :)

Ako tebi tako dobro radi na 1600 metara, kako bi meni radilo na oko 900 metara i kolikom bi brzinom moglo da ide? Meni kada bi moglo da dohvati 30 mbps ja bih bio zadovoljan?!!.

Meni je receno da ne mogu da puste u telekomu brzine cije pakete nemaju. Znaci ili 20/2 ili 50/2 ako moze tehnicki. Ne moze nista izmedju jer takvu ponudu nemaju....

I meni je centrala na oko 900m i hteo da sam da iskoristim max mogucu brzinu jer sam dobio ponudu uz racun za 50Mbita ali ne dozvoljavaju.

Poslednja izmena:
Imam telekom vdsl brzine 20/2 i neka tri meseca (izuzev na samom početku kad su mi promenili paricu) nije bilo prekida konekcije. Pošto sam na daljini od 1441 metar od centrale ne može da izvuče više od 15 mbita stabilne konekcije , kako su mi rekli.
Medjutim, u zadnjih nekoliko dana, naročito u popodnevnim i večernjim časovima, dolazi do pucanja neta na svakih 5,6 minuta i onda neta nema po minut, minut ipo. I tako u krug, i po 20 puta i to počinje strašno da iritira.
Ima neko ideju u čemu je problem?

Ja bio danas u Telekomu da se raspitam oko super boxa,do skoro sam bio na 1.5mbps adsl,a centrala je bila 3km udaljena uzas sve ove godine...Skoro su dovukli opticki kabla do susedne ulice i napravili centralu,nadao se sada da cu moci da idem na max kada ono 420m sam udaljen kablom od nje a ni toliko nemam pesaka do centrale jedno 150metra i manje :),ona zena koja radi kaze mi da im sistem ne dozvoljava da ako je neko preko 300metara da sklopi ugovor...
Ja iskreno sam hteo i nesto izmedju 20-50mbps dok se situacija ne sredi,ali mi rekose da ne moze...
Sada samo mogu da se nadam da krenu da menjaju bakarne kablove u zemlji pa cu samim tim 100% biti ispod 300metra i da uzmem max paket,videcemo...

Jel moze neko da mi kaze ima li tih gresaka sa screenshot-a sto sam postavio? Ako ima, jel to definitivno znaci da je kod mene do parice ili mreze do rutera , ili je do njih? U svakom slucaju, hvala svima na odgovorima.

@RasaNS
Verovatno je kod tebe i ping nizak konstantno?

Poslednja izmena:
Jel moze neko da mi kaze ima li tih gresaka sa screenshot-a sto sam postavio? Ako ima, jel to definitivno znaci da je kod mene do parice ili mreze do rutera , ili je do njih? U svakom slucaju, hvala svima na odgovorima.

@RasaNS
Verovatno je kod tebe i ping nizak konstantno?

Da ,uvek je 8-10.

OK. Za vikend sve proveravam ponovo, menjam kablove, iskljucujem telefone, kacim ruter direktno, pa ako bude i dalje isto, zovem ih.

Ja bio danas u Telekomu da se raspitam oko super boxa,do skoro sam bio na 1.5mbps adsl,a centrala je bila 3km udaljena uzas sve ove godine...Skoro su dovukli opticki kabla do susedne ulice i napravili centralu,nadao se sada da cu moci da idem na max kada ono 420m sam udaljen kablom od nje a ni toliko nemam pesaka do centrale jedno 150metra i manje :),ona zena koja radi kaze mi da im sistem ne dozvoljava da ako je neko preko 300metara da sklopi ugovor...
Ja iskreno sam hteo i nesto izmedju 20-50mbps dok se situacija ne sredi,ali mi rekose da ne moze...
Sada samo mogu da se nadam da krenu da menjaju bakarne kablove u zemlji pa cu samim tim 100% biti ispod 300metra i da uzmem max paket,videcemo...
Da sistem ne dozvoljava da ti odstampa ugovor, sto ne znaci da ne mozes da imas tih 50/2 mozes ali idi u poslovnicu, napisi zalbu/molbu da ti puste i pustice ti.

Da sistem ne dozvoljava da ti odstampa ugovor, sto ne znaci da ne mozes da imas tih 50/2 mozes ali idi u poslovnicu, napisi zalbu/molbu da ti puste i pustice ti.

Hvala druze za info,bio danas opet u Telekomu i neki drugi lik koji radi mi prica drugu pricu kao mozda ce moci samo donesi migracioni kod pa cemo ti dati opremu na par dana da vidimo kako radi 50/2,pa cemo tek onda praviti ugovor...

Nema na cemu znam kako funkcionisu a vec sam i objasnio kako znam.

enraged je napisao(la):
Za drugo sta da ti kazem ocito u selu ni ne znaju sta moze ili ne moze, njima je neko davno iz BG rekao ne moze preko 250m i oni se sad drze toga ko pijani plota ni na pamet im ne pada da ti izmere paricu a zasto to nisi trazio uopste eto pitam ja tebe ako oni ne znaju svoj posao zasto nisi trazio to ovo sam spominjao 2000 puta sta da radite neki probali i dobili koliko se secam ti nisi prstom mrdnuo osim sto si zvao cc i isao do poslovnice jel i pisao ratelu koji tek treba da kaze svoje, trebao si molba ako ne prodje onda da trazis da ti izmere paricu i ako moze tvoha parica preko 50 dobio bi, ali opet pitanje da li znaju kako onda ugovor da odrade, ne znaju sigurno. Znaju samo kroz aplikaciju i cim im ista ne da odmah ne moze.

Neko tu očigledno neće da radi svoj posao. Otkud ja znam kome da pišem molbu i da kako/kome se zahteva merenje parice ako pitam u poslovnicu kažu "ma ne može bre, ćao" ili Call centar "ne znam stvarno da li je moguće i ko je zadužen za to, pitaj na mail", ja pitam na mail oni ne odgovore na taj mail.

Ovaj poznanik nije ***** valjda toliki, da može da "sredi" dolazak za merenje u ovoj opštini valjda bi to uradio. On vidi stoji u sistemu da je kao mereno daljinski valjda, ne vidi šta su kao izmerili. I nema ovlašćenje da kreira nalog za merenje.
I šta onda da se radi nego Ratel? Tako nisam 2 meseca mogao da dobijem informacije kome se obratiti i koji je postupak da se zatraži ispitivanje mogućnosti skraćivanje parice. Pa je preko Ratel-a to rešeno, bez ikakvih molbi.

Ti ako tvrdiš da znaš kako se to rešava molbom treba valjda da napišeš preciznu i detaljnu informaciju, tipa pozovi taj i taj broj (koji nije call centar naravno) reci hoću merenje parice, ili napisi molbu tom i tom odeljenju pošalji na adresu X.

Umesto saveta "ma pošalješ molbu u BG i rešeno".

Kako god sad moram svakako da čekam odgovor Ratel-a i u međuvremenu KAO ovaj lik i dalje pokušava (ako ne laže) da dopre do nekog ko može i hoće da odradi merenje parice.

Ja nemam pojma da li "imam pravo" / da li mogu da odem u poslovnicu u nekoj drugoj opštini gde su zaposleni malo manji *****i kod kojih može da se uputi ta molba ili ne može. Znam da nisam mogao da odem kad sam uvodio ADSL u susednu opštinu i tamo potpišem ugovor i preuzmem opremu jer su oni imali rutera a ovi naši nisu i prognozirali au čekanje mesec dana (cekao sam skoro 2 meseca ruter!)...

Poslednja izmena:
Ja sam u BGu podneo zahtev za adresu u Nisu :)
Ali mislim da ruter mora da se uzme u istom gradu, iako nema nekih tehnickih razloga za to (osim logistike nabavke)

Kad bi opet pustili Upload booster uslugu. Ne mogu da pojmim stekarenje upload-a kod svih provajdera, naravno ako ima teh. mogucnosti.

Sisaj sta mozes da isisas od korisnika...

Pre nekih mesec dana presao sam na Telekomov VDSL paket 20/2 i sve je bilo ok do pre nekih 3 nedelja. Tada je poceo problem sa visokim pingom koji je pre problema bio maksimum 20 ms, mereno na speedtest.net. Naravno posle 3. prijavljivanja call centru i natezanja sa njima izasao je lik na teren i zamenio ruter, stavio HG 630 ( isti kao i prethodni ) i sve je radilo ok nekih 4,5 dana. I onda opet ping preko 100. Nakon par poziva call centru i natezanjima sa njima ( odgovor: Telekom nije garant pinga, samo garantuju za dload i upload ) javili su se iz tehnicke sluzbe sa nekom pricom, trazio sam da u data centru promene "channel type" na FAST, lik me je posle 2 minuta ponovo pozvao i rekao da oni tu ne mogu nista da urade. I da povecao mi je protok na 30, ali naravno od toga nema nista dl ne prelazi 18 - 19, upload ispod 2.. Danas preko nekih svojih vezica saznam da od septembra nisam imao prijave za smetnje ( a zvao sam jedno 10 + puta ). Zamolio bih nekog od korisnika da me posavetuje sta dalje i sta bi mogao da bude problem. SS statusa DSL-a sa podacima kacim pa neka neko pogleda ko se bolje razume i neka protumaci cifre. Hvala svima..ss.png

Poslednja izmena:
To je u modemu, ali neko nije flipovao bit u centrali pa mu je ipak protok same partice na 20 limitiran.

Pisao sam negde, oni mogu da puste paricu jace, a da modem setuju nize, i onda modem moze punu brzinu (koja pise kao Rate) da izvuce +/- koji kb samo.
Ovako obratno, pustili na modemu, a zavrteli na centrali i isto mu se pada :D

@kvrgavi

Nisi jedini i meni je na VDSL 50Mbit ping konstantno 120ms a udaljen sam od IPAN-a samo 15 metara. Pre skoro 2 meseca kada sam presao na VDSL ping je bio konstantno 50ms a u poslednje vreme ne pada ispod 120ms u bilo koje doba dana i bilo koji server da odaberem za test a i download brzina je nesto manja nego sto je bila na pocetku.

Jesu IP adrese na VDSL-u 109.93.195.XXX iza NAT-a? Microtorent mi izbacuje problem sa dolazećim konekcijama, u donjem desnom ćošku izbaci žuti trougao sa uzvičnikom ili crveni krug sa iksom. Sa brzinom nema problema, ako je torent dobar vuče i do 2,2 MBs (20/2).

Ka cemu gledate ping primarno? Google.rs ili Pingtest?

Po vašem mišljernju , ima li šanse bar za 50/2 ako ne za super box ???
WDSL.png

Parametri variraju 43 - 48 Mbps

Poslednja izmena:
@poglavicas
Da, povecali su mi na 30/5 kako bi me ucutkali ili sta vec, bez gledanja da li to moze ili ne.

Meni je najveci problem sto niko nista ne radi po tom pitanju, ispada da ne vredi da se zove, oni odreaguju tako sto te pozovu i pitaju u cemu je problem i sve se zavrsava sa prosledicemo ekipi ( tako je bilo zadnjih nekoliko razgovora ). Pokusavao sam da im objasnim detaljno, ali na jedno uvo uslo, na drugo izaslo. Vec sam napisao da od septembra nemam prijavljen kvar, a zvao sam ko zna koliko puta (!). Cini mi se da je problem sa instalacijama, parica, kablovi do parice, u svakom slucaju njihova instalacija. Ili kao sto je neko vec napisao u centrali ( Hvala na odgovoru ). Ping je meren na vise servera i uvek je isti 120 +-5 ms. Svi problemi vezani za racunar i podesavanja su eliminisani, posto sam pokusavao merenja preko laptopa ( direktno na lan kabl ), telefona, tableta.. E zato danas cim zavrsim sa poslom idem u poslovnicu direktno kod sefa, pa lepo da se obracunam sa njim, posto ocigledno niko ne obraca paznju na problem.
I jos nesto, interesantna je gospodja ili gospodjica iz call centra koja mi je rekla da je takav ping normalan, na sta sam joj rekao da jeste za kameno doba. Tako da od njih nema vajde nikakve. Vise nemam ideja niti znam sta dalje, ostaje mi da idem direktno od vrata do vrata..

Da, nisam pomenuo da je u pitanju Krusevac, siri centar grada.

Poslednja izmena:
Jesu IP adrese na VDSL-u 109.93.195.XXX iza NAT-a? Microtorent mi izbacuje problem sa dolazećim konekcijama, u donjem desnom ćošku izbaci žuti trougao sa uzvičnikom ili crveni krug sa iksom. Sa brzinom nema problema, ako je torent dobar vuče i do 2,2 MBs (20/2).

Nemoj da verujes tome sto ti izbacuje utorrent. Proveravaj dostupnost na http://www.canyouseeme.org

@enraged: Živeo Ratel :D 17. sam podneo "primedbu" jutros me zvali iz Telekom/MTS poslovnice (vidim po broju da je Ruma, a i po glasu znam otprilike koja "baba"/"tetka" iz poslovnice zove) prvo da pita koju sam ja brzinu/kampanju hteo, pa kao misli da neće moći ali kao da ima VDSL port na centrali, proveriće pa će me zvati. Pola sata kasnije zove kaže napravila je zahtev za 50/2 da donesem stari ruter prvo nazad, i kao tek onda može da napravi nalog za prčkanje po centrali i kaže biću par dana bez interneta dok ne odrade promenu brzine. Otišao odneo stari Huawei HG530 ruter, dobio ovu igračku od VDSL rutera (ZTE H168N), potpisao ugovor za 50/2 (usput mi uvalilli neku prepaid SIM karticu na poklon) došao kući povezao i radi naravno ova ADSL 20/1 brzina s obzirom da ruter podržava i VDSL i ADSL2+ signal.
"Sutra" će valjda da odrade šta treba na centrali i puste VDSL paket. Kad puste VDSL brzinu eto mene ovde da se pohvalim ili da kukam kako ne radi :D :D

Poslednja izmena:
Vrh Dno