Šta je novo?

Dobre radne stolice

Razmisljao sam da narucim Steelcase Amia radnu stolicu,ali cu kao i Dekius sacekati sajam da vidim da li ce odredjeni prodavci ponuditi popuste (Nitea,Delight i Antares)

Steellcase Amia i Ergohuman mi deluju kao najbolja kupovina do 600 eura (smatram da nema potrebe izdvajati vece sume od navedene za stolicu,bolje preostali iznos novca utrositi na godisnju kartu za bazen,teretanu...Posle par meseci kucnog vezbanja/razgibavanja i svakodnevnog plivanja na bazenu,redukovao sam tezinu sa 90 na trenutnih 74 kilograma i vise nemam bolova/problema ni kad sedim u krs stolici iz F.I.

Antares ima par zanimljivih stolica do 250 eura koje planiram na sajmu pogledati: Oklahoma PDH, OMNIA, ... Bice verovatno izlozena i Genidia,pa ukoliko odobre odgovarajuci popust za istu mozda i nju kupim.

kako se kreće cena Genidije? deluje dobro

To je Antares, proizvodjac iz Ceske. Najavljuju popuste na sajmu namestaja od 10.11., trebalo bi da su bolji od prosecnih kineza. Ja cekam sajam da obidjem vecinu prodavaca na jednom mestu u poteri za pristojnom stolicom.

Nisu za "normalne" težine, 97 kg barem Nebraska. Ne otpadaju delovi kao kinezima, hm nekako popuštaj pod težinom. Čini mi se da nisu deklarisane na moju težinu a nije ni kupljena za mene. Za taj novac nije loša pod uslovom da se stokilaši povremeno ne izleževaju.

Predlog koju stolicu da trazim da probam, - 190cm - 105kg onako sirok sam dosta (nemam stomak a 105kg) a provodim tipa 8sati dnevno za stolom .. i sa kompom i bez kompa. Dajte neke predloge, iscitao sam temu ali nisam nasao odgovor.

Kupila sam pre neki dan nov tepih i sada tražim neku dobru radnu stolicu, ali bez točkića da ne oštetim tepih. Da li neko može da mi preporuči neku stolicu? Visoka sam 173cm, težska oko 62,5kg :)

Kupila sam pre neki dan nov tepih i sada tražim neku dobru radnu stolicu, ali bez točkića da ne oštetim tepih. Da li neko može da mi preporuči neku stolicu? Visoka sam 173cm, težska oko 62,5kg :)

Problem je kod tezina iznad 85Kg, za tebe je jednostavno, obidjes par salona i uzmes onu koja ti se najvise svidja. ( :

Ima li ikakva solidna kompjuterska stolica, da ima naslon i lumbalnu podrsku a da nije sediste od neke vrste koze ? Ubih se trazeci i sve sto valjan ecemu ima kozno sediste, a meni bi vise godilo platneno ili neki materijal koji moze da dise, koza mi nikako ne prija :/

Problem je kod tezina iznad 85Kg, za tebe je jednostavno, obidjes par salona i uzmes onu koja ti se najvise svidja. ( :

Pa i ja sam uglavnom oko 85kg pa ne vidim kako su samo zbog kilaze problematicne jeftinije stolice. Svasta cu procitati u ovoj temi :)

Vecina problema kod jeftinijih stolica se i svodi na nosivost. Niko ne ocekuje kod njih da budu udobne svakome, budu izradjene od kvalitenih materijala ili sta god. Dobar deo stolica od ~100 evra je mojoj devojci sa njenih 55 kila i udobno i dugovecno, s druge strane, kod mene se sa mojih 97 kila raspadnu za 2 meseca.

http://www.hermanmiller.com/ ali kostaju i gledaj Aeron on je deklarisan za tvoju težinu. Čini mi se da su kod nas malo više skuplja pa ako možeš da je doneseš... Moj kolega ima staru made in Yu stolicu kvalitetno urađenu, hidraulika od tamića :) Konstrukcija je snažna ali sedšte i naslon moraju da se povremeno presvuku, tapaciraju... tako da za kućne potrebe je odlična opcija.

Poslednja izmena:
Upravo sam stigao sa sajma nameštaja i moram da kažem, očekivao sam više. Na sajmu sam video samo tri izlagača:

- Nitea, probao Embody (oko 1100 EUR), Aeron u sve tri veličine (oko 1000), Mira 1 i 2 (nisam pitao za cene) i mislim da je bio i Sayl (350? ali nisam siguran). Ima ih još ali nisam probao
- Antares sa Ergohuman (sajamska cena oko 70K) i još dvadesetak stolica od kojih sam probao tri. Jedna je oko 80+K i nikako mi nije odgovarala, nisam umeo da je podesim a osoblja nije bilo u blizini (možda je čak Genidia, liči). Ostale su jeftinije ali mi se nisu svidele.
- Astra Novi Sad sa tridesetak raznih stolica u velikom rasponu cena (ima par stolica od ~40K sa lepom količinom podešavanja ali se vidi da je kvalitet materijala primetno lošiji od HM). Nisu doneli "stare" modele, uključujući najprodavanije i ovde pominjane A93 i A124

Sve u svemu, nisam impresioniran, ima dobrih (i skupih) stolica ali ni za jednu ne mogu da kažem "to je to". Embody i Sayl su najpribližnije onome što bih nazvao udobnim (za mene!) ali Embody mi je preskup, Sayl nema toliko podešavanja ali možda i prođe na kraju jer u dobroj meri odgovara mom pojmu udobnosti, samo da je sedalni deo za nijansu nagnutiji.
Inače, ima i klimavog krša koji ne vredi ni tih 15K koliko traže ali i među skupim stolicama ima previše plastičnih ručica i dugmića za podešavanje (imam osećaj da to ne može da traje čak ni na HM, neka me isprave ovi koji ih imaju).
Mislim da ću na kraju prvo probati da modujem ovu stolicu na kojoj sedim već 12 godina, 23 kg je teška i izgleda bolje očuvana od polovine ovih jeftinih stolica sa sajma. Nedostaje mi samo podešavanja nagiba sedalnog dela.

Vecina problema kod jeftinijih stolica se i svodi na nosivost. Niko ne ocekuje kod njih da budu udobne svakome, budu izradjene od kvalitenih materijala ili sta god. Dobar deo stolica od ~100 evra je mojoj devojci sa njenih 55 kila i udobno i dugovecno, s druge strane, kod mene se sa mojih 97 kila raspadnu za 2 meseca.

Meni je najveci problem bila duzina sedista (rastojanje od naslona do prednje ivice), mislim da tu treba voditi racuna da se ne bi posle grbavili.

Plastika je verovatno dekorativni deo dugmića i ručica. Proizvođači koji drže do sebe testiraju... a i sama plastika može biti jako izdržljiva. Teško bi bilo izgraditi ime u svetu i prodati stolicu za 1k€ a da im je neka loša reciklirana plastika. Mislim da je najbitnija dužina garancije. Aeron se drži posle 3 godine ~8h tokom radne nedelje. Pošto imam tri_miliona_prioriteta pre skupe stolice za kuću ukućani su mi zabranili da koristim stolicu, pa moram da se krijem:) Ko stolicu ne koristi za posao verovatno je najbolje da moduje, ako je to moguće.

Probao danas na sajmu nekoliko HM stolica i neprijatno sam iznenadjen cinjenicom da im je sedalni deo kratak, skoro do pola butine. Za ledjni deo nemam zamerki.

Na nekim HM se sedalni deo pomera napred/nazad ili čak produžava. Na Embody može lepo da se produži da dođe skoro da zadnjeg dela kolena (ja sam ~179cm, nekome sa dužim butinama sigurno ne može). Na Sayl se sedalni deo pomera napred/nazad, maksimalno izvučen napred nema "domet" kao Embody ali meni dovoljno. Mislim da Ergohuman takođe ima mogućnost pomeranja sedalnog dela napred/nazad.

Mene zanima koliko je udoban Sayl i da li se kod nas prodaje sa podrskom za lumbalni deo (video sam na nekim fotkama da ima), kao i da li ga je neko koristio duze vreme?

Zbog nedostatka vremena nisam jos uvek stigao da posetim sajam. Danas sam zvao Niteu zeleci da narucim Sayl stolicu bez odlaska u poslovnicu... medjutim cena iste nije 350 eura kao sto je navedeno par postova iznad,vec iznosi 480 eura i to samo za stolice sa "setup-om" koje trenutno imaju na lageru, iste imaju podesiv rukonaslon po visini i mogucnost podesavanja dubine sedista - nemaju lumbar support.

Da bi se ostvario popust od 10% potrebno je posetiti sajam...

Poslednja izmena:
Pa 10% na tu cifru nije nimalo zanemarljiv popust.

@kept a da li si pitao koliko bi kostala sa lumbar supportom i da li uopste je nabavljaju?

Da li jos nekome naslov teme bode oci?

Hteo bih da uzmem neku radnu stolicu/fotelju. Otisao bih na sajam namestaja da pogledam sta ima, a i ako naletim na neki dobar popust da pazarim nesto. Za kompjuterom provodim bas dosta vremena, koliko slobodnog, toliko i zbog fakulteta (IT smer na FON-u, pa zbog programiranja i slicnog).
Oko kilaze ne bi trebalo da bude problema, 80 kg i visok sam oko 185.
Pre svega bih da cujem iskustva i preporuke, pa onda da razmisljam o kesu koji bih dao na nju, racunao sam tu do 120e.

Evo da se pohvalim da vec 2 nedelje ladim j*ja u Aeronu (kupio sam polovan u Srbiji, uvezen iz inostranstva za 630 evra). Vec sam pisao o utiscima sa prethodnim stolicama ali ajde da ponovim, prva stolica koju sam koristio je ona klasicna od 100 evra, sednem u njoj u radnji na 2 minuta i nije losa ali kada sam je kupio posle pola sata mi se upali d*pe od one ekokoze, posle 2 dana mi puce kicma naslon kao da je namerno napravljen da ti unisti kicmu, sve u svemu katastrofa. Posle resim da kupim sa mrezicom zbog znojenja, i izbor je pao CM-F85B (kineska kopija Aerona) isao ja nekoliko puta da probam u EMU i svaki put mi je utisak da ne mogu da verujem koliko je stolica odlicna i kakav vrhunski osecaj dok sedis ali sve to na 2 minuta, a i citao sam na netu utiske i svi zivi je ishvalise. Kada mi je stigla kuci pocnem ja da sedim i ona mrezica je tvrda posle sat vremena mi otkinu d*pe kao da sedim na drvenoj stolici i mislim se ja nesto ma samo kada bi bila meka mrezica na sedalnom delu stolica bi bila extra ali posle 2 meseca vidim da je i naslon od mrezice katastrofa bas zbog tvrde mrezice pa se naslon uopste ne prilagodjava kicmi jos ima onaj jastucic kao Lumbar support koji se podesava po visini ali je po meni tako glupo napravljen da su ga mnogo priblizili pa bilo na koju visini da ga podesis on ti "lomi" kicmu. Eto jedina dobra stvar te stolice je sto je metalna pa moze dugo da traje ali opet mnogo je glupo napravljena da ti one metalne sipke bodu butine (doduse mozda samo onima koji su preko 180cm).
Na kraju resim ja da skupljam pare i da kupim Aeron, kada sam isao u Niteu da probam najveci mi je problem velicina posto sam ja 183cm onda sam na samoj granici izmedju Size B i Size C i kad probam Size C mi je bas veliki a Size B mi se cini da mi je nekako mali. I bio sam u velikoj dilemi da li kupiti polovan Aeron ili Steelcase ili nov Ergohuman ali sve sto sam citao na netu stekao sam utisak da je Aeron i dalje najbolja ergonomska stolica na svetu:
Pisano 2007. godine
Da li se isplati ta lova za Aerona? Mi smo ih kupovali na nekoj akciji i bili su oko 6 somova (Aeron ima 3 modela a ovi nasi su srednji) i IMO ako puno sjedis stolica se isplati jer znam zaglavit na poslu i 12+ sati i ledja me ne bole dok me na svakoj drugoj stolici bole.

Pisano 2010. godine
Imamo u firmi Aerone i to je stvarno he-be-no! Definitvno najbolji stolac na kojem sam sjedio a imam malo shebana ledja pa znam o cemu govorim, doslovno mozes sjediti na njoj cijeli dan bez da te ista boli. Problem je sto su dosta skupe, zavisno od modela ali ove koje smo mi uzeli su bile oko 8k kn tako da nisu bas "za po doma". Mi ih imam vec jedno 5 godina i jos uvijek izgledaju kao i prvog dana tako da su stvarno i kvalitetene.

Pisano 2012. godine (pretpostavljam da je ovo pisao neko od zaposlenih u Microsoft-u, znam da oni ovde u Beogradu u razvojnom centru za svakim stolom imaju Aeron)
Na poslu svi imamo Herman Miller Aeron, radim trenutno ajd da kazem u najvecoj IT kompaniji i radjena su interno razna istrazivanja na tu temu zbog zaposlenih, jer svi uglavnom sedimo satima i satima, i utvrdjeno je da je gore navedena najbolja. Znaci kicma me je ranije ubijala, u ovoj mogu da sedim ceo dan i nista, ima milion nekih sitnih podesavanja, ali da je skupa jeste ali vredi, ja bas isto razmisljam o nabavci svoje kućne
pisano pre 2 meseca
a vidi za aeron, nije aeron uopste "mega udobna stolica" !!!!
aeron je vrlo zdrava stolica za sedenje, ali daleko od toga da je super udoban, ona "sportska" sedista su mnogo udobnija, bilo za 23k u kiki do dz. stolica udobnaaaaaa mega .. ne znam koliko je izdrzljiva ali udobna do jaja .. jedini problem je sto posle 10h u toj stolici imas mokro dupe, m00da su ti se usparila, koza na ledjima je smezurana i kad krenes da ustanes noge te ne slusaju ... a iz aerona koji nije ni 2% udoban kao ta "ferari" stolica ustanes kao da si malopre seo :)
Inace ovaj poslednji citat je od Bogdana Kecmana (dosta je aktivan na forumima) i njega sam jos pre 2 godine pitao:
bogdan.kecman:
code381: A kakva je razlika izmedju Aeron i CM-F85A sto se ergonomije tice (konkretno ledja), da li je ergonomija slicna samo sto je Aeron od kvalitetnijeg materijala, vise izdrzljiva i ima bolja podesavanja ili je ipak teze bilo iskopirati ergonomiju?

dupe i oko ..

Sa svim gore citatima se slazem u potpunosti. Dakle savet za nekoga ko kupuje stolicu da je isprobava sto duze moze, ako je moguce neka naruci online pa ako nije zadovoljan prema zakonu moze da je vrati posle 14 dana bez ikakvog obrazlozenja. Probanje stolice na 5 minuta ama bas nista ne znaci, evo i meni je ova CM-F85B bila mnogo bolja na 5 minuta nego Aeron ali posle sat vremena utisak je skroz suprotan, u Aeronu sto duze sedis sve ti je udobnija sve vise prija kicmi, mrezica je meka pa se prilagodjava telu, izjednacava se sa temperaturom okoline a nekako te tera da pravilno sedis a opet veoma udobna. Rukonasloni me najvise odusevili, na svim drugim kada drzim mis krivila mi se ruka i mis bio na podlozi za misa a na Aeronu mi je ruka na rukonaslonu i skroz priblizim do stola i onda se samo nastavlja i mis mi je na stolu dok na ostalim stolicama rukonasloni su bili prekratki (a tako je i na ovim skupim stolicama) i nikako nisam mogao da uklopim da mi stolica bude idealno odaljena od stola a da mi odgovara za sam mis, uvek mi je podloga za misa bila na samom rukonaslonu a ne na stolu. Moram da napomenem i HM Embody, prvi put kada sam je probao je bila fantasticna a drugi put i nije bila bas nesto meka ali svako ko kupi tu stolicu uopste nece da pogresi, mislim da je najveca mana po meni sto nema rukonaslone kao Aeron. Skuplja je od Aerona ali mislim da vredi za sve pare.

I neko gore napisa cene sa sajma za Herman Miller, to su verovatno tacne cifre ali bez PDV-a a kada dodate PDV dobijete 20% skuplju stolicu.

A cak dvojica gore napisase da HM stolice imaju kratak sedalni deo, evo da kazem da je i meni bio takav prvi utisak i posto je prosecna visina nas Srba 183cm da kazem da je Size B sa tom visinom odlican iako se cinilo dok sam probao u Nitei da je sediste kratko (a Size C predugacko), evo meni posle nekoliko dana sedenja je Aeronu Size B idealan, i naslon, i sediste i rukonasloni ma sve. Inace Aeron skoro ceo metalan, meni brate ovaj ima da traje 50 godina.

Vrh Dno