Šta je novo?

Nov racunar do 55000

• Začetnik teme Začetnik teme keckec
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

keckec

Cenjen
Učlanjen(a)
14.05.2015
Poena
180
Pozdrav,treba da sastavim konfiguraciju do 55000 ,nece sluziti za igre ,verovatno ni jedna igra nece biti upaljena.Ne mogu da se odlucim da li da sklapam AMD ili Intel i takodje veci problem mi je da izaberem graficku,to treba da bude upgrade(ili barem ista) u odnosu na 6570,tu mi treba najvise pomoci,da li je grafika koju trazi r7 240,r7 250,tako nesto? Znaci igre se nece igrati ali ipak ne zelim da bude downgrade grafike za nov racunar.Takodje ssd nije potreban. Sada cu napisati sta sam izabrao za sada pa vas molim da me korigujete ako sam negde pogresio i pomognete sta mozete,hvala 🙂

AMD

maticna Gigabyte GA-970A-UD3P
proc AMD FX-6300
ram 2x4GB 1866MHz Patriot Viper 3
hard disk 500GB Toshiba DT01ACA050
napajanje 600W LC Power LC600H-12
kuciste Raidmax Vortex V4
graficka r7 240,r7 250 ,nesto trece?

Intel

maticna LGA1150 H81 MSI H81-P33 (nisam zeleo jeftinije mATX,izabrao sam najjeftiniju ATX)
procesor i5-4460
ram neki na 1600mhz,ne mogu da nadjem neki best buy ,da li 1x8gb ili 2x4gb...
hard disk 500GB Toshiba DT01ACA050
napajanje 600W LC Power LC600H-12
kuciste Raidmax Vortex V4
graficka r7 240,r7 250 ,nesto trece?

Kada saberem sve ovo,za graficku ostaje oko 8-10 hiljada plafon. Takodje Madjari sa kp nisu u prici,samo prodavnice u Srbiji dolaze u obzir. Treba dodati i tastaturu jos od par hiljada tako da ce ovo verovatno preci na jedno 56,57 hiljada i to je ok. Aj sad 😀

SVi ce ti reci da kupovina graficke tipa r7 240 i slicnih je obicno bacanje para. I u pravu su. Danasnje integrisane graficke su sasvim dobre, da nikakvog smisla nema davati 6-7 hiljada ne graficku kartu. Umseto toga, mozes da uzmes SSD 120gb i tako znacajno ubrzas svoju masinu.

Intel konfiguracija je mnogo mnogo bolja, ta dva procesora uopste nisu za poredjenje.

Šta će ti grafička ako ne igraš igre?

Nije za mene komp ,osoba kojoj sklapam ima 6570 pa je izrazila zelju da u novoj masini ne bude downgrade graficke. Videcu da li ce se sloziti sa vasim predlozima.

Neće biti downgrade, neka ostavi staru, bolje da uzme ssd.

Nije za mene komp ,osoba kojoj sklapam ima 6570 pa je izrazila zelju da u novoj masini ne bude downgrade graficke. Videcu da li ce se sloziti sa vasim predlozima.

Stvarno ne razumem tu logiku. Šta, da ta osoba sticajem okolnosti ima GTX 970 u staroj mašini, sad bi uzimala Titana, da ne bude downgrade!?

Ako već ne igra igre, nema potrebe za diskretnom grafičkom. Pretpostavljam da programi u kojima radi nemaju GPU akceleraciju, kao i da joj grafička nije potrebna iz nekih sporednih razloga (tipa hoće da zakači tri monitora i sl.). Dakle, ili neka koristi integrisanu, ili neka prenese staru grafu u novi komp.

Stara graficka ostaje u starom kompu ,i ventilator joj se sjebao nacisto ,nije stara graficka u opciji. Ok onda intel platforma sa integrisanom grafikom za sada ostaje.

Drustvo nova korekcija,poslusani su vasi saveti i graficka ce ostati ova i u novom kompu ,takodje hdd ce ostati stari . Uglavnom,ostaje mi 6000 ,gde da ulozim te pare od ovih komponenti koje treba da se kupe ,da li da uzmem bolju plocu,cpu,ram,sta? Kontao sam da je najbolje uloziti u procesor pa uzeti Intel® Core™ i5-6600 ili neki slicne cene? I da li ce biti mnogo razlike ako tih 6000 ulozim u bolju plocu? Aj jos malo,do cetvrtka vas smaram pa se kupuju komponente 😀
p.s. napajanje je ok ono sto sam naveo?

Neka uopštena pravila su da se uvek uzme dobra matična i dobro napajanje, da se na tome ne štedi. Kako je 55.000 relativno mali budžet, možeš da zanemariš taj savet; drugim rečima, uzmi nešto što je pristojno, nikako neki krš, ali ni nešto skupo. RAM bar 8 gb, što jeftiniju kombinaciju, nebitno da li je 2 x 4 ili 1 x 8. Nema svrhe ići na i5-6600 u ovom trenutku, u tom cenovnom rangu. Uzmi Haswell svakako, i5 ako je procesor bitan, a najviše i3 ako je komp za surf/office/multimediju i slično. SSD obavezno, ipak je 2015.

Ok aj noob pitanje,koliki je zivotni vek ssda? Godinu i po-dve jel? Ako je tako nije to onda jeftina igrica...mada nije ni preskupa,slazem se.

Dakle za 6000 predlazete ssd ,ne neki skuplji i5 a vidim ni skuplju plocu,znaci ssd,ok.

Apsolutno SSD. Trajaće duže nego što je neophodno.

Odluka je pala na i5-4590 i Gigabyte GA-P85-D3. Sutra,prekosutra se narucuju komponente,samo vas jos molim za ovaj savet ,sta izabrati izmedju
DDR3 1x8GB 1600MHz Kingston HyperX Savage CL9, HX316C9SR/8 i
DDR3 2x4GB 1600MHz GEIL Evo Potenza Black, GPB38GB1600C9DC.
Znam da je bolje 2x4gb ali jel bolje ipak uzeti Kingston kao poznatiju marku?

Na slicnim sam mukama za nov PC, ali pratim i ove oglase !
http://www.kupujemprodajem.com/Inte...0-500GB-26938196-oglas.htm?filter_id=51831769
Ne znam jeli neko razmilsljao o PC-u srednje klase ali sa DDR4 memorijom od 2133MHz ,medjutim ako vec
se odlucujem i prelazim na DDR4 razmatrao bi i maticne ploce sa 1151 Socketom koje podrzavaju i 2400 i 2666 i 2800mhz koje i nisu
nesto puno skupe. Na ovu I5 masinu bi zadrzao svoju staru graficku ATI 5770 1GB DDR5. I naravno kasnije bi razmisljao o jacem napajanju.

Napajanje je slabo a rekao je da ne vrsi zamene , to je mana.

To sto pise ! "Ne radimo zamene"
mislim da se to odnosi na zamene staro za novo !
Lepo pise ispod "moguce su izmene svih komponenti"
Imam i sada svoje Chiftec 450W pravih tako da je ovo stvarno slabije ali moze ostati kao rezerva.
Moj post se u globalu odnosi na noviji Socket 1151 sa DDR4 ramom koje u ponudi mislim da nije skupo
kao cela konfiguracija.

Svakako i ova integrusa i ova moja graficka jesu slabe, za danasnje potrebe gamera, ali o tome ne pricam !
Nego o tom 1151 socket-u sa DDR4 ramom i eventualnom izboru malo bolje ploce koja podrzava i 2400 i 2666 i 2800mhz
Sumnjam da ove jeftine ploce guraju samo 2133MHz sto je mozda i greska o opisu
http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5606#ov

Poslednja izmena:
Stigle komponente,danas sastavio sve,radi savrseno odusevljen sam (iako nije moj racunar 😀) ,RAM kad sam video kako izgleda zasijale su mi oci ko malom detetu ,neki Kingston 8gb kit Savage crveni,a lepote...takodje ovaj Raidmax Vortex v4 za ~4000 je DOBRO!
E sad,samo da napomenem da se jos neko ne za****,jedini problem je bio u tome sto je kabal od napajanja koji ide na ATX 12v 2x4 na ploci kratak,bukvalno u milimetar sam nekako nategao i to je pokvarilo malo sve,ipak nedovoljno da se iznerviram. Znaci napajanje je na donjem delu kucista,ploca je ATX i taj prikljucak se nalazi na gornjoj strani,i taj kabal ladno ne moze a stigne gore,muka je bila.

Meni sa KP ovo deluje kao skroz dobar izbor Intel i5 4460/8GB DDR3/GTX950/1TB - 466e.
Jedino sto ne znam kakvo je kućište i kakvo je napajanje..

Nazad
Vrh Dno