Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

U odnosu na Win 8.1 windows 10 je dodao jos jednu skrivenu particiju od 450MB.
Nij emi jasno cemu sluzi iako lepo pise, a u odnosu na Win 8.1.

Recovery

Evo jedna "mala" rekapitulacija problema kod Windows-a 10 posle 3 meseca:
1. Kod pojedinih aplikacija ikonica "Close" je blurovana za razliku od "Minimize" i "Restore Down"
2. Svaki put kada palim računar pojavi se na 2-3 sekunde plavi "Loading" ekran pre Lock Sceen-a /paljenje je brzo,ali smeta/
3. Tile-ovi u Start meni-ju se sporo ažuriraju,ponekad i nikako. /čini mi se da je to popravljeno sa TH2/
4. Desnim klikom na ikonicu za bateriju, prikazuje se stari meni,iz vremena XP-a
5. Opcija Windows Spotlight dosta puta vrti iste slike
6. Svaka univerzalna aplikacija je priča za sebe, izgled i pozicija opcija zajedno sa animacijom za Hamburger meni je na skoro svakoj drugačija
7. History u Edge-u ne funkcioniše,čim se malo više surfuje, ne izbacuje više istoriju
8. Kod Device Menager-a i Event Viewera kada se menja veličina prozora sve počinje da treperi :shock: :shock:
9. Fontovi su katastrofalni
10. Ikonice u Taskbaru se refresh-uju prilikom brisanja nečega /ovo sam već pominjao/
11. Nekada se prilikom brisanja nečega ništa ne dešava, pa se posle samo obriše
12. Kada restart-ujem laptop, opcija Location mi nije dostupna, tek posle odlaska u Windows Services i njenog aktiviranja(ručno) proradi
Neke od tih stvari su zbog hardvera. Naprimer 10ka (a i osmica) rade sve predradnje kao recimo uključivanje drajvera, povezivanje na internet. aktiviranje lokalnog naloga, proveru lokalne mreže itd. u to vreme tako da bi system bio što spremniji kada dođe do desktopa. Kod mene je namešteno da se vidi sve šta se događa u to vreme, prođe jedno desetak stvari dok ne dođe do Lock screen-a. Na SSDu prođe prilično brzo pa nikako da uhvatim šta tačno piše, na običnom HDD-u to traje nešto duže naravno. Verovatno može da se nađe u event viewer-u šta se tačno dešava tada. U stvari, što se boot vremena tiče, isto ti se hvata dali se to dešava pre ili posle, mora da prođe kroz sve to.
Kod dual grafika, 2D radi na intelovoj pa nije čudno što u pojedinim prozorima treperi jerbo je sporija specijalno na višim rezolucijama a ti paneli su legacy, isti još od XP-a. Dosta drugih delova je još uvek iz tih vremena pa nije ni čudno što izgledaju staro.
Edge je još daleko od toga da se kolje sa većinom browser-a, biće još puno posla na njemu, trenutno je na nivou nekih iz '90tih godina.

Ja ni najmanje ne razumem potrebu da se koristi Edge, i jos manje to da se zalite po forumu kako ne radi bas najbolje. Stvarno ne mogu da shvatim.

Meni radi odlično edge . Blokirao sam reklame tako da mi ne treba nijedna druga ekstenzija. Sad je brz i radi posao. Sa reklamama je mnogo sporiji tako da to daje neki lošiji utisak.Sve sajtove koje posećujem renderuje ok,nemam problema.

Poslednja izmena:
Meni radi odlično edge . Blokirao sam reklame tako da mi ne treba nijedna druga ekstenzija. Sad je brz i radi posao. Sa reklamama je mnogo sporiji tako da to daje neki lošiji utisak.Sve sajtove koje posećujem renderuje ok,nemam problema.

I meni radi super,bar onoliko koliko ga koristim,jedino History ubagovan stoji...

W10 - choice of masochist

Posle danasnjeg update samo crn ekran... Moze neka pomoc, kako ide za safe mod. Imam asus plocu uvek na f8 udje za boot op...

To znam.
Pitanje je sta nova organizacija diska pod W 10 nosi novo i zasto su se tako odlucili , u odnosu na W8, koji je isto tako imao podrsku za UEFI bios
i prednosti koje isti nosi ?

Tek mi ovi koji ne koriste nisu jasni . Tu su da nam "objasne" kako smo ludi sto koristimo win 10. Svako koristi ono sto mu odgovara, ako mi ne odgovara ne koristim. Ne jurim svaki tren na android i osx teme da objasnjavam mazohistima koji sistem koriste.

Koristite xp,linux o druge sisteme ,niko nema ništa protiv. Mazohisti će koristiti win 10,šta da se radi kad ne znamo za bolje :)

Poslednja izmena:
Meni su ipak ovi sto "ne zele a iste im se" sampioni.
Pa ga "prepravljaju" u win 7, izgleda da ih niko nije obavestio da jos uvek postoji.

Samo onaj ko je sebe ubjedio da je uvijek novije=bolje, ce reci da mu w10 lezi bolje od npr. W7. Ja ne vidim tu funkcionalnost, lepotu, brzinu koja zavisi samo od HWa i ostale kvalitete w10. Vidim najvise komplikacija. Nemojte te djecje odgovore, vec pojasnite ljudima gdje grijese u svom razmisljanju, tj. prednosti w10 u odnosu na W7 i sl. Ako nesto tvrdis da je bolje valjda je red da obrazlozis i zasto...Ja volim kad mi neko dokaze cinjenicama 'crno na bijelo', ne moram biti u pravu.
Nije ovo Android, Windows je gotov proizvod vec godinama unazad, pa da svaki update donosi velike boljitke i 'revolucije'.

Poslednja izmena:
Samo onaj ko je sebe ubjedio da je uvijek novije=bolje, ce reci da mu w10 lezi bolje od npr. W7. Ja ne vidim tu funkcionalnost, lepotu, brzinu koja zavisi samo od HWa i ostale kvalitete w10. Vidim najvise komplikacija. Nemojte te djecje odgovore, vec pojasnite ljudima gdje grijese u svom razmisljanju, tj. prednosti w10 u odnosu na W7 i sl. Ako nesto tvrdis da je bolje valjda je red da obrazlozis i zasto...Ja volim kad mi neko dokaze cinjenicama 'crno na bijelo', ne moram biti u pravu.
Nije ovo Android, Windows je gotov proizvod vec godinama unazad, pa da svaki update donosi velike boljitke i 'revolucije'.
Zašto bi bilo ko imao potrebe da tebe ubeđuje u nešto? Imaš svoje mišlje i svoje utiske i dok se sam ne uveriš u suprotno ma šta mi da kažemo ovde tvrdićeš da je onako kako ti misliš. Evo meni osetno bolje na mom HW-u radi win 10 od Win 7 ali uopšte nemam potrbu da ti bilo šta obrazlažem.

To kome sta bolje radi je subjektivno i zavisi i od drugih parametara. HW, aplikacija, opterecenja resursa u datom momentu, podesavanja... Svakako ne radi ni jedan isti OS svakome. Neko 'dize' svakih mjesec dana pa mu ne radi kao nekome star po 5 godina. Rekoh zavisi od podedavanja, odrzavanja. A i nije samo mjerilo kvaliteta da li ce nesto otvoriti koji djelic sekunde brze.

Ja cu promjeniti misljenje ako me neko 'uvjeri' u suprotno. A kako cu su uvjeriti bez ikakvih dokaza. Ne samo ja nego bilo ko.
Cim su krenuli sa 'nightly' verzijama tu nesto ocito ne stima.

Poslednja izmena:
Pa probaš sam i uveriš se, šta ima ko da te uverava?

Ja sam probao, uverio se da mi 10240 ne radi lošije nego W7, niti sam imao neke probleme o kojima drugi pričaju i meni je to sasvim dovoljno - niti treba neko drugi da me uverava u bilo šta a još manje osećam potrebu da ja bilo koga uveravam u nešto.

Vidim ja da je mene slabo ko razumio, barem od ovih sto su se javili. Isto kao da dva programera ocjenjuju kvalitet aplikacija, na osnovu vizuelnog izgleda i opcija programa, a ni jednog trenutka ne zadju u kvalitet tog napisanog code-a.
Ocekivao sam malo drugacija razmisljanja, pristupe, ipak je ovo ko fol IT forum, nije hi-fi da se procjenjuje na osnovu osjecaja sto rece jedan... :D
Ipak skontah da ne vrijedi ispravljati krive Drine. :) U pravu ste dok se covjek sam ne uvjeri, dzaba si krecio. :D

Poslednja izmena:
Nije ti palo na pamet da drugima radi dobro i da ih briga za neki tamo kvalitet code-a dok je sve u redu? Ako nećeš da menjaš mišljenje dok te neko, kako sam kažeš ne uveri u suprotno, slobodno možeš da što se ovih koji su se javili zadržiš svoje mišljenje i ostaneš na W7 - bar dok se ne javi neko zaludan sa viškom vremena i strpljenja da te uverava u bilo šta.

Vidim ja da je mene slabo ko razumio, barem od ovih sto su se javili. Isto kao da dva programera ocjenjuju kvalitet aplikacija, na osnovu vizuelnog izgleda i opcija programa, a ni jednog trenutka ne zadju u kvalitet tog napisanog code-a.
Ocekivao sam malo drugacija razmisljanja, pristupe, ipak je ovo ko fol IT forum, nije hi-fi da se procjenjuje na osnovu osjecaja sto rece jedan... :D
Ipak skontah da ne vrijedi ispravljati krive Drine. :) U pravu ste dok se covjek sam ne uvjeri, dzaba si krecio. :D
Ako imas problem sa necim u windows 10, tu smo da pomognemo ako je moguce...
Ako imas problem oko izbora OS, idi skroz na vrh stoji ime teme.
Da...to sto sad citas nije win 7, win 8 i sl.

Mazohizam je piskarati po temi sa kojom nemas nikakve dodirne tacke.
Kao da sad ja odem na win7 temu i krenem da jasem ljude zasto koriste taj OS.

I imao bi šta da kažeš?

Da je win10 extra. Imas manje funkcionalan start menu i OS generalno (jos laksi za koriscenje!) i dx12 i jos mogucnost raznih bagova u zavisnosti od toga koji hardver koristis... To je ukratko opis zasto treba da se predje na win10.

Meni je bilo dosta cupanja i vracanje misa da bi video pointer i log off/on da ispravim visoku osetljisovt misa u igrama nakon home screena (ako su vec tako nazvali onaj njihov screen za ctrl+alt+del), tako da mi ne pada na pamet da vracam win10 do nekog service pack-a. A onda cemo da vidimo dal su bar nesto popravili...

Poslednja izmena:
Nemam? :shock:

Kako ono beše, zar neće biti jedno milijardu dodirnih tačaka?

I imao bi šta da kažeš?

Imas i sa XP...gde je poenta ako nesto ne koristis i kakvu korist imas od toga?

Sta da kazem za win 7? ja na svim masinama imam win 10...zasto bi se bavio sedmicom?
Sto se mene tice to je mrtav OS, da moram da se vatim na nesto drugo ima win8.1.

Poslednja izmena:
Zvanično je potvrđeno da TH2(Novembarski) update za "obične" korisnike izlazi 10.11.
Izvor:WinBeta

Ljudi stvarno smarate od.je.bite od teme i ne nas smarajte vise niko vas ne tera da koristite windows 10 imate i druge alternative ostajte ne nas budale da koristimo w10 bez da ne smarate ovo ono

Koliko ima onih koji svakih par dana 'dizu' systeme. 120 miliona instalacija ne znaci i 120 miliona zadovoljnih korisnika. Sto ne sprovedu anketu koliko je ko zadovoljan. Trpaju ljudima instalaciju, mnogi i ne znaju sta klikcu, pa ih uvale u probleme, najcesce sa drajverima i sl. Tako su i mene htjeli ali sam ih odyebao u startu. A da ne govorim o aspektima privatnosti i tog koncepta.

Poslednja izmena:
Koliko ima onih koji svakih par dana 'dizu' systeme. 120 miliona instalacija ne znaci i 120 miliona zadovoljnih korisnika. Sto ne sprovedu anketu koliko je ko zadovoljan. Trpaju ljudima instalaciju, mnogi i ne znaju sta klikcu, pa ih uvale u probleme, najcesce sa drajverima i sl. Tako su i mene htjeli ali sam ih odyebao u startu. A da ne govorim o aspektima privatnosti i tog koncepta.
Isto vazi ono gore za tebe cim si zadovoljan sa windows 7 mozes sada da napustis ovu temu i da nas ostavis da disemo slobodno

Koja je tvoja misija u ovoj temi? Da nas ubediš da se vratimo na windows 7 ili šta? Pusti nas zabludele, koji nismo tako pametni kao ti, koji ih "nismo odyebali u startu", da se patimo i da razmenjujemo iskustva. Zašto gubiš vreme ovde?

Vrh Dno