@marxista
Zavrsavam studije sto znaci da sam znatno mladji od tebe, ali nekoliko stvari ne razumem i zeleo bih na njih tvoje misljenje/odgovor. Imaj na umu da ja taksiste prvo posmatram kao ljude, i cinjenicu da je dobrom delu ljudi to jedini nacin zarade novca.
1. Koliko taksija u Beogradu pruza uslugu koja je stvarno komparativna sa Evropskim metropolama, pod tim mislim kvalitetan automobil, taksista ljubazan, u odelu, prica strani jezik itd. Ja sam zapravo samo jednom video takvu uslugu, ali ona nije dosla od strane taksista, vec od strane hotela koji je poslao svoj automobil i svog coveka da doceka stranog gosta. Ja iskreno takvu uslugu u Srbiji jedino vidim od strane Uber-a.
U ovom gore primeru za Staru Kapetaniju, taj taksista treba da izuzetno smireno i primerno kaze da kafana pod tim imenom ne postoji, ali zato postoji ta i ta, ili objasnite (ne objasni mi, nego objasnite mi) gde se nalazi ta kafana itd. Sam si rekao da su Beogradski taksisti bolji od svih drugih, ali za ovakav stav srpskog taksiste ka musteriji ja do sada nisam cuo. Stav prema svakoj musteriji od strane taksiste mora biti isti, ali ukoliko ta osoba prekoraci neku normalnu granicu onda taj odnos treba promeniti u skladu sa situacijom.
I da jedinog taksistu u odelu sam do sada video u Podgorici, i moram ti reci da sam bio odusevljen profesionalizmom.
2. Generalno ovde na forumu i mom okruzenju (nije neki ekstra uzorak) postoji izuzetno izuzetno negativan stav o BG taksistima. Takav stav u drustvu ne dolazi sam od sebe, a za takvu situaciju je jedino objasnjenje statistika, odnosno znatno je veci broj "neprijatnih"/divljih taksista od vas dobrih. Takav stav naroda je vas problem, i vi odgovorni/legalni taksisti se morate izboriti sa tim ako niko drugi ne moze. Isto tako morate sebi izgraditi bolji imidz jer niko drugi to nece uraditi umesto vas.
Sada sam izvrsio pretragu u google "beogradski taksisti", i prvo sto mi je izletelo je: bahati taksisti, strajk taksista itd. Uzevsi u obzir ove naslove i cinjenicu da je u ovoj temi ~90% clanova imalo vise negativnih nego pozitivnih iskustava sa legalnim taksistima, mislim da negativan stav ima itekako dobru potporu, i ti bi generalno takav stav morao u vecini slucajeva uzeti za default i malo se staviti u situaciju ovih ~90% clanova.
Inace cela ova prica o bahatosti me vodi na zakljucak da vecina taksista misli da su oni hijerarhijski iznad putnika, a situacija je zapravo obrnuta.
3. Stavimo na stranu (ne)legalnost UberPop-a, ali generalno tebi smeta UberPop jer on dovodi do: 1. nize zarade, 2. svako moze da se bavi tim poslom. Kakav bi bio stav taksista u slucaju kada ce realno gledano za 10-15 godina vecina vozila postati autonomna i nece uopste zahtevati vozaca, jer ce ona smanjiti vasu zaradu na 0. Sta ce biti kada npr. tvoj sad gazda kao privatnik otpusti 90% taksista, hoce li tih 90% juriti tog privatnika ili ne, jer on gleda svoj interes?
4. O servisu o kojem vecina ovde prica je UberPop i on je banovan u vecini drzava EU, ali drugi servisi kao sto su Uber Taxi i Uber Black su savrseno legalni u EU sto znaci da rade u skladu sa propisima. Ukoliko ti servisi ponude jeftiniju i kvalitetniju ulogu, daj mi razlog zasto bih ja pozvao neki random taxi umesto Ubera? Molim te da mi das direktan odgovor sa aspekta kupca (zaobidji price oko poreza i slicnih stvari).
5. Tvoj odbojan stav ka tehnologiji je sasvim jasan, ali ogroman broj radnih mesta koja ne zahtevaju preterano znanje postaju sve nepotrebnija i situacija ce biti sve gora, ali problem je sto ti na situaciju gledas previse subjektivno i izostavljas neke izuzetno bitne cinjenice. Yooyo je npr. potrosio ~5 godina svog zivota da zavrsi fakultet, ako je iz unutrasnjosti, morao je i mesecno da placa stan koji ga izadje ~150 evra. Kada je zavrsio fakultet morao je i dalje da se unapredjuje i da uci. Sa druge strane imamo taksistu, pekara, kasira itd. koji nije ulozio dana u fakultet i nije imao nijedan trosak koji je yooyo imao. Hajde da prebacimo to u realan novac:
Plata taksiste: 400 evra
Zarada taksiste za 5 godina: 60x400=24000 evra
Stan za 5 godina: 60x150=9000 evra
Znaci on kada je zavrsio fakultet, obican taksista je u plusu 36000 evra.
Ako Yooyo ima 200 evra visu startnu platu od taksiste, njemu ce trebati ravno 180 meseci (15 godina) da bude po zaradi izjednacen sa taksistom. Imaj na umu da je mnogo ljudi sa fakultetom i poslom u struci i bilo srecno da imaju platu od 600 evra. Pre nego sto se zaletis da kazes nesto lose o tehnokratama i kako oni iskoriscavaju nestrucnu radnu snagu, uradi ovu racunicu pa ce ti onda biti jasno sto oni hoce njihov rad da debelo naplate, a ne da rade za sicu.
Razvoj tehnologije je neumitan, i istorija je pokazala je da je bolje gledati realno situaciju i prilagodjavati joj se nego se svim snagama odupirati. Iako se taksi sektor do sada odupire tehnoloskom napretku, to ne znaci da se on ne vidi u prakticno svim ostlaim granama industrije, a ukoliko se vi danas oduprete, za 10 godina ce se pojaviti nesto cemu necete jednostavno moci da se oduprete. Jedna firma je za nepunih 5 godina uspela da broj radnika smanji za 2/3 pri tome proizvodivsi vise nego u pocetku, zahvaljujuci automatizaciji. Preko 50 ljudi je otpusteno jer oni jednostavno vise nisu potrebni, zaposljeno je 3-4 coveka sa znanjem koje je potrebno za odrzavanje te opreme. To je okruzenje gde ne postoji odupiranje ustedi novca/tehnoloskom napretku, ne moze niko da blokira bilo sta itd.
Hteo ti ili ne, ali buducnost nam je takva da posla nece biti bez nekog tehnikcog znanja.
Dodatak: Mislim da ti izuzetno odgovorno radis svoj posao, uprkos ovom malo slobodnijem nacinu izrazavanja jer bi se verovatno svako na forumu tako ponasao da neko hoce da mu uzme "leba iz usta".