Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

tablet slate 2 je malko zivnuo sa win10 ali definitivno nije bas za stariji hardver, kao da je win7 brze radio na njemu :(

Ovih dana sam se zabavljao na poslu oko instalacije nekog novog računara koji je došao sa win 1o x64, curama u finansijama koje rade elektronsko plaćanje. Prvo sam instalirao personal e-banking, vrlo jednostavno eksportovanje (migracija podataka), sve bez problema radi. Onda sam zapeo 2-3 dana sa instalacijom Cisco vpn programa za komunijaciju sa trezorom. Čoveče, nemaš kog da pitaš, da dobiješ neku korisnu informaciju, samo guglanje. Problem je što ne znam jel uopšte radi na 10ki. Uspeo sam izguglati nešto, i konačno instalirati, ali neće da se konektuje. Zovem nekog čoveka iz trezora, koji zove ove iz BG i rekli su mu da od 8ce ima problema i da radi sam na xp i 7ci. A 15ak Xp-a moramo da pretabamo zbog office 365 paketa gde je minimum 7ca, zato smo i uzeli ovde novu mašinu. No danas sam konačno uspeo naći rešenje (naravno guglanjem) i detaljno-odlično uputstvo i radi... Ostala mi još aplikacija za banka Intesa, gde nisam uspeo još naći kako da migriram podatke, ali to ću od ponedeljka. Koristim već 2.5 meseci win 10, nailazio sam na bagove uobičajene, ali zanemariti (ne radi start dugme, ne radi search) najviše me iznerviralo ono sa ikonicama kad ih vraća na levo kao u auto arrange (ali otkako sam deinstalirao nod32 8) više se ne javlja taj problem. Na poslu smo već instalirali 10tak mašina, nigde nikakvih problema. Iznervirao sam se i kod eksportovanja kontakta iz Windows live mail za win 10 mail aplikaciju. Ova ne sadrži kontakte nego vuče iz People (ako nisam nesto prevideo), a People mogu da ažuriram preko Microsoft outlook-a, u ovom slučaju Outlook 13. Znači iz live mail može export csv, ili vcard. A u Outlooku ne može da importuje (lepo) csv, samo vcard i to samo jednu po jednu. I tako, svaki dan gubimo vreme na neku novu glupost, sve verzije na kojima ja radim su 10240 i nekih većih problema nisam imao. Imali smo na nekoj mašini onu latenciju sa zvukom, ili prestane da radi, ali mislim da smo isključili neke efekte u sound/properties ne sećam se više.
Meni lepo izgleda, al' biće još j.bade s ovim ko zna koliko.

Koliko se ja sećam Win 7 korisnici će dobiti Win 10 fajlove ako im je uključen automatski update. Pošto autoupdate stalno skida i instalira nove fajlove za koje MS smatra da su potrebnu ne znam kako je sad velika frka što je skunuo i Win 10 fajlove bez pitanja.

Ma radi zdnet ali ne verujem da microsoft na silu tera korisnike da instaliraju desetku , sto ukljucuju windows update?

Wat8.jpg

Znači, došli smo do toga da Windows 7 ne valja, jer mu eto ne treba da bude uključen regularno podrazumevani Windows Update (autoupdate), dok Windows 10 valja, jer mu eto treba da bude uključen Windows Update (autoupdate), koji se regularno podrazumevano, ne može isključiti.

Da li je neko isprobao ono slanje SMS poruka preko win 10 ? Na koji način to radi ?

Imam problem sa hibernacijom. Naime, nekad se desi da se komp vrati iz hibernacije odmah nako sto je stavljen u hibernaciju. Kao da se restartovao, ali su svi programi otvoreni.

Ovo mi se najcesce desava kada preko task scheduler zadam hibernaciju (shutdown -h) u odredjeno vreme. Za sada mi se ni jednom nije desilo kada rucno stavim u hibernaciju. Gotovo sam siguran da nema nista sto bi ga "budilo". Desavalo mi se na dva sistema, i ovom i starom. W7 nije imao tih problema. Jel se neko susreo s ovim?

Imam problem sa hibernacijom. Naime, nekad se desi da se komp vrati iz hibernacije odmah nako sto je stavljen u hibernaciju. Kao da se restartovao, ali su svi programi otvoreni.

Ovo mi se najcesce desava kada preko task scheduler zadam hibernaciju (shutdown -h) u odredjeno vreme. Za sada mi se ni jednom nije desilo kada rucno stavim u hibernaciju. Gotovo sam siguran da nema nista sto bi ga "budilo". Desavalo mi se na dva sistema, i ovom i starom. W7 nije imao tih problema. Jel se neko susreo s ovim?

Pa da bi bio potpuno siguran, proveri ovako.

Provericu, hvala.

Ima li neko predstavu zasto mi wifi ne radi a pun je signal? Svi telefoni hvataju kako treba,a na istom mestu laptop ne hvata. Pisao sam vec o ovome,receno mi je bilo da ubacim nove drajvere... Updatovao sam na novie,ali onda mi kad pokrenem torrent, izbaci plavi ekran ono your pc ran into problem and needs to be restarted...Sta da mu radim?

Ima li neko predstavu zasto mi wifi ne radi a pun je signal? Svi telefoni hvataju kako treba,a na istom mestu laptop ne hvata. Pisao sam vec o ovome,receno mi je bilo da ubacim nove drajvere... Updatovao sam na novie,ali onda mi kad pokrenem torrent, izbaci plavi ekran ono your pc ran into problem and needs to be restarted...Sta da mu radim?
Pogresni wifi drajveri...
Koji je laptop u pitanju...tacan naziv (imas na poledjini pise na plocici)

Poslednja izmena:
Wat8.jpg

Znači, došli smo do toga da Windows 7 ne valja, jer mu eto ne treba da bude uključen regularno podrazumevani Windows Update (autoupdate), dok Windows 10 valja, jer mu eto treba da bude uključen Windows Update (autoupdate), koji se regularno podrazumevano, ne može isključiti.

+1
Windows 10 je in, ma kakav je..

Pogresni wifi drajveri...
Koji je laptop u pitanju...tacan naziv (imas na poledjini pise na plocici)

Ovaj model konkretno http://www.winwin.rs/laptop-asus-k5...-4210u-6gb-1tb-gt840-2gb-hdmi-yu-4755551.html

A drajvere najnovije kad skinem za Broadcom ,i pokrenem skidanje sa torenta bilo cega,izbaci mi plavi ekran i restartuje komp... Vratio sam na neku tsaru verziju drajvera i sanjima skida ok sa torenta,ali samo u prostoriji u kojoj je ruter...U drugoj sobi,pun je signal,ali nece ni stranicu da otvori... Ovi drajveri su trenutno :broadcom.jpg

A po cemu si pretpostavio da ti je Broadcom cip unutra?

Na site-u https://www.asus.com/Notebooks/X550VB/HelpDesk_Download/ sto se tice driver-a za win 10 je vrlo sturo ima samo par,
sta ovo treba da znaci ovo ATK atkp.png

da li bi trebalo-najpametnije da jurim driver-e za svaku komponentu sa maticnih strana ili su svi driver-i uklopljeni u samom win10, koja je najbolja opcija windows driver ili maticni driver od svake komponente?

ATK je paket za optimizaciju potrosnje i za hotkeys (precice sa plavim dugmicima na tastaturi). Uvek je najbolja opcija "maticni" drajver.

A po cemu si pretpostavio da ti je Broadcom cip unutra?

Nisam pretpostavio... Stoji mi na podacima o ovom modelu laptopa na sajtu koji sam okacio, a i windows 10 je nakon prvog podizanja taj cip prepoznao i inst drajvere za broadcom... A i na disku sa drajverima koji sam dobio uz laptop za 8.1 stoji drajver za broadcom...

Dobro, posto vidim da u taj model takodje idu i Realtek i Atheros cip. Probaj sa tim drajverom za 8.1, da li se isto desava.

Dobro, posto vidim da u taj model takodje idu i Realtek i Atheros cip. Probaj sa tim drajverom za 8.1, da li se isto desava.

Probao sam, ovaj koji je trenutno u sistemu je drajver za 8.1... Ima li neko preporuceno podesavanje za TP LINK ruter? Nesto tu da se promeni? Na android telefonu radi kako treba, na laptopu ne...

Da li neko ima problem sa packet loss na Win 10, mnogo je iritirajuce kod igranja igara preko net-a, isto je i preko wifi i preko kabla, probao sam sa istog laptopa ali sam koristio live Ubuntu, i preko njega nema problema, takodje sam probao i preko telefona, koristeci neku ping test aplikaciju i isto bez problema tj. bez packet loss-a....tako da mi nije uopste jasno sta se desava...
Ne znam tacno od kad je tako, posto se pri normalnom koriscenju interneta ne primecuje.
Evo i scr sa tel. i laptop-a...
Screenshot_3.jpg

Screenshot_2015-10-26-01-26-38.png

Slika u thumbnail-u je stara, ona iznad je nova, posto sam hteo da pingujem isti ip i sa tel i sa laptop-a, ali sam pogresio ip, pa sam prvi put ubacio pogresnu, a posle ispravio...

Prilozi

• Screenshot_2.jpg
    Screenshot_2.jpg
    130 KB · Pregleda: 130
Poslednja izmena:
Da li neko ima problem sa packet loss na Win 10, mnogo je iritirajuce kod igranja igara preko net-a, isto je i preko wifi i preko kabla, probao sam sa istog laptopa ali sam koristio live Ubuntu, i preko njega nema problema, takodje sam probao i preko telefona, koristeci neku ping test aplikaciju i isto bez problema tj. bez packet loss-a....tako da mi nije uopste jasno sta se desava...
Ne znam tacno od kad je tako, posto se pri normalnom koriscenju interneta ne primecuje.
Evo i scr sa tel. i laptop-a...

Slika u thumbnail-u je stara, ona iznad je nova, posto sam hteo da pingujem isti ip i sa tel i sa laptop-a, ali sam pogresio ip, pa sam prvi put ubacio pogresnu, a posle ispravio...

Proveri podesavanja firewall-a i antivirusa.

Da li imate problem sa spajanjem na hidden wifi spot? Meni trazi scaki put da unosim podatke? Tacnije nece automatski da se konektuje nakon restarta.

Nazad
Vrh Dno