Šta je novo?

Sony Z5 Compact

• Začetnik teme Začetnik teme Proday
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ISO 1600-6400 ili 12800 :d pominjem jer to tako odvrce SA na Z seriji, sa sve SS od 1/8s bez OIS-a. I onda su fotke i mutne a i sa puno suma, kontrast je nizak. Sve to moze minimum za klasu bolje cak i uz skroman manual mod (ko zna osnove fotografije).

Meni deluje da socivo ne valja jer previse muti sa leve strane, na stranu to sto se vide klasicne sony brljotine.

Kazem, ja sa Z2 u manual modu mogu da snimim bolje fotke od ovih a ako pucas u SA onda batali taj mod koji unakazi svaku sony kameru.

Probaj 20/8mpix sa multi af na Z5c vs koji god oces rez na S110 i postavi cropove, ako i u manual modu imas zamucenu levu stranu onda menjaj telefon sto pre, nisu dzaba oni digli frku na sony support strani i koliko vidim zale se samo na Z5c. Zato sam i postavio link, da se ljudi ne bi zaletali sa kupovinom 😉

Onaj Z5c iz poredjenja sa RX100 nema nikakva zamucenja koliko vidim i fotke su odlicne za telefon.

Poslednja izmena:
Kontam ja sta ti govoris @hsv.stoned druze, ali ovde na M ne mogu da kontrolisem niti iso (doduse iso moze za 8mpx i nize) niti ss tako da stvarno ne vidim koja je razlika izmedju tog i Sa moda, tako da dzabe osnove fotografije. I evo ti semplovi pa vadi kropove i gledaj, ja iz aviona vidim da mobilni ne moze ni da prismrdi kompaktu. Posebno jos kada je sunce ovako tacno iznad glave...tacno cu poceti da sumnjam da sony napravi neke inzinjerske primerke telefona koje salje na testove, a posle namerno unakaradi slike softverom!! Da imam vremena fleshovao bi neki firmwer od tih promo bas da vidim!! :wall:

Evo jos par komada. I unapred se izvinjavam sto sam zaboravio da promenim aspect ratio na aparatu na 16:9

Imam Z5 Compact već nekih tjedan dana i mogu reći da me kamera naprosto iznenadila. Stvarno je dobra..

Eto i lepog misljenja o istoj 🙂 ...slobodno nas pocasti nekim finim primerom fotke i hvala unapred.

@ Proday

Meni je S110 bolja kamera od 1020 npr (mozda imaju slicne detalje po kropovima ali je sve ostalo u korist canona 😉) i ovo je mozda neki realan odnos snaga najbolji dzepni kompakt do 250-300e vs Z serija bez podesavanja ali tvrdim da Z5c moze bolje od ovog sto se vidi na primeru iznad koji sam postavio gde Z5c ima cak i napucanije boje od RX100 + bolji WB u par primera 🙂 Iste su to kamere a i jasno se vidi exif na flickru + nema zamucenja po ivicama.

S110 a posebno RX100 imaju vece senzore i bolju optiku + kvalitetan softver i sve to ih svrstava u najbolje kamere u svojim klasama i tako je vec godinama.
Pa opet Z5c nije toliko daleko u nekim primerima ali stvarno mislim da compact moze bolje u manual modu, sve sto treba da se radi je igranje sa fokusom, EV, ISO, WB.. ko hoce moze i sa scenes modovima, sve u svemu meni je to 3-4 sekunde posla (nekada ni toliko jer ostane memorisano kao preset i samo idem i skljocam) a rezultati dosta bolji nego u SA 😉

Ja bih na tvom mestu dobro proverio da li i koliko cesto muti po ivicama jer postoji mogucnost da socivo nije u redu, ja ta zamucenja nemam ni na Z2 a Z5 serija prema do sada vidjenom (flickr, gsm arena, par testova) stoji rame uz rame sa Note 5 i G4 🙂

Poslednja izmena:
Evo upucaj me ako gresim, ali ja kontam da nemam problema sa tim blurom o kome stalno govoris 😉 Pravio je meni i z3c slike da sednes na bulju koliko ostre budu, ali je problem sto to bude otprilike svake prestupne kad se poklopi deset zvezda sa sesnaest horoskopskih podznaka. Hocu bre point and shoot bukvalno, skidam kapu samsungu kako je to uradio sa s6 edge+ recimo (hoces auto, uzivas, hoces manual, opet imas sve opcije da biras).

Ocekujem misljenje o bluru...

Skidam i ja kapu Samsungu i Apple-u (pa i LG za G4) na super auto softveru kamera ali uz minimum podesavanja (jer ih i nema previse) imam P&S i na Z2, doduse to sam ''naucio'' (treba 2 min max.) jos kada sam probao Z1, zato se i ne zalim previse na Z kamere 🙂 Ceo zivot sam koristio samo telefone sa dobrim kamerama (otkad su se pojavile) i ne zalim se na Z2, ima mana naravno ali mi zavrsava sve poslove iako nije idealna a posebno nije za foto-nubare, to je apsolutno tacno.

Ova trava ti je blurovanija sa leve strane, i inace ako je fokus u centru uz prilicno socivo i format to je i normalno ali meni deluje da ''nesto'' muti vise levu stranu.

Poslednja izmena:
Pokusavam da ti objasnim da na Z seriji nemas ni M od manual moda ;-)
Fokus je bio u centru u oba slucaja.

A ja tebi pokusavam da objasnim da iako nema ni M od pravog manual moda opet je moguce snimiti bolje fotografije nego u SA 😉 To je sustina, da ne moze bolje od SA ne bih ni kupio Z2 😉

Manual na Z seriji bez ikakvih podesavanja (znaci samo upalis manual) = auto mod na ostalim telefonima. Znaci od samog prebacivanja u manual jedini benefit je sto nema brljati kao raspali SA mod koji menja brdo predefinisanih scena, rezima rada itd (sto ne nudi nijedan drugi proizvodjac, to je bas pravi idi.ot mod), nema tu nekakvih cuda koja se desavaju u M modu.

Manual na Z seriji uz osnovne promene rezima rada blica, fokusiranja, wb, ev, iso, predefinisanih scena itd = cesto za klasu bolje fotke od SA. A sve to uz minimum izgubljenog vremena, nikakav problem sto se mene tice, to sam radio i na XP pa je kamera pokidala za to godiste a u raznim folderima sam dosao do 4,5k ispucanih fotki 😉

Z5 serija (a valjda i ostali noviji Z) dobijaju novu kameru app. u novembru (verovatno sa 6.0 androidom) i to navodno uz manual mod kakav imaju Samsung/LG. Da li ce tako biti videcemo 🙂

I opet kazem, to sto Z5c kamera nije bolja od S110 nista ne cudi, canon je objasnio neke stvari u toj kompakt klasi sa S serijom.

Ali ono kako Z5c parira RX100 mk3 (koji je daleko bolji kompakt od S110) e to uliva nadu kao i vecina vidjenih semplova Z5 serije do sada.

Nece biti savrsene kamere, i na dxo pise da opet imaju najnize ocene za artefakte (a to pisu strucna lica, verovatno ih je sony platio da II godinu za redom daju najnize ocene u klasi za odredjene delove post-processinga 😉 :d a da ne pominjem sto su jedina test ekipa koja je pomenula pojacan lens flare problem na Z3, verovatno su i za to placeni od sony-a 😉)

Ali isto kao sto gube poene na odredjenim brljotinama tako ih kupe na drugim poljima. Sve to kada se sabere i oduzme dobije se solidna kamera u skladu sa klasom.

Poslednja izmena:
E sad se vec razumemo 😉 Nego ljudi moji dragi, kako ja da upalim silent mod na ovom glupom tel?...ima samo onaj shit za ne uznemiravanje u odradjeno doba 🙁

Pa nema klasican silent mod, to je valjda google izbacio u LP sto mi nikako nije jasno.

Mozes da regulises preko volume tastera (ili jednom pritisnes volume pa onda prstom na ikonicu koja se pojavi u gornjem levom uglu) sto na Z2/3 i nije problem jer volume tasteri nisu *****ski nisko kao na Z5c.

A imas i ovakve app iz marketa pa biraj - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.thetonyp.truesilentmode

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Evo pojavio se i lik kome je displej zelen kada pusti bilo kakav video materjal (youtube, movies...)!

Nego sad videh http://www.gsmarena.com/sony_xperia_z5_has_the_best_mobile_camera_ever_tested_by_dxomark-blog-14250.php kad se nisam slogirao da je Sony Z5 telefon sa najboljom kamerom današnjice!?!

Sto se baterije tiče, drugo pražnjenje...danas malo drugačije korišten telefon, filmove nisam gledao, samo chrome, tapatalk, kamera i sat vr razgovora (viber + redovno)...upalio čitač otiska (radi solidno) i napucao brightness na otprilike 60% Takodje, opet većinu dana proveo na Wifi...autonomija po meni sasvim korektna i ne zaostaje za z3c (mada mi nije jasno zasto chrome ima recimo samo 1% potrošnju i zašto nema ni jedne aplikacije u consuming apps).

I za kraj blur toliko pominjani...ja sam tek iz primera ovog lika video sta je to ustvari odnosno u cemu je problem; to kao duhove da ima, duplira sliku, razmrljava...ja to sa sigurnošću mogu da kažem da nemam na svom tel! http://imgur.com/a/TWsC5

Prilozi

• 2015-10-06 19.16.45.webp
    2015-10-06 19.16.45.webp
    30 KB · Pregleda: 111
  • 2015-10-06 19.17.28.webp
    2015-10-06 19.17.28.webp
    26.7 KB · Pregleda: 107
  • 2015-10-06 19.16.52.webp
    2015-10-06 19.16.52.webp
    29 KB · Pregleda: 111
  • 2015-10-06 19.18.00.webp
    2015-10-06 19.18.00.webp
    26.8 KB · Pregleda: 111
Poslednja izmena:
Nego sad videh http://www.gsmarena.com/sony_xperia_z5_has_the_best_mobile_camera_ever_tested_by_dxomark-blog-14250.php kad se nisam slogirao da je Sony Z5 telefon sa najboljom kamerom današnjice!?!

Vec sam rekao svoje misljenje, mislim da je ovaj sajt jako nerealan sto se svojih testova tice, ili je potplacen. Sto me ne bi cudilo, jer Sony koristi ove "titule" u svoj marketing vise nego bilo koja druga kompanija. Ono tipa: "Best smartphone camera in the world"** i onda sitnim slovima na kraju stranice nadjes "objasnjenje".
Steluju, i izbacuju testove nekih telefona koji jos nisu u prodaji, dok testove za neke telefone izbace pola godine nakon sto isti izadje. Mislim da Sony placa ovaj marketing, sto danas nije nista cudno, svi manje vise to rade.

@proday

Da li prodaješ svoj z3c?

Prodat danas za 220e druze, sutra cu najverovatnije i z5c da turim u oglase (ubi me ovaj lolipop sareni, a i generalno telefon mi isti z3c, treba mi promena).

Šteta, bio sam kupac. Javi cenu ovde ako nije problem.

+1 za G4. Ili najnoviji Samsung(S6 edge+,Note5).
Dobro da si kupio Z5c 😀

65a1be45331b8fb42a3f9f457117325b.jpg

G2 xcam 😉 just for fun...

Poslednja izmena:
Dobro da si kupio Z5c 😀
U principu da nisam imao z3c, ovaj bi mi super dosao...ovako kao da nisam menjao tel, a treba mi nesto novo, drugacije 😉 Nemam ja kesa druze za te nove samsunge trenutno!

Za ove sto imaju z2, z3 i sl, da li je normalno da u consuming apps na 5.1.1 nema nista?! Na z3c i 4.4.4 mi je redovno prijavljivao viber, whatsup, skype, linkedin, facebook dok nisam obrisao itd. Odoh citam test, bas da vidim sta su ispisali! :wave:

Prilozi

• 2015-10-07 17.59.15.webp
    2015-10-07 17.59.15.webp
    51.3 KB · Pregleda: 131
Ja mislim da tu nikad nisam video aplikacije da mi se pojave, ni na kitkat-u ni na LL.

normalno je.
bilo je nešto o tome na xda, izgleda neki bug na 5.1.1

Note 4 bolji endurance rating od z5c, e sad sam sve video na ovoj gsm areni!! Inace dele misljenje samnom da kamera nije vrhunska...tj senzor jesta, al ocajan softver koji se nadaju da ce da impresionira navodno u nekoj narednoj verziji koju su obecali...daj boze al sumnjam znajuci ih!

Dobro da si kupio Z5c 😀

Druže to odma čim pređem iz viljuškara/dizalice u neku državnu kancelariju (verovatno nikada)...doduše možta i ip6s+ bude u tom slučaju 🙂

Što se Z5c tiče, da se vratimo na temu...posle tri dana korišćenja nemam onaj vau utisak koji sam ranije imao prelaskom na novi telefon. Često mi se desi da od kliktanja na dialer/sms app moram da cekam i po sekundu-dve da pokaze sadrzaj istih (udje on trenutno u aplikaciju, ali tek sekund kasnije se pojavi sadrzaj). Takodje jednom sam cekao 3-4 sekunde da udje u kameru. Za tri dana, samo jedan force close i to na tapatalk. Za sve to može biti odgovoran operativni sistem (i verovatno jeste), ali sam siguran da mi je Z3c sa 4.4.4 daleko brže i fluidnije radio (čast skrolovanju u chrome aplikaciji, to sam već rekao da je na z5c nekako fluidnije).

Sledeća stvar koja koja mi se apsolutno ne sviđa je čitač otiska prsta. Em je *****no pozicioniran (manite me tih super je sa strane rešenja; desi se nekad da samo hocu da pogledam šta je na ekranu kada je telefon na stolu...zamislite akrobaciju neophodnu da otključate telefon u tom slučaju). Pri tome, za dva dana kako koristim touchID, isti se 2x totalno zaglupio; iako sam 5x lepo prislanjao palac i kažiprst suprotne ruke (valjda ima 5x pravo da se pokuša sa otiskom, posle toga mora da se kuca šifra) isti nije reagovao tj pokazivao je pogrešan otisak.

Ono gde je po meni z5c napredovao definitivno najviše od predhodnika je zvuk tj kvalitet i snaga istoga na zvučnicima. I dalje je glupo što zvoni samo na donji i sto je isti aktivan tokom razgovora na speaker, ali je daleko upotrebljiviji sada.

I za kraj od mene, pražnjenje br 3. više vas neću daviti osim ako baš neko nešto specijalno neće da sazna...mislim da sam manje više sve pomenuo.

Prilozi

• 2015-10-08 09.23.07.webp
    2015-10-08 09.23.07.webp
    30.8 KB · Pregleda: 121
  • 2015-10-08 09.23.12.webp
    2015-10-08 09.23.12.webp
    29.4 KB · Pregleda: 122
  • 2015-10-08 09.23.19.webp
    2015-10-08 09.23.19.webp
    26.8 KB · Pregleda: 128
Covece 3 nedelje proslo od pojavljivanja telefona, kod nas i dalje nigde da se nadje case za telefon...patim se ko mazga i nosam telefon u vrecici od naocara :wall:

Nazad
Vrh Dno