Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Nemam tablet niti win10. Čisto me zanima kako se ponaša. Smatram da OS ne bi trebalo da nekontrolisano raste.

Na win 10 32bit...17.3GB

Screenshot (422).png

Kod mene na Win10 tabletu je zadovoljavajuća situacija. Zauzima 6.64GB memorije.

Prilozi

• Win10 Encore.PNG
    Win10 Encore.PNG
    16.3 KB · Pregleda: 100
Android system particija ne raste. Čak ni OS nema prava da piše po toj particiji. Factory reset je prosto formatiranje user particije. Nakon toga se skidaju poslednje verzije preinstaliranih sistemskih programa.
Update se svodi na snimanje update paketa koji se iz recovery moda pokrene i odradi upgrade OS-a. Pri tome veličina particije se ne menja. Nećemo da uvlačimo Android u ovo.

Realno, moguće je da win10 naraste i pojede koristan prostor tako da ni factory reset neće puno pomoći. Ovo je loša stvar za uređaje sa malom količinom memorije, pre svega za tablete i desktope/laptopove sa malim ssd-om.

Poslednja izmena:
Jesi li uopšte čitao?

Prvo, Android nema male patcheve kao što ima Windows, on raste od iteracije do iteracije.
Windows, je promenio tako da je sistem zakrpljen na najnovije pri resetu, a ne verzijom od pre sto godina. Minus mesec dana, da ne bude da se zbog toga i radi reset.

Nervira me tvoj stav i još nekih, da pljujete i kad Microsoft uradi nešto kako treba. Ja sam potpuno za pljuvanje ako se uradi pogrešno. Ali za po navici nisam.
Drugo, uređajima ionako raste unutrašnja memorija svaki put sa x2. Pre se treba okrenuti što nam i dalje prodaju premalo prostora, nego što softver zauzima više prostora kako se više razvija. Kao da je to nešto novo. Neće da pojede dodatne gigabajte preko noći svakako.

Interfejs podešavanja, svakako nije pogrešan. :)

Kod mene na Win10 tabletu je zadovoljavajuća situacija. Zauzima 6.64GB memorije.
Win10 Encore.PNG

Kako ti je ovako jasan font,tek sam sada posle 3 meseca provalio kako je moj loš i "krzav",pritom mi je Clear Type uključen,a i Change the size... namešten na 100%.

Kako ti je ovako jasan font,tek sam sada posle 3 meseca provalio kako je moj loš i "krzav",pritom mi je Clear Type uključen,a i Change the size... namešten na 100%.
Nisam ništa podešavao što se toga tiče. Ne znam zašto je kod tebe krzaviji font...

Jesi li uopšte čitao?

Prvo, Android nema male patcheve kao što ima Windows, on raste od iteracije do iteracije.
Windows, je promenio tako da je sistem zakrpljen na najnovije pri resetu, a ne verzijom od pre sto godina. Minus mesec dana, da ne bude da se zbog toga i radi reset.

Nervira me tvoj stav i još nekih, da pljujete i kad Microsoft uradi nešto kako treba. Ja sam potpuno za pljuvanje ako se uradi pogrešno. Ali za po navici nisam.
Drugo, uređajima ionako raste unutrašnja memorija svaki put sa x2. Pre se treba okrenuti što nam i dalje prodaju premalo prostora, nego što softver zauzima više prostora kako se više razvija. Kao da je to nešto novo. Neće da pojede dodatne gigabajte preko noći svakako.

Čitao sam. Zašto Windows mora sa se krpi svaki dan i da se updejtuje na dnevnoj bazi. Ipak očekujem da je OS posle 15+ godina razvoja stekao neku stabilnost i da ne mora toliko često da se krpi. Pri tome, Windows čuva i prethodne verzije zakrpljenih dll-ova, jer neka aplikacija možda neće raditi posle zakrpe. Stvar je, nadam se, rešena sa univerzalnim aplikacijama, mada one pate od drugih problema (beskorisne na desktopu).

Možda si zadovoljan izmenama, ja nisam. Očekivao sam da se opamete i naprave zaista kvalitetan OS. Svakako nisam očekivao toliki broj updejta posle 2 meseca.

Ja stvarno ne znam kako iko dođe na ideju da instalira stari insajder, kad se za insajdere podrazumeva da budu na najnovijem. I onda se čudi što ne radi, i smatra da to nije u redu... Koja bi bila poenta insajdera na zastarelim verzijama?

Kako li si samo dosao do tog zakljucka da mi je znati...

Win 10 stavljen davno, nisam video laptop od tada. Zove me pre par dana, kaze istice Windows. Otkud sam ja znao da ce pajseri iz Microsofta da gase stare buildove.

Ja sam na sedmici, mene ne zanima Win 10 ni najmanje. Da je kod mene na kompu bio bi registrovan jer bi uradio upgrade sa sedmice. Problem je sto ljudi koji nisu upuceni su naisli na problem a ovde se pravite kao da je to nemoguce jer svako ko je u insider prati hub i cita vesti od Microsofta koje su po sistemu jedno smo obecali, sada nam dunulo da to promenimo.

Pritom vozite KMS (pirata)...

Ista prica sa Microsoft voli Linux... spinuje se ta prica po celom netu. Polupismeni Windows apostoli je gutaju kao kokice, a kad ono Microsoft tuzi Linux zbog patenata. Ali o tome se ne pise.

Bitno da Benchmark dnevno objavi pet vesti o Windowsu 10. Gori ste od SNS botova...

Skinuo sam čistu verziju sa M$ sajta i "Clean Win10 Home & Pro" sa torrent-a. Identično. Da li je to build 10240? Moj drug je već instairao, gde može da pročita koji je build?

Instaliraću i ja ovaj build, jer, koaliko sam razumeo, to je poslednji stabilan build, a drugo su bete sa insajdere, što nisam. E sad, ja ne želim da mi M$ šalje apdejte i ažurira sistem kad hoće i nisam pametan šta da uradim. Razumem da build 10240 nije baš najbolji i da je izašlo još nekoliko bitnih zakrpa koje bi trebalo imali. Ali, ništa više. Kao što je @bachi govorio, ne želim da od sistema koji radi dobijem sistem koji ne radi.

Inače, trenitno imam Win7 Home Premium i nisam nijednom uradio ažuriranje od prvog instaliranja, isključio sam softver za bilo kakvo ažuriranje, nijedan service park, ništa, šta god da već postoji za Win7 i -- sve radi kao podmazano, bez ikakavih problema, godinama. Naravno, to je krajnost, ali koja je lepo radila za mene.

Šta je oportuno da uradim sa Win10 koji stavljam na novi desktop kao čistu instalaciju, build 10240, da pustim da se ažurira, da pažim šta, da isključim zakrpe koje je @bachi naveo u temi...? Veliko hvala! :)

=======

Microsoft greškom objavio Windows 7 Test patch

Kompanija je greškom objavila test patch za Windows 7 korisnike, čineći da svi misle da je Update servis hakovan i da su sada korisnici zaraženi zlonamernim programom. Postoji na stotine upisa online koji ukazuju na ovaj patch koji istinu za volju, i ne izgleda kao legitimni Windows update.

Njegovo ime je dugačak niz nasumično odabranih brojeva i slova, a u opisu se ne govori ništa o stvarima koje treba da ispravi. Ljudi su s pravom bili zabrinuti da su Microsoft-ovi serveri ugroženi i da Windows Update servis širi malware. Ipak, Microsoft je ubrzo skinuo taj patch sa servera, ali i oni koji su ga instalirali "nemaju nikakvog razloga za brigu".

Izvor: Benchmark.rs

I Windows Vista / 7 / 8 / 8.1 su imale/imali evolution trail expire datum kada su izlazili beta buildovi , ne vidim u cemu je sad problem , kakve sad to veze ima sa desetkom , beta buildovi oduvek imaju expire datum od Viste pa na ovamo dok ne izadje final? I Windows 7 beta build kada si instalirao(ako si instalirao) 2008 je imao expire datum dok nije izasao final build 2009 , i sedmica je bila bagovita dok nije izasao Service Pack 1 , kao i Windows 8 dok nije izasao Windows 8.1 , tako ce i ovaj Windows 10 TH1 biti bagovit dok ne izadje finalni TH2 build , insideri su tu da instaliraju th2 buildove i testiraju ih i salju bugove microsoftu kada se sve ispegla najverovatnije 2016 bice Windows 10 TH2 dosta stabilan windows i poslat svima na windows update kao velika zakrpa.

Inače, trenitno imam Win7 Home Premium i nisam nijednom uradio ažuriranje od prvog instaliranja, isključio sam softver za bilo kakvo ažuriranje, nijedan service park, ništa, šta god da već postoji za Win7 i -- sve radi kao podmazano, bez ikakavih problema, godinama. Naravno, to je krajnost, ali koja je lepo radila za mene.

=======

Microsoft greškom objavio Windows 7 Test patch

Pa može i u win10 da se isključi Update. Idi na servise, Windows Update - disable. Jedino što ako nekad prikačiš neki novi hardver za koji nemaš drajvere, neće moći da instalira. Meni radi dobro i stabilno na kućnoj i poslovnoj mašini (sve 10240, instalirane preko media creation tool-a), u suštini zadovoljan kako radi za sada. Bez obzira što su legalne, nervira me instaliranje bez mog uticaja pa držim isključen servis, ali na 7ci je bar radilo pronalaženje drajvera jer se abdejt mogao isključiti, a da servis radi.

Ovo sa sumnjivim win7 abdejtom meni miriše na kopiju kako su namerno upropastili winxp pre dve godine (cpu na 100% "bug" ako je win abdejt uključen), prošle godine u aprilu ukinuta i zvanična xp podrška. Ako krenu sad sa podrivanjem 7 sistema, do iduće godine će moći i tu da ukinu podršku, jer pa nadogradnja na 10ku je besplatna - jedno daje drugo uzme, što ćemo tek videti kad se svi navučemo, hehe. Za mene je 7ca sp1 najbolji sistem do sada i vrlo sam teško prešao na 10ku, ali posao mi je takav da moram da pratim i budem u toku. Evo sad u firmi trebamo vrlo velike pretumbacije da uradimo zbog office 365 paketa, imamo velik broj xp sistema, džabe što su legalni, kad su ove kurve iz M$ izostavile podršku, no to je malo off topic. U suštini, kad m$ kaže da je nešto besplatno, ja im ne verujem ama baš ništa, pa ne bi bio to što jeste danas da je bio deda mraz.
A ovo sa permissions mi ide na k. Jel neko možda skontao kako u total commander u admin modu vratiti neke funkcije (miš - dodeljene komande dugmićima) i sl. Bez admina radi taj deo, ali onda potvrde za svako otvaranje novog dir i sl. Ma bolesno. Ili ima nesto sto moze da premosti sve. Imao sam tako nedavno na nekom windowsu problem sa kopiranje, pa sam u neznanju dodelio permissions & owner za users dir "everyone" pa sam dobio loop u local settings. Users fiktivno porastao na preko 100gb. Tako da, nije svejedno...

Poslednja izmena:
Juce dva laptopa uradio proceduru Win7/daz pa upgrade, nece da se aktivira, kaze serijski kljuc nije validan, el to igranka gotova? U pitanju je jedan HP i Toshiba, glanc novi. Desilo mi se ranije sa nekim Dell-om isto novim, ne znam do cega je, izgleda da ovi noviji BIOS-i prave neku zezu.

Ne verujem da je "igranka gotova", ako su rekli do xx jula 2016 tako će i da bude. Nešto drugo je u pitanju.
Hehe, da nisi možda instalirao taj dotični sumnjivi abdejt o kome se pričalo ovih dana, onda bi tačno znali šta je to bilo.

Poslednja izmena:
A kakav je to sumnjivi abdejt?Evo kod mene posle problema sa zvukom odjutros mi nr radi i tastatura,hteo da se vratim na 8.1 ali nemogu da ga butujem ne reaguje tastatura

Kako li si samo dosao do tog zakljucka da mi je znati...

Win 10 stavljen davno, nisam video laptop od tada. Zove me pre par dana, kaze istice Windows. Otkud sam ja znao da ce pajseri iz Microsofta da gase stare buildove.

Ja sam na sedmici, mene ne zanima Win 10 ni najmanje. Da je kod mene na kompu bio bi registrovan jer bi uradio upgrade sa sedmice. Problem je sto ljudi koji nisu upuceni su naisli na problem a ovde se pravite kao da je to nemoguce jer svako ko je u insider prati hub i cita vesti od Microsofta koje su po sistemu jedno smo obecali, sada nam dunulo da to promenimo.

Pritom vozite KMS (pirata)...

Ista prica sa Microsoft voli Linux... spinuje se ta prica po celom netu. Polupismeni Windows apostoli je gutaju kao kokice, a kad ono Microsoft tuzi Linux zbog patenata. Ali o tome se ne pise.

Bitno da Benchmark dnevno objavi pet vesti o Windowsu 10. Gori ste od SNS botova...
Insajder naravno da će da istekne. Nisu oni šabani, nego ti ne razmišljaš.

Na kraju, imao sam original osmicu, s koje imam original desetku. I svakako ne bih pričao kako su oni nešto mene *****ali da sam na starom insajderu
Čitao sam. Zašto Windows mora sa se krpi svaki dan i da se updejtuje na dnevnoj bazi. Ipak očekujem da je OS posle 15+ godina razvoja stekao neku stabilnost i da ne mora toliko često da se krpi. Pri tome, Windows čuva i prethodne verzije zakrpljenih dll-ova, jer neka aplikacija možda neće raditi posle zakrpe. Stvar je, nadam se, rešena sa univerzalnim aplikacijama, mada one pate od drugih problema (beskorisne na desktopu).

Možda si zadovoljan izmenama, ja nisam. Očekivao sam da se opamete i naprave zaista kvalitetan OS. Svakako nisam očekivao toliki broj updejta posle 2 meseca.
Zato što su ostali OS toliko perfektni, pa im ne trebaju zakrpe... Ako pričamo o mobilnim, ni Windows-u ne treba kao ni Android-u koji već ima dve verzije Stagefright koji se vuče na milijardu uređaja koje nikad neće da zakrpe.

A kakav je to sumnjivi abdejt?Evo kod mene posle problema sa zvukom odjutros mi nr radi i tastatura,hteo da se vratim na 8.1 ali nemogu da ga butujem ne reaguje tastatura
Ljudi, bekapujte sistem svež, ispravan, instalirajte recimo macrium reflect, mogu da preporučim, imate čak da dodate i boot opciju, ako iskrsne neki problem, a nemate rešenje ili se ne želite z., za par minuta vratite sistem.

Poslednja izmena:
Juce dva laptopa uradio proceduru Win7/daz pa upgrade, nece da se aktivira, kaze serijski kljuc nije validan, el to igranka gotova? U pitanju je jedan HP i Toshiba, glanc novi. Desilo mi se ranije sa nekim Dell-om isto novim, ne znam do cega je, izgleda da ovi noviji BIOS-i prave neku zezu.
Mislim da mora da ti se pojavi ono Get windows pa da registujes pa onda da uradis upgrade tako mislim da ce se aktivirati na keaju imas kmspico koji aktivira odlicno

Ne mora, može recimo svež 8.1 pro aktiviran i odmah na to 10 pro sa media creation tool (bilo da je direktno ili sa fleša), po završetku imate aktiviran 10 pro 10240.
Posle u search /cleanup (free up disc space by deleting unnecessary files)/clean up system files - tako skidas sve nepotrebno i windows.old dir.
Posle možete malo da mu zabranite/regulišete neke stvari (pogotovo kod laptopova): http://windows.wonderhowto.com/how-to/everything-you-need-disable-windows-10-0163552/

Poslednja izmena:
Vrh Dno