Šta je novo?

HTPC - konfiguracije, rešenja, saveti...

Šta ti je tačno problem? Ja gledam iz Kodija i sve mi je na defaultu. Uključen DXVA...

Da i meni sluzi iskljucivo za Kodi ali mi neki drugi uredjaji daju bolju sliku (ostriju,lepsu itd ...) na istim stvarima.

Mozda i ne moze bolje od toga, nisam se mnogo igrao a mozda bi i moglo da se popravi tamo po opcijama graficke. Probacu malo da se igram pa mozda i dobijem bolje rezultate.

Pa jeste. Možda bih i ja shvatio isto kad bih upoređivao sa nekim drugim uređajima. Što manje znaš manje patiš.

Pa i MacPro su smanjili, ne može ni u njega skoro ništa da se ubaci
ma znam zezam se...mislio sam na malo stariji MacPro...kad je kupovao Mini,znao je unapred sta ga ceka....i sad nema nazad...
meni je Licno MacMini,Vrh stvar za Multimediu,jer znam da provereno sve radi...e sad da bas pravim od njega NAS,Torrent....ima drugih igracki za to...
Svako Dobro

Samo da se zahvalim ljudima koji su ovde pomenuli ASRock AM1B-ITX i Athlon 5350 kombinaciju, za ~10k RSD odlično rešenje koje mi ne bi palo na pamet, samo u Intel sam gledao i ove integrisane kombinacije. :d
Na desktopu, doduše, sa 3x12+2x8 ventovima i 2x3TB WD Red i SSDom ceo comp vuče samo 30W što mu dođe 3x manje od prethodnika koji baš i nije za ove namene, ali je lepo služio. :)

E, sad, pitanje za drugi build u najavi - šta uzeti kao kućište za desktop ITX mašinu, neće baš biti HTPC namena, ali po veličini mora da bude u toj klasi - trebalo da primi 1 ili 2x 2.5" HDD i solidno jak CPU. Vizuelno mi je favorit Streacom F1CWS Evo, ali dok se uglavi i napajanje, cena ode u nebesa, tako da mi ni Antec ISK 110 ne deluje loše, sem što je samo 90W. Napominjem da je namena fulltime desktop rad, ali mesta na stolu imam tačno toliko ili za MacMini. ;)

BTW, malo mi je veliko za desktop (možda za ispod monitora ili umesto ovog Node 605), ali jako mi se dopada i LianLi Q12, šta je čovek sve spakovao u njega... http://www.overclock.net/t/1515382/build-log-freilite-alpha-gtx-970-in-a-lianli-pc-q12-usff.

Ako ti izgled nije primaran :)

Chieftec BT-02: i5-2400s, 2x2.5" + 1x3.5" (u mestu za optiku) + SSD 2.5 (kod napajanja), Scythe Shuriken + Chief 300W SFX napajanje.

Ovo je malo vece kuciste, ali mislim da standardnije sto se tice komponenti i velicine prostora - ne moz :)

Bah, šta znam, ružnjikavo mi je. :) I Streacom mi je malo veći jer mora da stoji kao desktop, Antec prvi favorit ipak zbog minimalnog zauzeća prostora (i VESA kačenja), a ako bih išao na nešto veće, onda definitivno LianLi Q12. Doduše, to izbegavam jer me mami da bacim pare i na diskretnu grafiku posle. :d

Za sad će verovatno biti Antec u prvoj iteraciji, ako njegovih 90W ne bude dovoljno, onda neki picoPSU ~150-160W i migracija na Streacom. :d Inače, sad tek primetih da je default za Streacom 1x2.5" sa strane + optika ili 2x2.5" tako da može komotno i običan FC1 Evo (osnovna ideja je onboard SSD za sistem + 1x2.5" za storage), samo što optika ako se stavi baš uguši CPU fan.

Meni je 2400s vukao 140W maksimalno iz shtekera, oko 50W dok odmara :)

Samo da se zahvalim ljudima koji su ovde pomenuli ASRock AM1B-ITX i Athlon 5350 kombinaciju, za ~10k RSD odlično rešenje koje mi ne bi palo na pamet, samo u Intel sam gledao i ove integrisane kombinacije. :d

Mickey, šta je tebi bilo primarno - potrošnja ili performanse? Gledam baš sada cene komponenti koje si naveo i skuplje je od H81+1820 kombinacije, a slabije. Jedino što ima nešto manju potrošnju. Pitam čisto informativno, pošto i ja razmatram nešto slično.

Primarno mi trebalo mi je da ubacim nešto odmah umesto stare ploče i procesora jer mi je na ovim diskovima dosta podataka. Gledao sam samo ITX ploče (jeste da u Node može i EATX da stane, ali nikad se ne zna u šta ću eventualno poželeti da prepakujem sve jednog dana :d) i tu je najjeftiniji H81 P8H61-I LX R2.0, od navodnih ~5.000RSD, ali jasno stoji na sajtu da nije dostupan, recimo da je prva stvarno dostupna varijanta MSI H81I od ~7.300 + 1820 od ~3.800 što je više od 11k.

Nisam baš previše čitao testove i poredio, malo sam ovde prelistao temu. Trebalo bi da je grafika u 5350 jača od 1820 integruše, a i ovde je ipak 4 jezgra spram 2 u 1820. OK, veći su taktovi 1820 i ipak je to mini-Haswell, ali ako baš zatreba neki multithread, AMD bi trebalo da je jači. Eventualna Mantle kombinacija sa nekom diskretnom grafikom takođe neće da škodi. :)

Sve u svemu, nije kritična potrošnja, ali je lepo videti da je sada samo 30W, mada verovatno ni H81+1820 ne bi puno više trošio.

^ Dobro, ponuda Mini-ITX ploča sa H81 čipsetom je malo slabija kod nas. Micro-ATX je već druga priča i ima baš povoljnih modela. Micro-ATX MB + G1820 je baš povoljna kombinacija (~8300din), jače je od AM1 kombinacije koju si uzeo, a potrošnja je zanemarljivo veća.

G1820 je jači u svakoj situaciji, čak i kada 5350 koristi sva četiri jezgra.

Baci pogled: http://www.techspot.com/review/806-amd-kabini-vs-intel-bay-trail-d/page4.html

Poslednja izmena:
Slažem se, verovatno jeste 1820 jači od ovog 5350 jer je AMD baš uštinut po pitanju potrošnje, tako da ni performanse nisu neke, međutim, odradiće posao i future proof je za smanjivanje kućišta. ;) Mada sam verovatno mogao da istražim još malo dostupnost H81 ploča u ITX varijanti, no ovo ima i drugu prednost - ne mogu da ubodem neki i5/i7 ako se smorim što je Celeron spor u igrama. :d

Rano sam pohvalio kombinaciju, izgleda da ploča zeza, ne može duže od 20min pod iole opterećenja da izdrži. Prime 5-7min, a običan 720p stream sa interneta resetuje mašinu posle 20-30min. :( Usput ni to ne radi glatko, kapiram da je verovatno do silverlight/flash plejera u kojem ide stream, ali opet... nisam očekivao da ću tako brzo da se razočaram. Probao par 1080p ripova, 7zip arhiviranje, standardne desktop operacije, sistem lepo radio i imao solidno brz odziv, kad evo posle par dana - cvrc.

OK, neispravna ploča, videću oko reklamacije, ali ovo sa streamingom sa interneta me baš negativno iznenadilo. :( Ipak odoh na H81, malo će biti permutacija u buildovima. :)

Čak je i dobro sve ispalo, uzeh Asus H81T i uštedeh solidno para - mSATA disk imam, SODIMM 2x4GB imam, zapravo, fali mi samo procesor i ceo planirani desktop je gotov umesto da čekam Skylake i istresem više stotina €. :d

A i stariji ThinkPad taman ide u zasluženu penziju da bude HTPC, samo još da nađem neki eSATA port replikator i milina. :)

Mali update - ipak je sve OK, malo se ploča zbunila zbog ručno postavljenih tajminga memorije, reset na Auto/Defaults je sredio sve. Jedino što je iskrsao treći problem sad pa mi otpada i vraćanje... grrrrrrr, ali nema veze, nije za ovu temu, reko' samo da demantujem problem sa pločom. Radi. :)

Dakle, gotovo tumbanje mašina po kući, pa evo da ne ostanem dužan i malo korisnih informacija u vezi teme.
Tabela sa potrošnjom, nisu baš direktno uporedive kategorije mašina, ali čisto da se vidi koja je gde.

i3 je uzet za potrebe full desktop rada, ne kao HTPC zamena. Sasvim zadovoljan performansama, živahan sistem, ne troši puno i samim tim se ni ne greje, niti je bučan.
Očekivao sam više od AMD kombinacije, na kraju ona napušta kuću jer je prosto poželjnija udavača od laptopa koji i tako ne radi ništa, a teško bi se i prodao za neke ozbiljnije pare s obzirom na stanje i godine mu.
Troši ubedljivo najmanje u idle, igranje na njemu otpada, ali završava sve što treba. Uz par jeftinih proširenja kroz mini-pcie/usb, biće sasvim adekvatno opremljen za većinu HTPC taskova. Biće i poseban thread na ovu temu kada kompletiram sve što je planirano. Koliko stižem da pogledam filmova u poslednje vreme, i on je totalni overkill, ali eto, poslužiće i za neke druge zanimacije.

Utisci i napomene:
- najbolje rezultate po pitanju temperatura je dala Gelid GC-Extreme pasta, u proseku 4-5 stepeni niže nego Noctua NT-H1 koja stiže uz cooler
- nisam imao vremena da ostavljam CLUltra neki duži period, ali je odmah po nanošenju davala +10 stepeni u odnosu na Gelid pa sam odustao od nje
- Noctua je gotovo nečujna do 2000RPM i kad prislonite uvo uz ploču, tek preko toga se čuje blagi šum
- 2000RPM prelazi tek kada i potrošnja celog sistema pređe 70W, dakle uz undervolt i max opterećenje jako retko
- temperature unutar kućišta su gotovo iste kao i kada je ploča na stolu

Antec ISK110 ima gomilu review-ova na internetu, ali evo par stvari koje nisam video, a uštedele bi mi malo živaca i dobro dođu drugima:
- napajanje ima zamenljiv konektor, pa tako dobijate i ovaj standardni 7,4mm x 5mm koji ide direktno na ploče kao što je H81T, tada možete izvaditi napajanje u kućištu i osloboditi dosta prostora
- kablovi koji stižu uz ugrađeno napajanje imaju 4+4 pin konektor za procesore
- Noctua NH-9I se mora montirati u položaju u kojem su rebra paralelna sa prednjom stranicom, inače blokira USB headere
- visina NH-9I je savršena za ovo kućište, međutim, zbog položaja procesora na H81T, ne može se staviti neki standardni 25mm fan, da je par cm ka sredini, tačno bi stao ispod mrežice sa strane
- tray za montažu diskova iza ploče i Noctua šrafovi od CPU coolera onemogućavaju 9.5mm diskove, samo 7mm dolaze u obzir. Sa stock coolerom ili nekim koji se montira na sličan način, trebalo bi da stanu i ovi deblji diskovi.

Par sličica za kraj:

test okruženje i razlog za nabavku ISK110

prazno kućište

naponski priključak

konektori na napajanju

montaža noctua

gotov sistem

visina noctua

hdd

novi setup

^dosta bolje od AMD kombinacije, fino. Jedino steta za ovaj Antec jer nema sa prednje strane USB 3.0, novija rev. ce sigurno imati.....

Kako radi to pico napajanje, javlja li se coil whine u radu ?

Realno, zaista jedini veliki minus za Antec je nedostatak USB 3.0 napred, a revizija nikako da izađe već godinama, nije ovo tako mlado kućište. Ako bude revizije, možda će moći i samo taj komplet za prednju masku da se nabavi. Mada i tako ni ploča nema USB 3.0 header pa nije neki nedostatak, doduše, može iz ovog half-height mini PCIe slota da se izbaci par konektora pozadi, npr
http://www.ebay.com/itm/PC-Mini-PCI...owered-Motherboard-Adapter-Card-/331649920757 + neki mini-pcie extender ako ne bi stajala kartica kako treba jer je full-size.

Od neki kozmetičkih izmena - u reviziju kućišta bih umesto ovog internog stavio neko picoPSU (mogli bi da imaju i opcije od 65 do 200W) - em bi kućište moglo dodatno da se smanji za bar 2cm po visini, em je i gužva unutra manja jer nema silnih kablova do 24pin konektora.

Ostalo je sve odlično. Mrežica sa strane super rešenje, u kućištu na pretek svežeg vazduha, samo treba da se uklopi sa položajem procesora ovaj ispupčeni deo, ali to je više do layout-a ploče, onda bi mogao i full 25mm vent da stane na Noctuu, tj. limit za visinu ne bi bio ~37-8mm već svih 50mm. Eventualno malo kraći USB header kablovi, neki čitač kartica da se uglavi napred i da bude full black, ali da ne preterujem. :d

Antec napajanje sam probao samo na paru hardova na stolu i sa AMD kombinacijom, ne pušta nikakve zvuke. i3 radi na LC Power 90W adapteru koji sam eto, kupio ne znajući da uz Antec stiže i adapter na 7,4mm napajanje. Gura lepo i onih 96-97W, jeste da se greje, ali je izdržao pola sata testa. Za ovaj CPU sasvim dovoljan, i5/i7 bi verovatno zahtevali neki od 135W.

Inače sam i hteo da spakujem i istestiram undervoltovanje mašine dok ne stigne Antec čija nabavka se malo odužila, tako da je dobro ispalo na kraju - imao sam 2-3 dana sa pločom na stolu za test, manja je gužva u kućištu bez napajanja, a i taman mi je ostao kompletić za napajanje diskova, samo da im smislim odgovarajući enclosure. :)

^Pa dobro, moze se bez tog usba sa frontalnog panela ziveti, imas te portove pozadi i bice ti dovoljno, jedino sto je zez svaki put okretati masinu ili se zavlaciti iza nje kad se ubada flesh, telefon sa usb 3 vezom itd...

Dosta te je izasala ova masina, sigurno je dostigla cenu nekog jaceg i3 ili i5 laptopa...znam da si hteo htpc, ali ja ovog tipa mini masine uvek cenovno poredim sa laptopom, jer manje vise svaki laptop moze da bude i htpc (osim ako se NAS posao izuzme) a nijedan htpc ne moze da bude klasican laptop. Ali ne trebas se obazirati na moje poredjenje, uzivaj ako si dobio sta si hteo druze ;)

PS. ta noctua je odlican kuler, svojevremeno sam ugradjivao i ja jednu na i5 i delux asus itx plocicu, hladi bas pravo.

Frontalni USB na ovolickom kućištu nije kritičan kad je sve tu na dohvat ruke, na stolu. Malo je samo 2 kom pozadi jer sve kablove već ubodem i onda samo na nijih kačim tel, hdd, jedino USB flash, ali i to je više do ploče.

Inače, nije izašla previše cela konfiguracija, ssd i mem sam već imao, a ciljao sam neki Skylake i Z170 što bi bilo duplo skuplje min. Još da ode ovaj stari hardver i na 0 sam. :-D

Btw, ne može da se poredi laptop i desktop, eno ga pored i7 4600u, 8gb, 256gb ssd, jeste on na turbo modu blizu po taktu, ali nema veze sa ovim i3 u radu, neuporedivo u korist ove mini mašine. Zato sam i rešio da prebacim deo stvari koje radim na desktop, ovoj mini mašini fali samo dobra diskretna grafika da bude u rangu sa full desktopom.

Steta sto AMD nema FM2 procesora koji manje trose :|

Da li negde može da se nađe neki "težak" 4K rip kako bih video da li NAS može direktno da pusti bez kompa. Trenutno Synology koji imam "DS215j" nema šta ne može da pusti od 720p/1080p/1080i preko DLNA ali ne znam za 4K kakva je situacija pa bih hteo da proverim.

Probao sam

Spider-Man 2002 4K Remaster 1080p Bluray Rip HEVC x265 5.1 FLAC

I dobijam sledeći odgovora od Plex-a:

This file type is not supported.
Do you want to play the next file?

Da li je ovo zbog toga što ne može da pusti video rip ili zato što LG ne može da pusti FLAC?

Treba ti render za 4K, recimo moze jaci PC da ti bude render za 4k video pa probaj, nema veze sto ti je rezolucija na tvu niza, videces da li sve radi fluidno itd..

Sve radi fluidno kada pustim preko ove konfe:

Procesor: Intel® Core™ i3-3110M (2.40 GHz, 3 MB L3 cache, 2 cores)
Memorija: 4 GB 1333 MHz DDR3
Graficka karta: AMD Radeon HD 7650M (1 GB dedicated DDR3)
Hard disk: SAMSUNG 250GB 850 EVO

Uključena je hardverska akaceleracija, program CyberLink PowerDVD 15 ali nisam siguran da tako slaba konfa kao što ima Synology može da pusti 4K kroz DLNA, ili to nema nikakve veze?

Nema to nikakve veze, dlna sluzi samo da transportuje link do TV-a, sto se samog synologyja tice on ce moci da gura , 8K i 16K , verovatno i vece standarde sto se tice bitratea i protoka kroz mrezni protokol jer mu je read oko 100MB po sec(1Gb pun), ceo posao je na renderu u ovom slucaju, to jest urejaju koji preuzima digitalni zapis sa upnp dlna protokola i krene od toga sliku da pravi u toj rezi sa odredjenim bitrateom...

Sto se tice samog dlna postoje neke stvari koje treba implementirati kad su sve noviji standardi na snazi ali kao sto rekoh render se pita, to jest TV, drugi neki plejer tipa android ili htpc itd...

Vrh Dno