Generalno se moje misljenje nije toliko promenilo, ali stav na forumu delimicno jeste. I tada i sada sam misljenja da je za generalnu populaciju iPhone najbolji telefon, MBPR najbolji premium laptop na trzistu (ne cvetaju ruze ni na zapadu da neko moze tek tako da plati racunar 2k evra). Isto tako sam i misljenja da Apple uredjaji nisu jedini na trzistu i da konkurenciju (kao sto se ovde radi) ne treba toliko bashovati(Lenovo/ThinkPad, Samsung, itd.), jer zapravo ta konkurencija cesto ima i bolji proizvod nego Apple.
Dobar deo ljudi u ovoj temi se javlja sa drugih podforuma zbog cinjenice da ce pojedinci anything Apple izdizati iznad konkurencije, dok ce u realnosti situacija biti sivkasta (svako ce imati neki + i neki -). Zbog tog pro Apple stava si i vidjao moje ranije postove koji su generalno kriticki gledali na Apple proizvode (ima i medju mojim postovima nekih gluposti slazem se). Kada udjes na vecinu tema o Android telefonima, prvi komentar je da je uredjaj los i kako bi ovo, ovo i ovo moglo biti bolje, ovde takav stav korisnika iPhone-a manje vise ne postoji.
@leksa
40% je random cifra, inace evo ti matematike koja daje tacnu procentualnu vrednost:
V=x*y*z; V=100*100*10=10^5; V1=100*100*11=110,000; V1-V=10,000; %=(V1-V)*100/V=10^4/10^5=10%; Zakljucak je da ukoiko je gustina energije po mm^3 ista kod deblje i tanje baterije, procentualno povecanje battery life-a je: %=(z1-z)*100/z
Postoje iPhone 6 debeo 6.9mm, pri cemu verovatno od tih 6.9 mm oko 2 mm odlazi na bateriju, prostom racunicom mozes videti da povecanje debljine od 1 mm dovodi do 50% boljeg battery lifea. Sto je debljina baterije veca, procentualni dobitak je manji (cista logika). Ako je npr. baterija 3 mm i ti dodas 1 mm, dobitak je znatno manji i iznosi 33.3%.
iPad 3 koriscen u airplane modu kako bi baterija duze trajala, app je MS Excel, uz automatski brightness koji zbog nesto jaceg osvetljenja uvek setovan na max.
Sto se tice poredjenja dimenzija, Z5 ima display vecih dimenzija i vece rezolucije koji trosi vise baterije nego taj na iP6s, zbog ovih parametara cisto laicki sam zanemario x i y ose, uostalom Screen to body ratio ti govori da je Z5 mnogo gusce pakovan nego iP6., sto bi generalno trebalo da rezultuje losijim battery life-om.
Btw. iPhone 6s je ovakav zato sto je neko uradio svoj posao i video kakav proizvod treba predstaviti u skladu sa trenutnim zahtevima trzista i ponudom konkurencije (naravno pored mnogih drugih faktora). Btw. konkurencija nesto radi, ali ukoliko se sagleda celokupan experience (od kupovine, podrske itd.), onda se ona ipak donekle moze brendirati kao kilava.
@priest77 Apple je u 2014 imao market cap 400+ milijardi, sada ima 700+ milijardi dok je prodaja ostala u okviru ocekivanja, a novi uredjaj se generalno lose pokazao na trzistu. Posto ja ovu naucnu oblast apsolutno ne poznajem, kako to da u istom vremenskom periodu MS i Google imaju znatno manji bounce dok se nalaze u okviru ocekivanja, dok npr. Apple ima bounce u vrednosti od skoro celog MS-a, dok je u isto vreme prodaja u okviru ocekivanja. Iskreno meni kao laiku ti nista nije jasno? PS. Ovo je direktno pitanje na koje bih zeleo ubedljiv odgovor.
Inace istorija je pokazala da je mnogo kompanija bilo u trenutnoj poziciji Apple-a (IBM, MS, Nokia itd.), ali i da su tu istu poziciju izgubili, sasvim je logicno ocekivati da kroz odredjen broj godina Apple nece biti na istoj poziciji kao i danas, ako je to po tebi lupanje gluposti onda smo dalju pricu zavrsili.
Btw. ne zelim preterano da idem u offtopic, tako da ova prica moze manje vise da se zatvara i da se tema pretvori u ono za sta je namenjena, kupovinu iPhone-a 6s 🙂. Uprkos tako visokoj ceni, sa nesto visom platom od prosecne taj telefon ipak ne predstavlja luksuz.