Mislio sam na to da su sklopili Falcona od delova koji su dostupni na trzistu, bez previse custom cipova (kao i svaki Atari).
ajmo ponovo:
Ti si hodajuća IT katastrofa 🙂 Prosto je strašno sa koliko malo informacija kreneš da ubeđuješ druge da nisu u pravu. 😀
mislim da ovaj opis vise odgovara tebi nego meni
😉
Svaki Atari ima custom chipova koliko i Amiga.
Problem je u naracija koja kruzi decenijama kako Amiga ima a Atari nema
🙂
Dakle ST ima od nule dizajnirane chipove:
- Glue
- MMU
- DMA
- Shifter
glavni "problem" je sto custom cipovi u Atariju, osim sto nemaju zenska imena
😉, nisu bili namenjeni za igre vec za druge stvari kao npr. eksterni DMA ASCI port brzine od skoro 2MB/s, visoko-kvalitetna slika od 70Hz na mono monitoru... Amigini custom chipovi su daleko slozeniji i mocniji ali su bili i skuplji za proizvodnju tako da je Amiga kostala duplo vise nego ST (cije je radno ime bilo RBP: Rock Bottom Price) u pocetku.
Falcon je sve to digao na visi nivo: custom video chip (Videl) koji je mogao da generise sliku za RGB, VGA, ST b/w monitore, imao planarne i chunk video modove, ST kompatibilne modove, mogao si da podesis parametre signala u sitna crevca link, podrzavao genlock... custom Blitter, custom SDMA chip za zvuk i Combel (MMU).
U svakom slucaju ST i Falcon ne bi bili ono sto jesu bez custom chipova i sigurno nisu bili sklopljeni "od delova koji su dostupni na trzistu".