Šta je novo?

Ploča + Procesor

nestolex

Cenjen
Učlanjen(a)
17.08.2010
Poena
195
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen7 5800X3D + LC Power CC-120
Matična ploča
ASUS TUF B550 Gaming - Plus
RAM
2x16Gb Kingston HyperX 3200Mhz CL16 DDR4
GPU
AMD Radeon Dual RX 6700XT, 12Gb, 192bit
Storage
V-Nand SSD M.2 970 Evo Plus 3.0 250Gb + SSD M.2 Adata Legend 1Tb 1200TBW 4.0 + WD Blue 1Tb + WD Blue 1Tb
Zvuk
SONICGEAR SPACE 3 Maroon 2.1 Bluetooth
PSU
FSP Hammer 600W
Kućište
CoolerMaster MB-511
Monitor
GIGABYTE 32" VA G32QC A-EK, 165Hz, 2560x1440
Miš & tastatura
Miš - Logitech G402 Hyperion Fury + Tastatura - MS Gaming ELITE C330
Ostale periferije
Podrum vina
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi Note 13 Pro Plus 5G
Pametni uređaji
Xiaomi Watch S1 Active
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Pozdrav forumaši,

Ova mašina iz potpisa će uskoro da ide na doboš...pa me interesuje koju bi ste mi preporučili matičnu i procesor (socket 1150, 1155) kao zamenu. Bitno da na ploču ide i5, nebitna oznaka, ali da ne seče uši 🙂
Gledao sam po netu pomenute matične ploče i tu ima dosta različitih po pitanju čipseta (H61, H67, P67...Z77 itd), pa me i to interesuje, koja je po čipsetu bolja?

Jednostavno, da ne komplikujem....koju matičnu + i5 i da bude best buy???

Hvala!

Ako hoces da overclockujes onda uzimas procesor sa K u oznaci, pa ti treba i overclockerska Z68/Z77/Z87/Z97 ploca.
Ako neces da overclockujes onda uzimas obicni procesor, pa ti ne treba overclockerska ploca i onda biras bukvalno od najjeftinije ploce i sta ti vec treba da poseduje zavisno od konektora/slotova.

Nisi rekao koliko para bi dao i da li bi kombinovao polovno. (1155 i5 procesori su na oglasima povoljni)

Ako ne overklokujes, svejedno ti je koji cipset. I da, idi obavezno na 1150 socket. Plocu biraj po tome sta ti treba od dodatnih konektora na ploci, a i5 ce potpuno isto raditi i na najjeftinijoj h81 i najskupljoj Z97.

I ja sam u slicnoj dilemi, i dosao sam do zakljucka da je bolje ici na 1150 chipset, i najjeftinije ploce imaju usb3 i sata3, dok kod 1155 moras da uzimas skuplju plocu, i onda se potire ta razlika u ceni procesora.

Mada, ako hoces sve polovno, prodavao je neko na forumu 2500k i plocu (mislim da je bez garancije) za ok cenu.

Da...ipak sam za tu varijantu da ide 1150 ploča i polovan i5...pošto vidim da su novi skupi do yaya. Nisam za OC...ono što po nekada odradim u Photoshopu, Excellu ili za online igrice (kao što je WoT) nije potrebno klokovanje.
Dok sam čekao na odgovore malo sam guglao i proverio razliku između 1150 i 1155, tako da sam i na osnovu toga rešio da bude ipak 1150. Pa, recimo, evo ploče koja možda zaslužuje pažnju za male pare (4880 din u WinWin-u):

MSI H81M-P33

Imam 2x4Gb Kingston DDR3 na 1600mhz, a ova ploča upravo podržava tu frekvenciju bez OC (inače sa OC ide i preko 2000Mhz).

Sad ostaje neki polovan i5, pa da vidimo koji tu predlog možete da date...naravno, ako imate i neki link ka oglasu 🙂

Poslednja izmena:
Ta ploca je proverena, slobodno uzmi. U emmi-ju je 300din niza cena. :d

Uzimaj najjeftiniji i5 4xxx koji nadjes, nebitna oznaka sve je to prakticno isto. Samo sto ces tesko naci za ispod 160 evra.
Dok 1155 idu za 90-120 evra, a razlika u performansama je mizerna...

Poslednja izmena:
Ma da...i5 4xxx je u planu...ali definitivno 1150....ne idem na 1155.
A sada da malo produbimo temu...može li neki i3 da se uzme u obzir, pošto nisam neki geek pa da mučim mašinu do besvesti?
Ovo samo pitam...ipak nekako više idem ka i5 nego ka i3...ali eto, malo da diskutujemo i o tome 🙂

Moze i3 4xxx, samo sto njega neces naci za ispod 90 evra. 😀 Zapanjujuce su dobri za gaming, a i ostale stvarcice.

A u krajnjem slucaju bi mogao da gledas preko Madjara da uzmes procesor. Bar 20 evra jeftinije nego u nasim najjeftinijim prodavnicama.

Izvinjavam se sto upadam moze malo objasnenja ovo oko madjara ?

Može...bijemo ih redovno u vaterpolu pa su rešili da nas potkupe jeftinijim računarskim komponentama i led televizorima 🙂

Odluka je pala:

Matična: MSI H81M-P33
Procesor: i3-4330 3.5Ghz, 4Mb Cache, 2 cores
RAM: Kingston DDR3, 1600Mhz, jedan modul od 8Gb

Opredelio sam se za i3-4330 pošto je po karakteristikama veoma sličan i5-4590, čak su razlike toliko male da su zanemarljive (osim činjenice da i3 ima 2 jezgra, a i5 ima 4🙂 ). Međutim, u ceni, razlika je velika. Našao sam i3-4330 za 15.900,00din dok je najjeftiniji i5-4590 23.300,00.

Sada ostaje da se rasprodaju komponente iz potpisa 🙂

Odluka je pala:

Matična: MSI H81M-P33
Procesor: i3-4330 3.5Ghz, 4Mb Cache, 2 cores
RAM: Kingston DDR3, 1600Mhz, jedan modul od 8Gb

Opredelio sam se za i3-4330 pošto je po karakteristikama veoma sličan i5-4590, čak su razlike toliko male da su zanemarljive (osim činjenice da i3 ima 2 jezgra, a i5 ima 4🙂 ). Međutim, u ceni, razlika je velika. Našao sam i3-4330 za 15.900,00din dok je najjeftiniji i5-4590 23.300,00.

Sada ostaje da se rasprodaju komponente iz potpisa 🙂

Nemoj bacati pare, uzmi najjeftiniji i3-4160. 😉

Nemoj bacati pare, uzmi najjeftiniji i3-4160. 😉

Razlika u ceni između 4160 i 4330 je 1500din...i još ako se uzme u obzir da ide preko sindikalne kartice na 12 rata....ma nek ide život 🙂

Jedino matičnu i RAM plaćam za keš (od para koje ulete od prodaje dotičnog kompa kod kuće).

Cpuboss nije ni za šta.
Kada se uporedi sa anandtech i njihovim poenima iz testova kao i izmerena FPS iz igrica razlika je uvek daleko veća nego na pomenutom sajtu.

Mislim da pomenuti sajt gleda samo kroz teoriju i zato greši mnogo. Poredi clock za clock, veličinu memorije, novo staro... I to predstavlja kroz procenta. A od prakse nema ništa.

CPUBoss je teška ******ština od sajta koju ljudi često uzimaju za ozbiljno.

A za prave razlike između i3 i i5 potrebno je proguglati malo dalje od prvog rezutata. 😉

Razlika u ceni između 4160 i 4330 je 1500din...i još ako se uzme u obzir da ide preko sindikalne kartice na 12 rata....ma nek ide život 🙂

Jedino matičnu i RAM plaćam za keš (od para koje ulete od prodaje dotičnog kompa kod kuće).

Prvi ima visi takt za 100Mhz (ta razlika je neprimetna), drugi ima bolju integrisanu grafiku (sto ti je nebitno ako je neces koristiti). Pa presudi na osnovu toga a ne cene.

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-4590-vs-Intel-Core-i3-4330

http://www.cpu-world.com/Compare/421/Intel_Core_i3_i3-4330_vs_Intel_Core_i5_i5-4590.html

dakle...i3-4330 ispada pobednik u nekim segmentima....i5-4590 je SAMO 7% brži...i ništa više...ako je verovati i ovim testovima! 😉

Ove sajtove uopste nemoj da gledas. Te njihove performanse statistike su smesne.
Racunaj ovako i5 je duplo jaci od i3 po sirovoj snazi. 2 jezgra protiv 4. To su apsolutno ista jezgra osim sto i3 ima HT. HT sam po sebi ne donosi vise snage vec bolje iskoriscenje jezgara. Kada pogledas da DX12 to ima u osnovi, velika je sansa da ce HT postati beskoristan totalno. Cak i sada HT u dosta igara donosi marginalno bolje, a ponekad i losije rezultate. Male su razlike na papiru jer ce cesce da graficka bude iskoriscena 100% u single player igrama. U multiplayer igrama gde je CPU jako bitan (tipa BF4), razlike u FPS-u su ogromne.

Poslednja izmena:
Naravno, zato sto ima ukupno 4 threada. A sve igre manje vise podrzavaju doticni broj trenutno. Poenta je da daje bolje rezultate sa i3 jer moze da raspodeli onaj dugacak niz DX11 informacija u 4 reda i da budu iskorisceni. To sa DX12 u osnovi radi DX12, skracuje samu nit, tako da ni deljenje nece doneti neke rezultate, mozda marginalno bolje.

Nazad
Vrh Dno