Šta je novo?

Audio rip

andrejbc

Cenjen
Učlanjen(a)
06.01.2013
Poena
170
Ne znam da li sam u dobrom delu foruma. Treba mi neki program da izvucem sa audio cd-a .mp3 pesme kvaliteta 320 kbps. Probao sam par ali ne mogu da izvuku lepo ime autora i naziv pesme (valjda problem sa citanjem ID3 taga), uvek mi izadje tipa Track1... CD-evi su original.

Audiograbber.
Inace, ime pesme, autor, itd... se ne nalazi zapisano na CD-u. ID tagovi se nalaze u mp3 fajlu, a ne na audio CD-u. Te informacije program za ripovanje povlaci sa interneta, iz specijalizovanih baza podataka, i onda ih ubacuje u mp3 fajl. Ukoliko CD nije neki od popularnijih, moguce je da ga nema u tim bazama. Lepo vaspitanje nalaze da, ako se CD ne nalazi u bazi, ti lepo rucno popunis te podatke i onda ce ih program uploadovati u baze na internetu, kako bi sledeci korisnik koji ripuje isti CD imao te podatke na gotovo.

Ako hoces nesto lakse za koriscenje probaj Fairstars CD Ripper, ako hoces komplikovanije (moze dati bolje rezultate) Exact Audio Copy je dobro resenje.

Pa da, citao sam da su ID3 tagovu vezani za mp3 ali nisam povezao... Koji program da koristim da bi kasnije svima bili dostupni ti tagovi?
Probao sam sva tri programa. Meni je najbitnije sa kojim cu imati "najbolji" kvalitet na kraju, ako to zavisi od programa?

Zavisi. Dobro podešen EAC i FLAC format su neki standard za kvalitet tj. da sačuvaš praktično originalnu kopiju. Za najbolji mp3 kvalitet se koristi LAME, ne znam koja je verzija aktuelna trenutno. To je ukratko. Za detalje kojih ima puno ćeš morati odvojiti malo više vremena za pretragu i čitanje. Ako ti je bitan kvalitet fokusiraj se na ovo, ID3 tagovi lako mogu da se reše i posle.

Информације о нумерама итекако могу да буду и на самом аудио диску, мада није стандардно. Ако их нема, онда у програму за риповање мора да се подеси одакле да их довлачи и да се надаш да је тај диск довољно популаран па је неко већ унео то у базу. Ако није или ако је нека дивча компилација, онда сам упишеш, скоро је свеједно да ли ћеш тада или касније код сређивања добијених mp3 резултата.

Најбољи квалитет и mp3 не могу баш да буду у истој реченици али ако си мислио најбољи квалитет који тако може да се добије, онда је ОК. Један од ретких општеприхваћених сигурно квалитетних програма је свакако EAC (мислим да је прихваћен и један за мекове и ту је крај) који ће да направи савршен рип док већина осталих може али и не мора да тако уради.

У сваком случају перфектна комбинација су добро подешен EAC и неки лослес формат.

Ne verujem da ce postojati tagovi posto ni ne postoje ovi albumi na netu (koliko sam istrazivao) i zato zelim da podelim sa drugima i da se potrudim da bude uradjeno sto bolje. Zato sam i stavio najbolje pod znake navoda, jer znam da se mp3 dobija kompresijom, ali se najvise koristi i veliki broj medija ga podrzava.

Nasao sam neki tutorijal na What.cd kako da podesim EAC i odradicu prvo .flac koji cu ostaviti za sebe, a kasnije se nadam da cu moci opet putem EAC da taj .flac pretabam u .mp3 za "siru raju".

Za tagove sam pitao jer kada pustim direktno sa CD-a preko AIMP3-a pisu nazivi albuma/autora i naziv pesme pa sam mislio da olaksam sebi posao ako bih iskoristio nekako to. Probao sam i EAC, audiograbber, Fairstars CD Ripper i Ashampoo Burning Studio i nema uspeha.

Poslednja izmena:
Ako Aimp ima informacije, ili postoje na CD-u ili ih ima na internetu. EAC ima nekoliko načina da pretraži internet baze a znam da sam u audiograbberu nekada lako proveravao da li je upisano na CD, izaberi da čita samo CD-text informacije a ostale isključi pa će to da bude jasnije. Ako ih tu nema, onda probaj i ostale mogućnosti.
Možeš da pogledaš i odakle Aimp to dovlači, možda je potrebno da ažuriraš informacije. Koji su konkretno albumi? Danas svašta može da se nađe, jedino ako su neki koje samo ti imaš.

Nisam gledao to uputstvo na What.CD, ja sam odavno to prihvatio sa HQShare i posle nisam obraćao pažnju jer su mi log fajlovi bili ispravni.

Što se kasnije konverzije tiče, može sve u sve, lossless u bilo koji drugi lossless ili mp3 ili neki treći sa gubicima, može i obrnuto ali je besmisleno od mp3 praviti lossless. Meni je za konverzije najbolji foobar jer može da se podesi u sitne detalje što obično volim da uradim.

Meni je za konverzije najbolji foobar jer može da se podesi u sitne detalje što obično volim da uradim.
Slažem se. Za slušanje, i sve te operacije sa gotovim audio fajlovima (promena ID3 i imena fajlova, koverzije...) savršen program.

Ja foobar2000 koristim (tj. koristio sam) i za ripovanje audio CDova u mp3/aac, kao i za bilo kkavu konverziju iz "bilo-čega-audio" u "bilo-šta-audio" ;)

Snasao sam se nekako. Koristim dBpoweramp da kompresujem u .mp3, Mp3tag za tagove i ide nekako. Juce sam odradio jednu diskografiju. Sad cu da probam foobar2000 da vidim kakav je.

Да клонираш аудио диск на хард? Ако на то мислиш, некакво клонирање аудио диска је управо риповање јер он није у комп формату и једини начин да се музика пребаци у дигитални облик је CDDA конверзија. Ако ти је брзина битна, онда подеси на burst или како се где то назива, тиме добијаш на брзини али остављаш могућност да се појаве грешке код риповања. Док сам користио audiograbber, он је умео да рипује до 40х и аудио диск сиђе на хард за пар минута. После сам почео да користим ЕАС и са исправним подешавањима је то радио 2-7х али је сваки рип сигурно савршен, што код audiograbbera понекад није баш било. Ако ти је брзина важна а квалитет и сигуран рип не толико, планираш да радиш стотине дискова дневно, онда иди на burst па ће брже да буде готово.

Иначе увек рипујем у wav јер сваки програм ионако то прво уради а после користим Monkey's Audio да то пребацим у .ape формат, некако ми се више свиђа од .flac иако ту нема разлике у квалитету и каснијој употреби. Ваљда је тај програм био разлог да тако радим јер је једноставан за коришћење.

Јесте најбоље али је питање да ли је за некога ко планира да прави mp3 а успут пита који је начин најбржи. ;)

Vrh Dno