Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako ukinu mogucnost 72 sata unazad, ukinucu i ja ugovor. Sa sporim prebacivanjem kanala mogu da se pomirim ali sa ovim nikako!

Malo da razjasnimo sve ovo. Neće SBB ukidati ili na bilo koji način "primorati" korisnika da obavezno koristi CI+ karticu niti mu oduzimati dekoder koji sada ima u svom posedu. Slobodan odabir korisnika koji žele opciono da imaju i ti vrstu korišćenja usluge.

Primer imamo kod starijih ljudi koji se baš i ne snalaze sa tim dekoderima uz već opisane probleme koji postoje sa uređajima. Nekome usluga nije potrebna (72 sata unazad), a ovo je odličan opcioni izbor da se ako neku od naprednih usluga ne koristite sebi olakšate korišćenje D3 usluge...

Malo da razjasnimo sve ovo. Neće SBB ukidati ili na bilo koji način "primorati" korisnika da obavezno koristi CI+ karticu niti mu oduzimati dekoder koji sada ima u svom posedu. Slobodan odabir korisnika koji žele opciono da imaju i ti vrstu korišćenja usluge.

Primer imamo kod starijih ljudi koji se baš i ne snalaze sa tim dekoderima uz već opisane probleme koji postoje sa uređajima. Nekome usluga nije potrebna (72 sata unazad), a ovo je odličan opcioni izbor da se ako neku od naprednih usluga ne koristite sebi olakšate korišćenje D3 usluge...
Ma odličan izbor je za sve, samo da postoji mogućnost premotavanja TV :D

Radice najverovatnije taj CAM i u obicnom CI, posto postoji backward compatibility osim ako ne ukljuce punu CI+ zastitu. Secam se da je kod Hrvata za Max TV platformu tako, na zvanicnom sajtu zahtevaju CI+ slot ali korisnici prijavljuju da radi i na risiverima koji imaju obican CI.

dzaba se nadas, mozda eventualno dozvole snimanje reklama pa da mozes da ih gledas 24/7 na PC-ju.

Немају сви телевизор који прима картицу па Д3 остају. Опет, многи имају телевизоре са безброј занимљивих функција које практично не користе па ће сада да буду на своме. Ово је било тражено годинама, сада је СББ укапирао да то коначно мора да уради а опет се јавља неки страх од тога. Мени је кечап једна од најкориснијих функција гледања телевизије па ће да ми буде тешко да је се одрекнем.

Пошто се ближи јесен, СББ мора да нађе адуте и скоро сам сигуран да ће свако моћи да добије картицу али уз нови уговор. За оне који то неће, смислиће неку шарену лажу која ће да навуче 90% корисника да потпишу за нове две године а онда ће понуде да буду само и једино за нове кориснике. Мислим да ће нека опција да буде други пријемник у пакету (тј два пријемника, пријемник и картица, две картице...) а можда и медија плејер мада ће то вероватно да оставе за следећу туру, можда додају брзине (то им је најлакше) а можда крену и са оптиком пошто су прилично тога одрадили. Велики број чворишта је повезан оптичким кабловима а пошто СББ неће да нуди FTTH него FTTB, онда ће да имају мало посла да то одраде.

Nikako, samo je jos smesnije na cirilici. Ili catch-up ili prevedes, to tvoje se stavlja na picu :D

dzaba se nadas, mozda eventualno dozvole snimanje reklama pa da mozes da ih gledas 24/7 na PC-ju.

Ne radi se tu o snimanju, vec o tome kakav stepen kompatibilnosti ce da dozvole, da li ce da uparuju sve? Kod CI+ je najcesce kartica uparena sa modulom, sto znaci da ne mozes da kupis svoj modul za tu karticu vec samo njihov mozes da koristis. Tu su recimo set top boxovi koji imaju samo citac kartice neupotrebljivi. Onda, mogu da stvarno aktiviraju CI+ i da gomila ljudi koji imaju TV samo sa obicnim CI slotom (ukljucujuci i mene) ne mogu da ga koriste ali bi to bilo suludo i u svetu se retko radi bas zbog toga. Mogu recimo i da ukljuce CI+ zastitu samo za HD kanale npr. a da regularne mozes da gledas preko tog modula. Onda mogu da upare taj CI+ CAM sa prijemnikom gde posle neces moci da ga koristis na drugom uredjaju. A sto se tice snimanja, nikad ti nece dozvoliti da reprodukujes snimak na PC-u, vec samo na uredjaju preko kog si snimio. Autorska prava, bla bla bla...

Poslednja izmena:
Počeli su da smaraju i ovakvim glupoatima.

bf4c460620665a6f4e50bb17dd48e024.jpg

@Dodatak
nesto si tu pobrkao, CI+ je izmisljen upravo da bi sprecio 'nekodirano' snimanje. ali videcemo uskoro sta ce sbb pustiti, bezveze je nagadjati ovako.

Da li je moguce uzeti D3 bez interneta jer vec imam telekom ADSL? I da li je ugovor na dve godine obavezan?

@Dodatak
nesto si tu pobrkao, CI+ je izmisljen upravo da bi sprecio 'nekodirano' snimanje. ali videcemo uskoro sta ce sbb pustiti, bezveze je nagadjati ovako.

A jesi li ti svestan da je prvo postojao CI koji je upravo radio to sto kazes a da je ovo "+" dodatna zastita i noviji tip modula. Sta tacno nagadjam, imas gomilu satelitskih foruma preko kojih mozes da se informises. Sto je SBB drugaciji od ostalih svetskih provajdera, i oni ce raditi kao i ostali.

Da li je moguce uzeti D3 bez interneta jer vec imam telekom ADSL? I da li je ugovor na dve godine obavezan?

Moguca je televizija bez interneta, jedino obrnuto nije moguce. Nije obavezan ugovor na 2 godine, moze se uzeti bez vezivanja.

Moguca je televizija bez interneta, jedino obrnuto nije moguce. Nije obavezan ugovor na 2 godine, moze se uzeti bez vezivanja.
Odlicno, vec imam kablovsku preko SBB-a pa bi mi digitalna dobro dosla.
Hvala.

mislim da ci + standard ima najvecu prednost u tome sto sprecava strimovanje kodiranog kanala,nisam bas siguran ali mislim da mu je to jedna vrsta dodatne -plus- zastite.

Momci jedno pitanjce na brzinu. Imam D3 sbb-ov uredjaj koji ne koristim, imam stari tv pa mi analogna zavrsava posao. Da li ja mogu moj d3 uredjaj da dam drugaru da koristi na drugom tv-u? On vec ima ugovor sa njima i 1 D3 uredjaj. Ovaj bi koristio za tv u drugoj sobi..

Tako se uvek pocinje, opciono, a nakon nekog vremena ostane ponuda koja njima najvise odgovara i gde nemaju previse cimanja tj.previse razlicitih usluga za odrzavanje. Kao primer takvog poslovanja bih naveo nase cenjene mobilne provajdere, banke...

Momci jedno pitanjce na brzinu. Imam D3 sbb-ov uredjaj koji ne koristim, imam stari tv pa mi analogna zavrsava posao. Da li ja mogu moj d3 uredjaj da dam drugaru da koristi na drugom tv-u? On vec ima ugovor sa njima i 1 D3 uredjaj. Ovaj bi koristio za tv u drugoj sobi..
MAC i SN tog uređaja su vezani za tvoj ugovor. Ne znam što si ga onda uzimao. Ako drugar uzme pakete ti ćeš da ih plaćaš. pametnije je da vratiš a on da uzme za sebe ili postavi pitanje na SBB forumu pa će ti korisnički servis odgovoriti.

Dobio sam ga u sklopu paketa.. Konkretno radice?

Imam SBB televiziju, internet i telefon, tako da sam dobio uz paket onaj ruter/access point/modem ili šta je već - Cisco EPC3928. Pošto ovo čudo nema eksternu antenu dobijam jako slab signal u mojoj sobi, na nekih 13 metara udaljenosti.

Pa me zanima koje bi bilo najbolje rešenje za moje muke? Premeštanje uređaja nije opcija jer se TV nalazi u sobi koja je na skroz drugom kraju stana od moje. Takođe, podešavanje kanala za Wi-Fi je donekle rešilo problem, tačnije ređe gubim konekciju, ali se opet dešava i protok mi nije ni na pola.

Телевизор и тај HG баш и немају потребе да буду један поред другог. ;) Постоје опције да развучеш кабл, да купиш неки јачи рутер који има већи домет или да пробаш да мало подешаваш, неке ситнице могу доста да помогну. Који пакет имаш и коју брзину успеваш да извучеш преко wireless везе?

Pa zapravo ima. Prvo što koaksijlni kabal iz TV risivera ide do ovog uređaja, a da ne pominjem grananja pre ulaska u risiver, drugo u taj uređaj se bode priključak za telefon. Što znači da ako bih hteo da pomeram uređaj morao bih da nađem dve utičnice za napajanje njega i baze telefona, i da razvučem koaksijalac preko pola kuće. Tako da pomeranje čak i u samoj sobi ne bi ličilo ni na šta, a malo bi pomogla ta 2-3 metra, a razvlačenje preko pola stana nema smisla, bolje da kupi Ethernet kabal od 30 metara i ukucam ga lepo kanalnicama oko štokova :d I da dodam, nije uređaj baš pored TV-a, izdignut je na komodu pored, tako da nema ništa što bi ga zaklanjalo ili pravilo smetnje.

Paket mi je Gold TRIO. Brzine bi trebalo da budu 40/2.5 Mbps, a upravo sam sad izmerio i bilo je 3.7/2.15 Mbps :S: Nije mi baš jasno kako je download ovako slab, a upload pristojan.

Što se podešavanja tiče jedino sam ovo za Wi-Fi kanale znao i dosta je pomoglo oko pucanja.

Pa to oko kupovine jačeg rutera mi nije baš najjasnije. Kada bih uzeo je l' bi ja kačio njega na ovaj uređaj ili šta? Pošto mora da ima ulaz za koaksijalni i izlaz za telefon, a nisam sretao "rutere" sa tim, dok nisam dobio ovaj uređaj.

Najpre ti proveri "na kabl" koje su ti brzine interneta, tu nesto ne stima. Ne moze da se kombinuje taj ruter sa drugim, jer nema bridge mode, vec bi morao traziti od SBB-a modem (bez rutera) i kupiti ruter.

Још нисам чуо да је неко повезао модем/рутер каблом из Д3 али је вероватно могуће. Баш је то гранање битно, требало је можда да поставиш HG на средину стана па да свуда буде добар сигнал, осим ако неки комп није на каблу. Ја сам и мислио да развучеш UTP кабл до лаптопа или шта већ користиш ако је HG постављен негде где му је најбоље место, што због постојећих инсталација, што због телефона.

Ако би купио други рутер, он би ишао на лан порт овог уређаја, није баш најбоља варијанта али завршава посао. Можеш и да тражиш модем уместо њега па да опет ту повежеш нови рутер.

Пробај да у wireless подешавањима укључиш WMM Support и да пробаш све канале редом, ја сам тек тако добио нешто преко 15-20 тј изгурао сам и 75Mbps на лаптопу у другој соби. Није баш 13м али има дебео зид између а и 75 је више од 40. ;)

Tako povezivanje je vrlo 'nepravilno', moguce je da je tako povezao neko ko nije iz SBB ekipe.

Pravilno povezivanje je: koaksijalni kabl "iz zida" ide do splitera, od splitera ide jedna grana na D3 uredjaj a druga grana ka sledecem spliteru na koji se direktno vezu modem i drugi D3.

Iz D3 uredjaja koaksijani kabl ide u TV, samo u TV. U modem se ulazi samo direktno sa splitera, nikako drugacije.

To je sto se tice povezivanja koaksijalnim kablom, po difoltu se tako povezuje - svako drugo povezivanje rezultuje nekim problemom.

BTW, osim WiFi varijante postoji i varijanta bezicnog povezivanja strujnim adapterima... ne mora nista da se razvlaci po stanu, nikakvi naknadni kablovi...

Pozdrav.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno