Šta je novo?

Okidaci i blicevi - diskusija

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Hteo bih da uzmem neki blic i okidace, pa malo citam po netu sta i kako bi doslo u obzir. Gotovo da sam odlucio da su Yongnuo YN-622c okidaci koji mi odgovaraju, ali sam onda naisao na ovaj video, gde covek kaze da preko njih ne moze da se koristi 2nd curtain. Sad, ne mogu da shvatim da li je ovde problem u samom aparatu, u okidacima, blicu, ili prosto u toj konkretnoj kombinaciji. Ili da jos pojasnim, posto ja imam 600d, da li bih sa ovim okidacima mogao da koristim 2nd curtain i ako ne, da li bih morao da menjam aparat ili da trazim neke druge okidace? I ako su okidaci problem, koje onda da gledam od ovih "jeftinijih"?

Bitno mi je kod okidaca da podrzavaju HSS, 2nd curtain, TTL (pozeljno).

Poslednja izmena:
Nema smisla uzimati bilo kakve okidace pored YN600RT..

Zanimljivo ovo izgleda. Ne znam samo da li je pametno kupovati ovakav blic, jer ako rikne ostao si i bez blica i bez trigera. Za oko 50 eur vise moze da se uzme blic+trigeri, sto je mozda bezbolnija varijanta u slucaju da blic rikne jer trigeri su koliko sam pratio prilicno kvalitetni. Ne znam sta da ocekujem od ovog Yongnuo-a. Gledao sam sta kaze Zack Arias i on kaze kako su mu riknula 3-4 yongnuoa za godinu dana i zakljucak je "they're not there yet" sto se kvaliteta tice.

A koji je odgovor na moje pitanje iz prvog posta? Covek mi kaze da ima iste okidace, samo za nikon i da on ima 2nd curtain, a da ga podesava direktno na aparatu preko dugmeta za blic. Jel to onda neki problem do canon-a kao sistema, do konkretnog modela aparata, ili zbog cega onom liku na videu nije dozvolio da izabere 2nd curtain?

Zanimljivo ovo izgleda. Ne znam samo da li je pametno kupovati ovakav blic, jer ako rikne ostao si i bez blica i bez trigera.

Šta pričaš ti čoveče. Da li je moguće da se nečiji životi samo zasnivaju na tome koliko je nešto staro, da li ima garanciju i koliko je km prešao automobil. Šta bi sa kvalitetom, sećamo li se da on još postoji. Jesi li ti upravo rekao da su ljudi koji imaju original 600ex-rt canon bliceve i st-e3-rt kontrolere magarci zato što sve imaju u jednom pakovanju? Da li sam ja ****** što mi je fotoaparat ujedno i fotoaparat i kamera. Pa ako crkne ostao sam i bez fotoaparata i bez kamere. Nego treba da imam jedan krš fotoaparat i jednu krš kameru da bi pokrio eventualnosti toga da li će nešto da crkne. Ajde malo da se fokusiramo na kvalitet i malo manje da živimo u strahu, pa ćemo možda malo da uzdignemo kvalitet života na ovoj planeti.

Rekao ti je Bane sve, a ako vec gledas iz tog ugla, kako se nisi setio da je posedovanje blica + okidaca duplo veca sansa da ti nesto od toga rikne, pored toga sto moras da mislis na baterije za duplo vise uredjaja i na kraju, 600rt radi bolje nego blic+okidac. Gledati tako na svet je pogresno, samom kupovinom bilo cega yongnuo ti svesno uzimas najjeftiniju stvar, sigurno ne mozes da ocekujes neku pouzdanost, kome je to bitno nece ni da gleda Yongnuo. Ja sam sve Yongnuo zamenio za Canona, a imao sam i bliceve i okidace i e3-rt transmitter, nista mi se od toga nije pokvarilo za vise godina upotrebe, ali jednostavno nije radilo dovoljno dobro.

Poslednja izmena:
Ako ćemo o čašćavanju, onda si ti prvi počeo tako što si pričao da ljudi nemaju pojma koji imaju bliceve koji u sebi imaju wireless sisteme. Tema, makar po naslovu, ne pripada tebi, tako da se mogu očekivati razni postovi, svideli se tebi ili ne. Možda bi mogao još jednom da spomeneš Zaka Ariasa, možda se da se ponizimo, povučemo i kažemo ti ono što ti želiš da čuješ. Što onda ne pitaš njega, nego nas? Suština sa Yongnuo blicevima je sledeća: ako ih toliko koristiš da ih dovedeš brzo do crkavanja, to ujedno znači da ćeš dovoljno zarađivati da imaš original bliceve ili radiš sa blic glavama i nekom ozbiljnijom opremom - čak i u Srbiji.

Za yn622n ne znam da ti odgovorim, ali ako je naslov tebe blicevi i okidači, diskusija, onda nema ljutnje kad vidiš ovakve postove.

Šta bi sa kvalitetom, sećamo li se da on još postoji.

Pa ja o kvalitetu i pricam. Jesi li uopste procitao moj prethodni post? Jesi li procitao da sam napisao da je Zack Arias, izjavio u svom tutorijalu da ne preporucuje yongnuo bliceve i da su 3-4 riknula za godinu dana?

Jesi li ti upravo rekao da su ljudi koji imaju original 600ex-rt canon bliceve i st-e3-rt kontrolere magarci zato što sve imaju u jednom pakovanju?

Ja ne znam gde si ti video da ja hocu da kupim 600ex-rt canon blic, a jos manje da sam nekoga ko ga ima nazvao magarcem. Ja pricam o yongnuo kopijama, koje sa kvalitetom canona nemaju dodirnih tacaka, a cak ni za ljude koji njih koriste nisam rekao da su magarci, vec sam pitao za misljenje o njihovom kvalitetu i o tome da li je pametnije uzeti posebno ili sve u jednom.

-------------------------------------
Ja sam postavio jasno pitanje u prvom postu. Na njega i dalje nisam dobio odgovor, a dobio sam gomilu komentara koji mi nisu od preterane koristi. Dakle ponovicu pitanje. Zbog cega YN-622c ne podrzavaju 2nd curtain, dok YN-622n podrzavaju i da li je problem u njima, canon sistemu, ili konkretnom modelu sa video klipa?

Poslednja izmena:
Ako ćemo o čašćavanju, onda si ti prvi počeo tako što si pričao da ljudi nemaju pojma koji imaju bliceve koji u sebi imaju wireless sisteme.

O cemu ti covece pricas? Gde sam ja napisao "da ljudi nemaju pojma koji imaju bliceve koji u sebi imaju wireless sisteme"?

Možda bi mogao još jednom da spomeneš Zaka Ariasa, možda se da se ponizimo, povučemo i kažemo ti ono što ti želiš da čuješ.

Ja zelim da cujem odovor na pitanje koje sam postavio i nista vise od toga. Gore pomenutog gospodina sam spomenuo jer je poznat i vazi za autoriteta u svetu fotografije, a izjavio je to sto sam napisao.

Što onda ne pitaš njega, nego nas?

Zato sto nemam njegv telefon.

Suština sa Yongnuo blicevima je sledeća: ako ih toliko koristiš da ih dovedeš brzo do crkavanja, to ujedno znači da ćeš dovoljno zarađivati da imaš original bliceve ili radiš sa blic glavama i nekom ozbiljnijom opremom - čak i u Srbiji.

Ceo problem je u tome sto neki od vas ovde ne mozete da shvatite da postoje ljudi poput mene, kojima je fotografija jedan od 128 hobija i njome se bave iz zezanja i u slobodno vreme. Niti zaradjujem pare od fotografije, niti mi je to na kraj pameti. Upravo zato ne zelim da bacam pare na nesto sto nije dovoljno kvalitetno i upravo zato i pitam kakva su iskustva vas koji imate daleko vise isksutvao svemu tome.

============================
Dakle ja zaista ne mogu da verujem da ovoliko moram da crtam i objasnjavam i jos da se branim od laznih optuzbi za nesto sto niti sam rekao, niti mi je bilo na kraj pameti. Kako si ti uspeo da povezes yongnuo i canon i stavis ih u istu ravan i jos shvatis da sam ja rekao da je neko magarac jer koristi canon (ili yongnuo) ja nemam i dalje blage veze.

Poslednja izmena:
Ako ćemo o čašćavanju, onda si ti prvi počeo tako što si pričao da ljudi nemaju pojma koji imaju bliceve koji u sebi imaju wireless sisteme. Tema, makar po naslovu, ne pripada tebi, tako da se mogu očekivati razni postovi, svideli se tebi ili ne. Možda bi mogao još jednom da spomeneš Zaka Ariasa, možda se da se ponizimo, povučemo i kažemo ti ono što ti želiš da čuješ. Što onda ne pitaš njega, nego nas? Suština sa Yongnuo blicevima je sledeća: ako ih toliko koristiš da ih dovedeš brzo do crkavanja, to ujedno znači da ćeš dovoljno zarađivati da imaš original bliceve ili radiš sa blic glavama i nekom ozbiljnijom opremom - čak i u Srbiji.

Za yn622n ne znam da ti odgovorim, ali ako je naslov tebe blicevi i okidači, diskusija, onda nema ljutnje kad vidiš ovakve postove.

Ovo je odgovor na Bad Habbitov obrisan post.

O cemu ti covece pricas? Gde sam ja napisao "da ljudi nemaju pojma koji imaju bliceve koji u sebi imaju wireless sisteme"?

Evo ovde:

"Ne znam samo da li je pametno kupovati ovakav blic, jer ako rikne ostao si i bez blica i bez trigera."

Dakle ako je to već neko mozgao više puta, ne moraš ti tim stvarima ponovo da se baviš :).

Ja zelim da cujem odovor na pitanje koje sam postavio i nista vise od toga. Gore pomenutog gospodina sam spomenuo jer je poznat i vazi za autoriteta u svetu fotografije, a izjavio je to sto sam napisao.
Veoma je jednostavna stvar što se tiče bliceva i okidača i tela. Cela linija proizvoda mora da podržava neki protokol. HSS mora da podržava i aparat i blic i okidač. 2nd curtain mora da podržava i telo i okidač i blic. Zašto? Koga briga. Čitaj specifikacije i vidi da li podržava. Evo imao sam neki kineski blic koji je imao ttl, ali nije imao HSS i 2nd curtain. Nije teško da se shvati. Što opet ide u prilog onome što driver i ja pričamo, da u sistemu treba imati što je manje moguće komponenti, što je pravilo koje važi svuda. Što se tiče dotičnog gospodina, on da želi da bude autoritet, ne bi koristio Yongnuo bliceve i ne bi se uopšte mešao u ovakve stvari, nego bi se više bavio nekim kreativnim i umetničkim stvarima.

Ceo problem je u tome sto neki od vas ovde ne mozete da shvatite da postoje ljudi poput mene, kojima je fotografija jedan od 128 hobija i njome se bave iz zezanja i u slobodno vreme. Niti zaradjujem pare od fotografije, niti mi je to na kraj pameti. Upravo zato ne zelim da bacam pare na nesto sto nije dovoljno kvalitetno i upravo zato i pitam kakva su iskustva vas koji imate daleko vise isksutvao svemu tome.
Idealno. Yongnuo baš i pravi bliceve za osobe kao što si ti. Tako da ne vidim čemu strah.

Ok, napisacu jos jednom, a onda vise necu. Niti sam napisao, niti sam pomislio na to da napisem da je neko magarac zato sto koristi bilo sta. Prosto, mene ne zanima ko sta koristi i nemam nikakav interes da to komentarisem. "Da li je pametno" = "Da li (mi) je pametno". Da sam znao da cu toliko morati da objasnjvam jednostavnu stvar, ne bih je ni napisao. Ako i dalje mislis da bolje od mene znas sta sam hteo da kazem, onda u redu. Prihvatam da si u pravu.

Zack Arias je snimio dva tutorijala i iz ta dva tutorijala (ne racunam Djulijana Bijelica) sam naucio i razumeo vise nego iz svih mogucih foruma, youtube klipova, Kaija koji je harizmatican k'o Milan Kalinic i ostalih stvari i sto se mene licno tice, on je jedan veliki car i u mojim ocima on je veliki autoritet. Opet, to je moje licno misljenje, tako da da li ces ga ti ceniti ili ne, nije od preteranog znacaja ni za tebe ni za mene. Posto opet moram da prepricavam i crtam zasto sam nesto napisao i "branim" coveka sa kojim nemam nista, napisacu da je on u svom tutorijalu poredjao jedno 20 raznih bliceva i glava i za svakog od njih ukratko objasno zasto su (po njegvom misljenju) oni dobri ili losi. Yongnuo su samo jedni od mnogih bliceva koji su tu bili i za njih je rekao to sto je rekao. Da li je tacno, ne znam, jer u zivotu nikada nisam imao ni jedan blic, osim pop-up-a i upravo zato sve ovo i pisem i pitam, kako ne bih pogresio u izboru i kasnije se zbog toga kajao.

Poslednja izmena:
Bolje da je napravio video kako se ti blicevi koriste, jer je to mnogo bitnije, a pre toga treba prvo raditi sa prozorima, zavesama, zilbericom/stiroporima. Jer je to mnogo bitnije od toga šta je na uređaju napisano.

Napravio je on gomilu tutoriala kako se blicevi koriste, treba samo znati sta da gledas. Zack Arias je inace malo fiju, tako da ga nikako ne treba slusati oko konkretnih tehnickih stvari i tehnike, pratim ga otkad postoji i znam zasto to pricam. Njegovi workshopovi one light photo i nastavak su odlicni i to treba gledati.

Sto se tehnicke strane tice, vec sam rekao, Yongnuo blicevi su dno, jer su jeftini a ujedno iskopirani, vrlo jednostavan koncept koji vecina ochigledno ne shvata. Ne mozes da ocekujes nista od njih, moze da ti rikne svaki dan, moze da ti rikne 5 komada u istom danu, ne mozes da budes siguran kod toga. Suprotno od toga, imas polovne Canon bliceve za iste pare koje bih ja uvek pre kupio, ali ljudi iz nekog razloga vole novo iako u tom slucaju uvek dobijas najmanje za neke pare.

Poslednja izmena:
Pa da, na ta dva tutorijala sam i mislio.

Sta da gledam onda od polovnih canona?

Gledaj ono za sta imas pare, 430EXII ili 580EXII..

Oba podrzavaju sve sto tebi treba...

Nazad
Vrh Dno