Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

^ Toliko je HD7950 kostao u prolece 2013 god.

Lepo pise iznad slike:

Note the bandwidth is wrong (should be 512 GB/s) and ROP count is incorrect (should be 64) — I’m sure W1zzard will fix it with the next release.

Ne cita GPU-Z kako treba, ispravice u narednoj verziji.

Da... Nego sam provalio da je ovde trend ne cutanje postova i linkova nego samo protivrecenje pa reko da se pridruzim toj logici

Sto je opet bilo mnogo vise zbog kursa eura ;) ili gresim?

Zaboravio si da uracunas globalno podizanje cena od nove godine na ovamo usled skoka dolara u odnosu na euro, znaci dodaj ~20% na to.

Inace cena je interesantna posto je do nedavno za tu cenu mogao da se uzme r9 270x.

Kartica je za te pare ubedljivi best buy kod nas.

Za hiljdu dinara više može se kupiti GTX960 koji je tu negde sa performansama ali ima samo 2GB VRAM-a.

EDIT: ne zaboravite i da je porez otišao gore 10%.

Sporija je GTX960 od Tonga chipa, cak i kada oba imaju 2 GB VRAMa. Za naše uslove, cena je super. Možda najava rata cenama u tom segmentu.

Čikam ih da probaju Shadow of Mordor u toj rezoluciji :d

Losa odluka AMD-a da u poslednju generaciju video-grafickih karti ne implementira HDMI 2.0. Ima veoma zanimljivih uredjaja koji imaju samo HDMI prikljucke i samo preko HDMI 2.0 moze da se isporuci 4k u 60hz. 4k televizori kostaju 1000-5000€ i vlasnici istih su potencijalni kupci video karte od 500-600€, nece je kupovati oni sto se igraju na monitoru od 100€.
U kampanji se maximalno koristi 4k...PR sluzba ne sastavi recenicu da ne pomene 3x 4k...pa de da metnem ta 4k? btw. adapter DP>HDMI 2.0 ne postoji
Smesno je da gtx 960 ima HDMI 2.0, a neki tamo dzirlo-palac Fiji nema (ima zato vodeno 'ladjenje-big fucking deal). Nvidia 9xx je predstavljena pre 9 meseci.
4k na 40" je verovatno sledeci upgrade koji cu raditi...ima jedan monitor sa takvim mogucnostima i gomila tv-a. Monitora verovatno nece biti na nasem trzistu, a 4k tv su vec ovde, zato su realnija opcija i zato je bitan HDMI 2.0

Elem, kad smo kod Fury nano, ispade to najzanimljivija karta.
K'o što navode neki, očekuju se performanse u rangu ~85% Fury X modela, što će reći da je bar u rangu GTX 980, možda i malo više, tako da cena od 450-500$ ima smisla. Iako ja mislim da je to mnogo :D
E sad, ako je TDP toliko niži u odnosu na Fury X (175W), to znači da su oborili klokove i/ili smanjili broj jezgara. Po mom mišljenju, ne verujem da ih ima manje od Havaja (2816), ali ne verujem ni da ih ima mnogo više (max. 3072). Na memoriji (u odnosu na Havaje) će uštedeti 20-30W, uštede su i u novijoj arhitekturi, tako da pretpostavljam da će GPU biti na oko 900MHz. Ali videćemo :D

Moja ocekivanja za Fury nano 3072 sp 4Gb HBM i taktovi 900mhz za gpu to bi bilo dovoljno da se ugrozi GTX980, a sa druge strane s obzirom na nizu potrosnju da ostavi dovoljan OC potencijal (jer je to najjaci adut GTX980 kartice)
Cjena 449$
Fury X -649
Fury -549
Nano 449

R9 390X po izlasku nano kartice ide ispod 400$ R9 390 na 300$ onda izlazi 380X sa 250$ i ispod R9 380 sa 200$ tu se zavrsava R9 serija, ispod 200$ pokriva R7 serija ovo je neka realnost sta nas ocekuje po pitanju cjena iz AMD tabora.

možda i malo više, tako da cena od 450-500$ ima smisla. Iako ja mislim da je to mnogo
Preteruju sa cenama. Mislim da su pre ove kartice koje guraju najnovije igre 40+FPS na max koštale dosta manje.

Poslednja izmena:
Ovo su karte za 1440p/4k i VR, tako da sve to košta :) ***, dok jedni ne spuste cene, neće ni drugi. HBM je primetno skuplji od GDDR-a, tako da Fury ne može mnogo dole, ali i bez toga znamo gde je lopta :) I kao što rekoste, kad izađe nano, verovatno će 300 serija ići dole.

Ne verujem da će nano moći da se klokuje, bar ne toliko da napravi razliku. Ali mislim da neće ni biti potrebe

390x.jpg

Zasto istu stvar (sa +4GB memorije koja nikome ne treba) prodaju za 40% vecu cenu? To moze samo AMD ;)

R9 290X za 300$ može samo na popustu, inače kreće od 320-330$ za 4GB, i od 380$ za 8GB, Što i dalje ne objašnjava zašto je 390X ~50$ skuplji. Ali siguran sam da će spustiti cene kad ih niko ne bude kupovao. Verovatno hoće da se otarase zaliha 290(X)

Cudi me da goran nije uslikao cjenu GTX980Ti i Titana X razlika je 350$, a mnogo je manja razlika izmedju GTX980Ti i Titana nego li izmedju r9 290X - 390X

perfrel_1920.gif

To moze samo Slinvidija ;)

Goldi pa tako i treba, da svaki put kad izadje nova karta stare pojeftine, a te nove da zamene stare, samo kod AMD-a prepakovani 290x pod novim imenom kosta 40% vise. Priznajem to ipak razumeju samo ATI fanovi. ;)

Goldi pa tako i treba, da svaki put kad izadje nova karta stare pojeftine, a te nove da zamene stare, samo kod AMD-a prepakovani 290x pod novim imenom kosta 40% vise. Priznajem to ipak razumeju samo ATI fanovi. ;)

Aj ti lepo postuj sa nekog sajta koj prodaje kompjuterske delove taj fazozni 290x koj ima za 300$ ali ne referentni .... i posle postuj 8GB verziju istog proizvodjaca ... da vidimo cene pa onda mozemo da diskutujemo ovako ... dzaba rasprava ne da ti se objasniti tu tabelu je mogla i moja baba da napise .... ja mislim da sam vec par puta pisao da 8 GB verzije 290x karte kostaju oko 420+ eura ... ali dzabe

a nisi ni skapirao sta ti je goldi rekao .... ***

evo ovo je najveca razlika koju sma nasao ...

http://www.newegg.com/Product/Produ...4202144&cm_re=290x_8gb-_-14-202-144-_-Product za 290x

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16814202147&cm_re=390x-_-14-202-147-_-Product za 390x

ne znam kako ti stojis sa matematikom ali ovo je daleko od 50% a ti mi nadji 50% pa te vodim na pivo i krilca ;)

a da ne postujem ovo .... http://www.newegg.com/Product/Produ...4150723&cm_re=290x_8gb-_-14-150-723-_-Product nebuloza cena ali tolike su cene bile svih kartti sa 8GB pre nove serije ... znam jer sam gledao da kupim 8GB u USA

Poslednja izmena:
Zasto titan koji je maltene ista karta kao 980ti, ide za 350$ vise zbog 6gb rama? Ako cemo tako. Dosao ovde da palamudi i lupa gluposti.

Zasto titan koji je maltene ista karta kao 980ti, ide za 350$ vise zbog 6gb rama? Ako cemo tako. Dosao ovde da palamudi i lupa gluposti.

Pa nije ti poredjenje bas na mestu. Titan nije komercijalna karta. To je zasebna klasa, brend unutar brenda a svakako poseduje celokupan otkljucan cip.
Njegova cena je filozofija koju svakako samo Envidija moze da razume. 980 Ti je vec karta za sire narodne mase.

Sa druge strane ovde imas bukvalno istu kartu sa 4GB vise memorije.
Nego pogledajte vi malo cene tih 290x karti koliko su zapravo "jeftine".
Ne samo da su modeli sa 8GB skupi vec su i obicni sa standardnih 4GB.

Pogledaj performance/dollar sa gornjeg linka. 290X je u rangu GTX 970, negde malo bolja, negde malo lošija, zavisi od rezolucije. 390X je s te strane lošiji izbor od njih, ali bolji od GTX 980.

Sta ima da gledam. Dovoljno je ovo pogledati i sve je jasno.

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?357294-AMD-Radeon-R9-390X-tema

Sa onog linka sto je DAS dao, u odnosu na 980 GTX je katastrofalna kupovina a uz to je rebrend.
To ti je kao da kupujes staru ladu zamaskiranu da izgleda kao da je bmw :d

A kolicina rama je potrebna za sta konkretno? Za 4k? Ta karta je preslaba za 4K. Za 2k, i dalje nedovoljno jaka za neko ozbiljnije igranje ali uzmimo u obzir
da moze da sluzi svrsi stim sto ni tu ne treba tolika kolicina, retko koja igra predje 4Gb, bas retko. Mozda Dying Light i koja jos?
A sta cemo kad DX12 bude zaziveo i kad sabiranje memorije dodje do izrazaja? Sta tek onda. Sta ce ti tolika kolicina? Mislim kada se dve karte povezu.

Poslednja izmena:
Pa nije ti poredjenje bas na mestu. Titan nije komercijalna karta. To je zasebna klasa, brend unutar brenda a svakako poseduje celokupan otkljucan cip.
Njegova cena je filozofija koju svakako samo Envidija moze da razume. 980 Ti je vec karta za sire narodne mase.

Sa druge strane ovde imas bukvalno istu kartu sa 4GB vise memorije.
Nego pogledajte vi malo cene tih 290x karti koliko su zapravo "jeftine".
Ne samo da su modeli sa 8GB skupi vec su i obicni sa standardnih 4GB.

Samo zato sto su ga nazvali drugacije ga ne cini drugacijim. Mizerne su razlike u odnosu na 980ti.
Nema nista sto 980ti nema, tako da ne moze biti "zasebna klasa" osim u mozgovima ljudi koji bace te pare na isti.

Sta ima da gledam. Dovoljno je ovo pogledati i sve je jasno.

http://forum.benchmark.rs/showthread.php?357294-AMD-Radeon-R9-390X-tema

Sa onog linka sto je DAS dao, u odnosu na 980 GTX je katastrofalna kupovina a uz to je rebrend.
To ti je kao da kupujes staru ladu zamaskiranu da izgleda kao da je bmw :d

A kolicina rama je potrebna za sta konkretno? Za 4k? Ta karta je preslaba za 4K. Za 2k, i dalje nedovoljno jaka za neko ozbiljnije igranje ali uzmimo u obzir
da moze da sluzi svrsi stim sto ni tu ne treba tolika kolicina, retko koja igra predje 4Gb, bas retko. Mozda Dying Light i koja jos?
A sta cemo kad DX12 bude zaziveo i kad sabiranje memorije dodje do izrazaja? Sta tek onda. Sta ce ti tolika kolicina? Mislim kada se dve karte povezu.

to su oni izmislili jer su shvatili da glupe price prolaze ... prvi Titan i ajde imao je neke odlike Quadro serije (double precision FP) ... a ovaj danas ... nista sve isto kao na GTX seriji samo vise sejdera ... nekada se to dobijalo u najjacoj seriji GTX brenda ... tipa GTX 580 ... i njega su mogli da nazovu TITAN :) lol

"Huang, however, also said the card would hit roughly 200 GFLOPs in double-precision floating point performance. That puts it on par with the company’s discontinued—and two generations old GeForce GTX 780 Ti—in double-precision performance. That’s a break from previous Titans, which have all ruled the roost in double-precision performance. The original GeForce Titan, for example, could hit 1,500 GFLOPS."

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno