Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

450 evra, kod nas ce biti sigurno preko 500.

Kao sto rekose ostali ocekivano pored toga sto je nabudzena od strane MSI dodatno sto predstavlja malo drugaciju sliku a opet
je tu negde sa 970. Jaka je cena za ovo sto su uradili jer je 970 za 100 evra jeftiniji.

Jel pise negde koji je proces koriscen? GloFlo ili TSMC?

I sta je na kraju sa Furijom, ona me najvise interesuje, ovo ostalo je kranje dosadno.
Kad ce testovi?

P.S. Ima li nade da ce ovo imati uticaj na nekakav pad cena?

Update : DAS me pretece :)

Poslednja izmena:
od 530 do 600 kanadskih dolara za 390x a ovde ce kao i uvek biti najskuplje :)

Auu, bas lep recnik:lupko:,
mogo si da smislis nesto inventivnije:trust:, nema sta, kultura par exelans.

Poslednja izmena:
R9 390X je preskupa plafon 350$ ovi bolji modeli hajde do 370 i to zbog ovi 8 GB razultati su nesto bolji u odnosu na R9 290X, a razlog se krije sto MSi R9 390X testriran na guru3d radi na 1100/1500Mhz sto je 100/250mhz vise u odnosu na R9 290X to je dovoljno da se dobije oko 10% ali u biti to je i dalje hawaii chip i nema se tu sta puno reci stize referentnu GTX980, ali kad se naklokaju ispadne koliko para toliko muzike.
Da bi usli u borbu sa GTX980 morali su izbaciti chip sa 3072sp, takvom chipu su mogli sniziti taktove na recimo 950/1500 i onda bi imali neki 250mhz oc potencijala to bi dovoljno bilo da se upuste u trku sa GTX980 ovako zategli su hawajca da se primaknu GTX980 i to je to.
R9 390X ostaje sporija karta od GTX980, a R9 390 sporija od GTX970 u ovome segmentu nisu se proslavili vjerovatno je fokus stavljen na R9 Fury seriju!

Koliko vidim R9 380 izlazi na kraj sa GTX960, a ispod GTX960 Nv nema nista da ponudi tako i da nema borbe.

Pa nista cudno AMd mi se svidjao dok je imao bolji performance/price nek sutra Nv izbaci nesto pojeftino dobro idemo odma navijacki :d
Gm 204 je dominacija nad ovom Granadom u ovom segmentu GTX980 i 970 bice bolje karte od R9 390/X jeste da je GTX980 i skuplja karta od R9 390X, sa druge strane GTX970 i dalje izgleda best buy iako ima onu manu sa memorijom.

U nizem segmentu koliko vidim cak i Tonga pro sa lakocom rjesava GM 206, a sta ce tek uraditi tonga XT? definitivno Nvidiji treba neka karta izmedju GTX970 i 960.
Nadam se da ce malo osjeci Gm204 chip i spustit ga u segment u kome ce dominirati tonga jer definitivno Gm206 chip ne moze da se izbor sa tongom, isto kao sto se granda ne moze izboriti sa Gm204 chipom.

Ostaje jos da vidimo sami vrh ponude Fiji vs Gm200!

Vidi, ja se trudim da budem objektivan koliko mogu,
kad je bio onaj hype za TitanX, pa te jaci od 980 za 40-45%, ja sam rekao, ma 25-30% maximum zavisi od klokova na obe kartice.
Evo, kada naklokujem ovu moju 980 iznad nekog proseka za klok ove karte, iznenadio bi se kolika je razlika izmedju ove moje klokovane karte i neke solidno klokovane 980Ti.
Samo mali primer, http://www.guru3d.com/articles_pages/gigabyte_geforce_gtx_980_ti_g1_gaming_soc_review,36.html,
ova ima u Tombu 242f, a ja skoro 200f, razlika oko 22%.
Dakle, i ovde isto, razlika je zavisna od kloka kartica i to je to.

Ja stvarno moram da ovo prokomentarisem, jace je od mene.:beat:
Ovaj sajt http://www.overclock3d.net/reviews/gpu_displays/msi_r9_390x_gaming_8g_review/8,
MSI 390X jaka u 2K kao custom 980, u Assassin's Creed Unity,
a ovde http://www.tomshardware.com/reviews/amd-radeon-r9-390x-r9-380-r7-370,4178-6.html, neko realno stanje,
i sad oni kazu kako su impresionirani sa rezultatom, a i ostali rezultati drugih kartica, totalna konfuzija, pa, gdi je ovde neka objektivnost, neverovatno, kao neki profesionalni sajt za testiranje grafika, a sve su pogresno predstavili.

Poslednja izmena:
Ma cemu tolika buka? Obican rebrend. Visi klokovi, veca potrosnja. Ta karta je na nivou 970 GTX, nereferentne, tu su negde. 980 GTX je jaca karta nema sumnje pogotovu
ako uzmemo u obzir nereferente. DAS je dao odlican link i uporedio razliku, eno sa njegovog linka Sapphire koji je isto testiran kosta 470 eur a onaj 980 30 eur skuplji.
Da li vredi tolika razlika uz sve sto se sa Maksvelom dobije? Izlisno je pricati.

Ovaj clanak je do sad najbolji koji sam procitao. Evo sta se desava kada su na istim klokovima :

http://www.hardocp.com/article/2015/06/18/msi_r9_390x_gaming_8g_video_card_review/9#.VYMQk_mqpBc

Potrosnja :

http://www.hardocp.com/article/2015/06/18/msi_r9_390x_gaming_8g_video_card_review/10#.VYMQxPmqpBc

Sve u svemu samo veci taktovi i 8GB memorije koji zvrje ni u sta, za 4K karta nije. Eventualno za neku 2k igru koja guta preko 4GB memorije a takve su retke
sto je i u tekstu navedeno. Sve u svemu po meni ovo je samo eto da nesto izbace. Furija je ono sto se ceka.

I vrapci vec znaju da tvoja 980-ka kida titana.

Naravno da se testovi raznih sajtova razlikuju, s obzirom da koriste i različite test sisteme (CPU, MB, RAM, OS, drajveri...)

Sve u svemu, začin C. Za svakog se nešto može naći, bilo iz jednog, bilo iz drugog tabora, bilo novo ili staro. Sad je R9 290 best buy za 1080p :D

Poslednja izmena:
Ej, @Erik,
Pa, Titan baca u prasinu:D, ali sa TitanX, tu se vec titance jos i dobro drzi:beat:

@reviewsrb: To je upravo ono sto sam rekao - na tomshardware-u su poredili MSI Gaming 390X protiv MSI Gaming GTX 980 i druga je brza ~ 15% jer je overklokovana solidno (oko 10% je brza od referentne). I to je neko realno stanje.
A i pored toga taj MSI ima mesta za lep overklok.
Snaga Maxwell serije su klokovi, videcemo kako Fiji tu stoji.

@reviewsrb: To je upravo ono sto sam rekao - na tomshardware-u su poredili MSI Gaming 390X protiv MSI Gaming GTX 980 i druga je brza ~ 15% jer je overklokovana solidno (oko 10% je brza od referentne). I to je neko realno stanje.
A i pored toga taj MSI ima mesta za lep overklok.
Snaga Maxwell serije su klokovi, videcemo kako Fiji tu stoji.

I opet taj MSI GTX Gaming 980 košta 110 evra više od MSI Gaming R9 390X. :D

Mislim da će Fiji biti najbolji overkloker do sada.
Drugi, otključani BIOS, oko 100W mesta za TDP, Hlađenje ispod 50C.
Nema razloga da ne bude...

@Pixell.
tek sad videh, dobar ti onaj test za R 290, svaka cast:Klanjanje, narocito naslov je legend, R9 290 protiv 6.2 miliona piksela:beat:,
ja ceko nesto od NV, pa i ja da nesto pokusam, kao, recimo " Gtx 980 i dedicated 750Ti protiv 6.2 miliona piksela by Physx".:beat:
Bre, pa mi smo i komsije, samo nas most razdvaja.

Dobro si rekao, most nas razdvaja, ne spaja :)
Da mi jedna kao tvoja GTX980 što radi kao Titan, gde bi mi bio kraj. Ih! :p

Šalu na stranu, Maxwell je neverovatno dobra serija, što i svedoči GTX 970 koji trenutno koristim ali je po meni AMD smislio jako dobru kampanju, od babe devojku napravio, našminkao je i još će i da je uda. Krajnjem kupcu neke stvari nisu bitne, videćemo kako će prodaja ići.

A Fury, da imam vremena, bi se već pekao kod mene u 4K. Na žalost, stari se, druge stvari odnose vreme.
Fury Pro će biti best buy karta koliko se šuška.

Jesam li ja jedini ovde koji smatra da bi nova tehnologija morala da napravi ozbiljniju razliku od 2%? Meni ovo slavlje AMD-ovaca još odvratnije od likovanja Nvidia pristalica na konto npr. kojekakvih Titana, toliko usiljeno da nemam reči.

U međuvremenu, evo kako se 390X sa 8 GB nosi u 1440p sa konkurencijom u igri koja je bitna (batalite Metroe, Thiefove i ostale 3dmarkove)...

index.php

Pride, meni deluje da vi ovde više učitavate šta biste želeli da se desi i priželjkujete nekakav price war. Nema od toga ništa. Dolar je suviše ojačao, Evropa će ispaštati.

Jesam li ja jedini ovde koji smatra da bi nova tehnologija morala da napravi ozbiljniju razliku od 2%? Meni ovo slavlje AMD-ovaca još odvratnije od likovanja Nvidia pristalica na konto npr. kojekakvih Titana, toliko usiljeno da nemam reči.

U međuvremenu, evo kako se 390X sa 8 GB nosi u 1440p sa konkurencijom u igri koja je bitna (batalite Metroe, Thiefove i ostale 3dmarkove)...

index.php

Pride, meni deluje da vi ovde više učitavate šta biste želeli da se desi i priželjkujete nekakav price war. Nema od toga ništa. Dolar je suviše ojačao, Evropa će ispaštati.

Ovo nije nova tehnologija .... ves prezvakano 100 puta ... to je rebrandirani 290x sa 8GB rama a rezultati su isti, takodje vecina 290x kartica sa custom hladjenjem je bila takodje OCovana malo tako da su razultati identicni 290x karti verziji sa 8GB rama na tim klokovima.... ako se uporedi direktno 290x 8GB i 390x (a neko ce to uraditi) videce se da su rezultati isti tj u granicama test greske.

Ono gde je AMD napravio dobru pricu je AMD Fury karta ... to je nova tehnologija i tu su objasnili po ko zna koji put... e to smeta zelenom taboru koji je ovde ako se pogleda tema u zadnjih 2 meseca likovao i prizivao propast AMDa kao da imaju akcije Nvidia-e ;)

Takodje ako gledas taj grafikon razlika je 5% a ne 2% ;) prosta matematika

Poslednja izmena:
Ovo nije nova tehnologija .... ves prezvakano 100 puta ... to je rebrandirani 290x sa 8GB rama a rezultati su isti, takodje vecina 290x kartica sa custom hladjenjem je bila takodje OCovana malo tako da su razultati identicni 290x karti verziji sa 8GB rama na tim klokovima.... ako se uporedi direktno 290x 8GB i 390x (a neko ce to uraditi) videce se da su rezultati isti tj u granicama test greske.

Ono gde je AMD napravio dobru pricu je AMD Fury karta ... to je nova tehnologija i tu su objasnili po ko zna koji put... e to smeta zelenom taboru koji je ovde ako se pogleda tema u zadnjih 2 meseca likovao i prizivao propast AMDa kao da imaju akcije Nvidia-e ;)

Sta je ispalo sa pricama da R9 390x ima manju potrosnju? Greska u merenju?

Sta je ispalo sa pricama da R9 390x ima manju potrosnju? Greska u merenju?

ja se ne secam te price :) bar je ja nisam zagovarao :) ako jesam istripovao sam tesko, ista karta isti cip .... kako da trosi manje ?

Fury trosi manje to se pricalo koliko se secam

e a evo trosi manje ;)

http://www.guru3d.com/articles_pages/msi_radeon_r9_390x_gaming_8g_oc_review,8.html\

a na ovom testu trosi vise

http://www.legitreviews.com/sapphire-nitro-r9-390-8gb-nitro-r9-380-4gb-video-card-review_166123/11

i ovde vise

http://www.tweaktown.com/reviews/7202/msi-radeon-r9-390x-gaming-8g-video-card-review/index11.html

itd itd

Poslednja izmena:

A koje je to nove tehnologije doneo Fury? Sta je to tu revolucionarno? HBM memorija od koje nece biti NIKAKVE koristi? Evo 390x ima 6GHz memoriju, +20% brze od 290x pa je profitirao od toga 0%. Sva razlika u brzini je 5% brzi takt GPU-a.

Da nije "novo" skaliranje broja SP-ova? Ima li tu IKAKVE ideje? I dalje eksploatisu Tahiti arhitekturu. Skaliranje iste po drugi put. 4 godine bez inovacija i ko zna koliko ce jos tako.

U ovom datom momentu, po meni je neki polovan r9 290x najbolja kupovina.

Ma daj, poredis u Witcher Nvidia naslovu, budi malo objektivan.

http://www.guru3d.com/news-story/amd-radeon-fury-x-doesnt-have-hdmi-2-support.html

Bar ovo nije bilo tesko implementirati. Stvarno sve vise iznenadjuju svojim odlukama. I jos jedan detalj, po meni nerazuman i nelogican. Zasto Fury ima 4GB memorije a 390X 8GB? Ako neko kaze da mu je 4GB dovoljno onda ispada da je 8GB cisto bacanje za 390x. U svakom slucaju pre sam sklon da verujem da je 8GB bacanje. Kada je to karta iz gornjeg srednjeg segmenta imala vise memorije od TOP modela? Mislim da je jedini razlog bio da 390x dobije 8GB memorije to da se eto bar nekako razlikuje od 290x kad vec po nicemu drugom nemoze.

Da to sam i ja procitao u onom intervju gde kazu da je 4gb sasvim dovoljno.
Ovamo guraju pricu sa 8gb a ovamo tih 8gb nije potrebno. Kontradiktorno.

Jedino u cemu nalazim logiku jeste da se tehnologije razlikuju kao sto se razlikuju ali drasticno pa
da ta memorija adresira drugacije te u odnosu na komercijalnu GDDR ima razlike u kolicini.

Necemo odmah suditi, ne zna se mnogo toga oko HBM i kako radi i kako ce to Furija iskoristiti.
Ipak bih ostavio da vidimo testove i kako to sve funkcionise.

Aman ljudi, sto puta je rečeno da u ovom trenutnku ne može više od 4 GB HBM-a po čipu. Tehničko ograničenje, nije ničija želja. A 8GB u 390(X) kartama je marketing. Nikome ne treba za igre. Eventualno za CAD i GPGPU.

U međuvremenu, evo kako se 390X sa 8 GB nosi u 1440p sa konkurencijom u igri koja je bitna (batalite Metroe, Thiefove i ostale 3dmarkove)..
Aj se uozbilji. Nekome je određena igra bitna, nekome nije. Nećemo valjda o tome raspravljati. Jedino što je činjenica je da više novih igara ima podršku od nVidia-e i da gura Gameworks. Ali to i dalje ne znači da nema ljudi koje te igre uopšte ne zanimaju.

Ja kad pogledam testove, svako može naći razlog da izabere jednu kartu u odnosu na drugu, i ne vidim da bilo ko ima neku značajnu prednost u bilo kom segmentu. Čini mi se da su pri kupovini bitniji neki drugi faktori (cena, količina memorije, potrošnja, buka, temperature...), pa ko voli nek izvoli

@GoranM
Prvo, ima i 290x modela sa 8 GB, tako da se ne razlikuju ni po kolicini memorije
Drugo, ogranicenje HBM-a je trenutno toliko koliko je. Da su mogli da stave 8 verovatno bi stavili, medjutim imas dosta veci protok plus kompresiju koja je donela Tonga tako da se na kraju i tih 4GB u 4K pokazalo dovoljnim da potuce nv sa 6GB. Uostalom koliko se ljudi danas igra u 4K? Takvo je stanje trenutno, ko zna koliko ce stream procesora da nakrcaju sledecoj generaciji (i sam Raja je najavio pumpanje) pa buffer postane tesan, ali do tada ce vec nova generacija HBM-a
AMD-Radeon-R9-Fury-X-vs-GTX-980-Ti-4K.png

index.php

E svaka ti cast jesi izabrao igru da nam pokazes kako 8GB nema nikakve prednosti, pa ta igra koristi 2GB rama na toj rezoluciji, prvo malo prelistaj, ako igras istestiraj, pa onda nam detaljnije razjasni, ovo sto si pokusao da nam objasnis je totalni promasaj od pokusaja ;)

Mozda je tebi ta igra bitna/meni totalno nebitna...¨$ jeste jak ali Nvidia ce morati da skrese cjene za Titan ili da smisle neki novi trik kako da osisaju ovce, a i GTX 980 ide dole po izlasku Fury nano karte.

Nazad
Vrh Dno