Šta je novo?

Koji DVD-R diskovi za backup

Jericho

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
14.06.2011
Poena
1,695
Ako zanemarimo cloud kao sve cesce (i uglavnom bolje) resenje za backup, siguran sam da dosta ljudi pravi i "trecu kopiju", barem za najbitnije stvari. Prema vasim iskustvima, koji je najpouzdaniji brend (pozeljno i model) DVD-R medija? Pitanje se odnosi na proizvode koje je danas moguce kupiti, dakle STA KUPITI OD DVD-R MEDIJA?

Ја не користим DVD-R него DVD+R а у последње време узимам класичне Verbatim МСС дискове. Одавно не могу да нађем Taiyo Yuden било ко да их пакује, па морам алтернативу.

Bluray je mnogo pouzdaniji nacin za opticki backup, verovatno najpouzdaniji, a istovremeno manje zauzima mesta i laksi za pretrazivanje.

Da, propadne ti taj jedan disk, ode 25 - 50GB podataka. :D

Najsigurniji je M-DISC, ali je to papreno skupo.

Istorijski gledano, najduže su mi trajali i još uvek traju Verbatim diskovi. SmartBuy, TDK su krenuli da se odlepljuju posle 3 godine, Princo posle godinu do dve (ubedljivo su najgori), dok imam par Verbatima rezanih pre 15 godina i dan danas rade. :D

E sad, da li je današnji Verbatim isti taj kao nekada, ne verujem, ali svakako i dalje najviše poverenja imam u njih.

Gledaj da nađeš DataLife plus seriju, oni su dosta kvalitetniji, a ako nema kod nas, naruči peko neta. Verbatim ima svoju podavnicu, a DataLife+ ima ovde.

Немам никакво искуство а нисам нешто много ни читао, могуће да је тако. Мени је Блуреј резач још увек прескуп а ионако мислим да је оптици одзвонило. ;)

Pa treba optici neki proboj tipa da može 200GB da stane na disk i da to bude jeftini mediji, onda bi ponovo imali svrhu, ovako teško.

Mada ja backupove na poslu režem na DVDove i BD, ali za kućnu upotrebu se ne sećam kada sam poslednji put narezao neki disk, a da to nije instalacija Windowsa. :D

Poslednja izmena:
Ako zanemarimo cloud kao sve cesce (i uglavnom bolje) resenje za backup, siguran sam da dosta ljudi pravi i "trecu kopiju", barem za najbitnije stvari. Prema vasim iskustvima, koji je najpouzdaniji brend (pozeljno i model) DVD-R medija? Pitanje se odnosi na proizvode koje je danas moguce kupiti, dakle STA KUPITI OD DVD-R MEDIJA?

Kupi JVC DVD+R koji sam naveo.

jvc-25x-dvd-r-16x-archival-scratch-proof-spindle-box-vp-r47hms25-_ies79888.jpg

Što da bude u 2007.? Meni je DVD i dalje najsigurniji način, naročito ako čuvaš filmove i serije. HDD može da rikne, klaud jedino kineski ima toliki kapacitet, a nikad ne znaš kad će da ga ugase bez najave. Imam svakojake DVD-ove još od 2004. Često proveravam tako nasumično uz jedan stari zaboravljeni program CDCheck i svi su u savršenom stanju. Od NoName, preko Princa, pa sve do Verbatima švercovanog iz Nemačke. Nije bitno koji DVD koristiš, već kako ga čuvaš. Obavezno slim ili DVD case od 10-12, prostorija da bude mračna i klimatizovana preko leta. Nikako podrumi, vlažna i vruća mesta.

A cena po GB, a skladištenje, a zauzet prostor, a brzina pristupa arhivi itd...
Dvd backup je ok za manji backup, i to kao druga, treća kopija....

Отприлике су исти по цени ако се пореде DVD и 2Т хардови док је код мањих предност на DVD страни. Ипак, није исто куповати по DVD за ~25-30 динара и хард за 10k+ динара па да се тек тако пореди. Ово нарочито важи за оне који то раде дуго јер су хардови некад били баш скупља варијанта. Поред тога, додатак бачијевом коментару да кад пукне блуреј, пуца 25-50 гигабајта ... кад пукне хард, пуца 2Т (ајде да он буде репер) што је баш гадно. Наравно, ко има пара па купи 2-3 харда и има 2-3 копије, то је најсигурнија и најбоља варијанта. Мени је једном страдао хард од 320 гига па сам се намучио да то поновим а не бих ни да размишљам о већим.

Наравно, питање је и коме је колико потребан бекап. Ако је некоме потребно нешто релативно мало, онда је лаганије да набави DVD и направи пар копија за сваки случај. Ко хоће да гомила филмове, ту би вероватније био бољи хард јер ће да се деси оно што се мени десило, после неког времена се запитам што ли сам губио време и скупљао оно што сам скупљао. ;)

Знам за ове JVC дискове али их нисам нашао у локалним радњама. Наравно, JVC није увек TY, постојала је и TY серија Вербатима па и још неких фирми али су релативно ретки. Ја сам за себе набавио пар стотина Вербатим пастел CD-ова које је направио TY али је за DVD мало тежи случај, одавно нема те Вербатим TY серије. Последњих пар година баш ретко режем дискове па се не замарам, нису ни Вербатим MCC лоши.

Инсталације већ годинама иду са флешке а ако баш мора, ту је гомила DVD+RW који сада само за то и служе.

tek sto je instalacija OS-a sa optikom prevazidjena...
Eh, na koliko samo računara nisam mogao da podignem instalaciju Windowsa preko USBa iz raznoraznih razloga, pa je CD/DVD rešio problem. :D 1 od 10, ali je problem ipak prisutan.

Moje neko lično viđenje backupova jeste ređanje stvari po prioritetima. Na prvom mestu su mi porodične slike, pa dokumenta, pa sve ostalo. Slike i dokumenta čuvam na tri različita kompa, a za muziku i filmove ako ih izgubim, boli me dlaka iz nosa. :D

Poslednja izmena:
Ček, ako su u pitanju porodične slike i ostali sitni dokumenti onda je klaud najpouzdaniji. Naročito onaj renomirani poput OneDrive-a, Google Drive ili DropBoxa. Ja kao dugogodišnji korisnik OneDrive-a (od samog njegovog početka), nakupio sam besplatno 140 GB. Što priznaćete, nije bezazlen kapacitet u odnosu na konkurenciju. Tu ne računam kineske klaude, Megu i ostalo.

jer zivis u iluziji da je sigurnije na dvd-ju od 25dinara nego na hardveru o kojem paznju vodi ozbiljna kompanija koja zivi od toga.

i o kakvoj kinti pricas?o toj nekoj mizeriji koja treba da se ulozi da ne bi se patio sa toliko matorom plocom koja nema normalan boot sa usb-a?

Отприлике су исти по цени ако се пореде DVD и 2Т хардови док је код мањих предност на DVD страни. Ипак, није исто куповати по DVD за ~25-30 динара и хард за 10k+ динара па да се тек тако пореди. Ово нарочито важи за оне који то раде дуго јер су хардови некад били баш скупља варијанта.
Diskovi su one time backup, hard se može upisivati stalno iznova.
Dodatno, koliko košta vreme i koliko traje backup 2 tb-a na dvd diskove?
Uporedjivati dvd sa prenosnim hard diskovima za svrhu backup-a je besmisleno. Hard disk kao medij za backup je po kvalitetu, udobnosti pa čak i ceni (kada se uzme u obzir mogućnost dodatnih upisa) svetlosnu godinu ispred dvd diskova...

Poslednja izmena:
Sigurno će neko dubiti glavu da prčka po tvojim porodičnim slikama. Ko da fejsbuk nije dovoljan. Koliko na svetu ima megalomana koji misle da se svet vrti oko njih i da nema pametnija posla nego da gleda slike tvoje tašte i žene u trećem stanju.

Ne kažem da se svet vrti oko mene, samo jednostavno ne želim da svoje slike i dokumenta držim na Cloudu i delim sa tamo nekim Microsoftom ili Google-om. Neko mi hakuje nalog i ostanem bez slika. Nemam poverenja da neko to neće zloupotrebiti (pa makar i pogledao čisto iz radoznalosti, jer mu se može), nemam poverenja da sutra dan neće promeniti uslove korišćenja i tražiti kintu za to i jednostavno ne želim da nekom trećem licu poverim čuvanje mojih podataka, kako privatnih, tako i poslovnih.

Od clouda koristim jedino MEGA cloud, zbog enkripcije, ali ni tamo ne delim gore navedena dokumenta.

Backup sa jednog kompa se skladišti na drugom i trećem kompu i povremeno na DVD i meni dosta.

Nemam ja toliko mnogo dokumenata da bi mi bilo smUr da ih backupujem, 99% stvari odradi Acronis. :D

I da, ovo je žešći offtopic i na ovoj poruci ću se zadržati.

Pa zaboga, i OneDrive i Chrome pružaju opciju sinhronizacije fajlova sa računarom. Čak i da ti neko provali u nalog i obriše sve, što je moguće jedino ako stavljaš lozniku 12345 ili datum rođenja, ostaće ti svi fajlovi na računaru. Odnosno na računarima. Još jedna sjajna stvar kod OneDrive-a je to što sinhronizuje fajlove između računara.

Diskovi su one time backup, hard se može upisivati stalno iznova.
Dodatno, koliko košta vreme i koliko traje backup 2 tb-a na dvd diskove?
Uporedjivati dvd sa prenosnim hard diskovima za svrhu backup-a je besmisleno. Hard disk kao medij za backup je po kvalitetu, udobnosti pa čak i ceni (kada se uzme u obzir mogućnost dodatnih upisa) svetlosnu godinu ispred dvd diskova...
Ја бекап правим од онога што хоћу трајно да сачувам, не привремено да ослободим простор.
Немам 2Т које хоћу да бекапујем него то радим (тј радио сам, сада скоро и да не радим) како шта ново стигне па не знам колико ти се свиђа одговор да сам бекап ових ~6-7Т радио десетак година. ;) Иако ниједан ДВД није отказао, није страшно ако нестане 4,3 гига, док би 2Т био ударац. А опет, не знам да ли је пре десетак година било 2Т хардова и колико би ме тада коштало по јединици мере. Чак и сада хард није у предности по цени а пре десетак година је било ужасно скупо одвојити грдне паре за колико ... 80 или 120 гига хард.
Предност харда јесте то што после неког времена укапираш да те нешто баш и не занима па обришеш али је то већ из друге приче у којој временом губиш нека инстересовања.

Ja govorim o sadasnjem trenutku. Pre 10 godina, a i manje, dvd je bio mnogo bolji izbor za backup.
Cela rasprava je i krenula oko toga.

Kada sam video temu pomislio sam da sam u 2007-08. :)

Što da bude u 2007.? Meni je DVD i dalje najsigurniji način, naročito ako čuvaš filmove i serije. HDD može da rikne, klaud jedino kineski ima toliki kapacitet, a nikad ne znaš kad će da ga ugase bez najave. Imam svakojake DVD-ove još od 2004. Često proveravam tako nasumično uz jedan stari zaboravljeni program CDCheck i svi su u savršenom stanju. Od NoName, preko Princa, pa sve do Verbatima švercovanog iz Nemačke. Nije bitno koji DVD koristiš, već kako ga čuvaš. Obavezno slim ili DVD case od 10-12, prostorija da bude mračna i klimatizovana preko leta. Nikako podrumi, vlažna i vruća mesta.

Poslednja izmena:
Ja govorim o sadasnjem trenutku. Pre 10 godina, a i manje, dvd je bio mnogo bolji izbor za backup.
Cela rasprava je i krenula oko toga.
У принципу је расправа о томе који су ДВД најбољи и најсигурнији а не који је начин сада бољи али није много битно. Ако и даље будем нешто хтео да сачувам, то ће и даље да буде ДВД а не хард баш због проблема о којима повремено прочитам а који су се и мени пар пута десили. Хард једноставно више не ради, не препознаје га комп, теоретски би садржај могао да се спашава са троцифреном европском ценом ... а то ми није никако план. Зато и даље ДВД, ако баш и страда лакше се нађе док је губитак 2Т ... фијууууу.
То је детаљ на који мислим код бекапа а не то да ли ћу ја сутра да обришем пола бекапа и да ли ћу брже да копирам са једног на други. За тако нешто имам више хардова по комповима и све важно је на бар два места.

Nazad
Vrh Dno