Šta je novo?

Problem sa vracanjem Windows 8 OS s recovery image particije

TMEV

Slavan
Učlanjen(a)
04.07.2009
Poena
319
Drustvo,

imam jedan problem i pokusavao da pratim upustva s neta koja sam nasao, ali nisam uspeo. Moguci razlog je zato sto je moja situacija malo drugacija od onoga sto sam naisao.

Kratak istorijat:
1. Kupio Desktop PC s preinstaliranim Win 8 sistemom na 2TB drajvu. Taj drajv ima 2 skrivene particije, jedna oko 600MB i pise nesto EFI, a druga je recovery image particija od 15GB. To se vidi u disk menagmentu.
2. Posto sam imao svoj SSD i svoj licencirani Win 8.1 Pro, ja sam instalirao taj Win Pro na SSD a 2TB drajv obrisao da mi sluzi kao storage (15GB i ona 600mb particija su netaknute). To sam isto uradio i s prethodnim kompom. Kad sam odlucio upgrade, samo sam izvadio svoj SSD i restorovao originalni sistem koji je bio na njemu.
3. Sad sam jelte, hteo da prodam i ovaj drugi desktop. Medjutim, nakon F9 (komanda za pocetak restore na Asus desktopu) bez obzira odabrao ja "reset" ili "refresh your PC" dobijem poruke kao sto su doslovce opisane na ovom linku:
http://www.thewindowsclub.com/the-drive-where-windows-is-installed-is-locked

I kao sto rekoh, pratio sam upustva, kao da popravim boot i sta sve vec, ali nisam uspeo.

Onda sam primetio nesto zanimljivo sto mozda komplikuje pricu i moguce da je razlog problema. Dakle, u svakodnevnoj upotrebi ja koristim navedeni Win 8.1 Pro sa SSD-a a 2TB je arhiva. I ne znam zasto, ali rekoh ajde da probam da iskljuci 2TB drajv i poteram samo SSD. I cvrc, sistem nije hteo da se podize? Koliko sam negde procitao, greska koju sam mozda napravio je da sam novi 8.1 Pro instalirao na SSD dok je 2TB drive bio prikljucen, ili mozda nesto nisam odabrao dobro tokom instalacije.

Tako da koliko razumem, iako je 2TB arhivski disk sada, SSD ne moze da dize sistem bez njega jer je nesto oko boot zapisa.

Na kraju, za sada sam odustao od prodaje desktopa dok ne razresim situaciju.

Ima li pomoci?

Update za one koje interesuje.

Mislim da sam uspeo. Sinoc posle nedelju dana pauze sam opet krenuo da citam po netu, i neki link me odveo na sajt gde je receno da u sustini i ne mora da se instalira s recovery particije, vec moze da se skine oficijelni Win 8 ISO preko one male alatke (samo mora da se pazi na verziju). U sustini, ne treba mi nikakav serijski broj, jer je to kao zapisano negde u biosu za taj moj PC, kao neka vrsta zastite. I evo jutros sam skinuo taj ISO, napravio butabilini USB i instalirao Win 8, koji je pokazao da je aktiviran. Tako da je to to nadam se.

Ako gresim, molim bolje poznavaoce da me isprave. MOzda nisam razjasnio u prvom postu, ja sam hteo da prodam ovaj desktop, a da zadrzim svoj Win 8.1 PRO. Zato se nadam da sam uspeo u nameri.

E da, na kraju ipak imam jos jedno pitanje.
Primetio sam da dok je SSD iskopcan, pre nego se podize Windows sa onog 2TB diska, jednog momenta izbaci kao dual boot ekran. Za oba pise Windows 8.1, s tim sto je gornja ikona taj "obicni" Win 8.1 i taj sistem se podize, a donja ikona je "moj Win 8.1 PRO", koji naravno ne radi jer SSD nije prikopcan. To meni govori da je na 2 TB disku nekako zapisano/registrovano da imam i Win PRO, i zato se javlja onaj simptom da kad je 2TB disk iskopcan, SSD nece da dize sistem.

Mogu li to da sredim nekako ????

Idi msconfig i u boot opciji izaberi koji ce da ostane i klikni set as default.
Drugi obrisi, oznaci ga i delete, idi OK i to je to.

Tako kako je rekao kolega Vuk.
Nisam sad pri kompu da ti detaljno objasnim.

Poslato sa Lenovo pomoću Tapatalk

Uspeo sam to, dakle da iz msconfiga obrisem. I sad je komp spreman za nekog kupca ako ga nadjem :)

Mejdutim u medjuvremenu planiram da koristim moj Win OS sa SSD-a i evo vec pola sata se petljam i nikako da butujem taj sistem. Prvo me neka poruka uputila da menjam CSM settings u Biosu. Tu mi je bilo AUTO, ja sam najpre probao ENABLE, pa tek to nije htelo da radi vec je izbacivalo neku poruku na crnom ekranu ("nesto kao connect boot device, ili choose boot device"). Onda sam preko EasyBCD-a hteo da vratim moj Win 8.1 Pro, jer eto sad znam kako da ga izbacim. I nakon restarta, kad lupim enter na 8.1 Pro, nista se ne desava, crn ekran i mogu samo da ugasim komp.

Ima li lakog resenja koje ja ne vidim ovog momenta?
Bojim se da me ceka nova instalacija 8-ce, koja sama po sebi nije problem, vec namestanje celog sistema i programa koji meni trebaju.

Ubaci dvd ili flesku sa win 8.1 i idi automatic repair.

Probao sve i na kraju se odlucio da skratim muke, i odradim novu svezu instalaciju Win 8.1 pro na SSD ali ovog puta da je 2TB disk iskljucen. I evo polako vracam instalacije

Најсигурнија инсталација је када се искључе сви остали хардови јер понекад оће да набаци boot loader на неки други или да убије слово на некој партицији. Само један па када прође први круг, онда могу да се врате и остали.

Најсигурнија инсталација је када се искључе сви остали хардови јер понекад оће да набаци boot loader на неки други или да убије слово на некој партицији. Само један па када прође први круг, онда могу да се врате и остали.

E pa to je 100% bio slucaj i sada. Eto naucio sam tezim putem :)

Edit, evo da okacim i one 2 poruke sto sam ih pominjao.
Prvo ova oko CSM promene. Pa kad umesto auto stavim enable, onda se javi druga poruka.

Prilozi

• poruka 1.jpg
    poruka 1.jpg
    84.6 KB · Pregleda: 31
  • poruka 2.jpg
    poruka 2.jpg
    59.6 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno