Šta je novo?

Windows 10 (FAQ u drugom postu)

Hajde posetite nas na Windows 10 forums, imamo nekoliko članova koji su u direktnoj vezi sa MS predstavnicima i nekih koji su duboko u programu. Možda (ali teško) da se razbistri to sa licenciranjem jer ima nekoliko šema za različite korisnike.
Uglavnom, OEM verzija ostaje OEM i to dok traje vek tog uređaja tj. promene BIOS-a (MB, tablet, lapatapa itd.)
Retail ostaje retail sa istim ili možda novim brojem itd. i moći će da se instalira više puta kao svi do sada.
Sve to ako se uradi update od 7/8/8.1 godinu dana od kada se oglasi puna vwrzija 10ke, Ako neko zakasni pa ne upgrejduje za to vreme onda se plaća, nov ili upgrade,
Za direktan upgrade preko interneta 7mice mora biti SP1, a 8mica mora biti 8.1 i potpuno updejtovana. 7mica bez SP1 i 8mica će moći da se upgrejduju samo preko ISO ali ostaju isto toliko legalne koliko su i 7 i 8 bili. Ako nisu legalne (piratske) moći će još uvek da se upgreduu ali ostaju nelegalne.
Enterprize neće moći da se besplatno upgrejduje ikad.
Sve ovo liči na način upgrade na 7micu kada je važio debeli popust ali sada je besplatno.

Poslednja izmena od urednika:
martin:

pokusaj onda ovako,mada mislim da po difoltu bi trebalo da sam podesi ntfs.u sustini samo treba da se namesti target usb i da se odabere pravi .iso ostalo nema potrebe da se cacka.

Ne znam zasto ali meni kad odaberem ISO skinut sa Mege sa linka postovanog ovde (10125 je u pitanju) na Standard Windows Instalation u Rufusu ponudi kao defaultno "GPT Partition Sheme for UEFI Computer", FAT 32 i 8192 bytes Cluster size...

prikljucavam taj disk 'de su mi te zezancije pa javljam sta i kako.

GPT mora jedino da bude ako zelis UEFI instalaciju... onda mora i HDD se formatira automatcki pod GPT-om a ne pod MBR

Ne znam zasto ali meni kad odaberem ISO skinut sa Mege sa linka postovanog ovde (10125 je u pitanju) na Standard Windows Instalation u Rufusu ponudi kao defaultno "GPT Partition Sheme for UEFI Computer", FAT 32 i 8192 bytes Cluster size...
Instaliraj iz windowsa, sta ce ti rufus?
Mountuj iso i instaliras bez problema.

GPT uz UEFI boot podrzava hard diskove vece od 3TB zato su i osmisljeni UEFI biosi sa UEFI bootom i GPT particijama(particionim semama) , uz Legacy / CSM boot i MBR(particione seme) mozes hard diskove do 3TB da koristis , ja na mom laptopu koristim MBR i Legacy boot posto ne nameravam hard disk veci do 500GB a kamoli 3TB :D pretpostavljam da 90% na forumu koristi MBR i Legacy boot!

To je samo jedan razlog za UEFI, tu dolazi jos zastita boot-a jer uefi dozvoljava boot samo software-u koji je dozvoljen, takodje omogucava fast boot jer "zaobilazi sekvencu bios-a" itd

GPT uz UEFI boot podrzava hard diskove vece od 3TB zato su i osmisljeni UEFI biosi sa UEFI bootom i GPT particijama(particionim semama) , uz Legacy / CSM boot i MBR(particione seme) mozes hard diskove do 3TB da koristis , ja na mom laptopu koristim MBR i Legacy boot posto ne nameravam hard disk veci do 500GB a kamoli 3TB :D pretpostavljam da 90% na forumu koristi MBR i Legacy boot!

Kad odradim sa MBR i NTFS preko Rufusa, ne mogu da od Unallocated space napravim particiju na SSD i izlazi mi neka poruka nakon koje mogu samo da odustanem od instalacije tako da nista od toga u bilo kojoj opciji (bilo IDE ili AHCI) dok GPT sa FAT 32 funkcionise u IDE ali ne i u AHCI...

Jeste, sve je u potpunosti isto kada ubacim USB od 16 GB dok mi je sa USB od 8 GB defaultna Cluster size od 4096 bytes...

EDIT: Evo sa ukljucenim IDE u BIOS-u instalirao je opet bez problema, dok sa AHCI ukljucenim u BIOS-u nakon restarta po zavrsenoj instalaciji i nakon "Finishing up" kada treba da se restartuje on ne prikazuje nista vise (ekran je crn i periferije ne svetle) a CPU vent poludi i tako radi sve dok ga sam ne iskljucim.

Sledeci put nece da se iskljuci sve dok ne otkacim SSD SATA kabl sa ploce i ponovo ga prikacim...

Poslednja izmena:
Windows7-USB-DVD-Download-Tool-Installer-en-US.exe je program iz 2009 samo Legacy boot podrzava i MBR!

Windows7-USB-DVD-Download-Tool-Installer-en-US.exe je program iz 2009 samo Legacy boot podrzava i MBR!

pa da...... MBR samo a i to koriste kod nas u 98%

rufus i sve ostalo sto sam probavao za boot oce da neradi na nekim kompovima, jedino u ovaj tool i win7 USB radi na 100% kompova

Poslednja izmena:
Martinu je GPT particiona sema , ako napravi preko Windows 7 USB/DVD izacice mu "Windows cannot be installed to this disk. The selected disk is of the GPT partition style"

Nevezano sto su u AHCI nesto vece brzine i bolje performanse SSD, ali koliko sam ja nasao na netu TRIM nece da radi sa IDE vec samo sa AHCI... Mozda i gresim ali...

Martinu je GPT particiona sema , ako napravi preko Windows 7 USB/DVD izacice mu "Windows cannot be installed to this disk. The selected disk is of the GPT partition style"

da onda mora DVD-uefi ili USB rufus ili da predje na MBR semu

da za SSD se preporucuje AHCI zbog trim-a

Gigabyte GA Z77M-D3H ti je ploca? Izvadi bateriju sa ploce na pet minuta pa vrati!

http://www.dodaj.rs/f/d/ZC/gdxYs1m/capture.jpg

sa ovim podesavanjima je uspesno instaliran i to uefi boot (a i nema mi logike da usb mora biti gpt da bi on instalirao uefi ali nema veze) na nekoliko racunara,tako da se bojim da je sve ostalo do tebe.resetuj bios,odradi secure erase diska i pokusaj opet.vrlo moguce i da te zeza sata kabal.

http://www.dodaj.rs/f/d/ZC/gdxYs1m/capture.jpg

sa ovim podesavanjima je uspesno instaliran i to uefi boot (a i nema mi logike da usb mora biti gpt da bi on instalirao uefi ali nema veze) na nekoliko racunara,tako da se bojim da je sve ostalo do tebe.resetuj bios,odradi secure erase diska i pokusaj opet.vrlo moguce i da te zeza sata kabal.

Sve sam jos ranije vise puta probao kao sto podesavanja na slici ali nema sanse da instaliram jer ne mogu cak ni particiju da napravim...

Sve sam jos ranije vise puta probao kao sto podesavanja na slici ali nema sanse da instaliram jer ne mogu cak ni particiju da napravim...

Nije mi jasno zasto ne prebacis SSD u MBR ako te zeza sa GPT strukturom?
Najednostavnije je dok si na screen-u za particije u windows instalaciji (na win 7,8 verujem da konzula postoji na win 10 preview??)
Shift + F10
diskpart
list disk
select disk 0
clean
convert MBR

tada zatvoris prozor i uradis refresh u instalaciji

Isto se moze odraditi i sa acronis disk directorom, low level quck formatom ili nekim alatom koji moze da izbrise strukturu disk-a
Takodje proveri da nema neki bios update za plocu koji resava ove probleme, desava se i to!

Poslednja izmena:
Evo ga moj laptop na legacy:

Capture.PNG

Evo kako pise za UEFI:

System-Information-UEFI.png

Dakle Umart tebi je Legacy ako zelis UEFI moras obrisati sve particiije podici flesku na GPT particon sheme na rufusu , upaliti uefi boot u biosu i napraviti nove particije!

kazem ti,mora da je do tebe onda,nema nista drugo logike.

darkodar:

kazem ti,ovako je na bar 5-6 sistema odradjen uefi.mislim da vise veze ima da je target sistem uefi kompatabilan,eventualno da se odabere uefi boot prilikom boot-a usb-a,ako sistem to podrzava (kao sto moja asrock maticna podrzava).ali svejedno,mislim da martin ima druge probleme zato i ne uspeva.sad je najbitnije da dodje bar do bios-a da vidi dal bios vidi ssd,i da proba da ga secure erase-uje.mislim da je tu proble,ne do usb-a.

edit:

ne moraju rucno da se prave particije za uefi,gde si to cuo?to setap sam radi ako je sistem uefi kompatibilan,samo treba da mu se da svez neparticionisan raw disk,i da se upali ahci.

edit2:

evo sve lepo pojasnjeno,to za gpt samo ako je disk vec sa gpt-om,ako je target disk raw svejedno je jer win ce sam da odradi particije za UEFi ako je celi sistem kompatibilan:

http://winaero.com/blog/install-windows-10-using-uefi-unified-extensible-firmware-interface/

Poslednja izmena:
kazem ti,mora da je do tebe onda,nema nista drugo logike.

darkodar:

kazem ti,ovako je na bar 5-6 sistema odradjen uefi.mislim da vise veze ima da je target sistem uefi kompatabilan,eventualno da se odabere uefi boot prilikom boot-a usb-a,ako sistem to podrzava (kao sto moja asrock maticna podrzava).ali svejedno,mislim da martin ima druge probleme zato i ne uspeva.sad je najbitnije da dodje bar do bios-a da vidi dal bios vidi ssd,i da proba da ga secure erase-uje.mislim da je tu proble,ne do usb-a.

edit:

ne moraju rucno da se prave particije za uefi,gde si to cuo?to setap sam radi ako je sistem uefi kompatibilan,samo treba da mu se da svez neparticionisan raw disk,i da se upali ahci.

pa kako da mu da "raw disk" ako je on GPT ili MBR? za to sluzi diskpart koji je deo windows instalacije
i da ja koliko znam za UEFI boot USB mora da je GPT, davno nisam radio ali tako se secam ili nema nista od uefi boot-a

pa kako da mu da "raw disk" ako je on GPT ili MBR? za to sluzi diskpart koji je deo windows instalacije
i da ja koliko znam za UEFI boot USB mora da je GPT, davno nisam radio ali tako se secam ili nema nista od uefi boot-a
Nemora znaciti na moju plocu uradim obicni usb bootable kada idem na F12 izlevaju mi vise opcoja kako hocu da instaliram dali Legacy ili UEFI bar na moju maticnu e tako ,ne treba posebno da convertiram usb u GPT ili MBR :)

Nemora znaciti na moju plocu uradim obicni usb bootable kada idem na F12 izlevaju mi vise opcoja kako hocu da instaliram dali Legacy ili UEFI bar na moju maticnu e tako nema posebno da convertiram usb u GPT ili MBR :)

pa treba sa F12 da ti izadje dve opcije USB : ime i USB (uefi) ime... ako ti izadje ime bez UEFI onda radis normalnu instalaciju MBR-om i to NIJE uefi boot

vec sam rekao da uefi boot (secure) dopusta boot samo odredjenim programima, ako neke ploce dozvole suprotno onda se one ne drze specifikacije i to vise nije uefi secure boot

Poslednja izmena:
Vrh Dno