Šta je novo?

AMD R9 280X zvanicna tema!

Sapphire-ova 280x na 1150/1620 napon 1231 da li je mnogo napona za taj clock,temp je 67 posle sat igranja gta v i ac unity a furmark posle 15 min 76stepeni

Ja moju držim 1120/1685 24/7 na 1.185v. Temp su ti ok skroz ako radi nije taj napon strašan ;)

Furmark ne radi na 280X, nepotrebno u potpunosti i uopste nije merodavan, osim ako ne zelis d koristis grafu kao grejalicu :)

67 stepeni je savrseno ok. Nije ti prevelik napon.

Batak, nesto si ti tu zeznuo u merenju ako je ista voltaza.

1) Na stock nisi pomerio power target na 120% (ili max kolko je vec). Samim time kartica je mogla 20% manje struje da pusta kroz VRM rezultujuci u manjoj temperaturi.
2) Nisi ostavio kartu da se vrati na stock temperature kada si pustio drugi test.

Evo ja sam sad uradio test i razlika je u domenu statisticke greske.

Pustio sam prvo par minuta da vrti heaven pa tek onda ukljucio benchmark i ostavio koji minut nakon zavrsetka. Nakon toga sacekao da temp ode nazad na stock vrednosti, i ponovio isto za overclock.
Oba testa power target 120%, u prvom testu stock clock 1070mhz, u drugom 1175mhz. Razlika je 1 stepen. Eto koliko clock utice, mizerno.

1070mhz clock:
Pogledajte prilog 169281

1175mhz clock:
Pogledajte prilog 169282

Edit: kod procesora gde su gigaherci u pitanju ima razlike od nekoliko stepeni, ali kod graficke sa ovako malim razlikama od 100-200mhz, to je mizerno i tu maltene samo napon utice.
Na obe slike ti pokazuje gpu 1175

Verovatno sam pametan promenio frekvenciju za sledeci test i onda tek uslikao. Odradicu novi test...

Po zahtevu ponovljen test. U stepen isto... Goldi, nesto si se ucutao :D
Reci mi jos malo kako pricam gluposti.

1070mhz corek:
stock clock.jpg

1175mhz core:
Overclock 1175mhz.jpg

Po zahtevu ponovljen test. U stepen isto... Goldi, nesto si se ucutao :D
Reci mi jos malo kako pricam gluposti.

1070mhz corek:
Pogledajte prilog 169629

1175mhz core:
Pogledajte prilog 169630
E jesi je klokno svaka ti cast :d 100mhz i ocekujes da se nesto desi, plus sto je to hladjenje daleko bolje on neki drugi tipa dual-x i slicno da si dual x kloknuo za 100mhz temp bi skocila od 2-3c, a da je kloknes sa 1000na 1200mhz skoci 5c ti si svoju kloknuo za 100mhz plus karta ima jako hladjenje tako da se izbori sa tim bez problema, karte koje imaju slabije hladjenje imaju problema sa dizanjem takotva/povecanje temp, a pogotovo krene divljat kad joj se digne napon.

Da bi nesto pokazao stavi napon 1.25v i takt 1000mhz pa ponovi 1.25v i 1200mhz(ne rade sve karte na 1.175v moja radi recimo na 1.225v def napon) pa ces vidjet koliko utice takt pri istom naponu.
Jos ako si to testirao u nekoj prostoriji gdje je amb.temp niska onda je potpuno razumljivo ili ako si skinuo stranicu kucista... da ne idem dalje dok sam kopao znam tacno koliko utice napon koliko takt na R9 280X bar to znam u tanke detalje ne moras me ubjedjivati.

Ti mene zezas? Rekao si da frekvencija utice na temperaturu i da ja lupam gluposti time sto sam rekao da ne utice skoro uopste.
Sad hoces da dizem napon hahahahah. Pa napon i utice 90% na temp.. to i jeste moja poenta.

Dignuo sam clock na max vrednost bez dizanja voltaze da ti dokazem koliko clock mizerno utice. Vidim da nemas pojma, a kamoli u tanke detalje kako utice.

A sad sto se tice niska amb temp u sobi, skidanje stranice itd, evo ti imas temperature svih ostalih komponenti, ako pogledas nize su temperature doticnih na stock clocku testu.
Znaci mogao sam jedino da skinem stranicu kada sam testirao stock clock sto jos vise osporava tvoju netacnu teoriju.

Gledajuci ovaj benc vidim da 5970 jos nije za staro gvozdje :),naravno klokovao sam je koliko je mogla da ide:D

Gledajuci ovaj benc vidim da 5970 jos nije za staro gvozdje :),naravno klokovao sam je koliko je mogla da ide:D
:)
Ne shvatam svrhu posta al 5970 nema šta da traži pored 280x aka 7970.
5970 je recimo brzine kao 7870 al ja bi rekao da je 7870 brža aka (270x)
A 280x je grubo od 40 do 50% brža od 7870,pa ti računaj.

A što se tiče današnjice 5970 itekako je sposobna još uvek, naravno dok igra podržava CF tj. da rade oba gpu-a.

^
Ma sve to znam(imao sam 2x7970),ali nisam verovao da ova moze da pici dobro:D,do Erikovog posta nisam je ni bencovao al reko bas da probam,e to sto svira ko avion kad se nacepi je druga prica :D

Ti mene zezas? Rekao si da frekvencija utice na temperaturu i da ja lupam gluposti time sto sam rekao da ne utice skoro uopste.
Sad hoces da dizem napon hahahahah. Pa napon i utice 90% na temp.. to i jeste moja poenta.

Dignuo sam clock na max vrednost bez dizanja voltaze da ti dokazem koliko clock mizerno utice. Vidim da nemas pojma, a kamoli u tanke detalje kako utice.

A sad sto se tice niska amb temp u sobi, skidanje stranice itd, evo ti imas temperature svih ostalih komponenti, ako pogledas nize su temperature doticnih na stock clocku testu.
Znaci mogao sam jedino da skinem stranicu kada sam testirao stock clock sto jos vise osporava tvoju netacnu teoriju.

Naravno da utice na temperaturu, mozes ti pisati i bencati sta hoces digao si klok za 100mhz a to je mizerno, ne znam koliko si testirao dugo pusti ti to malo da odradi klok mora uticati na temperaturu, mozes ti pisati sta hoces, ali jednostavno dizanje takta gpu-a mora uticati na temp. a sta ti i kako benchas to ne znam samo znam da ko je god probao slozice se sa mojom tvrdnjom.
ja mogu slikati i kaciti sta hocu na forum isto tako i ti ne kazem da lazes, ali moje iskustvo nikako se ne slaze sa tvojom tvrdnjom.

Prvo i osnovno,da bi se tacno utvrdilo stanje stvari,morao bi se fiksirati br.obt. venta na karti.
A drugo,fizicki je nemoguce da cip ima istu temp. na dve razlicite frekvencije.
I tacno je,ko je kopao btc dobro zna sta znaci frekv. za potrosnju i temp... cenile su se karte kojima se mogao spustiti takt vram-a na 300 MHz...

Par postova ranije sam rekao da je jako mali uticaj clocka na temperaturu GPU-a jer su to cifre 100-200mhz najcesce. I tu ako je stepen razlike u vrh glave..
Za sve ostalo mora da se dize voltaza i naravno utice mnogo na temp.
Drasticne promene frekvencije, kao gorepomenute za ram naravno mnogo vise uticu.

Trebalo je da fiksiram broj obrtaja, ali na oba testa je min/max bio bukvalno u 20rpm, posto tek dize rpm oko 75-76 stepeni sto nije postigla karta ni u jednom testu.
Test je bio ~5-minutni kolko traje heaven.

klasicni slucaj da nece niko da odstupi od tvrdnji usled straha da ne ispadne "glup" ili stavec na internetu.ljudi,pa svi smo imali toliko posla sa ovim kartama i u sustini pricamo istu pricu,cemu bre raspr'a i teske reci.da,utice sam klok na istoj voltazi,ali neznatno kad se uporedi sa naponom,to je sva istina.dal' je stepen,dva,pet zavisi od hladjenja,karte,koliko je hercaza veca itd.normalno da ce npr dualX ili referentna da ispolji vecu razliku nego toxic ili matrix,ali opet pricamo o par stepeni,u sustini apsolutno trivijalna stvar.napon je b0ss,kao sto svi znamo,ne pravimo konfuziju za one koji mozda i citaju ovo nase pisanije.

klasicni slucaj da nece niko da odstupi od tvrdnji usled straha da ne ispadne "glup" ili stavec na internetu.ljudi,pa svi smo imali toliko posla sa ovim kartama i u sustini pricamo istu pricu,cemu bre raspr'a i teske reci.da,utice sam klok na istoj voltazi,ali neznatno kad se uporedi sa naponom,to je sva istina.dal' je stepen,dva,pet zavisi od hladjenja,karte,koliko je hercaza veca itd.normalno da ce npr dualX ili referentna da ispolji vecu razliku nego toxic ili matrix,ali opet pricamo o par stepeni,u sustini apsolutno trivijalna stvar.napon je b0ss,kao sto svi znamo,ne pravimo konfuziju za one koji mozda i citaju ovo nase pisanije.

Vidi on je dobio cak sa nesto nizim brojem okretaja venta istu temp, a pri tome mu karta radila na 100mhz vecem taktu, znaci 100mhz veci takt i nizi rpm dali su mu istu temp, ma daj molim te, slazem se s tobom da bolje karte tipa toxic, matrix nece da ispolje razliku kao recimo dual-x ili referentna, a i to za napon da utice vise na temp, nego klok to sam odma u pocetku ove rasprave potvrdio, ali isto tako i dalje tvrdim da i klok utice na temp. samo kod njega ne utice...

@bombas da trebao je da fiksira broj okretaja venta slazem se s tobom kad je vec htio nesto da dokaze, ali dobro ne iskustvo :d
Samo onaj ko je kopao to zna bas si dobro rekao odatle i moje tvrdnje iz tog iskustva sa kopanjem jednostavno takt mora uticati na temperaturu na nekoj karti manje nekoj vise ali mora uticati, samo kod njega ne utice :d, mozda iz razloga sto je vrtio kratko bench pa fakticki karta nije mogla ni da se razmase, zato sam mu i rekao u prethodnom postu pusti ti nju malo duze da radi pa onda pogledaj temeprature.

I jel se na kraju neko resio artifakta (for good) na Asus 280X TOP? Ja sam ih umanjio dosta sa drajverima i bios-om, ali se povremeno jave u BF4.

Nikakvi artifacti osim na naponu preko 1.25v. Koliko sam skontao moras da imas jako dobar case cooling da bi se ti neizolovani ram moduli ohladili.

Sad cu da probam da otvorim kuciste pa da vidim temperature onda. A svakako imam 6x140mm ventilatore, jedan Thermalright duva direkt u graficku sa poda kucista. Eksperimentisanje pocinje. :)

nista taj sa dna ne pomaze cipovima,pomogao bi dobar vent montiran na stranicu da duva direkt preko.

E posto imam providnu stranicu na R4, taj sa strane ne mere :(
Svakako sam i ovako namestio da se desava toliko retko da me ne zivcira kad se desi. Ali pokusacu da pronadjem konacno resenje. Definitivno je Asus napravio propust.
Ako nista, VRAM se klokuje kao blesav :D

Klokuje se ko blesav jer su uzeli 1.5v ram, i povecali napon na 1.6v. Zato se i overheatuju :-/

Bacio sam bios od non TOP verzije koja bi trebalo da ima 1.5v (1500MHz).

Jel mnogo 19.500din / 162e za full pack Asus DC2T sa još 1.5 god. domaće garancije? :)

Ako ti za 10-15 evra vise, tih 9-10 meseci duze garancije u odnosu na Sapphire i ekipu znaci nesto, onda nije puno. :D

Pa recimo za godinu dana, ako bi bila za prodaju, imaće još 6 meseci garancije, meni to vredi 10-15e. :)

Neću da je overclock-ujem, teraće je G3258, hoću da bude tiha i hladna.

Lik kaže da je ASIC 70%, a u ovoj temi sam video da je to OK u smislu da joj je niži stock napon, ako sam dobro skapirao.

Edit:
Jesu li rešeni problemi sa teksturama, poskakivanjem ekrana i sl.? Mislim kroz drajvere i konkretno na dvoslotnu Asus DC2T?

Poslednja izmena:
Vrh Dno