Šta je novo?

Low/medium gaming konfiguracija bez monitora do 60000 RSD

Be_HappY

Slavan
Učlanjen(a)
29.01.2006
Poena
310
Latio sam se posla sastavljanja neke pristupačnije gaming konfiguracije za drugara... budžet plafon 60000RSD iliti 500€.
"Mora da gura NBA2k15 na haj" - njegove reči :)

Za sada sam sklopio sledeće:

Procesor: AMD FX-6300
Matična: GIGABYTE GA-970A-UD3P
Memorija: Corsair DDR3 4GB, 1600MHz, CL9, Vengeance
Hard Disk: HDD SATA3 7200 500GB Seagate Barracuda®

Ovo je za sada malo ispod 300€ ...

Od ostatka je grafika naravno najvažnija ali ne bih da se zeznem sa napajanjem (uzeo bih Antec VP-450 ali neema) i kućištem ako uzmem prejeftino, optika realno nebitna/nepotrebna.

Nisam noob oko hardvera ali sam daleko od stručnjaka pa eto me ovde na konsultacije sa iskusnijima.

Odstupanja od trenutnog izbora moguća u okviru AM3+ socketa. Znam da ima mnogo boljih CPU i MB ali moram da ostanem u budžetu i izvučem najbolje od svake komponente. Težak posao...

Ok, dacu ti neke smernice.

Ako negde treba da stedis u konfiguraciji to je maticna ploca i ram memorija. Maticna ploca isto potpuno zavrsava posao i najskuplja i najjeftinija osim ako ne overklokujes. Ram memorije treba da imas sto vise, ali isto tako nije bitno da je fensi, ni koliko je brza, samo koliko kosta i koliko je ima!

I za te pare, idi na Intel, eto to ti ja kazem koji imam FX 6300 :)

Moj predlog:

I3 4150 + h81 ploca = 19000din
8gb Rama = 7300din
Graficka karta obavezno R9 270, ispod toga nemoj da ides! = 22000din

Ostaje ti 12 hiljada za HDD, kuciste i napajanje. I bolje uzmi kuciste neko jeftinije a da mu igre rade u fullu, nego neko fensi kuciste a da igre stucaju :)

Hvala na predlogu, krenuo sam i ja prvo na Intel ali sam se zaneo pa ajd da probam sa AMD-om zbog kinte ...
Jedna od želja (bar moja, a drugar će biti zahvalan) je da može u nekom trenutku da se klokuje i nadogradi, a za to ne ide baš jeftinu matičnu da uzmem. Za RAM kapiram da ne mora fensi ali lako može da se dokupi vremenom. Još jedan razlog za jeftiniji AMD je taj da ne bih da škrtarim ni za napajanje i neko optimalno hlađenje.

Pa moze da se nadogradi i Intel, uzme i5 ili i7 jednog dana :) Ok, sacekaj da ti jos neko nesto predlozi. Ali definitivno posto ce racunar sluziti za igre, ne idi ispod 8Gb rama, i graficke sa 2gb DDR5 memorije.

Slažem se sa predlogom za i3 + 270. Dovoljno je neko obično kućište kao BLUEBERRY BC-G52-OP, ne fali mu ništa.

Da li bi drugar razmislio o polovnoj grafi sa garancijom?

Ima i ovaj SSD za 11 hiljada, umesto HDD-a. U tom slučaju je ukupna cifra 62.000. Ja bih išao na kombinaciju SSD + GTX 750Ti. To je nekih 58.000, a sasvim dobro za NBA

Pogledaj moju konfu iz potpisa, "tera 2k sve na maks",slicna je kao ono iz tvog prvog posta. Ja bih iskreno uvek uzeo 6300 umesto i3. Ako se uklopi i5,to je vec druga prica.

Slažem se sa predlogom za i3 + 270. Dovoljno je neko obično kućište kao BLUEBERRY BC-G52-OP, ne fali mu ništa.

Da li bi drugar razmislio o polovnoj grafi sa garancijom?
Ja nemam preterano iskustva sa polovnim stvarima a i nisam fan (baksuz sam crći će nešto posle te garancije) ... ali predložiču mu možda je u fazonu. To kućište je usisivač (napajanje na podu)

Ima i ovaj SSD za 11 hiljada, umesto HDD-a. U tom slučaju je ukupna cifra 62.000. Ja bih išao na kombinaciju SSD + GTX 750Ti. To je nekih 58.000, a sasvim dobro za NBA

HDD utiče na gejming samo u vremenu učitavanja ne na detalje i brzinu same igre pa mi i nije toliko zapeo SSD ... sa druge strane kada bi sebi sastavljao konfiguraciju sigurno bih uzeo SSD

Pogledaj moju konfu iz potpisa, "tera 2k sve na maks",slicna je kao ono iz tvog prvog posta. Ja bih iskreno uvek uzeo 6300 umesto i3. Ako se uklopi i5,to je vec druga prica.
To je baš slično. Ali po iskustvima i3 4160 bolji osim ako se klokuje naravno za šta onda mora i dobra matična i posebni hladnjaci ... lomim se :)

Za sada mi je ovo neki izbor bez kućišta i napajanja za to nek doda kintu kasnije dal će biti Intel ili AMD odlučiće iskustva i to da li će se odlučiti za polovnu grafičku pa možda uleti i5:

AMD

Procesor: AMD FX-6300 - 106€
Matična: GIGABYTE GA-970A-UD3P - 85€
Grafika: ASUS Radeon R9 270 2GB GDDR5 R9270-DC2OC-2GD5 - 184€
Memorija: Corsair DDR3 4GB, 1600MHz, CL9, Vengeance - 45€
Hard Disk: HDD SATA3 7200 500GB Seagate Barracuda® - 50€

470€

INTEL

Procesor: i3 4160 - 118€
Matična: GIGABYTE GA-H81M-D3H - 64€
Grafika: ASUS Radeon R9 270 2GB GDDR5 R9270-DC2OC-2GD5 - 184€
Memorija: Corsair DDR3 4GB, 1600MHz, CL9, Vengeance - 45€
Hard Disk: HDD SATA3 7200 500GB Seagate Barracuda® - 50€

461€

U oba slučaja bi mogla neka bolja matična... nisam pametan koja ili veći HDD ... ili još 4giga rama što je možda najbolje.

Poslednja izmena:
Da AMD konfiguraciju sam u tom smeru pravio ... ali neću sa stock hladnjakom, jeftinim kućištem i osrednjim napajanjem (čisto da može) ... pa to onda povećava cenu poprilično.

Poslednja izmena:
+1

Sa 4Gb rama neke igre nece ni da se startuju. A one koje hoce ce stucati na svake 2 sekunde. Dzaba dobar processor i dobra graficka kad ima malo rama. 6gb je minimum, 8 optimum.

Slažem se mislio sam da trenutno uštedim pa da doda kasnije ... ali ova bi upala fino

CORSAIR 8GB 1600MHz DDR3 Vengeance CMZ8GX3M1A1600C10 - 78€

Izgleda da moram da uguram i kućište i napajanje u budžet ... *** ... a i sve komponente mora da uzme na jednom mestu ...

Druze ja mislim da od ovoga ne moze bolje za te pare. Nadam se da mu ne treba i DVD :)

konfa.jpg

Ukupno 58966din

Dodalo se još malo kinte ... biće ovako nešto

Prilozi

• Konfiguracija.png
    Konfiguracija.png
    135.1 KB · Pregleda: 132
I vidi graficku r9 270 turbo duo jeftinija je 5000din od te asus i greota je ne uzeti ssd uz ovako dobre komponente...ta turbo duo i ssd silicon power v70 od 250 gb isto kostaju kao hdd od 500 i asus

Poslednja izmena:
I vidi graficku r9 270 turbo duo jeftinija je 5000din od te asus i greota je ne uzeti ssd uz ovako dobre komponente...ta turbo duo i ssd silicon power v70 od 250 gb isto kostaju kao hdd od 500 i asus

Video sam tu veliku razliku u ceni između ASUSa i POWERCOLORa i zapitao se zašto je to tako ... mora postojati dobar razlog ... priznajem da deluje jako primamljivo predlog.

Video sam tu veliku razliku u ceni između ASUSa i POWERCOLORa i zapitao se zašto je to tako ... mora postojati dobar razlog ... priznajem da deluje jako primamljivo predlog.

Nema razlike, osim u tome što PowerColor/Sapphire daju 2 naspram 3 godine garancije kod ostalih.

Nazad
Vrh Dno