Šta je novo?

Pomoć pri izboru zvučne kartice

milooskv

Cenjen
Učlanjen(a)
24.10.2014
Poena
151
Kao što sam naslov kaže, potrebna mi je pomoć pri odabiru zvučne kartice.
Trenutno koristim integrisanu zvučnu, čijim zvukom nisam baš zadovoljan, i hteo bih da pazarim neku polovnu zvučnu karticu, koja bi mi služila isključivo za slušanje muzike. Od slušne opreme koristim prvenstveno slušalice AKG hsd171 (verzija K171 sa mikrofonom) i muzički stub Panasonic SA-AK300. Što se drajvera tiče, potrebna mi je zvučna koja će raditi na Windows 8.1 x64.

Gledajući ponudu iz oglasa, a shodno budžetu koji sam namenio za kupovinu (do 20€), izbor sam suzio na sledeće modele:

1. Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS (SB0350)
2. Creative Sound Blaster Audigy 2 ZS Gold (SB0350)
3. Creative Sound Blaster Audigy 4 (SB0610)
4. Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer (SB0730)
5. Creative Sound Blaster Xtreme fidelity (SB0790)
6. Creative Soundblaster Live! 24-Bit USB 5.1 External (SB0490)
7. ASUS Xonar DG

Prema specifikacijama mogu da zaključim koji je najoptimalniji izbor, ali me zanima kako su se ove kartice pokazale u praksi. Najviše bi mi značilo iskustvo nekoga ko je probao dva ili više od gore navedenih modela, pa da može da mi kaže koje su prednosti, a koje mane tih kartica. Ukoliko neko ima neki drugi predlog za kupovinu, a da je u ovom cenovnom rangu, može slobodno da ga iznese.
Napomenuo bih da mi je najbitnija stavka pri odabiru kvalitet zvuka na izlazu, eventualno snaga izlaza, pošto dosta koristim slušalice.

Pozdrav!

Steta sto ne radi asus xonar center na linuxu.. a za U3 kazu da radi samo bez tog sw. Mada sad citam i ovo - http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2210093

Mozda ti pomogne ako iz nekog razloga ne bude radila.

To je to, ne vidim bolje usb resenje do 50e (a da je nova zvucna u pitanju), od polovnih jedino fiio e07k (koji radi i uz smart uredjaje i ima svoju bateriju i dosta mocnije pojacalo, malo bolji dac) ali je fazon sto ih nema po oglasima (bili su po 50-60e).

Poslednja izmena:
Da je vrhunski bas i nije.. ali je svakako solidan uredjaj, najvece prednosti su prenosivost i to sto ima bateriju, mali oled displej/tastere i podesavanja a radi sa raznim uredjajima (desktop/laptop, android/ios telefoni i tableti) i to najcesce uz minimum podesavanja i bez dodatnih drajvera/sw.

http://www.head-fi.org/products/fiio-andes-e07k-portable-usb-dac-and-headphone-amplifier-96khz-24-bit

Ovo mozda najbolje ukratko opisuje e07k:
Pros:
“Lightweight, portable, easy to use, great build quality”
“Multi featured Swiss Army DAC/Amp. Universal sound and EQ. Screen, and slick buttons. Adequate power”

Cons:
“Screen is very small, size is weird when used with many DAP's, ”
“Can't handle 192khz; requires camea connecting kits for use with Apple”

I uopste veoma je tesko naci neki test koji pljuje taj uredjaj ili pise negativno o istom, mislim da to nisam ni video do sada.

Ali.. posto imam e10k (za koji vazi da bolje zvuci od e07k) jednostavno mislim da je bas ta desetka K neki minimum za otvorene/hifi sluslice, cak uopste ne bih preporucio pomenute fiio nekome ko ima skupe i kvalitetne otvorene slusalice (150e+).. mislim da treba ici na neku jos bolju opciju, naravno to je neko moje misljenje, npr ortaci se odusevljavaju kako sve to zvuci, meni je to nekako postalo samo dobro-solidno :D

Ali dobro, nije to sad tema, ovde je problem cinjenica da je e07k kostao 9800 din u decembru 2014. a sada kosta skoro 15k din, evo sad sam proverio.. ova prva cena je skroz korektna, ova nova nije. Sto stvara jos jedan problem - i da se pojavi neki e07k po oglasima prodavac ima lepo da zaceni, verovatno 80-90e za polovan E07k.. a toliko kosta nova Xonar U5 karta, 99e U7.

Poslednja izmena:
Ako mozes da pazaris u DE ili da ti neko donese.. evo sad gledam cene, sve je jeftinije nego kod nas. Npr U5 63e, U7 xonar 80-90e (kod nas 100e kod ''madjara'') a U3 je samo 3-4e jeftiniji nego kod nas.

Fiio E07k kosta 90e a E10k 83e (bolje zvuci desetKA ali je jeftinija jer nema bateriju, oled displej i ne radi sa pametnim telefonima tj postoji fora ali nije vredna truda - potreban je usb hub, gomila kablova itd).

Poslednja izmena:
Pa mozes samo steta sto asus sw ne radi na linuxu.. trebali su to da rese do sada. Mada bih ja bez razmisljanja dodao jos 30-ak evra za U7 ili E10k.. ipak se ne kupuje takav uredjaj svaki dan.

Poslednja izmena:
Da ali ako hoce dac/amp u schiit opciji to izadje preko 200e :) (Magni & Modi 2). Mada mislim da vredi.. s'obzirom da je krenuo cifre 30-40e.. malo je to nerealno. Mozda je najbolje da proba sa tim ultrasone sluskama kako neki od tih uredjaja zvuci, e10k verovatno moze da proba u 4A prodavnici, U7 ce tesko naci ali mozda ima neko sa foruma a da je iz BG, moze da cuje i DX kartu koja je isto sto i U7 samo interna karta bez pojacala.

@ peja

Sto obrisa post, sad ispada k'o da pricam sam sa sobom :d

Poslednja izmena:
Da li su Xonar D1 i DX iste po kvalitetu zvuka? Kapiram da je razlika samo u pci vs pci-e.. koliko vidim D1 ne zahteva dodatno napajanje, samo se bocne u plocu i to je to. Zanima me ima li nekih bitnijih razlika izmedju D1 i D1A?

Valjda ta D1/A moze da se moduje na isti nacin kao DX..

D1 je bačen novac zbog priključka.
Ja sam zbog toga uzeo xonar dx.

Zasto, jer je samo PCI? Jel mozes malo da pojasnis?

A kakva je DSX? Ja je naručio, nisu mi se davale pare za DX...

Mislim da si trebao da kupis DX, DS je jedva malo bolja od DG(X) xonara a nema pojacalo za slusalice.. DX/D1 su vec klasa za obe (DSX/DGX)

Poslednja izmena:
Nema ni DX pojacalo ali ima za klasu bolji dac.. :)

Toga sam se i plašio :)

Nema veze, nadam se da nije neka uočljiva razlika na z623, kad budem kupio neki HiFi sistem, kupiću i neku karticu od 150€.

ne lupetajte gluposti , moliću lepo

d1 je ista kartica kao dx, s tim što dx nije nativna pci-express karta, i time koristi pci->pci-express bridge čip, što može samo da zasmeta zvuku.

ako imate slobodan pci slot, d1 je prva opcija .

jel može da smeta zvuku ili smeta zvuku :)

Niko nije rekao da su različite.
Ja kad sam kupio Xonar DX sam čitao upravo to što si ti pisao.
Na head fi nisam našao da se ne preporučuje xonar STX zbog toga.

I na kraju sam bez dileme, praktično razmišljajući izabrao xonar dx.

jel može da smeta zvuku ili smeta zvuku

Isto onako kako ti pljujes usb eksterne i interne karte da u teoriji imaju neke paklene smetnje a u realnosti uopste nije tako :) (sto se internih tice bar ne kad su krstene ploce i napajanja u pitanju, verovatno ce neki raspad komp sa kineskim napajanjem od 10e praviti odredjene probleme)

Za D1 sam pitao jer u cenovniku jedne prodavnice stoji smesno niska cena (navodno akcija-rasprodaja) a ja imam slobodan pci slot na ploci, znaci za daleko manje para od nove DX sam mogao da kupim prakticno istu kartu samo naravno nemaju ih na stanju, cena stoji onako cisto da namami ljude pa da naruce neku drugu kartu slicne cene :)

I nisi objasnio, kako je to kupovina D1 ''bacen novac''?

Poslednja izmena:
umoran sam za prepirke, kupi ipod :)
sve je manje ploča sa pci prikljuckom, to je praktični razlog o kome sam pričao.

Šalim se. Ja npr iz iskustva kažem da sam daleko pažljiviji u izboru. kad je u pitanju kvalitet napajanja karte nego na koji način se vrši prenos digitalnog signala.

Sve ima svoj uticaj na lanac reprodukcije samo je nešto neznatno i nečujno a nešto znatno i primjetno.

Ja imam i xonar dx, i zaseban dac i cd plejer i moj prvi izbor je dac.

Poslednja izmena:
Edit

Jel ima šta o tome na head fi ili what hifi forumu?

Nemam živaca čitati

EDIT -EDITA :)

U stvari u pravu je lepi kokan.
I ja bi brinuo i o čemu treba i o čemu ne treba pod uslovom da imam veoma veoma kompetentan sistem.

Tako npr. men je osnovni izvor CD plejer i on vrši samo ulogu transporta ne i konverzije.
To mi vrši DAC.

Ja sam svjestan da je tu procenat džitera i grešaka kod čitanja veći nego kod HDD-a, ali ...
Na stranu ritual slušanja muzike, svaki cd ima omot sa nekom zanimljivišću, materijalni odnos prema stvarima što nemam kod nula i jedinica na HDD-u.
Dakle sve to na stranu.

Ja sam napravio kompromis i svjesno prihvatio jitter i greške naspram činjenice da nemam nikakav softver umješan u reprodukciju.

Da imam baš jak ostatak lanca tipa HD800 sigurno je da bi mi to što sam dobio sa cd plejerom i dac-om i to što sam izgubio u odnosu na kompjuter veoma smetalo

Tad bi razmišljao o uredjaju koji vrši samo samo transport i operisan je od grešaka. NEšto slično wadia uredjajima.

Medjutim kako nemam hd800 živim sa onim što imam

Rekoh da sam o D1 razmisljao samo zbog te navodne akcije u jednoj prodavnici (36e je smesna cena za tu kartu, novu i sa 2 god. garancije) to je jedini razlog. A za ploce i pc hw mi se iskreno sve vise hebe..

Rekoh da sam o D1 razmisljao samo zbog te navodne akcije u jednoj prodavnici (36e je smesna cena za tu kartu, novu i sa 2 god. garancije) to je jedini razlog. A za ploce i pc hw mi se iskreno sve vise hebe..

Izvinjavam se sto se ubacam, u pricu ja sam pre par meseci pazario za sebe, u doticnoj radnji, (m******) Xonar DX, na akciji, po ceni od : 4420din, kasnije sam hteo da pazarim jos jednu za brata, nisu vise imali na stanju, Xonar DX, imali su Xonar D1 tako da sam nju kupio za brata. Kasnije, moj ortak, je bio zainteresovan takodje za kupovinu Xonar D1, zvucne, zvali smo radnju, i rekli su nam da nemaju vise na stanju. I da sacekamo neko vreme, i da ce biti jos zvucne Xonar DX/D1 po toj akcijskoj ceni..

Kupi pci kartu i uzivaj, nema potrebe da juris nikakav pcie.

Ma videcu, ne bezim ni od polovne DX :) al mi onda treba pojacalo za slusalice. Samo ovo je bila vrhunska ponuda, nova D1 po ceni polovne DX, mozda i malo manje.

I onda cu da istestiram vs fiio e10k mada ne bi me cudilo da prodam sve to i narucim ''nesto'' od 300e iz njemacke (zajedno sa fidelio X2 :D) ali nekako mi zanimljivije da idem ovako postepeno a i da se uverim kako sta zvuci (mojim usima i mozgu :d)

@n.stankovic

To je bila vrhunska ponuda, ova akcija za D1 je izgleda trajala dan-dva (tj do juce) ili je jednostavno greska na sajtu. Na mail-ove ne odgovaraju.. ako neko opet vidi slicnu akciju neka javi, makar i preko pp.

Poslednja izmena:
"firma na m" je poznata po toj signature fori .

Nazad
Vrh Dno