Šta je novo?

Telekom Srbija VDSL (FAQ 1. post)

Zar oni nemaju pravilo da samo do trista metara dozvoljavaju 50 mb?

Da li ima neko fixni bez ADSL/VDSL ugovorne obaveze i pristup MojTelekom portalu?
Da li mozete da vidite koje sve kampanje postoje trenutno? (idite na Internet->zahtevi->zahtev za postojece korisnike, izaberete fixni broj na kome nema UO, i onda ce imati lista dostupnih kampanja - samo uradite screenshot).

TIA. Od skora sam video da postoji kampanja za lica sa invaliditetom, ali ne znaju u poslovnici o cemu je rec, tj. nisu sigurni, a zanima me i da li jos uvek postoji 50/2 kampanja.

I ja kad sam bio za 50/2 dobio sam odgovor da samo do 300m može, pošto sam na 790m žica, nema šanse.
Kod tebe vdsl nema svrhe i nece ti ga dati a i nije sve u blizini centrale ili ipana vec i u kvalitetu parice a njega parica je dobra.
Ti ne mozes da imas vdsl pomiri se sa tim dok ne stave ipan blizu tebe ili u tvojoj zgradi.

Ma dobro, moja parica na 20/2 izvlači 19.20/1.90, mesec dana sam na ovom paketu, radi bez ikakvih smetnji. Tako da mogli su i to da probaju, al' dobro. Njima je lakše da me skinu...

Da li ima neko fixni bez ADSL/VDSL ugovorne obaveze i pristup MojTelekom portalu?
Da li mozete da vidite koje sve kampanje postoje trenutno? (idite na Internet->zahtevi->zahtev za postojece korisnike, izaberete fixni broj na kome nema UO, i onda ce imati lista dostupnih kampanja - samo uradite screenshot).

TIA. Od skora sam video da postoji kampanja za lica sa invaliditetom, ali ne znaju u poslovnici o cemu je rec, tj. nisu sigurni, a zanima me i da li jos uvek postoji 50/2 kampanja.

Ovako?

Prilozi

• telekom ads1l.jpg
    telekom ads1l.jpg
    175.9 KB · Pregleda: 186
Poslednja izmena:

Meni stalno izbacuje neku grešku. Nisam pod ugovorom.

Ma dobro, moja parica na 20/2 izvlači 19.20/1.90, mesec dana sam na ovom paketu, radi bez ikakvih smetnji. Tako da mogli su i to da probaju, al' dobro. Njima je lakše da me skinu...
Ne razumem te sta da probaju? VDSL?

Pa da bi mogao da se ostvari 50 Mb link treba određeni kvalitet signala, pre nego sam sam uzeo ovaj paket, neki su me uveravali da ovaj link neće ići na mojoj liniji i da ću imati malo brži protok nego na 10/1, a nije tako. E sad, nisam se previše upuštao u ovu temu, pa trenutno ne baratam dovovoljnim znanjem, ako sam rekao neku glupost, ali recimo ako i koje su margine potrebne, tj. kvalitet signala da bi se ostvario 50Mb i da li ima jos neki parametar?

Poslednja izmena:
Udaljen si od centrale KABLOM 529 M i generalno mozes da imas VDSL a max. brzina tvoje parice je otprilike oko 65Mbps.
Ја се не бих превише ослањао на те калкулаторе, мој рутер показује слабљење тачно 7 а по подацима из Телекома сам на 749 метара.

Verovatno će mnogi samo nasmejati na pitanje ali me zanima da li je neko u toku da li građanin ove države ima opciju da neki način podnese neki zahtev ili šta već nekom/Telekomu/Ratelu da se skrati žična udaljenost od centrale? Naime od zgrade pošte ispod koje je centrala sam udaljen maximalno 230-240 metara (Google maps prikazuje 210m) ako pratim bandere uz put od moje kuće do zgrade te pošte (znači rasksnica, kuća je broj 4 u ulici, pošta je npr broj 6 u ulici pored, ugao 90 stepeni) a koliko se nešto sećam kad sam prelazio sa 4 na 20 Mbps paket lik iz Telekoma me je šokirao informacijom da sam žično udaljen tipa 700-800m (možda čak beše i 870m xD)! Slabljenje u ruteru pokazuje kao 8.0.

Nemam pojma kako su to okolo naokolo razvlačili te telefonske kablove po ulicama da su uspeli da nakupe skoro pa kilometar ***. Centrala sigurno nije 300m ispod nivoa ulice :D :D

Zahtev naravno može svako da podnese. Pa da se isti odmah lepo tamo negde arhivira :D

Verovatno će mnogi samo nasmejati na pitanje ali me zanima da li je neko u toku da li građanin ove države ima opciju da neki način podnese neki zahtev ili šta već nekom/Telekomu/Ratelu da se skrati žična udaljenost od centrale? Naime od zgrade pošte ispod koje je centrala sam udaljen maximalno 230-240 metara (Google maps prikazuje 210m) ako pratim bandere uz put od moje kuće do zgrade te pošte (znači rasksnica, kuća je broj 4 u ulici, pošta je npr broj 6 u ulici pored, ugao 90 stepeni) a koliko se nešto sećam kad sam prelazio sa 4 na 20 Mbps paket lik iz Telekoma me je šokirao informacijom da sam žično udaljen tipa 700-800m (možda čak beše i 870m xD)! Slabljenje u ruteru pokazuje kao 8.0.

Nemam pojma kako su to okolo naokolo razvlačili te telefonske kablove po ulicama da su uspeli da nakupe skoro pa kilometar ***. Centrala sigurno nije 300m ispod nivoa ulice :D :D
Mozes da pises nije problem, ali oni ce da rade u skladu sa onim sto su zacrtali tj. sami biraju gde ce postaviti ipan i tu ratel ne moze nista.
Dalje parica ti ide po trotoaru obicno unaokolo ne kako ti mislis najkracim putem onako kako ti gledas, zamisli da svakome tako razvlace paricu to bi bilo ludilo pogotovu kad se vecina zgrada pravila ni u najavi nije bio internet a ne adsl ili dsl kao nacin pristupa netu a i da jeste nebi mnogo menjalo stvar osim sto bi ipanove odmah stavljali.
No sve u svemu mrka kapa za tebe.
Evo ja sam na nekih 40m od centrale tj. preko ulice gledam je cim stanem na prozor a udaljen sam 80m po njihovom proracunu paricom i najveca brzina koju migu da imam je 98Mbit kako mi rece seka sa podrske tj. na 0800.
Kad budu nadogradjivali opremu bice vise....

Ја се не бих превише ослањао на те калкулаторе, мој рутер показује слабљење тачно 7 а по подацима из Телекома сам на 749 метара.
Naravno da nije to tacno(to je informativno cisto neki okvir da imas da ne mislis da si na 2km a ti ustvari na 600m recimo) ja sam rekao po onome sto pokazuje ruter.
I ja sam na 40m a oni kazu na 80m, doduse meni ne ispisuje slabljenje pa da mogu da uporedim sta kaze ruter sa onim sto mi oni kazu a i mislim nikom ko ima vdsl.

Poslednja izmena:
Mozes da pises nije problem, ali oni ce da rade u skladu sa onim sto su zacrtali tj. sami biraju gde ce postaviti ipan i tu ratel ne moze nista.
Dalje parica ti ide po trotoaru obicno unaokolo ne kako ti mislis najkracim putem onako kako ti gledas, zamisli da svakome tako razvlace paricu to bi bilo ludilo pogotovu kad se vecina zgrada pravila ni u najavi nije bio internet a ne adsl ili dsl kao nacin pristupa netu a i da jeste nebi mnogo menjalo stvar osim sto bi ipanove odmah stavljali.
No sve u svemu mrka kapa za tebe.
Evo ja sam na nekih 40m od centrale tj. preko ulice gledam je cim stanem na prozor a udaljen sam 80m po njihovom proracunu paricom i najveca brzina koju migu da imam je 98Mbit kako mi rece seka sa podrske tj. na 0800.
Kad budu nadogradjivali opremu bice vise....

Pazi, ne bih ja insistirao da se stavlja IPAN baš pred moju kuću i to samo zbog mene specijalno :D :D. I *** tako na bližim rastojanjima kao kod tebe lako mogu da naprave "duplo dalje" a realno da bude zanemarljivo što se tiče neta. Mogao bih i da razumem ajd i 450m, ide to od jedne kuće kroz tavan pa tako kroz još 2-3 pa tek onda nazad na banderu. Ali *** 3-4x veća udaljenost od nekog najkraćeg puta sudeći po postojećim banderama, i ne samo 3-4x veća udaljenost nego nakupiše maltene kilometar. Pa mislim da u celom selu nema ulice da je dužine 1km! Koliko je onda udaljen onaj na samoj periferiji, 5 km?

Mene zanima da li nekako može da se dobije informacija/grafički prikaz kuda tačno ide moj telefonski signal i koliko tu postoji prostora da se to na brzinu skrati, tipa imam bre banderu 30m od kuće na suprotnoj strani ulice, da se razbuče kabl odatle direkt a da se ne dira ništa ovo što ide od kuće pored do mog tavana pa od mog do sledeće kuće... nego prespajanje na najbližoj banderi i direktna ruta umesto okolo naokolo.

Ako je trenutno stanje onako kako se plašim da to ide trenutno. Da ide sa te iste bandere 30m levo od moje kuće preko asfalta, pa od nje da ide dijagonalno 150+ metara neprekidno kabl u zgradu napuštene državne veterinarske ambulante (zatvorena već nekih 7 godina) koja se nalazi u sred mog poseda, pa od njege ide ka mom tavanu sigurno nekih još 80m, pa preko mog tavana do kuće kevi id nebe u od te kuće nazad na banderu. Ili neka još gora varijanta ako signal ne dolazi uopšte sa tog bližeg kraja ulice nego sa desne strane.

Crvena linija je zamišljeno rešenje :D

Nagađam da je tako neko stanje jer je telefon prvo uveden u tu državnu vet, pa kod mene kući (i jedno vreme je isti taj broj telefona korišćen i u kući dok su stanovala 2 veterinara tu, posle uveden ovaj trenutni broj), pa tek onda kod komšije levo.

Kako god nema ideje koga smarati za tu informaciju kakvo je trenutno stanje, pogotovo ako treba smarati Telekom od kojeg *** ne mogu da dobijem odgovor na pitanje "da li moja centrala može da ponudi VDSL net ili ne" (ako već nude 20 Mbps ADSL, dal je bar međumesna/međugradska infrastruktura "na mestu" i za VDSL?) ... znači ne da li ja i moja udaljenost ispunjavamo preduslove, nego da li je ta usluga moguća pa i da sam guz uz guz sa centralom.. da se ne zamlaćujem bzvz sa ovim "isterivanjem pravde" ako centrala nikad neće dobiti VDSL opremu. Zvao sam ih da probam da dobijem tu informaciju ali džabe kao da čekam kad mi istekne ugovor u septembru pa da podnesem zahtev za prelazak na Net 50 i onda će mi ispitati tehničke mogućnosti :D Već vidim kako će to da izgleda: pozovu me i izdeklamuju "ne ispunjavate predoslove" i spuste slušalicu :D Ja, ili centrala ili oboje? :D :D

Poslednja izmena:
Line Attenuation Up : 7.5
Line Attenuation Down : 5.0

Da li je moguc dobiti VDSL uz ovakve podatke? U pitanju je istureni stepen.

Mene zanima da li nekako može da se dobije informacija/grafički prikaz kuda tačno ide moj telefonski signal i koliko tu postoji prostora da se to na brzinu skrati, tipa imam bre banderu 30m od kuće na suprotnoj strani ulice, da se razbuče kabl odatle direkt a da se ne dira ništa ovo što ide od kuće pored do mog tavana pa od mog do sledeće kuće... nego prespajanje na najbližoj banderi i direktna ruta umesto okolo naokolo.

Lepo si ti sve to zamislio sve je to OK, ali nažalost nećeš ništa postići sa ciljem da ti omoguće vdsl ili postave ipan, jer to sve zavisi od projekcije i tehničkih kapaciteta za tvoje mesto tj. u prevodu kako je zamišljeno širenje mreže, dogradnja mreže i slično od strane Telekoma u Beogradu, tako će oni postupati.

Malo verovatno da će ti tj. nikako dati grafički prikaz tvoje linije ili projektnu dokumentaciju (pod uslovom da je imaju) na uvid jer to predstavlja ipak neku vrstu dokumenta koji nije za "javnost".

Jedino probaj ako ti je omogućeno da preko portala "Moj Telekom" podneseš zahtev za promenu brzine, pa vidi koje imaš mogućnosti, jedino to što možeš da probaš, sve ostalo da ti kažu/urade/informišu malo teže ali ako ništa drugo dok čekaš napiši jedan "pisani dokument" i probaj da dobiješ odgovor što bi rekli preko pošte.

Adresa:
DIREKCIJA ZA USLUGE - Sektor za brigu o korisnicima
Takovska 2
11000 Beograd

Poslednja izmena:
U suštini nema potrebe da meni daju uvid u grafički prikaz trenutnog stanja, u normalnoj državi bi valjda na zahtev bar otišli do centrale ili šta gde kako treba da dobiju uvid u kako to sve sad izgleda i prostudirali da li postoje uslovi da se uz minimalno cimanja i troškova sa njihove strane popravi to stanje.

A verovatno bi moglo da se napravi lepo "dogradnja" kad bih se prijavio za uvođenje još jedne telefonske linije za 1 dinar uz ugovor na 2 godine (ova napomena da je u cenu uračunata dogradnja voda od 250m). A da unormale svoju postojeću instalaciju tj urade istu terensku intervenciju za postojećeg korisnika to malo morgen. Banana država... Ma, ko ih šiša. U neku ruku čudo je da u tako malom mestu uopšte ima bilo kakav ADSL, s obzirom da je centrala bila analogna do 2007. :D

Poslednja izmena:
Od kada su me prebacili na VDSL cesto mi se desava da racunar koji je kablom vezan na HG630 na nekoliko sekundi ispadne sa mreze i ne radi mu internet sto se i vidi na network ikoni u donjem desnom uglu. Dok se to desava IPTV radi normalno, znaci ne gubi vezu sa Telekomom, DSL lampica na ruteru svetli. Koliko sam uspeo da vidim cini mi se da svetli i lampica za internet.
Na ADSL-u i sa prethodnim ruterom se to skoro nikada nije desava.
Da li je problem sa ruterom ili je nesto do mene?

Uskoro im istice ugovor kod telekoma pa sam odlucio da malo testiram liniju. Do sada sam koristio NET10 a u utorak sam podneo zahtev za povecanje brzine na 30/2. Juce ujutro u cetvrtak mi prestao sa radom internet pa sam predpostavio da rade nesto na liniji. Posto poslovnica kod mene u selu radi samo ponedeljkom, sredom i petkom, mislio sam da ce me danas u petak neko zvati da preuzmem novu opremu. Ali niko nista nije javio pa sam seo na biciklo i otisao u poslovnicu. Srecom nije bilo guzve, stignem na red, objasnim u cemu je problem i kod njih sve ok, kao "treba samo da se promeni ruter" a ja kazem da mi niko nista nije javio a zena koja tamo radi kaze "ma nema ko da javi" :sceptic:
I tako sam dobio nov ruter HG630 i evo svezih rezlutata.

vdsl.jpg

utorrent_vdsl.jpg
Slika iz Utorrenta i download od 3.3MBs

DU_meter_vdsl.jpg
Slika DU metra koji je setovan na 30/2 mbps + 10%. Ravna crvena linija je dok je isao download dva torrenta a posle neravna kad je ostao samo jedan torrent.

I na kraju ja sam zadovoljan. :cigar:

Lepo :)

Nek je sa srecom.

Kako si dobio 30 kad više nije u ponudi?

Nisi mogao sa uzmeš promo 50 po ceni 20 uz 24m uo?

Kako si dobio 30 kad više nije u ponudi?

Nisi mogao sa uzmeš promo 50 po ceni 20 uz 24m uo?

Jos uvek sam pod ugovorom net10. Podneo sam online zahtev za promenu brzine i tu je bilo ovih 30/2. Posto sam od centrale udaljen oko 750m mislim da je ovih 30mbit plafon. A za 10 dana kada mi istekne ugovor podnecu online zahtev za ovaj paket 50 po ceni 20. Ja cu da budem zadovoljan ako ostane ovih 30 mbit po ceni 20. :)

Mali update!

Danas mi istekla ugovorna obaveza. Jutros sam otisao na portal "Moj telekom" da podnesem zahtev za novi ugovor, kad ono nemoze. Izbacuje mi ovo:
zahtev.jpg:mad:
Nista seo sam ponovo na biciklo i pravac poslovnica. Kazem da mi je juce istekla kampanja NET10 i pitam sta imaju da mi ponude. I kaze mi ova "Pa vi ste podneli zahtev za promenu brzine na NET30 pre par dana". A ja odgovaram da jesam i da zelim da posto mi je istekao ugovor da potpisem novi i to "50 po ceni 20" ali da mi ostane ovih 30 posto nemoze 50. A tu pocinje drama. "Nemoze 50 posto ste udaljeni 700 i nesto metara od centrale" ja odgovaram "Pa necu ja 50, neka ostane ovih 30 pa da placam po ceni 20". Pa opet ova klikce "Nemoze ne dozvoljava 'sistem'. Moze ili novi net20/2 ili da ostanem na staroj kampanji net30". I to je to, kaze "Sacekajte do kraja meseca, mozda bude neka nova kampanja".
Sacekacu kraj meseca. Nisam bas optimista kad su u pitanju "nove kampanje". Verovatno cu da potpisem ugovor na 20/2, sve ostalo kosta previse.

Pa dobro lepo ti je rekla na 700m si od centrale vdsl ima svrhe i moze da izvuce do 500m.
Ja imam 50Mbit ali sam 80m od centrale nisi nista propustio BTW, nemoj se nerviras a oni su u pravu, cak i da zeli ona sama da ti da ne moze aplikacija ne da, a ugovor moze da se stampa samo kad aplikacija to dozvoli posto se sve to i radi iz aplikacije.
Ne verujem da ce biti neka nova kampanja to ti je rekla da te umiri uzmi 20/2 i uzivaj.
Dobronamerni predlog.

Ma VDSL IMA smisla i do 1.5km, ali telekom nece da pusti to, jer je opterecen na ADSL-u i pokusava da sa te tehnologije skine ove ljude oko centrale i stavi ih na drugu VDSL tehnologiju, kako bi se time otklonili "srkaci" protoka i da time poboljsaju uslugu ovima koji su udaljeniji od centrale. A to rade tako sto ponude ovim oko centrale smesne uslove da predju na novu, koja je btw neopterecena, i time je jedina korist samo ovima koji su pukom srecom oko centrale. Sto se mene tice to je pederski, ali ne brinem se jer nam ni zemlja nije nista bolja od ovakvog procesa razmisljanja.

btw, enraged, malo je licemerno reci nekom ko ima i placa 20/2 da ostane i uziva, a da ti placas (i manje od) 20 a imas 50... misim mozda je nesvesno i to, ali nemoj tako u buduce, molim te... ne zameri. Recimo ja placam isto kao i ti taj box, s tim sto imam sugav net, koji realno radi najcesce u fazonu 8/0.8, i recimo smeta mi sto nemam priliku da za iste pare furam bar 25/2, a kamoli 50/2. Tako da eto, obrati paznju u buduce, ako je moguce. Jer postoje i drugi ljudi kojima bi znacilo da imaju veci upload ili download, sto da neko ceka 2 dana da skine neki bolji film ili sto da ceka 6 sati da se uploaduje nesto, ako bi moglo za 2... razumes... Covek je takodje zeleo zbog "uzivanja" da poveca download brzinu, i realno je razocaran. Nije on nikom hteo nista da ukrade ili da ikog prevari, ali eto, smesna je situacija da trenutno postoje gradjani prvog i drugog reda za telekom - oni do, i oni od 300 metara od centrale.

Nisam bas u toku, sta je potrebno da uzmes vdsl, trenutno sam na box paketu i imam 10/1 net i hd paket i sve super sljaka

ppdnesi zahtev za mega box u poslovnici, oni ce ti reci da li imas tehnickih mogucnosti.

Nemam mogucnosti, a vec sam 9 meseci van UO :) moracu da pitam opet XD mozda se nesto promenilo u zadnjih par meseci

Vrh Dno