Šta je novo?

5870 pregrevanje GPU 2 i GPU 3

Animal

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2013
Poena
275
Ok, primetio sam jedan problem a nisam dovoljno upucen da bih bio 100 % siguran sta je u pitanju...

Slika iz idle rezima : http://i.imgur.com/HOIsycP.jpg , dakle sve ok.

Full load posle 5 min : http://i.imgur.com/8oQKhAa.jpg , GPU 2 i GPU 3 temperature gore...

E sada nemam pojma sta moze da bude pod GPU 2 i GPU 3, ali moja pretopostavka je da je jedna od vrednosti sigurno cipovi za ram i da se ona pregreva.

Dakle ako ima neko jos pomenutu karticu da pusti full load kod njega da mi kaze jel ovako i kod njega, mada ne bi trebalo ili da mi neko kaze sta su tacno ove dve vrednosti sto se pregrevaju ?

Hvala.

To su Vram i VRM očitavanja, nisu opasne temperature s obzirom da ti je fan na skromnih 30%.
Pokušaj sa 50% obrtaja ili više, biće niže sigurno.

Edit: Ovo sam našao na nekim forumima - "According to Everest Temp 1 = GPU Temp/Disp IO, Temp 2 = MemIO and Temp 3 = Shader temp."

Poslednja izmena:
To su Vram i VRM očitavanja, nisu opasne temperature s obzirom da ti je fan na skromnih 30%.
Pokušaj sa 50% obrtaja ili više, biće niže sigurno.

Edit: Ovo sam našao na nekim forumima - "According to Everest Temp 1 = GPU Temp/Disp IO, Temp 2 = MemIO and Temp 3 = Shader temp."

Sto se tice podizanja obrtaja ventilatora, ili ne reaguje, mislim ja ga podignem na 100 % ali nista temperature ostanu iste, sto me dovodi do zakljucka ili ne reaguje na komandu, znaci hladi non stop isto ma koji broj da pisao ili 20 ili 50 ili 100 % ili ne moze da se kontrolise brzina obrtaja/ne radi zaglavljeno na jednoj vrednosti... Uglavnom isti djavo je dal ventilator bio na 30 dal na 100 % temperature su iste...

Druga stvar, cak i da moze ventilator da se ubrza ne vidim kako bi to snizilo druge temperature jer nista ne naleze na ostale delove ploce i nema nikakav kontakt...?

Pardon, ja sam pogresio, sada sam nasao ovako izgleda originalni hladnjak za 5870 :

http://images.bit-tech.net/content_...ition-review/xfx-hd-5870-black-edition02b.jpg

Sto znaci da hladnjak ima dodira i sa memorijom i sa regulatorom voltaze, sto kod mene nije slucaj, pa zato temperature idu u nedogled.

Jel ima neko iskustva sa onim malim hladnjacima sto se stavljaju na memoriju graficke, da li ima kakvih znacajnih pada u temperaturi itd ?

EDIT.
Evo nasao sam, cak je neko stavio i hladnjake za regulator voltaze :

http://www.dcoffey.co.uk/images/5870pics/5870bare.jpg

Poslednja izmena:
Ne bih mogao više da ti kažem/posavetujem oko kartice, mora neko stručniji da se javi.

Sve u svemu, mislim da su temperature sasvim u redu, nemaš čemu da se brineš.

Ne bih mogao više da ti kažem/posavetujem oko kartice, mora neko stručniji da se javi.

Sve u svemu, mislim da su temperature sasvim u redu, nemaš čemu da se brineš.

Ne bi mi se onda duz celog ekrana u full loadu pojavljivale belo sive linije da nista drugo ne vidim sem toga :d, i ne bi mi se mis zamrzavao da ne mogu da ga mrdnem to jest ceo sistem :d

Edit : to jest tacnije da se ispravim temperatura procesora je u redu, ali druge dve nisu. Jednostavno hladjenje nema nikakav fizicki kontakt ni sa memorijom ni sa voltaznim delom i to je to...

Dakle ako ima neko da kaze kako su se pokazali ti mali hladnjaci na memoriji ako je korisio ? I dali ima gde da se kupe ovi duzi za voltazni deo.

Poslednja izmena:
E pa to nisi prijavio. :D

Vidi ti promeni drajvere, možda je i do njih, to nije neka temp. da bi joj smetalo u radu.
Ili da probaš da spustiš klokove za 50-100mhz i probaš neku igru/test.

E pa to nisi prijavio. :D

Vidi ti promeni drajvere, možda je i do njih, to nije neka temp. da bi joj smetalo u radu.
Ili da probaš da spustiš klokove za 50-100mhz i probaš neku igru/test.

Nije do njih, jedostavno ono za sta je koristim digne na 101 % i izvlaci maksimum maksimuma iz grafike i onda se pregreje ovo sto ne moze biti adekvatno ohladjeno a to je u ovom slucaju pre svega memorija pa onda VRM deo, i dolazi do zapucavanja... Verujem da bi kada bi se adekvatno hladila ova dva polja situacija sa temperaturom bila dosta bolja samim tim da ne bih imao nikakvih problema.

U igrama ona nikada nije pravila nikakvih problema em ih ja ne igram em kada sam igrao toga nije bilo jer jednostavno memorija ne moze da se zagreje i optereti toliko kao kada obavljam ovu operaciju sto obavljam sa njom.... A sto se tice spustanja klokova to ne mogu za sada da obavim iz jednog razloga, koji se nadam da cu uspeti da prevazidjem i da cu testirati i tako pa da vidim sta se desava, ali pre svega evidentno je da je problem sa pregrevanjem na memorijskim modulima kao i na voltaznom delu koji treba da se sanira, zato bih voleo kada bi neko imao istu karticu da se javi ali sa fabrickim kulerom da pogledam temperature kod njega.

Vrm temperatura je u granicama normale, ali temperatura memorije je dosta veca nego sto treba i to pravi citav pr;blem, a manifestuje se bas time sto si opisao, za pocetak moras rijesiti problem sa ventilatorom jer on izmedju ostalog hladi i hladnjake na memoriji, probaj sa flesovanjem drugog biosa da bi vent poceo da radi kako treba, takodje zamjeni termalne padove na memoriji, a mozes i na naponskoj i usput zamjeni i pastu na čipu, kad to sve uradis imaces znatno manje temperature, takodje dosta je bitno da utvrdis kojom se brzinom vrti vent da bi ustanovio da li moze brze.

zameni termalnu pastu.

kupi hladnjake koji ti po veličini odgovaraju za vrm .

kupi samolepljivu termalnu pastu (thermal plaster) ili samolepljivi termalni pad, imaš na kupindu i sličnom, i zalepi hladnjak za vrm mosfete.

Poslednja izmena:
Vrm temperatura je u granicama normale, ali temperatura memorije je dosta veca nego sto treba i to pravi citav pr;blem, a manifestuje se bas time sto si opisao, za pocetak moras rijesiti problem sa ventilatorom jer on izmedju ostalog hladi i hladnjake na memoriji, probaj sa flesovanjem drugog biosa da bi vent poceo da radi kako treba, takodje zamjeni termalne padove na memoriji, a mozes i na naponskoj i usput zamjeni i pastu na čipu, kad to sve uradis imaces znatno manje temperature, takodje dosta je bitno da utvrdis kojom se brzinom vrti vent da bi ustanovio da li moze brze.

Slazem se za prvi deo, samo sto bih ja dodao da i temperatura na vrm-u bi trebalo da bude niza...
Nisi dobro razumeo, ja nemam originalni kuler za karticu na njoj je sada kuler koji samo ima fizickog dodira sa procesorom na kartici i to je to, samo njega i hladi, na ostalim delovima nema nista... Ni na memoriji ni na vrm-u nema nikakvih hladnjaka ni paste ni termalnih traka, znaci sve golo... Tu i nastaje problem, cak i da stavim ne znam kakav ventilator opet necu dobiti nista jer nema kontakta sa delovima ploce gde ja imam problem sa povecanom temperaturom, a kuler hladi dobro procesor tako da mi ta promena brzine obrtaja ventilatora nista ne znaci... Menjao sam pastu pre neki dan i dobio poboljsanje u idle rezimu od 1-2 stepena, nisam testirao full load...

zameni termalnu pastu.

kupi hladnjake koji ti po veličini odgovaraju za vrm .

kupi samolepljivu termalnu pastu (thermal plaster) ili samolepljivi termalni pad, imaš na kupindu i sličnom, i zalepi hladnjak za vrm mosfete.

E upravo to, gde naci hladnjake za ovaj vrm, slomih se trazeci po netu VR001 kit koji je isao uz neki od Artic cooling ili posebno a bio je bas namenjen za ovu moju karticu sve lepo po dimenzijama iseceno samo da se montira, ali nema nigde vise, ceo dan trazim.

Uspeo sam da pronadjem hladnjake za memoriju koje cu da uzmem u ponedeljak od drugara ima i dve termalne trake debele cini mi se 3 mm, dva parceta... E sada te hladnjake za memoriju cu da montiram i to cu se snadjem, ali sta da radim za vrm deo ? Da li cu da dobijem sta ako samo zalepim termalnu traku preko tog dela bez da stavim pasivni hladnjak preko koji ne znam ni gde da nadjem :mad: ?

Inace imam ovaj kuler : http://www.deepcool.com/product/dcoolingaccessory/vga/2013-12/45_605.shtml
Kao sto videte ovaj hladnjak je dosta izdignut od dela gde se nalazi memorija i vrm tako da ne moze ni da ih hladi.
Resenje je kupovina original kulera za ovu karticu sto je skupa varijanta i nemam za to, ili ovako neko budzenje sa ovim malim pasivnim hladnjacima itd, sa kojima nisam ni siguran koliko cu da dobijem, buduci da su pasivni i nema nikakav ventilator da ih dodatno hladi.

Da nisam ukapirao da uopste nemas hladjenja na naponskoj i memoriji.
Ako ne nadjes hladnjake isjeci malo deblje aluminjumske ili bakarne plocice velicine i vrm- a i odvici ce veoma dosta toplote, a to sto je hladnjak odmaknut od cipova nije tiliko strasno ako vent duva po njima.

Poslednja izmena:
Da nisam ukapirao da uopste nemas hladjenja na naponskoj i memoriji.
Ako ne nadjes hladnjake isjeci malo deblje aluminjumske ili bakarne plocice velicine memorijskih cipova i vrm- a i odvici ce veoma dosta toplote, a to sto je hladnjak odmaknut od cipova nije tiliko strasno ako vent duva po njima.

Rekao sam nisi video ponovo :), nasao sam za memoriju svih 8 komada uzimam u ponedeljak i dva parceta termalne trake deblje. To cu da namontiram na memoriju pa cu da vidim sta cu da dobijem... A koliko vidim za vrm ne mogu naci nista, kada nadjem to odgovarajuce parcence bakra/aluminijuma sa cim da zalepim na taj deo posto je jako zeznuto nije velika povrsina kao kod memorije pa da moze lepo da se odradi nego su sitni ti kako se vec zovu mosfeti...

Ovako izgleda kuler sa donje strane tako da ventilator duva po njima, al opet bi najbolja solucija bila kada bi hladnjak mogao da dohvati do cipova : http://i.imgur.com/pvoLECB.jpg

Preko tapatalka pise pa nemoj obracati paznju sto grijesim, gledaj samo sustinu :).
Rekao ti je kokan imas termal plaster ili pad to ce zalijepiti hladnjak za mosfet i bice to sve super, u sustini prioritet je hladjenje memorije jer ona ne trpi velike temperature, naponska ce lagano izdrzati i preko 110, 120 stepeni.

Preko tapatalka pise pa nemoj obracati paznju sto grijesim, gledaj samo sustinu :).
Rekao ti je kokan imas termal plaster ili pad to ce zalijepiti hladnjak za mosfet i bice to sve super, u sustini prioritet je hladjenje memorije jer ona ne trpi velike temperature, naponska ce lagano izdrzati i preko 110, 120 stepeni.

Ok, termal plaster bi trebalo da bude isto sto i termalna pasta samo sto ima malo lepka u sebi tako da dodje kao lepljiva termalna pasta ? A pad bi trebalo da bude termalna traka ?

Mislis da ce moci za izdrzi tolike temperature u duzem vremenskom periodu ?
Bas citah malo na tu temu i ovde na forumu sam nabastao da pri velikim temperaturama na naponskoj jedinici u duzem vremenskom periodu dolazi do sprzavanja a i graficka se ne ponasa najbolje pri velikim temperaturama.

U principu tarmalni padovi se koriste kada vrm pricvrscujes sarafima ili kada kod vodenog hladjenja blok nalijeze na vrm sto znaci da je osnovna svrha provod toplote a vezivna svojstva su nesto niza.
Najbolje bi bilo da koristis termalnu traku, obostranu, jer ce ona veoma cvrsto vezati hladnjak za vrm, evo mozes pogledati ovdje kako je ovaj momak nju koristio za lijepljenje memorijskih hladnjaka https://www.youtube.com/watch?v=995MEvFdumc&t=439

Sto se temperatura tice vidim da su kod tebe oko 90 stepeni sto nije strasno, svakako je bolje da su nize, 70 bi bilo idealno, ali bez hladnjaka 90 je super, pogotovu ako uzmemo u obzir da su komponenta na naponskoj atestirane na oko 120 ili 130 stepeni nisam 100% siguran da je bas ta cifra za tvoj gpu ali tu je to negdje.

U principu tarmalni padovi se koriste kada vrm pricvrscujes sarafima ili kada kod vodenog hladjenja blok nalijeze na vrm sto znaci da je osnovna svrha provod toplote a vezivna svojstva su nesto niza.
Najbolje bi bilo da koristis termalnu traku, obostranu, jer ce ona veoma cvrsto vezati hladnjak za vrm, evo mozes pogledati ovdje kako je ovaj momak nju koristio za lijepljenje memorijskih hladnjaka https://www.youtube.com/watch?v=995MEvFdumc&t=439

Sto se temperatura tice vidim da su kod tebe oko 90 stepeni sto nije strasno, svakako je bolje da su nize, 70 bi bilo idealno, ali bez hladnjaka 90 je super, pogotovu ako uzmemo u obzir da su komponenta na naponskoj atestirane na oko 120 ili 130 stepeni nisam 100% siguran da je bas ta cifra za tvoj gpu ali tu je to negdje.

Aha, ok, ne znam kakva je ova termalna traka sto cu da uzmem 2 parceta znam samo da je dosta deblja od ove sa snimka, ali da sada ne bi nagadjao nista javim sta se desava u ponedeljak kada uzmem i pokusam da namontiram. Hvala na pomoci.

Ma bice to odlicno, najvaznije je da se memorija ohladi da bi graficka mogla da radi, a sto se tice improvizacije vrm hladnjaka ja bih uzeo bakarnu ili aluminijumsku traku, malo duzu i krajeve savio i ostvario kontakt sa gpu hladnjakom da prenosi toplotu na glavni hladnjak, uglavnom pokvariti nista neces, budi malo mastovit improvizuj kad vec ne mozes da nabavis pravi vrm hladnjak.

Ma bice to odlicno, najvaznije je da se memorija ohladi da bi graficka mogla da radi, a sto se tice improvizacije vrm hladnjaka ja bih uzeo bakarnu ili aluminijumsku traku, malo duzu i krajeve savio i ostvario kontakt sa gpu hladnjakom da prenosi toplotu na glavni hladnjak, uglavnom pokvariti nista neces, budi malo mastovit improvizuj kad vec ne mozes da nabavis pravi vrm hladnjak.

Hmm, dobra ideja, ovo valja probati da se vide rezultati u paksi :D, uglavnom javim cim dodjem do ovih hladnjaka za memoriju pocektkom sedmice i namontiram sta se desava.

imaš bre u mikroprincu i u kelco (radio klub na krstu) hladnjake svih mogućih veličina , dimenzija , masa , a i boja ( možda ima i nacionalnosti ).

odi tamo , izmeri veličinu lenjirom, šublerom, mikrometrom, ili nonijusom , a možeš i karticu da poneseš pa da vidiš na licu mesta.

ako imaš termal padove , lepi njima, jer se termal plaster teže skida (ume i da se zamalteriše pa onda kuku majko dok skineš, kao na plejstejšn 3 grafičkom čipu)
a i suši se pa onda gubi provodljivost . padove možeš i da menjaš ako zatreba.

Poslednja izmena:
imaš bre u mikroprincu i u kelco (radio klub na krstu) hladnjake svih mogućih veličina , dimenzija , masa , a i boja ( možda ima i nacionalnosti ).

odi tamo , izmeri veličinu lenjirom, šublerom, mikrometrom, ili nonijusom , a možeš i karticu da poneseš pa da vidiš na licu mesta.

ako imaš termal padove , lepi njima, jer se termal plaster teže skida (ume i da se zamalteriše pa onda kuku majko dok skineš, kao na plejstejšn 3 grafičkom čipu)
a i suši se pa onda gubi provodljivost . padove možeš i da menjaš ako zatreba.

Da, a i lepih cena, ko da su od zlata boga ti :zgran:

Ja nisam iz Beograda, narucivao sam vec neke stvari pre iz Mikro princa ali mi sada nisu pali na pamet. No problem nastaje ovde jer je kako da kazem mesto gde treba postaviti hladnjak valovito...

Nasao sam ovu sliku po njoj hladnjaci treba da budu na svim ovim obelezenim delovima ? ( pricam za vrm polje, za memoriju znam )

http://img.techpowerup.org/091230/5870hs1.jpg

Dakle i na ovom belom i na dva gornja i cetiri desno.

Cak sam na par slika nasao da ima i jedan skroz ovamo koji treba da se obezbedi...

http://assets.overclock.net.s3.amazonaws.com/e/e1/e139c013_vbattach154343.bmp

http://filebeam.com/c03a54216500e52a10b1a118e54597dd.jpg

E sada kako naci takav hladnjak, nasao sam sliku koja pokazuje kako on treba da izgleda da bi bio odjednoma i pokrio sve to :

http://filebeam.com/893fc3b2e58ebfe0b89c4fb7b68f19c9.jpg

Naravno treba i visina da odgovara da se ne bi sudarao sa velikim hladnjakom koji ide na sve to... Duzina od rupe do rupe je 8.5 cm al koliko vidim na kraju cu morati nesto da secem i kombinujem sta pronadjem pa kako ispadne :p

Da li ti je kartica uopste 100% ispravna? Ako nije, dzabe se cimas za hladnjake...

Da li ti je kartica uopste 100% ispravna? Ako nije, dzabe se cimas za hladnjake...

Nikada nikakve anomalije nisam imao sa njom, tako da ne vidim sto ne bi bila ispravna, jedino kada se optereti na maksimum maksimuma desava se problem, znaci garant zgob nedovoljnog hladjenja to jest pregrevanja...

Nabavio sam hladnjake za memoriju, jos samo da nabavim termalnu traku, jer se ova na hladnjacima sasusila i neupotrebljiva je dok ostatka imam nesto jako malo... Ima u ponudi 0.5 mm, 1mm i 3mm ne znam koju da uzmem, al kontam da je to potpuno svejedno, pa cu to da uzmem i da stavim pa da vidimo sta se desava, a za vrm deo cu da secem neke postojece hladnjake pa cu da montiram nesto da skalabudzim sto bi rekli.

Ok, pokusaj, ali ako je kartica neispravna nikakvi hladnjaci ti nece pomoci.
U tom slucaju, mozda ti moze pomoci reflow ili reball.
Ja bih za pocetak instalirao Msi Afterburner, digao vent na 100% i testirao karticu - uz konstantno pracenje svih temperatura. Ako su sve temperature ispod 90 C, a imas artifakte na ekranu, kartica je neispravna i gubis vrijeme sa hladnjacima.

Ok, pokusaj, ali ako je kartica neispravna nikakvi hladnjaci ti nece pomoci.
U tom slucaju, mozda ti moze pomoci reflow ili reball.
Ja bih za pocetak instalirao Msi Afterburner, digao vent na 100% i testirao karticu - uz konstantno pracenje svih temperatura. Ako su sve temperature ispod 90 C, a imas artifakte na ekranu, kartica je neispravna i gubis vrijeme sa hladnjacima.

Ne mogu mnogo da pricam o tome, kartica nije ne ispravna radila je pre sa igricama bez ikakvih problema, cak sta vise ja nikakvih problema nisam imao u gpuz-u prilikom onih temperatura iz full loada i ako su previsoke na memoriji, nego anomalije zamrzavanja ekrana i linija na ekranu sam imao iz nekih drugih nacina pri punom opterecenju o kojima ne mogu da pricam javno.

A jedan memorijski cim je totalno van svakog hladjenja cak i onaj ventilator odozgo ne duva u njega jer je van dometa istog, e sada ja ne znam kako to funkcionise tacno, posto ima 8 memorijskih cipova da li na svakom ima senzor temperature pa ono ocitava temperaturu na svima i javlja samo koja je najveca temperatura od tih svih, ili sabira sve skupa deli sa 8 pa daje temperaturu... Ocu reci u 7 cipova duva odozgo taj ventilator i ako je 5-6 cm od cipova a jedan je van tog talasa vazduha koji duva iz ventilatora tako da mozda i on pravi problem...

Uglavnom nikakva ozbiljnija testiranja se ne mogu uzeti za merodavna sve dok se ne obezbedi adekvatno hladjenje za sve cipove i vrm deo koji su sa fabrickim kulerom pokriveni a u mom slucaju nisu.

http://i.imgur.com/FGAjaQE.jpg

http://i.imgur.com/8nlCmw2.jpg

Ispravnost kartice se i testira u full load-u, ne u idle ili pod djelimicnim opterecenjem.
Ako sumnjas da ti 8-mi mem cip pravi problem, uperi bilo kakav dodatni ventilator na njega, digni vent na kartici na 100% i testiraj karticu.
Bezveze gubis vrijeme i bacas pare ukoliko ti kartica nije ispravna.

Ispravnost kartice se i testira u full load-u, ne u idle ili pod djelimicnim opterecenjem.
Ako sumnjas da ti 8-mi mem cip pravi problem, uperi bilo kakav dodatni ventilator na njega, digni vent na kartici na 100% i testiraj karticu.
Bezveze gubis vrijeme i bacas pare ukoliko ti kartica nije ispravna.

Ja ne znam da li ti uopste citas sta ja pisem ili sta se desava, nemam problema pri full loadu iz gpuz-a i ako su temperature na ocitavanju memorije previsoke i vrm dela i ako na memoriji nema nikakvog hladnjaka niti dodira sa bilo cim sem tog ventilatora od 5-6 cm udaljenosti koji duva i ako je jedan memorijski cip van tog pojasa hladnog vazduha koji duva, nadam se da je to jasno vise.

Ispravnost kartice ne mogu nikako utvrditi kako ti to kazes, jer i sama nije dovoljno ohladjena na kljucnim mestima gde bi trebala da bude da bi pokazala prave temperature. Kupicu jos tu termalnu traku montirati hladnjake i javiti rezulatate. Poz.

Dogovori se sam sa sobom - da li imas probleme u radu ili ne. Valjda se ne bi javljao ovdje da ih nemas, a i sam si napisao da imas artifakte i zamrzavanje.
Fino sam ti napisao sta trebas uraditi, da ti skratim muke - ali posto ti "najbolje znas", a realno ne znas gotovo nista, onda uradi kako god mislis da trebas - ne vrijedi vise da ti bilo sta objasnjavam.

Dogovori se sam sa sobom - da li imas probleme u radu ili ne. Valjda se ne bi javljao ovdje da ih nemas, a i sam si napisao da imas artifakte i zamrzavanje.
Fino sam ti napisao sta trebas uraditi, da ti skratim muke - ali posto ti "najbolje znas", a realno ne znas gotovo nista, onda uradi kako god mislis da trebas - ne vrijedi vise da ti bilo sta objasnjavam.

Ne mogu mnogo da pricam o tome, kartica nije ne ispravna radila je pre sa igricama bez ikakvih problema, cak sta vise ja nikakvih problema nisam imao u gpuz-u prilikom onih temperatura iz full loada i ako su previsoke na memoriji, nego anomalije zamrzavanja ekrana i linija na ekranu sam imao iz nekih drugih nacina pri punom opterecenju o kojima ne mogu da pricam javno.

Mozda ja ne znam nista, ali ti ne znas da citas tako da ti nauci prvo citati sta drugi pisu i citaj detaljno a ne zbrda zdola. I ne trebaju mi tvoja objasnjenja jer nemaju veze sa mozgom uz svo duzno postovanje prema tvom misljenju, ne zelim dalju raspravu, poz.

Upravo ovo sto si quote-ovao govori o tome koliko nisi upucen u materiju.
Sretno (a trebace ti, posebno sa tim stavom).

Nazad
Vrh Dno