Šta je novo?

Nova konfa?!

cimi

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poena
225
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7800X3D & Arctic Liquid Freezer III 360 RGB
Matična ploča
X870 AORUS ELITE WIFI7 ICE
RAM
G.SKILL 32GB Trident Z5 RGB DDR5 6000MHz CL30
GPU
Asrock Radeon RX 9070XT Steel Legend
Storage
1TB SSD Samsung 990 Pro & 500gb SSD Samsung 980 & 500gb SSD Samsung 970 EVO
Zvuk
Microlab FC330 2.1 & HyperX Cloud 3 Wireless
PSU
Corsair RM1000x Shift 1000W ATX 3.1
Kućište
NZXT H7 Flow RGB white
Monitor
AOC Q27G3XMN/BK 27"
Miš & tastatura
HyperX Alloy Orgins & Logitech PRO X Superlight
Mobilni telefon
Galaxy Z Flip6
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima,

ovako,ovaj racunar iz potpisa imam oko vec 5 god odlicno me je sluzio.Ali pre neki dan dok sam igrao dying lite vidim da ga je vreme pregazilo,tj imao sam na medium 20-27 fps.Tako da je doslo vreme za menjanje.

Komp koristim iskljucivo za igranje igara: dying lite,bf3,4 itd,metro.....Surf po netu,filmovi itd..Ali gaming prvenstveno.

Budzet mi je oko 900 eur za 3 komponente :maticna,cpu,i graficka..Ali bih radije potrosio dosta manje:d,ako mi nije bas potrebno nesto.

E sad htedoh da predjem na intelovu platformu(ali ne mora) i da uzmem: i5-4690K + ASUS Maximus VI HERO + neku gtx 280x

Ali videh da dosta vas kaze da uskoro igre idu na 8 tredova,a ja nisam u fazonu da cesto menjam konfiguracije,hteo bi nesto sto moze da mi pruzi neki pristojan gaming sledecih nekoliko godina.

Zanaci bitno mi je:

1.Da ne bacim vise para nego sto je potrebno:p
2.Da cpu moze da odgovori svim zahtevima,sledece 3-4 god
3.Da graficka bude dovoljna da danasnje igre guram na high
4.Da maticna ima dobru naponsku za klok,da ima ok integrisanu zvucnu,i da ima na njoj usb 3.0 da mogu da povezem na kucistu napred usb 3.0

Ako moze pomoc oko odabira,znam da su cene skocile.Tako da mogu i da sacekam 1-2 meseca,a mogu i kod madjara.Samo polovno mi ne dolazi u obzir.

Imam plivajuci budzet,tako da ako mi je nesto potrebnije skuplje a da ce mi obezbediti pristojan gaming mogu da razmisljam o tome.Nisam neki zahtevan korisnik,i ovoj komp me je ok sluzio do sad:)

Hvala svima unapred.

Poslednja izmena:
cim stavljas ROG plocu,a kazes hoces sto manje da bacis para,i nema puno smisla diskutovati.uzgred,ima nekoliko slicnih tema,sa slicnim budzetima,pa prelistaj.za gaming,narocito za "dying lite" 280x nece da zavrsi posao,pa umesto skupe ploce mnogo je pametnije ici na 970gtx...ali kapiram da ti imas bas neki jak razlog zasto ROG ploca,pa da ne ulazimo u raspravu odma' na startu.

Podjimo od pretpostavke da ja ne znam sta treba i kako treba,da sam postavio pitanje na forumu,da sam pitao druge iskusnije clanove u podforumu``sta da kupim``...Kad podjemo od toga,onda dolazimo da ta ROG ploca nije odabir nekog iskusnog clana.Sto se tice svega ostalog sve je podlozno diskusiji(ko zeli da diskutuje).

1.Ja sam naveo sta mi je bitno ploca da imaa ako takva ima za solidno manje para,ja sam naravno za..Da ima dobru naponsku za stabilan klok,da ima dobru integrisanu zvucnu,da mogu da prikljucim front usb 3.0 na nju,i lepo bi bilo kad bi imala PCI Express x16 x2,naravno sata 3..Sve ostalo mi nije nesto bitno.Uopste ne mora ta ROG ili neka druga skuplja(to cak nisam nigde ni rekao)..a prilicno sam bio detaljan i opsiran.

2.Cpu mi je bitan,prvo i osnovno jer sam citao tvoje postove:D,o prelasku igara na 8 tredova.Pa se lomim izmedju i5 ili i7 kao nekom sigurnijem ulogu u buducnost..Cak mi je i 8350 u igri ako ce biti za mene ok.

3.Graficku sam stavio ovu 280x jer me nekao dusa boli da dam 360e za 970gtx,a i video sam dosta pljuvanja na temu 3.5gb pa sam i tu malo zbunjen...Ali opet zato sami stavio veci budzet nego sto mi treba,da odaberem sta je najbolje za ono sto meni treba.

Sad su mi iskrsle neke nenadane pare,pa da ih uposlim:D,ne menjam cesto racunar pa bih da uzmem nesto za ok gaming sledece 3-4 godine.

kod nas nece to sve moci za 900e,pa ni sa otkljucanom i5ticom.i dalje dati 900e za gejming racunar a uzeti tahiti u 2015toj je bezumlje.970gtx po svaku cenu,pa i da uzmes najjeftiniji zakljucani i5 i h81 plocu,jer graficka izbacuje frejmove,ne procesor.moja prica o i7mici je samo za one koji imaju budzet i samo se klackaju izmedju jednog i drugog,a i bila je aktuelna pre ovog suludog rampovanja cena,sad i ne toliko.kupiti am3+ platformu sad,i dati 900e je opet,bezumlje.fx83xx se isplati samo ako je neko vec na am3+ platformi i ima vec pristojnu plocu.

ja da sam na tvojem mestu bih uzeo ili sve sa oglasa/iz madjarske,ili bih dobudzio postojecu konfu koliko moze,steknuo pare i cekao popuste/akcije/da se trziste kod nas unormali.

Ok tvoj savet(mogu i drugi da se ubace)

1.I5 4690k + 970gtx+z97 mb

2.I7 4790k + 280x +z97

3.8350 + 290 + neka dobra ploca jer me moja baaas nervira.

Koliko sam razumeo ti bi pre i5 4690+970gtx?

Mene samo brine ako igre odu na 8 tredova,dal je tu onda bolji 8350 u odnosu na i5?

Pa dovoljno mu je to para i sa 970gtx..ostace mu i za neko vodeno hladjenje.
Ako ce taj procesor ima smisla i ta ploca...kako god moj savet idi na intel obavezno.
Taj i5 ti je odlican, ne treba ti i7.

Poslednja izmena:
Ja bih obavezno sa k bilo i5 ili i7...A sto se tice mb bitno mi jedino da ima gore navedeno.

ja bih dao do 900-930e max(toliko imam) samo ako mi bas treba,jer bi radije da zakinem koji dinar.Jer ovo mi nisu bile predvidjene pare,pa bih da me ne kastrira lepsa polovina:d..

tj ako ce mi i5 4690k vrsiti posao sledecih godina ja bi ona pre njega i da ustedim 100e.

Takodje jel ima neka jeftinija grafa da je slicno dobra ko 970,mada cim ste mi svi ovu preporucili...

*** ja sad prefise izmisljam,ali zato sam i hteo da vidim sa vama..

Znam da je i7 4790k + 970 + z97 najbolje za ovaj novac,ali ja gledam da to malo umanjim ako mi bas ne treba,za neki period bar od 3 god.

takodje hvala svima na pomoci.

hoce da klokuje,hoce i sli/cf plocu.sto se tice fx-eva nemam pojma kako ce stanje da bude sa dx12,u teoriji moze da bude sjajno,po dosadasnjoj praksi - tesko.po sadasnjim cenama kod nas nisam u mogucnosti da dajem preporuke.

Ja bih obavezno sa k bilo i5 ili i7...A sto se tice mb bitno mi jedino da ima gore navedeno.

ja bih dao do 900-930e max(toliko imam) samo ako mi bas treba,jer bi radije da zakinem koji dinar.Jer ovo mi nisu bile predvidjene pare,pa bih da me ne kastrira lepsa polovina:d..

tj ako ce mi i5 4690k vrsiti posao sledecih godina ja bi ona pre njega i da ustedim 100e.

Takodje jel ima neka jeftinija grafa da je slicno dobra ko 970,mada cim ste mi svi ovu preporucili...

*** ja sad prefise izmisljam,ali zato sam i hteo da vidim sa vama..

Znam da je i7 4790k + 970 + z97 najbolje za ovaj novac,ali ja gledam da to malo umanjim ako mi bas ne treba,za neki period bar od 3 god.

takodje hvala svima na pomoci.

Overclockovanje nije vredno odricanja GTX970 i obicnog i7.

Realno gledano i pre 4 godine se pričalo šta je bolje 4 jezgra sporija ili 2 brza, a tek od skoro su i to po koja igra prešla na 4 jezgra. I5 bilo koji će ti biti dovoljan samo vidi sta ti treba od kolektora i slotova i prema tome biraj mb. Počele su da se pojavljuju mb sa 3.1 usb, pa ako već kupuješ za malo duži period možda može da ti znači.

USB 3.1 kupis karticu i ubodesh kad ti zatreba.

ASRock Z97 Extreme4, puna kapa... jeftina ploča, overklokuje ko svaka druga Z97 ploča, imaš CF/SLI.... uzmeš 4790K iako za gaming ti ja predlažem 4690K.... 100 evra manje će te izaći nego 4790K, a koliko znam taj HT ti neće šta puno gurati na igrama.
Dakle Z97 Extreme4 150e
4690K 230e
Neko napajanje SUPER FLOWER Golden Green PRO SF-650P14XE 90e
I ostaje ti 470e da biraš grafiku. Moj predlog je da pokupiš 280X ili 290X iz oglasa sa garancijom.

Nazad
Vrh Dno