Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

100% ce biti dx12, ali koja svrha kad svi znamo da ova generacija gpu-ova nema ni da pokrene dx12 igre kako treba. :D
Uvek je prva generacija maltene nesposobna da iznese novu verziju directx-a, ali reklama je reklama! :d

Jel se mogu očekivati novi Radeoni iz "srednjeg segmenta" tipa GTX 960(Ti) i slično?

Znači ne najjače performanse i mali TDP ko u Nvidie.

100% ce biti dx12, ali koja svrha kad svi znamo da ova generacija gpu-ova nema ni da pokrene dx12 igre kako treba. :D
Uvek je prva generacija maltene nesposobna da iznese novu verziju directx-a, ali reklama je reklama! :d

Glavni dobitak sa DX12 bi trebao da bude boljitak performansi u odredjenim uslovima. A to ce podrzavati i karte koje su vec izasle.

Da li ce biti DX12 kompatibilna ili ne zavisi samo od AMDa. Mislim da mogu sve GCN kartice biti DX12 ali da ce AMD namerno osakatiti starije generacije da bi naterao kupce da kupe nove kartice.

Aha e onda me ta R9 370(X) i zanima kao buduća karta. Utefteriću je, i posle receznija verovatno uzeti.

Glavni dobitak sa DX12 bi trebao da bude boljitak performansi u odredjenim uslovima. A to ce podrzavati i karte koje su vec izasle.

To se odnosi na igre koje su cpu zahtevne i da vazice i za dosadasnje i za nove modele. Negde sam skoro citao da ce Star Citizen da podrzava dx12 u fulu gde ce prednost da imaju maxwell i Rx 300 mada se i dalje ne zna sta je dx12 u potpunosti.

Cudno da bas jos nista konkretno nema o ovoj seriji kontam da nece bar jos 4 meseca...

Ma kakvi bre. Na prolece dolaze neki modeli, 99%.
Mozda je i dobro sto se ne zna nista konkretno. :d

Prva verzija HMB memorije [1gb chipovi] je veoma mala u poredjenju sa ostalim trenutnim resenjima. Nema GDDR5 na slici, ali i ti chipovi su dosta veliki [trenutno svi koriste metric shitton 512MB chipova, 1GB chipovi ce biti jos veci]
GnFOasKl.png

Nadam se da ce ovo smanjiti duzinu high-end grafickih malo, ionako nemam mesta u kucistu puno. :)

Prva verzija HMB memorije [1gb chipovi] je veoma mala u poredjenju sa ostalim trenutnim resenjima. Nema GDDR5 na slici, ali i ti chipovi su dosta veliki [trenutno svi koriste metric shitton 512MB chipova, 1GB chipovi ce biti jos veci]
GnFOasKl.png

Nadam se da ce ovo smanjiti duzinu high-end grafickih malo, ionako nemam mesta u kucistu puno. :)

Jos par godina posle 2020-te retko ko ce da ima grafiku u kompu ;)

Inace mislim da je 300 serija mnogo prehajpovana, gadjace 5% bolje performanse od 980 i dodace HBM i to je to. Nvidija ce posle da izbaci novog titana koji ce biti 10% jaci itd :D

Poslednja izmena:
Pa da stave na havawii chip HBM bili bi brzi od GTX 980, neki srednji chip iz R9 3xx serije obracuna ce se sa Gm204 chipom, dok ce najjaci chip iz R9 3xx seriji biti mnogo brzi od GTX980 svaki drugaciji scenario znacio bi teski faill.
Kasne za maxwelom dugo jednostavno moraju nesto izbaciti da budu prava konkurencija.

A pošto toliko odugovlače i tweakuju znači da je postoji verovatnoća da nije baš sve sjajno tj da ne ide baš sve po planu, ipak se igraju sa nečim novim...a trebalo bi to sve upakovati i da ne troši nenormalno mnogo. A pošto se ostaje na 28nm najverovatnije, ne znam baš koliko mogu da pojačaju kartu u odnosu na 290X a da ne troši 250-300W+ i da ima dosta bolje performanse 980gtx... Aj videćemo, bilo bi interesantno da nove karte budu baš jake, ali da ne troše 300W ***..

Pa ako se ostane na 28nm a vjerovatno hoce tj. nizeg nm procesa nema ni u najavi bar sto se tice gpu-a, onda ne treba ni ocekivati performanse 50% brze od hawaii chipa i jos niza potrosnja malo morgen.
Ako budu performanse znatno bolje od hawaii chipa onda ce i potrosnja da bude veca, 300w sasvim ok za high end chip, a to govori i ono vodeno hladjenje, ne bi oni vodu stavljali da nije velika potrosnja.
U principu veca potronja mi nista ne smeta ako performance/price bude dobar.
Nek sve naprave 50% brzu kartu pa nek i smanje potrosnju( sto je gotovo ne moguce) u odnosu na hawaii chip to mi nista ne znaci ako je zacjene zestoko.
Performance/price na prvom mjestu, a naravno sto manja potrosnja to bolje, samo na polju potrosnje ne treba ocekivati cuda sa R9 3xx serijom.

Srednja klasa ako ostane na TDP-u do 250W, a primetno bolja od 280X, bice ok.

ma cim dougovlace sigurno nesto nije u redu samim tim su kartice bezveze i treba kupovati nvidiju.

Meni mirise na nabijanje postova u zadnjih mesec dana :d

posle toliko postova u kojima sam napisao da zelim da amd malo zazivi da nas svi kolektivno ne bi ovoliko klepali po usima,obmanjivali itd,mene nazivaju amd fanom...a morao sam bas onoliki sarkazam da upotrebim,jer smo od ciphelovog grafikona dosli do toga da znamo u detalj svaki nov radeon,cene,performanse,pa cak i dal' valjaju ili ne.okej je teoretisati,ali fanbojovati toliko na osnovu ciphelovog grafikona je neozbiljno,u najmanju ruku.

Slazem se da ne trebamo preterivati sa nagadjanjima, ali samo zelim da se setite koliko je NVidia odugovlacila sa GTX 6xx serijom.

Slazem se da ne trebamo preterivati sa nagadjanjima, ali samo zelim da se setite koliko je NVidia odugovlacila sa GTX 6xx serijom.

Mislio si na GTX4xx seriju?

Nagađanje i hajp dolazi od likova sa foruma koji u iščekivanju proizvoda izmišljaju svoje željene specifikacije (i ovih drugih koji se trude da ih opovrgnu :) ).

AMD nije ništa objavljivao osim informacije da će izbaciti nešto od proizvoda u H1 2015 odnosno da će neki od narednih modela imati HBM memoriju (zapravo ovo je izvučena vest sa LinkedIn naloga inženjera koji radi u AMD-u i potom spojena sa AMD - SK Hynix technical preview-a). Sve ostale "informacije" su pojedini sajtovi izvlačili iz nekih tweet-ova, slika navodnih kulera, pretpostavki... Nema hajpa ;)

Po meni, AMD je čekao manji proizvodni proces. Pošto su i TSMC i GloFo odustali od 20nm a nVidia odradila super posao sa Maxwell-om (ovo ćemo još videti kolika je zasluga same arhitekture ako izbace GM210 u 28nm) ostalo im je da doteraju svojih 28nm i srede čip (potpomognut HBM memorijom?) i pokušaju da ponovo vrate tas na vagi. Spekulativno, voleo bih da vidim varijantu full Tonga čipa (2048SP, 384bit? 1100MHz) uparenu sa HBM memorijom kao i duplo većeg brata.

Na njihovom mestu ne bih žurio jer im treba nešto što će trajati minimum godinu dana a ako ga useru mogu slobodno katanac da stave.

Da se podsetimo nekih slika:

e8c31e79c2ed88b13439b951c18a8491.jpg

tweak_dk_amd_r9_390x_front.jpg

Radeon-R9-390-concept-475x356.jpg

Poslednja izmena:
Amd se nadao da ce da sredi potrosnju/zagrevanje kroz sitniji proces, zato mislim da nema nikakvih informacija. Nvidia ih je uhvatila nespremne. Sada treba iz starog neoptimizovanog procesa da izvuce dosta jos snage da bi parirala nvidiji. Ne bi im bio u kozi.

Nazad
Vrh Dno