Dark Magician
Čuven
- Učlanjen(a)
- 17.01.2011
- Poena
- 655
I sad smatraj da ne znam, i reci.
I sad smatraj da ne znam, i reci.
To što imaju od programa je zbog čuvanja za nacionalnu od koje nema ništa. Imaju i običan svoj program u HD. Zatim imamo regionalni CNN poznat kao N1.Optickim linkovima
Ide opticki kabl direkno iz produkcije televizije do distrubutivnog centra SBB-a
Osim toga Nova.rs je uglavnom filmska tv mada se moze reci i da je dokumentarna tv jer pustaju dokumentarne filmove strane produkcije sto je i najlakse za proizvodnju jedne televizije
Pustas dvd-jeve po ceo dan i to distribuiras optickim kablom do kablovskog distributera
to svako sa dvd plejerom kod kuce i da ima opticki kabl koji ide iz njegove kuce moze da otvori takvu tv![]()
Evo, pokušaću da ti analitički odgovorim na pitanje. Prvo, treba objasniti par pojmova i razbiti par predrasuda, nevezano za TV signal i video uopšte.Priča je inicirana time što sam pitao kako neki konkretni TV testiran na Bench-u radi sa analognim kanalima, kako mu radi upscale i kako ti izgleda u poređenju sa klasičnim Samsungom ili LG-jem. I onda sam dve strane morao da se branim da to nekome jeste bitno, pogotovo kada kupuje budget televizor. Odgovor nisam dobio, sem nebrojanih postova i objašnjavanja ne to nije bitno, ne ti televizori nisu za to, ja to ne koristim, kome to treba, grešiš od ove godine nema više analogije, nigde, i bla.bla.bla. Zato otvorih ovu temu.
Pa eto ti, Samsung kao jaka firma ima svoje čipsetove koji taj signal mogu kvalitetno da obrade i prikažu u njegovom punom kvalitetu. Upravo smo zaključili da je Samsung bolji od Vorteksa.Drugar je za podstanarski stan kupio neki najjeftiniji Vortex TV (Mađarski brand) i slika je katastrofa sa analognim kanalima. Sa HDMI, digitalnim i sa USB plejera je korektna, u rangu cene televizora, ali analogna, užas. Samsung što sam uzeo tašti pred novu godinu, radi sasvim lepo. Za 3m udaljenosti na 32", to je sasvim ok. Čak šta više, analogna Prva TV (koja ima 16:9 format slike) ima bolju sliku od nekih prekomresovanih, a zovu ih digitalnih, kanala.
Kod mene u kući je još uvek veliki Šarp CRT televizor koji daje odličnu sliku sa Ikom kablovskom.Mogao bih se kladiti da će 2/3 svih novih 32" televizora kod nas još godinama da se koriste na analognom kablu.
Naravno, jasno ti je da tu nema ni pola korisnih informacija?... sada sam kupio Lumix LX100, amaterski fotoaparat, kosta 850 eura i ima 4K h264 video sa 100 Mb/s. I to je 4:2:0 chroma.
Razumem šta hoćeš da kažeš, ali za to nije dobar termin "prevaziđen". To što postoji nešto bolje ne znači da je trenutni standard prevaziđen. Japanci su još sedamdesetih imali analognu HDTV preko satelita, pa su PAL i NTSC bili daleko od "prevaziđenog".Tako da su i svi "HD" kanali koji još nisu standard odavno prevazdjeni, a da ne pričamo o analognim, tehnologija koja se nije menjala od drugog svetskog rata. Pre je napredak bio nekako spor, a sada šta god da se probije kao neki standard za distribuciju već je prevazidjen dok još nema ni 5% tržišta.
4k za sada jeste samo displej format, televizija teško. Niti ima 4k ENG kamera, niti će skoro iko išta emitovati u tom formatu. Svi strimovi koji se i budu pojavljivali biće praktično poligon za testiranje i izuzetak koji potvrđuje pravilo. Primena će se praktično svoditi na igre i posebnu distribuciju filmova.Shvatam šta je otvarač teme hteo da kaže, slažem se, 80% ljudi će tako koristiti to što kupe, pa treba obratiti pažnju na to u testovima. A za tehnički naprednije, kao što su članovi ovog foruma, mislim da je neozbiljno da na primer 4K TV gledaju kao "tv", nego multimedijalni panel, gde pored svega može ako baš mora da se pusti nešto, neki sport ili šta već, što nema trenutno u boljem kvalitetu.
Generalno jeste, ali bih voleo da čujem tvoje argumente. Na osnovu čega ti to tvrdiš?Analogni signal nije generalno superiorniji.
Naravno, jasno ti je da tu nema ni pola korisnih informacija?U suprotnom bi taj fotoaparat koštao kao Ferari, odnosno kao Arri ili Panavision DCI kamera.
Treba napraviti razliku između broja piksela u formatu slike i njene stvarne rezolucije (količine detalja).
Generalno je širok pojam, digitalno negde kaska, negde nije implemntirano do kraja.Generalno jeste, ali bih voleo da čujem tvoje argumente. Na osnovu čega ti to tvrdiš?
BBC je javni servis, kako naplaćuju dodatno HD? I preko čega ga pratiš? Kanali za naše tržište nisu kanali kod njih u zemlji niti je taj program.
Evo gledam na Wikipedia, svi BBC kanali su HD u Britaniji, osim kanala za parlament.
BBC je javni servis, kako naplaćuju dodatno HD? I preko čega ga pratiš? Kanali za naše tržište nisu kanali kod njih u zemlji niti je taj program.
Koliko će u KDS-u(bez obzira o kojima se radi) ići paralelno SD(osnovno) i HD(doplatno) će zavisiti isključivo od vlasnika satelitskih platformi, provajdera i vlasnika samih kanala. Kad oni budu ukinuli produkciju programa u SD rezoluciji, tada ih više neće biti ni u kablovskoj ponudi i tada će svi HD kanali, silom prilika postati jedini standard i kao takvi ući u osnovnu i jedinu ponudu kablovskih programa. Što pre, to bolje.
ps. Tada će se dopunski početi plaćati UHD, tako da je to priča bez kraja.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari