Predlog nekoliko radio serija, sa BBCa, koje se mogu naci tu i tamo, a i besplatno su dostupne 7 dana nakon emitovanja na sajtu (ne traze iPlayer da se budzi!):
- The Now Show i The News Quiz. Idu petkom, naizmenicno po 6 epizoda, nekoliko puta godisnje se menjaju dakle. Topical news comedy.
- Susam Calman is Convicted i Mark Watson Talks a Bit About Life, dva showa u kojima ovo dvoje komicara prica o raznim temama. Nema previse epizoda, interesantne su.
- Can't Tell Nathan Caton Nothing. Slican, ali po meni bolji show od gornja dva.
- Paul Sinha's Citizenship Test, nesto slicno, elokventnije, malo manje interesantno za strance, ali opet nije lose.
- News Jack, slican Now Showu, ali drugaciji humor dosta.
- Just a Minute, odlican show sa prilicno dugim stazom, gde uglavnom komicari trebaju govoriti u random temi, bez ponavljanja, zamene teza i neckanja (repetition, deviation, hesitation
😀). Postoji na YT nekoliko snimaka sa TVa ove serije, ne znam da li je emitovana inace, ili je ono slucajno nadjen materijal
🙂 Serija uopste nije vezana za trenutna desavanja ili nesto slicno, dakle, mogu se gledati epizode i iz 80-ih, i ovogodisnje bez skoro ikakve razlike sto se tice razumljivosti. Jedino sto su ranije bile dosta sporijeg tempa.
Odlican primer vezbanja jezika, i koliko su neki ljudi, kao sto je Paul Merton, postigli da mogu pricati o necemu, skoro prijatni za slusanje kao Stephen Fry (mada mislim da je on nenadmasan barem za stvari u koje se razume)
- Comedy of the Week, je serijal koji ubacuje potpuno nasumicne epizode iz drugih serija, koje mogu potpasti u komedijski zanr. (npr. I've never seen Star Wars, pa Now Show, Gadget Man, nesto iz 50-ih, itd... svake nedelje je epizoda iz neke druge radio serije)
Vecinu ovih stvari mozete naci na bbc.co.uk/podcasts najvise nedelju dana nakon emitovanja te epizode.
Just a Minute se moze naci ovde:
http://www.bbc.co.uk/programmes/b006s5dp
Ne moze se skinuti kao ostali podcastovi, mora se sa racunara gledati samo izgleda.
Naravno, ovo pominjem zvanicno dostupne kanale samo
🙂