Šta je novo?

Koji CPU kuler je trenutno najbolji ?

kosta10

Slavan
Učlanjen(a)
19.08.2007
Poena
440
Pa pazi treba da izvagas. D14 takodje sjajno hladi ali zrtvujes pristup tom delu ploce i visoki ram je no no. Ovo je prilicno skuplje ali je preglednost i pristup ploci sjajan. Oba kulera su tiha.

I cim optereti malo racunar da ima mlaznjak pored stola. Ja sam zrtvovao 2-3 stepena razlike u odnosu na ludacku buku koju ti ventilatori proizvode. Onom ko ih je osmislio bih pucao u kolena. Pogledaj koji proc ima. Pa ovu moju "vurunu" naklokovanu i na 1.45 vcore hladi ispod 50c pod linx-om i prime95.
Hahaha :D :D
Jesu bučni, ali samo dok se radi sintetika, inače u normalnom radu meni ne smeta toliko.
Ali svakako, kada budem imao viška para zameniću ih nekim kvalitetnijim.

Cek sad sam totalnop zbunjen,gledam zadnja 2 dana tooonu testova,citam po google i opet sam na pocetku:d

1.Cm 280l
2.Noctua d14
3.Phanteks

Koji bi mi dao najbolje rezultate i koliko (otprilike stepeni bolje od mog 212+)..Bem ti testove,svaki test neki drugi je najbolji,sve bre strani placenici:d.A ja sve dalji od odluke

Uzmi onog od tih kojeg nadjes za najmanju lovu

Imas nov Phanteks za 70e + najbolji rezultati i najmanja buka.

Mene samo zanima da li ovakvi testovi su tacni

http://www.relaxedtech.com/reviews/noctua/nh-d15/temp-load.jpg

Tj dal bi pod opterecenjem imao razliku od 20+ stepeni..Malo mi to deluje neralno.Da Noctua D14 i moj 212+ u load mogu da se razlikuju 20+ stepeni...I dal bi mogao od 280l da ocekujem neku veccu razliku u odnosuna Noctu-u

Jer razlika je oko 30e,dal se isplati dodati za 280l,i dal bas mogu da budu razlike 20+c u odnosu na moj kuler.

Fanteks ne hladi bolje od 280l ili Corsair h110, samo može dati jednak rez.
Ali da je mnogo tiši, to jeste.

A cekaj sta to znaci sto je tisi? Tisina je danas bitniji stat od temperature ;) Ako hoces Phanteks lapuj i stavi mu 2x TY-143 i mozda novu bakarnu pastu ako nije korozivna i eto ti hladjenje koje ce da use*e bilo koju AIO vodu - ponavljam temperatura/buka ma i samo temperatura.

Update:

U zivotu ne bih uzeo taj 280l ako bih isao na vodu ima Swiftech dobar model i mislim da je oko 150e bar je bio pre, mozda je jeftiniji sada. Mislim da od njega nema bolje AIO vode. MAda licno vise volim sto jednostavnije - to bolje. Pumpa generalno moze da pocne da zuji i da nervira ta buka, moze da rikne paje proces servisiranja komplikovan jer mora da se razmontirava sve. Neki modeli mogu da pustaju vodu, kod boljih firmi velike su sanse da to nece da se desi ali opet zasto komplikovati kada gvozdje + kvalitetan fan odradjuje posao jos bolje + nema sta da se pokvari ;) No svako ima svoju politiku i svoje razloge i o ukusima ne treba raspravljati...

Poslednja izmena:
A 280l se ne može lapovati i jetflo se ne mogu zameniti sa ty-143? :thrust:
Pumpa na cm 280l je nečujna.

A 280l se ne može lapovati i jetflo se ne mogu zameniti sa ty-143? :thrust:
Pumpa na cm 280l je nečujna.

Srecno sa AIO vodenim firme Cooler Master, jako popularan model u svetu, vidim svi ga traze... Opet o ukusima ne treba raspravljati ;)

Update:

Drugaciji se fanovi koriste za dual tower cpu cooler i drugaciji za radijator vodenog hladjenja generalno tj ne leze isti fanovi i jednom i drugom. Procitaj malo na netu. Sada vidim da ti imas Nepton 280l. Ja sma imao i Silver Arrow i NH-D14 i Phanteks, vise puta. Imam svoje razloge koje sam izneo u korist gvozdja + fanova. Licno ne volim AIO vodu ali postoje dobra resenja mada bih licno opet isao na gvozdje. O ukusima ne treba raspravljati a licno volim sto jednostavnije stvari sa sto manjom sansom za bilo kakve komplikacije. Nisam mislio da vredjam tvoje hladjenje i nista zlonamerno nisam mislio.

Poslednja izmena:
Nepto 280l je za sada nesto najbolje sto sam imao od vodenih hladjenja. Pumpa moze da se podesi da bude bukvalno necujna, a opet dovoljno efikasna da ohladi dobro overklokovan sistem. Sve u svemu uspesno drzi intel Ivy Breidge-E 4930/4960x ispod 75c pri naponu do 1.360v, ja na tom naponu imam 4.6ghz HT off. Nema vazdusnog hladjenja koje ce ovaj posao da obavi ovako dobro, najvaznija stvar nema prasine u kucistu, toplota sa radiatora ide van kuista, i tisna pri radu, sto znaci da je ovo najbolje cpu hladjenje koje kod nas moze da se kupi, a bolje i netreba :)

pumpa za akvarijum , hladnjak od juga , 4 metra creva , jedan manji sobni ventilator i da vidis ladjenja. Salim se naravno , ali ni to nije nemoguce. Ja sam za polirane air ventove tipa noctua ili phantex pre nego voda

Fanteks ne hladi bolje od 280l ili Corsair h110, samo može dati jednak rez.
Ali da je mnogo tiši, to jeste.

Dobri air cooleri pisaju po vecini CLC sistema. Swifttech ne racunam je je open loop, ne CLC.
Da ne pricamo o tisini koja je preko 30db. Evo Cryorig R1 ultimate je dobio sve CLC-ove na ovom testu.

S druge strane CM nepton 280L i 240M su jako dobri sa odnosom performanse/zvuk. Jetflo ventovi su doduse jako bucni kada se poveca broj obrtaja. Ovi novi na 240M su sjajni.

b3.jpg

Poslednja izmena:
I šta si ti sad rekao?
Još postaviš sliku nekog testa gde nema ni 280l ni h110 koji hlade nekoliko stepeni bolje od 240m.
Što znači da tvoj cryorig ne bi bio "najbolji", nego samo najtiši.

@Erik011
Realno, na tvom grafikonu je sve u rangu statisticke greske tj stepen dva (i vise) moze da zavisi i od spoljasnje temp u toku merenja. Mnogo faktora ima ali je sigurno da nema nikakvog pishanja. Diilema je, kao sto sam vec napisao...

@ljanmi
Mislis na onaj koji prodajes u oglasima?:eyebrows:

Poslednja izmena:
@Erik011

@ljanmi
Mislis na onaj koji prodajes u oglasima?:eyebrows:

Prodao sam do sada 2x NH-D14, 2xSilver Arrow, 1xSilver Arrow SB-E, 5xPhanteks PH-TC14PE. AIO vodu ne preferiram iz svojih razloga da se ne ponavljam kao papagaj, ne razumem tvoje pitanje?

Slucajno mu predlazes Phanteks za 70e, i slucajno bas taj imas u oglasima za pomenuti novac. Nebitno mi je sta preferiras, nije to ni bila poenta, svako neka ganja sta mu je volja, ali mi je jasnije zasto navrces vodu na svoju vodenicu. Mislim da sam sada bio jasniji.

Poslednja izmena:
I šta si ti sad rekao?
Još postaviš sliku nekog testa gde nema ni 280l ni h110 koji hlade nekoliko stepeni bolje od 240m.
Što znači da tvoj cryorig ne bi bio "najbolji", nego samo najtiši.

Nisam nasao test sa h110 i 280xl ali sam nasao sa h110i i 240m koji su za mozda 2 stepena slabiji u vrh glave od tih koje za koje ti kazes da im air cooleri ne mogu nista.

@ppredrag
Rekao sam po VECINI CLC sistema, sto su svi 120/140mm CLC-ovi i vecina 240mm.

Edit:
NH-D15 jedva stepen i po losiji od neptona 280L koji je opet bolji od corsaira H110 (http://images.anandtech.com/graphs/graph7738/61079.png)
6313_29_noctua_nh_d15_cpu_cooler_review.png

Poslednja izmena:
Ja sam razumeo da mislis na vecinu sa grafikona jer si izdvojio Swiftech koji je takodje na istom i izdvaja se po performansama. Nebitno, mislim da se sad razumemo.

Mene je licno 240M jako prijatno iznenadio, kako performansama tako i tisinom, a nisam neko ko je fanboy i brandoman pa da pravdam kupovinu, bas suprotno. Ono sto je problem je cena: 12000+rsd je mnogo parica za tu zayebanciju i za stepen dva razlike bolje je uzeti polovan d14 za dosta manje love. U pitanju su bukvalno nijanse, pa kao sto rekoh, treba izvagati vrline i mane oba tipa hladjenja pa odluciti se.

Jeste, jako je mala razlika u odnosu na D14 koji je mnogooo jeftiniji, pritom i tishi. 240M izgleda jako dobro po odnosu hladjenje/buka, mada je malo jak po ceni.

Nisam nasao test sa h110 i 280xl ali sam nasao sa h110i i 240m koji su za mozda 2 stepena slabiji u vrh glave od tih koje za koje ti kazes da im air cooleri ne mogu nista.

Ajde nađi taj post gde sam ja napisao to.

Ako smo na ovom forumu, valjda se podrazumeva da želimo izvući maksimum iz našeg hardvera, pa nam zato "znači" kada nešto hladi 2-3 stepena bolje. :)
E sad, zna se cena air coolera i aio vodenih, pa ko hoće da mu kućište izgleda lepše (subjektivni osećaj) i da ima lakši pristup komponentama neka uzme vodeno.

Opet kome je lepše da ima ogromnu džombu :) u kućištu i boji se da će vodeno hlađenje iscuriti i pokvariti mu komp neka ide na vazduh...

Imao sam ja silverarrow i znam kako hlade vrhunski vazdušni kuleri, ali opet vodeno mi je lepše, a i dobio sam nekoliko stepeni bolju temperaturu. :D

PS:
Hristos se rodi!
Srećan Božić svima!

Poslednja izmena:
Prvo svima Hristos se rodi.

E sad vi se poubijaste ovde a ja generalno ko tele i dalje ne mogu da se odlucim.Ako nisam pregledao milion grefikona i tube klipova onda nisam nista.

Vodeno a da valja je malo preskupo za moj ukus cm280 je oko 13000 dok Phanteks oko 10000 ili Noctua d14 8600 Rsd.

Meni treba nesto sto ce najbolje moguce hladiti ovaj moj 955 na 4.2ghz ili u buducnosti fx8230.

Npr ako moj 212+ drzi moj proc na 4.2ghz i 61c.Koliko bi mogao da ocekujem poboljsanje sa ova 3 kulera.

Videh negde razliku od 18-19c sto mi prosto neverovatno.

Za sad se nekako lomim izmedju Phanteksa i N d14.Mada vidim da Phanteks je bolji 3-4c

Prvo svima Hristos se rodi.

E sad vi se poubijaste ovde a ja generalno ko tele i dalje ne mogu da se odlucim.Ako nisam pregledao milion grefikona i tube klipova onda nisam nista.

Vodeno a da valja je malo preskupo za moj ukus cm280 je oko 13000 dok Phanteks oko 10000 ili Noctua d14 8600 Rsd.

Meni treba nesto sto ce najbolje moguce hladiti ovaj moj 955 na 4.2ghz ili u buducnosti fx8230.

Npr ako moj 212+ drzi moj proc na 4.2ghz i 61c.Koliko bi mogao da ocekujem poboljsanje sa ova 3 kulera.

Videh negde razliku od 18-19c sto mi prosto neverovatno.

Za sad se nekako lomim izmedju Phanteksa i N d14.Mada vidim da Phanteks je bolji 3-4c

Vidi da iskopas polovni NH-D14, to ce da ti bude mozda najbolje po odnosu cena/performanse. Moguce je da ce biti 18-19 stepeni razlika na AMD-u jer ima bolje odvodjenje toplote sa CPU-a, a vala i vise je pravi. Zasigurno 10-15 stepeni.

Slucajno mu predlazes Phanteks za 70e, i slucajno bas taj imas u oglasima za pomenuti novac. Nebitno mi je sta preferiras, nije to ni bila poenta, svako neka ganja sta mu je volja, ali mi je jasnije zasto navrces vodu na svoju vodenicu. Mislim da sam sada bio jasniji.

Nemas argumente(a ti sasvim slucajno imas Cooler Master Nepton 240M), ovo lici na svadjanje ciganke sa pijace :) Ljanmi will ignore ppredrag posts

@cimi

Dok sam imao lep primerak Phanteks PH-TC14PE koji sam lapovao a nisam imao fanove vec sam stavio neku budjavu Cooler Master 12-icu(samo jednu) sa Phanteks pastom - rezultati govore sami za sebe ,)

Gigabyte GA-870A-UD3 i Phenom II X4 955@4GHZ-a

Toliko o tome... :)

PS

Објављено је 15.07.2012 :)

Poslednja izmena:
S tom razlikom sto mu ja predlazem da kupi drugo nesto a ne 240m koji ne prodajem po oglasima. Argumenata imam koliko hoces a time sto guras coveku pod nos ono sto hoces da prodas preko oglasa sebe (bar za mene) diskvalifikujes u daljoj raspravi na temu.

Poslednja izmena:
@Ljanmi nemoj me pogresno shvatis,ali nikad nije ni bila opcija da kupim preko oglasa.Za mene 10e nije neka preterana razlika a da bih se izlagao bilo kakvom riziku(ne kazem da bi ti).Ali prosto ako ne verujem radnjama,tesko da verujem ljudima po oglasima.Da proizvod nije ostecen,da mu nesto fali itd itd.Pogotovu za 10e vise dobijem garanciju 3+ godine.Duruga stvar sa povadjenim crevima racunara rezovi ti nisu neki.Ja na toj voltazi sam do skoro terao moj 955.Sa slicnim temperaturama(ok sa dva venta)

Videcu sta ciniti,Vodeno a da valja mi malo preskupo trenutno(cm 280/240)...Za sad mi je opcija Noctua d14 vs Phanteks,razlika u ceni je 1400 rsd,a po svi ovi testovi na netu su mi pomesani,negde ovaj dere onog negde obrnuto...Brinuo sam malo zbog ram memorije ali videh da je ova moja nisko profilna da moze http://www.quentinrademaker.nl/wp-c...GE_whitebkgd_DIMM_1_s_hr_04_08_2014_20_09.jpg takodje sam video po netu da ljudi komotno u moje kuciste stavljaju i D14 i Phanteks

Poslednja izmena:
Mozda bi mogao da pogledao kuler Alphacool Eisberg 240l. Koliko sam uspeo da vidim na netu, to je kuler indentican CM Eisberg 240l samo sto ima Alphacool etiketu. I kosta duplo jeftinije od CM modela
Alphacool se moze naci u Nemackoj za 80 evra nov novcijat. Pritom sa ovim hladjenjem imas priliku da u loop ubacis i graficku jednog dana.
Ja sam se bas zagrejao za ovo alphacool, ekstra kuler po ekstra ceni.

Nema bas nesto mnogo testova jos, ali bi uskoro trebalo da bude CC-120-X3
http://www.gigatronshop.com/hladnja..._cool_airazor_cpu_cooler_-_lc-cc-120-x3-43499

To je tesko djubre.

http://www.kitguru.net/components/c...jintek-triton-aio-liquid-cpu-cooler-review/8/

Evo nesto novo, nema jos uvek kod nas. Ali cena izgleda jako dobro. Doduse malo trpi kada je jako clockovan CPU, moraju ventovi na high i onda je bucniji. Cini mi se kao novi best buy. A i izgleda sexy :)
Open loop je kao i swifttech.

Nazad
Vrh Dno