Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A da pročitaš malo temu! ne mora sve, samo zadnjih 10-tak 15 stranica.
Ne postoji "dozvoljeni limit od 50e" , ako im paket zapadne za oko naplatiće ti PDV a možda i CARINU a možda prođe i bez carine a za čekanje, pa ima puno o tome pisano...

Hvala puno na brzom odgovoru.. Nisam sve pregledao,poceo sam polako da vrtim.... novi sam clan, pa se sada uhodavam :)

Ista pitanja se vrte iznova i iznova tako da, kažem, ne moraš sve da se čita, dovoljno je zadnjih recimo 20 tak stranica uz preskakanje prepirki pojedinih članova...

Konačno :D

16.12.2014 09:35:52 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
16.12.2014 10:00:35 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
17.12.2014 10:07:35 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
25.12.2014 16:58:52 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
26.12.2014 11:04:29 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
27.12.2014 11:08:36 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
29.12.2014 11:11:32 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
30.12.2014 13:41:44 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
31.12.2014 11:04:03 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
03.01.2015 16:17:42 61200 CARINA GPC BEOGRAD - Otprema

Jesu li ti naplatili sta ja isto imam ovoliko otprema, samo meni prispece 18.12 pa iscekujem svako dana paketic:))

Još nije stiglo, sutra stiže sigurno. I naplatiće 100%. Paket je 37$ i videćemo sutra, javiću ;)

Još nije stiglo, sutra stiže sigurno. I naplatiće 100%. Paket je 37$ i videćemo sutra, javiću ;)

Javi obavezno :)

Inace toliko otprema ja mislim da ne mora da znaci da ce i nesto biti naplaceno ja prvi put imam ovakvu situaciju a kako vidim potrajace :D
Koliko ja kapiram mislim da ovo - 10200 GPC BEOGRAD se automacki azurira.....

Prilozi

• ScreenHunter_01 Jan. 04 14.41.jpg
    ScreenHunter_01 Jan. 04 14.41.jpg
    38.5 KB · Pregleda: 221
Poslednja izmena:
A da pročitaš malo temu! ne mora sve, samo zadnjih 10-tak 15 stranica.
Ne postoji "dozvoljeni limit od 50e" , ako im paket zapadne za oko naplatiće ti PDV a možda i CARINU a možda prođe i bez carine a za čekanje, pa ima puno o tome pisano...

Nažalost potpuno si u pravu. Naročito im zapadaju za oko paketi na kojima Kinez napiše "gift" i "commercial sample", pa zbog toga i ne stavi cenu (koja je ionako smešno niska).

Slepci...hoce li se ista ubrzati na pregledu i carinjenju paketa koji stizu iz inostranstva? Evo...meni upravo jedan paket obara rekord :) 19 dana na carinjenju...Blagi uzas!
Za sta im sluzi Zemun i oni silni hangari? Cuo sam negde da planiraju da kompletan pregled paketa izmeste tamo, ne znam da li je istina.
Izvinjavam se, nisam citao duze vreme ovu temu.

Danas je bre nedelja, kakav crni radni dan?

Mozda je danas jedino stigao paket u srbiju...

Javi obavezno :)

Inace toliko otprema ja mislim da ne mora da znaci da ce i nesto biti naplaceno ja prvi put imam ovakvu situaciju a kako vidim potrajace :D
Koliko ja kapiram mislim da ovo - 10200 GPC BEOGRAD se automacki azurira.....

I meni se ovo desava prvi put da ovako tj. Ovoliko otprema imam, 12 otprema vise od mesec dana, ma naplacuju sto posto , bice zanimljivo, javljam i ja kad meni stigne mislim da ce u toku nedelje:)

Zanima me da li je neko slao nekada pakere iz Amerike u Srbiju? Kako je najbolje slati neke poklone tipa telefon, patike, majica ili nesto tako? I da li Amazon salje u Srbiju? Znam da nije prikladna tema bas ali pretpostavljam da neko ima iskustva :)

Sta rade danas? Jedan paket mi stigao na carinu 19.12. A drugi 21.12. i od tada samo redjaju otpreme.

^spremaju se za badnje vece polako, to pada sutra, zatim ide bozic itd...:)

Jes vala treba badnjak nabaviti...a paketi mogu i sacekati [emoji1]

Posle odmor od bozica pa pripremanje za srpsku NG itd, a paketi leze na -10, pocrkase baterije onima sto mobilne porucise :)

Na sajtu carine se pozivaju na Službeni glasnik RS 24/10 što se tiče rokova čuvanja. Evo čisto ako nekoga interesuje...

Rokovi za čuvanje poštanskih pošiljaka u prostorijama poštanskog operatora
Član 59.

(1) Poštanske pošiljke iz člana 57. čuvaju se u prostoriji poštanskog operatora:
- 24 sata - ako pošiljka sadrži žive životinje;
- 5 (pet) radnih dana - za primaoce koji se nalaze na užem dostavnom području pošte;
- 10 (deset) radnih dana - za primaoce na širem i najširem dostavnom području pošte;
- 15 (petnaest) radnih dana - za pakete iz međunarodnog saobraćaja na užem ili širem dostavnom području;
- 30 (trideset) dana - za pošiljke adresovane na POST RESTANT i za pakete iz međunarodnog saobraćaja na najširem dostavnom području.

(2) Rokovi za čuvanje poštanskih pošiljaka teku od narednog dana od dana ostavljanja
izveštaja o prispeću, odnosno od dana prispeća za pošiljke koje glase na POST RESTANT
i korisnike poštanskih pregradaka.

Poslednja izmena:
Meni stigao danas paket koji je na carinu stigao 17.12.2014...
Naplaćen porez 691.5din(paket od 37$ procenjen na 3458din) + 148.5din za valjda otvaranje i zatvaranje ;)...ukupno 840din.
Ja kako sam se nadao još sam super i prošao.
Sretno svima ;)

Na sajtu carine se pozivaju na Službeni glasnik RS 24/10 što se tiče rokova čuvanja. Evo čisto ako nekoga interesuje...

Rokovi za čuvanje poštanskih pošiljaka u prostorijama poštanskog operatora
Član 59.

(1) Poštanske pošiljke iz člana 57. čuvaju se u prostoriji poštanskog operatora:

- 15 (petnaest) radnih dana - za pakete iz međunarodnog saobraćaja na užem ili širem dostavnom području;

(2) Rokovi za čuvanje poštanskih pošiljaka teku od narednog dana od dana ostavljanja
izveštaja o prispeću, odnosno od dana prispeća za pošiljke koje glase na POST RESTANT
i korisnike poštanskih pregradaka.

Znači 3 nedelje, ako prebace, tužba?

Pa ako računamo samo radne dane, a po iskustvima ljudi ovde, rekao bih da oni čekaju bukvalno do poslednjeg dana.

Ovo se odnosi na vreme koliko se paketi zadrzavaju u posti pre vracanja a ne na rok carinjenja.

Ja sam i naglasio da su u pitanju rokovi čuvanja robe u njihovom magacinu što znači da u tom roku svakako moraju da se ocarine.
Sami rokovi za carinjenje su pominjani ovde a ustanovljeni su Carinsko-upravnim posupkom:

"Rokovi za carinjenje robe
Carinski zakon je obavezao carinarnicu da u određenim rokovima obavi sve radnje u postupku carinjenja robe. Carinarnica ima obavezu da carini robu smeštenu u železničko-carinskim magacinima,carinskim skladištima i carinskim zonama u roku od pet radnih dana, računajući od dana prijema deklaracije. Ovaj rok može se prekoračiti samo:
-ako je to prouzrokovao podnosilac deklaracije
-kada je sačinjen zapisnik, odnosno uzeti uzorci robe, a podnosilac deklaracije ne može podićirobu ispod carinskog nadzora."

Poslednja izmena:
Ovo se odnosi na vreme koliko se paketi zadrzavaju u posti pre vracanja a ne na rok carinjenja.
Upravo tako da ti nisi ovo napisao ja bih, ljudi nista ne citaju ili citaju kako im odgovara ili ne znaju da citaju. Vecina spada u drugu grupu a sve lepo pise za pismene.

Upravo tako da ti nisi ovo napisao ja bih, ljudi nista ne citaju ili citaju kako im odgovara ili ne znaju da citaju. Vecina spada u drugu grupu a sve lepo pise za pismene.

Vidim ti bas čitaš, ubi se od istog. Ako neko može da mi kaže gde je u mom postu pisalo da je to vreme potrebno za carinjenje molim vas prosvetlite me.
Treba znati i čitati između redova pa bi onda shvatio da posle tih 15 dana paketi mogu da završe na ulici pa ih ovi moraju do tada ocariniti, a njihov rok od 5 dana je samo mrtvo slovo na papiru.

^ironmanbg je pominjao neku tuzbu - valjda u slucaju da carinjenje traje duze od ovih rokova. A ovi rokovi pocnju da vaze od dana kada je postar pokusao dostavu ili ostavio papiric. Znaci kada je carinjenje vec obavljeno. Carina inace nije deo poste mada su u istoj zgradi i posta nema uticaj na njih.

^ironmanbg je pominjao neku tuzbu - valjda u slucaju da carinjenje traje duze od ovih rokova. A ovi rokovi pocnju da vaze od dana kada je postar pokusao dostavu ili ostavio papiric. Znaci kada je carinjenje vec obavljeno. Carina inace nije deo poste mada su u istoj zgradi i posta nema uticaj na njih.

Ok ja se onda izvinjavam pošto je došlo do zabune jer nisi citirao nikoga pa sam pomislio da sve vreme komentarišete moj post..
Sve u svemu u slučaju carinjenja u Savskoj pošta carini ustupa svoj magacin pa iz tog razloga pošta ima svoje rokove pošto magacinski prostor nije rupa bez dna u kojoj se mogu skladištiti paketi od pre dva meseca. Da je u pitanju magacin u vlasništvu carine zaboravili bismo i kada smo nešto naručili dok dodje paket do nas,

A pošto ne postoji član koji se odnosi na to koliko dugo mogu da ti drže paket, to znači do u beskonačno, bez posledica...

Ja koliko znam, rok je 5 dana, barem tako piše na onom papirčetu što poštar ostavi.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno