Šta je novo?

Gejming konfiguracija od 2000 Evra

PigFreak

Poštovan
Učlanjen(a)
22.12.2014
Poena
50
Zdravo ljudi! U Aprilu zavrsavam 8. razred pa su moji roditelji odlucili da mi kupe novi PC. Trenutno prezivljavam na nekom laptopu od 2.0 GHz CPU i 2 GB RAM-a. Uspeo sam da izpregovaram budzet od 2000 Evra. Kao sto pise u naslovu ovaj PC ce se koristiti primarno za gejming i malo strimovanja i video editing-a. Ovo je konfiguracija do koje sam uspeo da dodjem posle nekoliko meseci lurk-ovanja po raznim forumima i gledanje LinusTechTips-a.

CPU: Intel i7-4790K
Cooler:Cooler Master Nepton 280L
Motherboard:ASUS Z97 Sabertooth Mk1
GPU:ASUS GTX 970 Strix
RAM:16GB(2x8GB) Kingston Fury 1886MHz
HDD:Western Digital Black 3TB
SSD:Samsung 840 EVO 250GB
PSU:Seasonic SS-850 (Nova X serija)
Case:Corsair 760T
Monitor:ASUS VS238H-P

E sad posto je Srbija tako odlicna zemlja kao sto jeste, ovo konfa kosta oko 2000 evra. :wall: Malo sam cackao po PC Part Picker-u i (zamisli ovo) da sam u Americi mogao bi da ubacim jos jednu GTX 970 i jos jedan monitor za istu cenu al eto sta nam radi Evropska Unija. Sta kazete o konfi? Da li vredi ove pare (znam da vredi ali ajde da trazim utexu za tix 2000e :D)?

I najbitnije: imate li neke predloge ili preporucena mesta za kupovinu?

Poslednja izmena:
Pa bio sam na letovanju na Tajlandu sa 3x godina, a izbio roditeljima sa 15 godina, davne 1993, tadasnjih 3200 maraka za 486DX2-66 sa ne secam se koliko RAM i HD, bez CD-a. Bila glupa ideja.

Danas se hardver ne menja tako brzo, ali realno koliko igara u full hd na GTX-760 ima ispod 30fps na full details?

A sto se video editing tice, to je vec druga prica, no cini mi se da je to uglavnom Hard disk based operacija, mozda 16GB RAM realno nesto moze da ubrza, sve ostalo dajem 0 bambija.

Kupi PS4 i ostatak para odvedi roditelje na letovanje,

Treba da uzme dobar monitor zbog ociju, da uzme dobar mis i tastaturu da izbegne carpal tunnel, dobre zvucnike i slusalice, mozda jos NAS. Treba ce mu SSD od bar 240 giga i bar 2 TB HDD zbog video obrade. Kada se sve to pokupuje plus par sitnica i ne ostane mnogo za vrhunski PC.

@PigFreak Nikako ne uzimaj monitor a da ga prethodono ne testiras, tj. da ga ukljuce pa malo da gledas u njega, surfnes, procitas neki tekst itd. Da vidis odgovara li tvojim ocima jer dzaba ti uber-mega-giga-nindza-cuva-malu-decu monitor ako nakon 5 minuta gledanja pocnu oci da ti suze. Osim toga sto se monitora imas tu raznih faktora koje moras uzeti u obzir. Neko se kune u sliku IPS panela i nikada ne bi mogao da gleda u TN panel. Neko drugi ce da ti kaze da nakon gledanja TN panela sa osvezavanjem od 120Hz/144Hz nikada ne bi mogao da pogleda u monitor sa osvezavanjem od 60Hz-a. Ja licno tu ne mogu nista da kazem uvek sam gledao u najjeftiniji monitor :d

Bitno je i sta ocekujes od te konfe. Jer ako zelis sve detelje na max, ukljucujuci i neku razumnu vrednost AA od, eto 4x i da to sve radi sa min 60 fps u 1080p... Sljmpf, jedna gtx 970 ti nece biti dovoljna. Mozda za neke igre oce ali sigurno nece za sve. Pazi to je sada, a igre postaju sve zahtevnije. Kako ima jos 4 meseca do kupovine, nova generacija grafickih treba da izadje vidi kako ce biti tada ali ova generacija grafickih ce lepo da sazri cene ce da padnu pa razmisli i o gtx 970 u sli varijanti. Jer pare dobijas sada i to je to pa je bolje da uzmes nesto sto je overkill trenutno ali ce da bude odlicno dok ne upises fakultet.

Isto tako, planiras li ti to da overklokujes ili da picis sve na osnovnim vrednostima? Jer ako planiras da overklokujes onda ti treba neko bolje hladjenje za CPU a ako ne planiras, jelte, onda ti ne treba :D E, da, jedna bitna stvar sto se tice vazdusnih hladnjaka za CPU. Ako uzimas neki bolji vazdusni 'ladnjak, kao npr Noctua NH-D14 uzmi u obzir da je to cudo tesko preko 1Kg! Mislim svi ti jaci hladnjaci su otprilike te mase. Ta masa je bitna zbog transporta ukoliko je komp vec sklopljen u radnji. Mis'im, ono bilo bi bezveze da puknes 2k evra na komp dodjes kuci i provalis da ti je hladnjak izlomio plocu... Znaci ako je sve sklopljeno u radnji pazljivo sa njim, obavezno kolima kuci nikako busom, i drzi ga okrenutog na bok tako hladnjak stoji uspravno (kao zgrada). Takodje kada ti je komp kuci bez naglik pokreta cimanja, gurkanja itd. Naravno imas i varijantu da ti oni sklope sve sem fiksiranja hladnjaka na procesor, to ti obavis kuci, stavis termalnu pastu i zasrafis dva srafa. Sa druge strane mozes i da das malo vise para za hladjenje ~30e pa da uzmes neko AIO vodeno hladjenje, tipa Cooler Master Nepton 240M i onda ne moras da brines o tome. Barem dok ne procuri :d

Gde je isuviše babica i priče tu deca uvek ispadnu kilava.

@PigFreak vodi računa da se gospodin Marfi uvek nađe isprovociran ovakvim situacijama i planovima poput tvojih.

Sve u svemu moj ti je savet lockuj ovu temu za sada i bar do početka marta meseca ne razbijaj glavu sa planovima.

@PigFreak Nikako ne uzimaj monitor a da ga prethodono ne testiras, tj. da ga ukljuce pa malo da gledas u njega, surfnes, procitas neki tekst itd. Da vidis odgovara li tvojim ocima jer dzaba ti uber-mega-giga-nindza-cuva-malu-decu monitor ako nakon 5 minuta gledanja pocnu oci da ti suze. Osim toga sto se monitora imas tu raznih faktora koje moras uzeti u obzir. Neko se kune u sliku IPS panela i nikada ne bi mogao da gleda u TN panel. Neko drugi ce da ti kaze da nakon gledanja TN panela sa osvezavanjem od 120Hz/144Hz nikada ne bi mogao da pogleda u monitor sa osvezavanjem od 60Hz-a. Ja licno tu ne mogu nista da kazem uvek sam gledao u najjeftiniji monitor :d

Bitno je i sta ocekujes od te konfe. Jer ako zelis sve detelje na max, ukljucujuci i neku razumnu vrednost AA od, eto 4x i da to sve radi sa min 60 fps u 1080p... Sljmpf, jedna gtx 970 ti nece biti dovoljna. Mozda za neke igre oce ali sigurno nece za sve. Pazi to je sada, a igre postaju sve zahtevnije. Kako ima jos 4 meseca do kupovine, nova generacija grafickih treba da izadje vidi kako ce biti tada ali ova generacija grafickih ce lepo da sazri cene ce da padnu pa razmisli i o gtx 970 u sli varijanti. Jer pare dobijas sada i to je to pa je bolje da uzmes nesto sto je overkill trenutno ali ce da bude odlicno dok ne upises fakultet.

Isto tako, planiras li ti to da overklokujes ili da picis sve na osnovnim vrednostima? Jer ako planiras da overklokujes onda ti treba neko bolje hladjenje za CPU a ako ne planiras, jelte, onda ti ne treba :D E, da, jedna bitna stvar sto se tice vazdusnih hladnjaka za CPU. Ako uzimas neki bolji vazdusni 'ladnjak, kao npr Noctua NH-D14 uzmi u obzir da je to cudo tesko preko 1Kg! Mislim svi ti jaci hladnjaci su otprilike te mase. Ta masa je bitna zbog transporta ukoliko je komp vec sklopljen u radnji. Mis'im, ono bilo bi bezveze da puknes 2k evra na komp dodjes kuci i provalis da ti je hladnjak izlomio plocu... Znaci ako je sve sklopljeno u radnji pazljivo sa njim, obavezno kolima kuci nikako busom, i drzi ga okrenutog na bok tako hladnjak stoji uspravno (kao zgrada). Takodje kada ti je komp kuci bez naglik pokreta cimanja, gurkanja itd. Naravno imas i varijantu da ti oni sklope sve sem fiksiranja hladnjaka na procesor, to ti obavis kuci, stavis termalnu pastu i zasrafis dva srafa. Sa druge strane mozes i da das malo vise para za hladjenje ~30e pa da uzmes neko AIO vodeno hladjenje, tipa Cooler Master Nepton 240M i onda ne moras da brines o tome. Barem dok ne procuri :d

Videcu dal mogu da ih nateram da mi pokazu monitor pre kupovine. Ne verujem da ce mi trebati 120/144Hz jer tolko FPS nece izvuci moja kartica na Ultra. Nego da pitam monitor koji planiram da kupim je Dell U2713HM, ima Input Delay od 30ms. Da li je mnogo za gejming? Nalazim na internetu ranze odgovore od *sve izpod 40ms je super* do *na lagu od 30ms igrice su nepodnosljive*. Razni benchmarkovi pokazuju da je za sad GTX 970 moze da izvuce 60 FPS cak i na najzahtevnijim igricama kao Crysis 3 i Far Cry 4 na Ultra preset-u. Doduse malo imaju smanjemi AA al' to resava novi MFAA od nVidie koj je manje zahtevan. Dok upisem fakultet predvidjam da ce mi trebati neki SLI ili nova kartice uopste. A da overklokovanje mi je u planu i za CPU i za GPU. Necu nesto preterivati ali ce EVO mozda biti nedovoljan. A komponente kupujem u radji pa sklapam kod kuce. Do it yourself style!

Vidi ovako:

TI: - Dobar dan.-
PRODAVAC: - Dobar dan mladi gospodine. -
TI: - Doneo sam spisak komponenata koje zelim da kupim pa mi recite da li ih imate. -
PRODAVAC: - Naravno. -
Pruza ruku i uzima listu. Gleda isprva sumnjicavo a onda pocinje da se oblizuje. Uglovi usana mu se blago podizu dok upija sve komponente sa spiska. Guta knedlu i kaze:
PRODAVAC - Imamo sve sto vam je potrebno i to odmah. SADA! Akhm, pardon, hteo sam da kazem da imamo sve nabrojane komponente.
TI: - Odlicno uzimam onda. -
PRODAVAC: - ODLICNO! Placate kesom ili... -
Prekidas ga pre nego sto je dovrsio recenicu:
TI: - Kesom. Samo... -
PRODAVAC: - Da? -
TI: - Zelim da vidim kakva je slika monitora i da li odgovara mojim ocima, tj. meni. Znate, ne zelim da kupim tako skup monitor a da ne mogu da gledam u njega duze od 15min. -
PRODAVAC: - Pa vidite, ovaj to nije uobicajena praksa, znate sve je fabricki upakovano i ovaj... -
TI: - Aha, pa... -
Uzimas prodavcu spisak iz ruke.
TI: - Nista onda, idem ja u neku drugu prodavnicu da potrosim 240.000 dinara gde ce mi dozvoliti da testiram monitor. -
Prodavac momentalno prebledi, hladan znoj krece da mu se sliva niz celo i onda najednom eksplodira:
PRODAVAC: - Nenenenenenene, nema potrebe, nikakve potrebe da idete dalje. DJOLEEEE!!!!! Sunce ti kalaisano dolazi ovamo i donesi monitor! Molim? Ma raspakuj ga. MA BAS ME BRIGA ODMAH DA SI DOSAO PAUZU CES DOVRSITI KASNIJE!!!! DJOLEEEEEE!!!!!!!!!!!!!! Evo, sada cemo mi odmah samo vi sedite. Jeste li za sokic, kaficu, cokoladicu, sladoled? -
TI: - Sve sem kafe :-devil-: -

E vidi, sto se tih 120Hz/144Hz monitora tice mislim da nije vezano za fps vec za sam prikaz slike. Odnosno poboljsanje se vidi bez obzira sto je fps manji od tih 120/144.
Taj Dell ti nije za igre bre i ima rezoluciju od 2560 x 1440 a tu se neces naigrati sa jednim GPU-om.

Pa jeste da to nije IT prodavnica kod nas.
Vise verovatno, da bi bilo "DJOLEEEE!!!!! koliko sam ti puta rekao da ne pustas ovu decurliju
sto balave po izlogu!?"
"Sta ja moram da trpim za 25000 din!, DJOLEEEE!!! pomozi mladom gospodinu da napipa izlaz... nezno za uvo"

Pozitivna stvar kod tog monitora je, sto izmedju ostalog ima i pivot i swivel tj. mozes da ga vrtis kako god pozelis, plus sto ces moci da editujes 1080p video klipove u full rezoluciji jer taj ima 1440p, npr. otprilike ovako:

http://youtu.be/PIMWatn5L3M?t=8m

Svežanj para čini čuda, malo me gledali popreko kad sam išao da uzmem naručene komponente dok nisam izvadio keš. Onda je sve bilo super, kao da sam došao da kradem...

Inače je ova tema dosta pogubljena, a i besmislena.

Ja sam takve ispratio sam iz svoje radnje ako su naravno isfolirani...ako su normalni onda je sve ok
ALI ja sam tako kupovao i stan i kola...neverovatne popuste dobijate za kad vide kes haha...sami spustaju cenu
A tema je odavno izgubila pravac

Nazad
Vrh Dno