Šta je novo?

i5 ili i7

qtla

Poštovan
Učlanjen(a)
16.12.2014
Poena
50
Ne mogu da se odlucim izmedju ova 2 pc-a iskljucivo za gaming i koji od njih ce duze da mi traje?

1.
CPU: Intel i7 4790K
GPU: Gigabyte GeForce GTX 970 G1 gaming
RAM: Kingston fury 1866 MHz 16gb
SSD: Patriot Blaze 240 Gb
HDD: Seagate Barracuda 2TB 7200 rpm

OR

2.
CPU: Intel i5 4690k
GPU: Gigabyte GeForce GTX 980 G1 gaming
RAM: Corsair Vengeance 1600 8gb
SSD: Patriot Pyro 120 gb
HDD: Seagate Barracuda 2TB 7200 rpm

Uzmi prvi,trajace procesor dosta,a grafa je sada i vise nego dovoljna. Moci ces da je zamenis za par godina za tada aktuelnu. A procesor ce i dalje biti jak.
U drugom slucaju je bolja situacija SADA, ali za par godina ako budes hteo jaci procesor,moraces da menjas celu platformu.... Tako da je bolje ici na prvu kombinaciju.

U oba slucaja zameni ssd...ne znam gde nadje te... Uzmi crucial mx100 256gb

A što bi u drugom slučaju morao da "menja celu platformu" ? Baš bih voleo da čujem to pametovanje.

Ova druga zbog grafike definitivno. Bas da vidim u kom slucaju bi ti taj i5 bio usko grlo... :)
Obavezno 16gb rama i veci ssd.

Poslednja izmena:
Prva konfiguracija definitivno. Taj i7 ce biti i vise nego dobar za igre bar jos 4 godine. Razlika izmedju GTX970 i GTX980 je cenovno neopravdana.

A što bi u drugom slučaju morao da "menja celu platformu" ? Baš bih voleo da čujem to pametovanje.

Verovatno u smislu da je isplativije promeniti celu platformu za tada nesto novo, nego kupiti tada stari precenjeni i7-4xxx na oglasima.

Kontam da coveku nije problem novac cim razmatra takve dve masine, pa sto da ne 16GB.
Ali slazem se da npr. za tu prvu konfiguraciju novac od tih 16GB rama ulozi u bolji SSD, napajanje, plocu, ili sta vec... Lako ce se dodati ram kada zatreba u buducnosti.

Evo da ti napametujem. Ako je u prilici da uzme i7,neka uzme. Bolje nego da trazi polovno za 3 god, sto sigurno ne bi uradio nego bi menjao i plocu i proc... Grafu koji god da uzme, morace da se menja za par godina. 970 je dovoljna za toliko.
Jel si cuo pametovanje?

Prva kombinacija. i7 će duze da traje, jer i5-4670K na 4,4GHz ima zauzeće i do 100% u nekim igrama i vidi se da bi i7 lepo legao, a GTX970 je trenutni best buy za igranje i ne vredi 980 razlike u novcu. Valja imati i 16GB rama, jer je titanfall i par RTS igara jelo i preko 8GB rama i naravno za browsing sa preko 30 kartica otvorenih :d

BF4, FC 4, Company of Heroes 2, Crysis 3, Metro 2033,Rome Total War 2....

Poslednja izmena:
To je samo zabluda, posto ljudi neretko komp napune djubretom pa Windows+djubre uzimaju dosta rama u pozadini.

Nema igre koja ne radi lepo na 6+ gigabajta rama (neracunajuci Windows+djubre).

Sedmica sama kada radi plus dva tri pozadinska programa ( core temp, ai suit 3, avira) 1300-1400mb zauzima. Dobro mozda sam ja više izdvojen slučaj, ali nece skoditi osim ako mora baš da se štedi.

Evo da ti napametujem. Ako je u prilici da uzme i7,neka uzme. Bolje nego da trazi polovno za 3 god, sto sigurno ne bi uradio nego bi menjao i plocu i proc... Grafu koji god da uzme, morace da se menja za par godina. 970 je dovoljna za toliko.
Jel si cuo pametovanje?

Za tri godine ko živ ko mrtav. Ja sam samo reeagovao na "moraće da menja celu platformu ako hoće upgrade procesora" što nije tačno.Pošto ovde nije baš "pare nisu u pitanju" inače bi bila ponuda i7+16gb+gtx980+240gb a nema je, ja bih preporučio i5+gtx970+240gb SSD+8gb rama. Za igranje puna kapa za sledećih godinu-dve a para ostaje sasvim fino za neki budući upgrade. Eventulno 16 gb rama ako je baš potrebno za neke igre.

Vrh Dno