Šta je novo?

Poreska uprava proverava servere

Vas isp je sebe zastitio time sto je od zakupaca servera/virt.masina zatrazio saglasnost i tako sve buduce sporove skinuo sa sebe, po meni mudro i nista vise, pogotovu sto je alternativa bila da ih puste u data centar a korisnike ne obaveste o tome.

Najbitnije u svemu je da ako se vec koristi vps/cloud da se podaci na pravilan nacin drze enkriptovani, atak na privatnost tad prestaje da bude faktor. Ako nemate uticaj na odluku da se tako radi, nemojte se ni nervirati, nije vasa odgovornost..

Pa nikakva EULA nebi ni smela da važi ako nije napisana na lokalnom jeziku/jezicima i nije po lokalnim zakonima.
A jeeeste, koristiš krogram na engleskom, a nisi umeo da pročitaš licencu. :)

To što nisi znao da nešto koristiš bez saglasnosti autora nije izvinjavajuće. Možda bi moglo da te (u nekim slučajevima) oslobodi krivične odgovornosti za krađu, ali ne i da ti da pravo da otuđiš, odnosno koristiš nešto tuđe bez njegove saglasnosti.

Prvo, mi smo potpisnice svih međunarodnih zakona o autorskim pravima i intelektualnoj svojini, a drugo, u ovakvim slučajevima bi se EULA prevela na srpski, kod sudskog tumača, pa koristila na sudu. Pitanje je samo da li bi sud kršenje licence (ako ga je uopšte i bilo), smatrao osnovom za odbacivanje dokaza prikupljenih bespravnim korišćenjem tog (SDA) programa. U našem sudstvu... kada je jedna od strana u procesu Država... teško. Nebitno šta je po zakonu i po pravu.

U većini EULA ima i deo koji kaže da ne mora sve da važi ako nije u skladu sa zakonom negde.
Edit: evo jednog primera:

"This EULA is governed by the laws of the Netherlands exclusively. If a single condition of this license agreement cannot be legally enforced before a competent court, this condition shall be applied as fully as possible and the other conditions shall remain fully effective."
To ni ne mora da piše jer se podrazumeva. Čak i da ne piše, nema te licence ili obligacionog ugovora (koje sklope dve strane), koji može biti jači od zakona i propisa države ili teritorije na kojoj se primenjuju.

To ti je kao da dvoje sklope ugovor da jedna ugovorna strana ubije ovu drugu. Bez obzira što je ugovor važeći i što je sklopljen i overen uz prisustvo svedoka, pri čistoj svesti i zdravom razumu obe strane, ubici bi se sudilo za ubistvo jer je to PROTIVZAKONITO.

Zabrana državnim službama i organizacijama korišćenja friver verzije ovog softvera od strane autora nije protivzakonita i stoga je validna. Pitanje je sada da li oni koriste friver verziju i ako da, da li bi to bio osnov za kopretanje upravnog postupka, odnosno da li bi tako prikupljene dokaze o nelegalnoj upotrebi softvera u nekoj firmi ijedan naš sud odbacio.

Ono što je problematično jesu regulativa i procedura po kojoj PU vrši kontrolu licenci na serverima i na desktop računarima bez razlike.
Ono što je problematično je što su nas naši političari napravili Majkrosoftovom kujom. Sve državne institucije, umesto da koriste Linuks i Libre ofis, plaćaju našim parama licence Majkrosoftu. Nemamo ni jedno jedino rešenje za elektronsko bankarstvo pravnih lica koje može da radi pod bilo kojim drugim operativnim sistemom osim Majkrosoftovih. Do skoro su nam se i svi zakonski akti objavljivali u Majkrosoftovom .doc formatu, pa ispada da moram da platim Majkrosoftu (ili pak da kradem softver) da bih mogao da se upoznam sa zakonima i odlukama sopstvene Države! Itd, itd, itd...

To je problem ne samo sa tehničke strane, već i pravne - ISP nisu vlasnici podataka koji se nalaze na serverima i, teoretski, ne bi smeli da daju pristup trećem licu tim podacima (osim, kao što rekoh ranije, u izuzetnim slučajevima, kada se to pokriva krivičnim zakonima uz prateću sudsku dokumentaciju).
To jeste problem, a njegov koren je u (šupljim) glavama, lenjosti i nestručnosti onih koji će sada da kukaju zbog smanjenja plata u javnom sektoru.

Nama je naš ISP tražio saglasnost, zato što je to njihova poslovna politika, da štite klijente (što je sasvim normalno, budući da nisu Telekom), a ne zato što su zakonom obavezni da to učine. Oni su obavezni svojim internim poslovnim pravilima to da učine, ne i pozitivnom legislativom.
Ja sam dosta vremena vodio jednu privatnu zdravstvenu ustanovu i sa nama nisu ni želeli da se zezaju. Naš rad je bio tako strogo regulisan raznoraznim propisima i zakonima, a uz to smo i u obavezi da čuvamo poverljivost zdravstvene dokumentacije, tako da su nam zdravstvena, sanitarna, ekološka i inspekcija rada bile "sasvim dovoljne". :) PU nam samo pošalje poziv da naš knjigovođa svrati do njih i oni to tamo sve rešavaju. :) Jednom je jedan zdravstveni inspektor, onako usput, konstatovao (naglas prokomentarisao) kako koristimo Linuks i nikada ništa više na tu temu. :)

Zato ranije i rekoh da je ovde paradoksalno to što jedna privatna firma štiti prava građana, koja su ugrožena od strane države (koja je, pak, institucija smišljena da zaštiti građane od samovolje moćnika - ili se bar nadamo da je tako).
Ne štite oni (sve) građane već samo svoje klijente, to je velika razlika. Za mene, koji im ništa ne plaćam, ih baš briga. :) Prosto se desilo da nam su nam se u jednom trenutku poklopili interesi, što ne znači da se u nekom drugom trenutku neće razići (npr kada počnu da prikupljaju podatke o mom ponašanju na internetu kako bi to iskoristili u komercijalne svrhe).

Moramo da shvatimo da će naša prava biti najbolje branjena, ako to budemo radili svi za sve. Zato, dobro razmislite pre nego što sledeći put skrenete u pogrešnom smeru u jednosmernu ulicu, jer ne samo da rizikujete kaznu, već i promovišete loše manire, pa kada to svi počnu da rade (kao što rade), gde će nas to dovesti? Svi volimo kada je nešto lepo uređeno, dok god se to ne kosi sa našim sitnosopstveničkim interesima. :S:

Poslednja izmena:
Naravno da ISP štiti svoje klijente zbog svojih poslovnih interesa, a ne nekog altruizma. Mislio sam na sam rezultat u ovom slučaju: PU je došao da smara ISP (zato što ga je verovatno poterao neki šurjačko bratski dil glavonja u Telekomu i PU) i bez pardona bi uleteo na servere klijenata bez ikakve pravne artikulacije i komunikacije sa istim. Verujem da neovlašćen pristup podacima, pa makar i samo listingu instaliranih aplikacija, predstavlja nelegalan čin i u ovoj zemlji.

Grlom u jagode :))

Kod nas još nisu napravili kontrolu, iako čekam sa nestrpljenjem, da odmah podelim ovde šta su zaključili :)

Kod mene su bili tri puta u dve godine. Imam oko 70 racunara i 3 servera na Linux-u. Ljudi su samo priuceni da ubace USB u racunar i da stampaju report koji posle ide u njihovu "labaratoriju" kako kazu :) gde se utvrdjuje sta imas od programa i sta ti treba od licenci. Nista drugo i ne gledaju niti znaju da gledaju a program koji koriste je samo za listing.

Linux servere i ne gledaju i interesuju ih samo Windows masine. Kod mene je sve legalizovano i koristim samo "commercial free software" tako da nije bilo problema. Na nekim racunarima su nasli winzip :) tako da su mi dali uslov da obrisem ili da ga kupim.

Kada dodju, traze knjigovodstveni broj racunara i sve licence koje imas za njih. Uglavnom ako imate nalepnice na racunarima zahtevaju da na fakturi stoji stavka racunar + windows + office itd...Racunima mora da se dokumetuje knjigovodstveni broj racunara. Svi racuni i licencni ugovori se kopiraju i daju im se na uvid.

Neke od gluposti koje su mi trazili:
1. Office paket programa "moras" da imas na racunaru gde je OS Windows :). Ne moze OpenOffice :)
2. Trebaju ti nalepnice na racunaru i za MS Office :)
3. Zasto si obrisao neki od programa u proslosti? :)
4. #"Kada vidimo crack folder u racunaru odmah slikamo monitor fotoaparatom i podnosimo slike kao dokaz o pirteriji!" :)

То за Офис даје шансу да се мало подџебавају, ко то може да одлучи? Или ако баш хоће да часте једним ... Лепо ми делује и идеја да се направи crack фолдер а у њему чувају неки документи ... рецимо слика крекера из неке рекламе.

Ок, можда сам претерао око ових који обилазе фирме, греота да се неколико оних који се разумеју шета по терену али ће ипак да се нађе неко ко разуме рапорт програма.

Neke od gluposti koje su mi trazili:
1. Office paket programa "moras" da imas na racunaru gde je OS Windows :). Ne moze OpenOffice :)
2. Trebaju ti nalepnice na racunaru i za MS Office :)
3. Zasto si obrisao neki od programa u proslosti? :)
4. #"Kada vidimo crack folder u racunaru odmah slikamo monitor fotoaparatom i podnosimo slike kao dokaz o pirteriji!" :)
Ček i šta je bilo sa tim glupostima?! Kako ne može OpenOffice, odnosno LibreOffice? :)

A za ovo pod 4... šta ako je neki p0rn, tipa "Butt crack invaders" ili tako nešto? :d A pri tom je legalan bekap originala. :d

Imaju zvanicnu saradnju sa sajtom, a na forum se slepaju o nasem trosku :D

Ček i šta je bilo sa tim glupostima?! Kako ne može OpenOffice, odnosno LibreOffice? :)

Ma naravno da moze, samo sam im doneo ugovor sa MS-om i pitao ih da mi pokazu gde to pise :). Oni siroti ne znaju ni engleski a kamoli gde se to nalazi u ugovoru. :)

Sta ce njima ugovor? Nelegalno je posedovati/koristiti piratski softver, a oni su drzavni organ odredjen za kontrolu legalnosti softvera i ne treba im nikakav ugovor.

A što ne određuju legalnost svog softvera nego samo ponekog? Na Linuks platformi kao ne postoji softver koji se plaća?

E sad ti kao ne znas, pa pitas mene? Naravno da je "pokrovitelj" ovih igara M$, pa se nakacilo jos par vecih igraca da pogura stvari, naravno samo za sebe, nije njih briga za intelektualnu svojinu per se, vec za intelektualnu svojinu koja njima (ne) donosi pare.

Pa to.

Какав уговор? Неће ваљда МС да плаћа државу да им јури нелегалне кориснике? То иде мало другачије, сви који легално купе неки софтвер (као и било шта друго) кроз порезе и остало плаћају и држави па ако нико не плаћа, мање пара за буџет. А онда се додатно умешају неке веће фирме, донирају школе, општине, разне установе па и државу и практично мора да се пази на то. Или мислиш да држава мора да потпише уговор са фордом, фијатом, мерцедесом е да би тражили крадене или нерегистроване аутомобиле? Мислиш да мерцедес плаћа државу да контролише да ли је ауто украден у ЦГ или БиХ па дотеран овде?

Постоји закон који каже да је пиратерија кажњива и не мора нико да додатно гура причу, свако ко буде ухваћен ће ем да плати казну ем после да плати све програме и додатно напуни буџет.

Овде има много страха од контроле софтвера. Не знам зашто. ;) Ако ја као последња сиротиња и неко ко не зарађује компјутером могу да живим без пиратерије, могу и они који тако праве зараду.

Какав уговор? Неће ваљда МС да плаћа државу да им јури нелегалне кориснике? То иде мало другачије...
Ne, nisi ti dobro sagledao stvari. MS ima sa (nekom) "državom" sporazum o strateškom partnerstvu, inesticijama u IT, razvoj... Poklone, recimo, 1.000 licenci za škole i neke državne institucije, u vrednosti od ~ 250.000€ i svi se zajedno slikaju.

Ono što mi ne dobijemo da pročitamo je i nabavka još 50.000 licenci, od naših para, a tu se uvek nađe neki procenat i za onoga ko je zaključio takav ugovor u ime Vlade. Dakle, svima dobro osim nama.

...мислиш да држава мора да потпише уговор са фордом, фијатом, мерцедесом е да би тражили крадене или нерегистроване аутомобиле?
Da - kada imaš ovakvu "državu".

Мислиш да мерцедес плаћа државу да контролише да ли је ауто украден у ЦГ или БиХ па дотеран овде?
Ne, jer ukraden auto nije njegovo vlasništvo - on ga je prodao i na njemu zaradio i to ga više ne zanima. Ali... ako treba da se spusti carina na uvoz njihovih vozila, za takve poslove se svakako nudi procenat.

Постоји закон који каже да је пиратерија кажњива и не мора нико да додатно гура причу...
:D:D:D E, moj ti... :S:

Овде има много страха од контроле софтвера. Не знам зашто. ;)
Zaš ti onaj vic kada beži zec preko Drine, pa ga zaustave naši i pitaju - je li zeko, zašto bežiš? A zec će - ma pusti, kastriraju bikove u Bosni. Pa dobro, al' ti nisi bik! Ee, dok ja dokažem da sam zec... odoše jajca. :S:

Tako ti je i ovo. :)

Ако ја као последња сиротиња и неко ко не зарађује компјутером могу да живим без пиратерије, могу и они који тако праве зараду.
Mislim da najglasniji u ovoj diskusiji nisu bili oni koji bespravno koriste softver i to žele da nastave, već ljudi koji sve pošteno rade ali nemaju poverenja ni u stručnost, ni u dobronamernost inspekcije i državnog aparata uopšte.

Ono što mi ne dobijemo da pročitamo je i nabavka još 50.000 licenci, od naših para, a tu se uvek nađe neki procenat i za onoga ko je zaključio takav ugovor u ime Vlade. Dakle, svima dobro osim nama.
А то је случај са нашом "државом" а није случај са осталим "државама" које год да су? Разлика у пиратерији код нас и на западу је што се код нас свако хвали да има пиратерију, да јефтино купује и продаје и свуда се прича о њој док се на западу сви као штрецају и плаше али кад провере да то неће да се види, све се може. Ни тамо владе и појединци на власти нису имуни на ово али они то боље увијају у обланде.
Microsoft је одавно ушао овде и има довољно учешћа где год да се окренеш да могу и да гурају овакве акције. Па још од покојног премијера важи прича да је то прави избор, не очекујеш ваљда да ће ови сада или они до сада да то промене? Као што неће ни они који буду дошли у следећој промени.
Mislim da najglasniji u ovoj diskusiji nisu bili oni koji bespravno koriste softver i to žele da nastave, već ljudi koji sve pošteno rade ali nemaju poverenja ni u stručnost, ni u dobronamernost inspekcije i državnog aparata uopšte.
Мени не делује да је тако. Можда другачије размишљам али сам стекао навику да се не плашим таквих потеза ако сам радио правилно. Не могу да се ставим на позицију тих који се плаше али сам сигуран да којим случајем дођем на удар таквих инспекција и државног апарата уопште, нема шансе да би могли да ми сместе било шта. Ваљда ми је савест мирна па очекујем да све буде у реду.

Нико не каже да се боји погрешне процене него свима смета што је програм којим се проверава сумњиво легалан за тај посао. А шта ако они имају верзију која је лиценцирана и намењена за тако нешто? Ако је тако, онда престаје свака сумња у то. Некако ми није убедљива прича да се неко плаши да ће да му накалеме програме које не користи или да ће да му покупе податке који су важни. Пре ће да буде ... а шта ако не сакријем добро све програме које сам користио па уклонио пре инспекције.

@calexx
Nisi u pravu. Razlog za pokretanje ove teme je bio višestruk. Kao neko ko odgovara za to što se vrti na Našem serveru zabrinulo me je to što neko treće lice hoće da instalira "nešto" na tom serveru. Ako su ikad bio u poziciji da optimizuješ okruženje na serveru (koje ti je neki drugi nametnuo) znao bi kako smo mi iz tog posla alergični na svaki pristup serveru koji ne možemo da kontrolišemo.
Drugo, sam pristup PU je prilično bahat i, hteo ti to da priznaš ili ne, predstavlja sigurnosni rizik.
Treće naš server ima bazu podataka nekoliko ustanova u Srbiji kojima (podacima) je pristup ograničen i da bi neko, sem nas, pristupio istim treba mu eksplicitna dozvola ustanove čijim podacima pristupa. Takav je zakon koji uređuje pravilnike kojima se rukovodimo i to je važilo za dva treća lica, uključujući i naddležna ministarstva.

Četvrto, meni i dalje nije jasno zašto (i kako) bi neko instalirao krekovane verzije korisničkih programa na serveru. Mi nemamo ni jedan program sem sql servera i ms sistemskih programa na serveru, a njih ti instalira isp i navedeni su u ugovoru i normalno ih plaćamo (tj sql server i ms server 2008r2).

Iz profesionalnog iskustva znam da poverenje u sistem nije racionalno, kada taj sistem predstavljaju lica koja su zlonamerna (korumpirana), glupa, nestručna, napaljena i neinformisana.

Takođe, pošto sam ustanovio da pu kontrola ovako normalno funkcioniše i da je taj program sa usba kolko tolko siguran, istog dana sam im prosledio pismenu saglasnost koju je potpisala naša direktorka. To ne znači da sam se prepustio sistemu, pošto i dalje mislim da je ovakva kontrola glupa i da bi to polje trebalo dodatno definisati - što nije nuklearna fizika. Jedan radni sastanak pravnika, sistemaša i predstavnika ispova bi ovo lako uredio i to tako da se vrši i kontrola linuksa i windowsa pošto za one grupe postoje konačni spiskovi komercijalnih programa koji nisu samo ms i adobe.

Toliko.

А то је случај са нашом "државом" а није случај са осталим "државама" које год да су?
Sa svakom "državom", a pa i šire, al' ne bavimo se mi ovde ni sociološkim, ni filozofskim, ni političkim pitanjima. Tema je naša Poreska uprava i naša Republika Srbija.

Можда другачије размишљам али сам стекао навику да се не плашим таквих потеза ако сам радио правилно.
To je zato što nemaš iskustva. :)

Не могу да се ставим на позицију тих који се плаше али сам сигуран да којим случајем дођем на удар таквих инспекција и државног апарата уопште, нема шансе да би могли да ми сместе било шта.
Eee, moj ti. Ne znam da li da se smejem ili da te sažaljevam. :S:

Ваљда ми је савест мирна па очекујем да све буде у реду.
Tvoja savest nema nikakve veze sa tim šta će biti.

Нико не каже да се боји погрешне процене него свима смета што је програм којим се проверава сумњиво легалан за тај посао.
Smeta im što ne znaju šta taj program radi. Tu može postojati više problema:

- Program izmeni nešto na sistemu ili okine nekakav specifičan bag čime poremeti pouzdanost i/ili performanse
- Program sadrži maliciozni kod (trojanca ili rutkit) za koji sami inspektori mogu, a i ne moraju da znaju, čime ugrozi bezbednost podataka
- Program nepravilno očitava stanje stvari (evidentira i odavno deinstalirane programe koji su legalno korišćeni u trajl periodu), čime praktično podmeće dokaze protiv tebe

Ako neko može da mi GARANTUJE da se ni jedna od gore navedenih stvari neće desiti, ja nemam problem sa tim programom. Samo, u ovakvim okolnostima, ne vidim ko bi i kako mogao za to da garantuje.

А шта ако они имају верзију која је лиценцирана и намењена за тако нешто? Ако је тако, онда престаје свака сумња у то.
Ako imaju licenciranu verziju, to je super, ali ne otklanja ni jedan od gore navedenih problema. Konkretan softver bi morao da ima: MS sertifikat, detaljnu deklaraciju i specifikaciju (šta i kako radi), da je testiran i odobren od strane nekog nezavisnog tela (nekog IT udruženja) i da je digitalno potpisan kako bi se moglo garantovati da nije u međuvremenu menjan. Sve ostalo je indijanština.

Некако ми није убедљива прича да се неко плаши да ће да му накалеме програме које не користи или да ће да му покупе податке који су важни.
To je zato što si još zelen. :)

Пре ће да буде ... а шта ако не сакријем добро све програме које сам користио па уклонио пре инспекције.
Mani se spekulacija. I kakve programe na serveru?!? Objašnjeno je sve već više puta.

Poreski inspektor će da sedi i kopa po poslovnim knjigama dok ne pronađe nešto. Neku sitnicu, glupost, bilo šta.. datum na fakturi, izgled fakture, mesta na kojima sa nalaze relevantne informacije na fakturi... I pri tome neće dobronamerno da te posavetuje, nego će da razreže kaznu.

Na sve to, radiš u okruženju gde izvesna osoba ima više milijardi duga za porez, kontroliše dve nacionalne TV frekvencije, dobija pomoć od fonda za razvoj, a propala državna osiguravajuća kuća je sponzor na toj TV.

Btw... Da li ste dobili rešenje za porez na dobit? Ja još uvek nisam.

Poslednja izmena:
To je zato što nemaš iskustva. :)
Немам искуства из последњих десетак година али сам се бавио ИТ пословима и почетком миленијума и у деведесетим и пре деведесетих и увек имао сусрете и контакте са разним инспекцијама, контролама, проверама и сличним. Тада јесте било мање провере легалности програма али је увек било нешто што је требало да се провери и увек сам успевао да се изборим са свакаквим. У целој причи ми је налкаше што се у ово разумем више од оних који би да дођу и ураде посао али им не бих поповао него лагано упутио у то да им не би било добро да се обрукају. Успут се обично деси да у екипи која дође (под условом да нису баш баш клинци) увек буде неко кога сам ја својевремено увео у тај посао и научио ономе што ради. Можда је и проблем што добро знам већину оних који се у овим крајевима баве ИТ пословима а и они мене знају. ;)
- Program nepravilno očitava stanje stvari (evidentira i odavno deinstalirane programe koji su legalno korišćeni u trajl periodu), čime praktično podmeće dokaze protiv tebe
То је проблем? Да није неко користио Corel или PhotoShop као трајал па их уклонио? Службени комп, а нарочито сервер, није место где се испробавају програми. Ако јесте трајал, то се лако покаже. Да неће неко да попије пријаву што је користио Total Commander па га сада нема?
Посебна прича је то што велика већина програма, осим оних из тешке категорије који иначе коштају много, има боље фрај алтернативе али то није за овде. Мада јеси поменуо трајал.

Чини ми се да је ипак боље да напишем да си у праву.

Немам искуства из последњих десетак година али сам се бавио ИТ пословима и почетком миленијума и у деведесетим и пре деведесетих и увек имао сусрете и контакте са разним инспекцијама, контролама, проверама и сличним.
Upravo se u poslednjih 10-ak godina mnogo toga promenilo.

Тада јесте било мање провере легалности програма али је увек било нешто што је требало да се провери и увек сам успевао да се изборим са свакаквим. У целој причи ми је налкаше што се у ово разумем више од оних који би да дођу и ураде посао али им не бих поповао него лагано упутио у то да им не би било добро да се обрукају.
Vidi, on je tu po nalogu svog šefa i došao je da uradi šta mu je rečeno, a ti pričaj šta hoćeš.

Успут се обично деси да у екипи која дође (под условом да нису баш баш клинци) увек буде неко кога сам ја својевремено увео у тај посао и научио ономе што ради.
Radio si u nekom Ministarstvu i/ili inspektoratu?

Можда је и проблем што добро знам већину оних који се у овим крајевима баве ИТ пословима а и они мене знају. ;)
Inspekcijski nadzor nije IT.

То је проблем? Да није неко користио Corel или PhotoShop као трајал па их уклонио? Службени комп, а нарочито сервер, није место где се испробавају програми. Ако јесте трајал, то се лако покаже. Да неће неко да попије пријаву што је користио Total Commander па га сада нема?
1. Ja sam se trudio da navedem SVE moguće probleme koji mogu proisteći iz ovakve "automatizovane" kontrole, a ne samo u konkretnom slučaju.
2. Nisu problem samo programi korišćeni u probnom periodu, dok ne znam kako radi taj program neću da potpisujem zapisnik koji sadrži informacije koje je on izbacio. Ako to ne možeš da razumeš ne vredi ni da pričamo dalje na ovu temu.
3. Druge dve tačke su bile primerenije za konkretan primer i više nego dovoljne da stvore sumnju i zabrinutost - protiv toga nemaš nikakve argumente.

Чини ми се да је ипак боље да напишем да си у праву.
Kako god hoćeš. Ne moramo jedan drugoga ni u šta ubediti, niti se složiti, samo razmenjujemo argumente, ako imaš još koji rado bih ga čuo.

Mali apdejt: PU je pre nekoliko dana izvršila kontrolu, ali ne šalje izveštaj ni isp-u ni klijentu. Pošto si kontroli prisustvovali predstavnici isp-a, koje smo ovlastili, oni su mi rekli da je sve prošli ok i da si ljudi iz PU normalni, te da nije bilo nikakvih problema. Ostaje samo nedoumica da li je ova vrsta kontrole smislena na ovaj Način.
Ja mislim da si serverski sistemi posebna priča i da bi provera licenci trebalo da bude prilagođena toj okolnosti, a ne kao do sad što je bio slučaj.
Ukoliko se to ispravi i ukoliko proveru vrše stručna lica, mislim da se niko ne bi bunio zbog toga.

Ma, uopšte je suludo da to radi država na takav način. Ti inspektori su celo pre podne izgubili na "kontrolu" tih servera, umesto da jure mafiju iz Simpa, Galenika, Aerodroma... a plaćeni su NAŠIM parama, da rade ZA NAS i u NAŠEM interesu! Al' tu smo gde smo.

Meni na poslu sve pirat (ms offis, Autocad, i jos masa nekih drangulija) sa sve torrent alatkama. Nezamislivo mi deluje da neko moze tako da bane u firmu i da mi vrslja po kompu. Moze li se takva napast ocekivati za svaku firmu (delatnost) i svako mesto - malo? :)

Da. Al' će ti šef preduzeti nešto po tom pitanju tek kada ga budu odvalili.

Vrh Dno