Šta je novo?

SBB D3i Platforma iskustva

^ Ma nemoguće. :d

Tipičan primer falinki OTT-a je novoiznikli bosanski tivi.ba. Uz malo truda i veštine, mogu da se izvuku linkovi i gledaju i van BiH. Ali kad krene utakmica reprezentacije, kao večeras, nije ni za k... Samo bufferuje.

Korekcija. Nakon trećeg gola Izraela, slika se stabilizovala. :D

Poslednja izmena:
:d:d:d

total tv koji ima mizernu ponudu kanala sa sve mizernom slikom.

Da li to mislis u poredjenju sa D3i ili generalno? Nisam jos uzeo D3i na testiranje (najverovatnije uzimam do kraja meseca), ali meni je Total solidan sto se tice kvaliteta slike, kako SD tako i HD. A sto se tice ponude kanala, moje misljenje je da su tanki samo kod HD kanala, zato i uzimam D3i na probu. Takodje, na sav glas hvale 72h unazad, a ta opcija vazi samo za 20-ak kanala! Isto tako, razocarao sam se kada sam saznao da na mnogim HD kanalima nema prevod (neko je cini mi se ostavio celu listu u nekom od prethodnih postova).

Jos nesto, zanima me da li ova njihova akcija traje oduvek, koliko sam ja pratio prekida nije bilo?

Poslednja izmena:
E ljudi treba mi pomoć. Dok se ovi iz SBB ne skontaju, meni će proći probni period :) a možda je neko od vas imao sličnu situaciju.

Naime, jedan STB mi radi bez problema, drugi na drugom TV-u sam povezao preko nano rutera i na tom STB-u mogu da gledam bilo šta iz Video Kluba (video zone, kako li se već zove), ali su mi TV i radio kanali zaključani. Znači da nije problem u ruteru ili podešavanjima jer net dobija drugi STB, nego nešto drugo (bar ja tako zdravorazumski razmišljam).

Podrška mi govori da će da me nazove danas sutra prekosutra i da će mi rešiti problem, a meni tako stoji i dalje... Naravno isproban je svaki reset, vraćanje na početna podešavanja i sl.

Da li iko može da skonta u čemu može da bude problem? Šta mislite, da li će ruter morati da se vraća?

Mislim da to nije nešto što možeš sam srediti nekakvim podešavanjima na svom ruteru. Moraš čekati njihovu tehničku.

Biće da ti nisu aktivirali ono što si platio na drugom STB. Pošto se to valjda vrši preko MAC adrese samog uređaja, drugi način ne vidim. Nije kao IPTV. Tamo može da se radi i preko tel. broja, centrale i potaj boga čega još.

Ovo sto koriste trenutak kad je aktuelna digitalizacija zemaljske televizije je stvarno bezobrazno od sbb-a i obicna je obmana zarad jos ponekog dodatnog korisnika.

Sto se tice interfejsa, sad cu malo da brbljam o manama samog interfejsa koje mi smetaju od samog pocetka koriscenja d3i. Najveca mana po meni je lista kanala ili programme list. Na TV-u kad zelim da gledam neki kanal a zaboravio sam na kom je broju, pritisnem lepo dugme LIST na daljinskom i dobijem sa desne strane manji prozor gde lepo mogu da vidim preglednu listu sa imenima kanala koju mogu brzo da skrolujem gore ili dole i nadjem sta zelim. Bez ikakvih nepotrebnih gluposti. Isto vazi i za dvb-t2 prijemnik, pritisnem OK i dobijem listu programa samo u ovom slucaju sa leve strane.

A na d3i interfejsu kliknem OK na daljinskom i sta dobijem? Najobicniju glupost, overlay preko celog ekrana sa 3 reda po 3 screenshot-a trenutne emisije i ikone svakog kanala. Isto vazi i za epg, tu moze malo brze da se skroluje ali i dalje je to sporo. Opet situacija da je interfejs spor zbog ucitavanja nepotrebnih slika koje ja ne zelim. Zar ne bi bilo bolje da screenshot trenutne emisije bude prikazan samo ako sam ja zainteresovan za to, tj. kad kliknem na detaljan info.

Jos jedna zamerka, zasto ne mogu sa jednim tasterom da istovremeno ukljucim/iskljucim opciju. Naprimer, kliknem epg, pogledam sta me zanima, izadjem iz epg menija ponovnim pritiskom na epg dugme. Umesto toga ponovnim pritiskom on samo uradi refresh a ja moram da kliknem na back ili exit.

Uz to, kad se otvori epg meni, nigde ne pise sa kojim tasterom se izlazi iz tog menija. Ovo nije neki problem ali nije ni user friendly. Naravno za nepotreban screenshot emisije ima mesta i na pretek a od vidljivih komandi u meniju tu je samo OK i nista vise.

Isto tako kliknem OK da otvorim tu njihovu "listu" i ako slucajno pritisnem OK jos jednom on umesto opcije gledaj prvo nudi opciju restart koju svakako nisam zeleo. Mozda su mislili da ako ne postave tu opciju kao default, vecina nece imati pojma da je ona tu i da je veoma korisna. Sad se setih, od ove dve opcije, restart i catch-up, koja od njih se placa dodatno? Obe? Ovu jednu su skoro dodali.

Bio je takodje pre i neki malo zesci bug sa kreiranom listom. Kreira se lista i sve ok. Kasnije hocu samo da dodam novi kanal na sam kraj te liste, e pa bar tri puta mi se krsio albis kad sam to pokusavao ha ha. Od onda je bio bar jedan ili dva update-a ali me stvarno nije interesovalo da proveravam da li se to i dalje desava.

Ha ha ha. :d Evo bas dok sam isprobavao sve ovo i dok sam skrolovao malo brze, desilo se da se albis skrsio i da moram da vadim utikac iz struje aha ha ha :smash:. Kakav softver takav mu i hardver :eyebrows:

Inace video sam ranije da taj Zappware-ov software koriste i dva provajdera u hrvatskoj, vip net i jos jedan provajder, ne secam se imena. Sve je isto samo sto oni imaju i opciju za snimanje na lokalni ili online storage ako se dobro secam, mozda jos nesto. Cak koriste i isti albis prijemnik.

Poslednja izmena:
UI je stvarno blagi užas.

Skoro sam bio u poseti jednom proizvođaču IPTV opreme i od njih sam uzgred čuo da ovakve SBB mega milionske igrače zanima iskjučivo najeftinije i najgore rešenje.Što je niža cena,što je gori softver e to njih samo zanima.Inače su njima i davali neke ponude.

Kad odeš na neki pay kanal a nisi predplaćen tu te čeka golgota da se izbaviš odatle.

Najnelegalniji IPTV strim,sa jednim zaposlenim koji pazi da se neko ne saplete o produžni ima bolji UI.

Poslednja izmena:
Pa da, to objasnjava dosta toga. Koliko samo prituzbe i na novi D3 prijemnik i na nove kablovske modeme sa wi-fi i na podrsku i sta jos sve. Bitno je samo da to radi a kako radi to je manje bitno. Podseca me na onu situaciju da za ovo trziste postoji samo najgora roba. Ona koja ne prolazi tamo gde je bogatije trziste.

Ako je d3i softver očajan , kakav je onda telekomov iptv?

Koristio sam iptv i sbb d3i je miljama ispred ,kako po funkcijama tako i vuzuelno.

I jednima i drugima je očajan set top box.Lično sam bio na prezentaciji kada je Telekom počinjao sa uvođenjem IPTV-a,tj kada se birao sistem na kome će raditi.Jedan od modela koji im je nuđen a koji sam testirao bio je svetlosnu godinu bolji od ovoga što sada imaju ,naravno i nešto skuplji ali pobedilo je najeftinije i najgore rešenje.

Za one koji stvarno vole HD kanale i raznovsrnost u HD ponudi i cene dobre set top boksove, najbolji pravac je 13e Hot Bird,ceo poljski paket.To je prava senzacija od HD punude.

Poslednja izmena:
Imao sam prilike da vidim kako IPTV radi u Francuskoj, konkretno provajder je SFR a stb je ovaj http://img.clubic.com/03759004-photo-sfr-neufbox-evolution-decodeur-tv.jpg

Svima bih vam dao na mesec dana koriscenja pa da vidite sta je sporost, posle bi ste dizali Telekom i SBB u nebesa. Dzaba sto stb ima ugradjen i hard disk kad mu za svaku komandu treba par sekundi da odreaguje. Naravno UI napucan slicicama, uradjen u nekom kvazi 3D obliku, online sadrzaji i trte mrte, samo te prodje volja cim uzmes daljinski u ruke. Inace link na kome sa to gledao je optika 100/100 Mbps, tak oda to sigurno nije usko grlo.

Poslednja izmena:
Pa je l' to znači da sada svi treba da uzmemo D3i i da ne smemo da imamo zamerke?

Zar onda nije rešenje DVB-Cx? :)

Rešenje je 2xDVB-S2+2xDVB-C+2xDVB-T2+VDSL+D3i+TS IPTV:smash:

Poslednja izmena:
Moze li neko napraviti listu na kojim HD kanalima ima prevoda, kao i to na kojim kanalima je dostupna opcija 72h unazad?!

Narode, evo i meni stigao ovaj paket na 30dnevni test. :D Dok čekam da mi puste HD paket u okviru promocije, mogu samo da konstatujem da sve radi solidno, nekako sam se i navikao da promena kanala ide sporije nego na običnoj televiziji, jedino mi nije najjasnije zašto se ovaj risiver sam od sebe ugasi posle nekih ~1h rada, gledao u podešavanjima i nema nikakve opcije koja bi asocirala na to. Ne pregreva se, barem meni ne deluje previše topao, ali se uredno isključi ako ostavim neki kanal i ne diram više od pola sata. Nisam precizno merio, koliko tačno, ali eto da pitam jel' ima neko slična iskustva? Izvinjavam se ako je bilo već a nisam pretražio temu unazad.

Da, to je to, hvala. Promenio sam sa 2 na 4h, stvarno mi nije jasno koji mozak je stavio na ovakvom uređaju standby posle 2h kao default. Lepo je i što su, vidim, poslušali čoveka pa ni 11 meseci kasnije nisu dodali nove opcije, tako da je max 4h, ali ajd'...

I šta, puste na TV-u Lorensa od Arabije i ne možeš ga odgledaš do kraja ako puste reklame, bez da uzimaš u ruke daljinski upravljač? :)

Otprilike :d

Inače mi nisu jasni ni zbog čega im treba, citiram seku iz podrške, '3-4 dana da aktiviraju HD paket, ima puno zahteva'... Takođe, da nisam već video ovaj interfejs i koristio neko vreme, krstio bih se obema rukama i nogama ko je smislio onu navigaciju gore dole sa aktivnim stavkama koje se onda menjaju po horizontali i zauzmu ceo ekran. Moraću da istražim onaj Favorite channels menu i da ne mrdam iz njega. I backlight daljinski ne bi škodio, ali ajde, da ne zakeram previše.

BTW, zadovoljan kanalima i kvalitetom slike za sad, ali to je i bilo očekivano, kao i kašnjenje za normalnom televizijom. Čekam da vidim još kako se ponašaju HD kanali i net u paraleli za konačnu odluku.

I šta, puste na TV-u Lorensa od Arabije i ne možeš ga odgledaš do kraja ako puste reklame, bez da uzimaš u ruke daljinski upravljač? :)

i sta, neko zaspi ili 'zaboravi' da ugasi stb, i vuce im strim nonstop?

Pa šta, leba ne traži. Uostalom, svaki TV ima sleep funkciju, a ako uključiš HDMI CEC na STB-u trebalo bi i on da se ugasi.

Na kraju krajeva, ne vidim problem da se unosi željeno vreme u minutima ili eventualno koracima od po 15 min. 4 sata jeste nepotrebno ograničenje.

Teško. Kol'ko sam primetio na tim nekim HD kanalima čas ima prevoda, čas nema - npr HBO.

Što se tiče 72č unazad, pisali smo već o tome: B92, Pink, Prva, Fox kanali, Comedy Central... ima ih. Zašto bi se iko smarao da ti pravi spisak kada je proba od mesec dana besplatna?

Pa šta, leba ne traži. Uostalom, svaki TV ima sleep funkciju, a ako uključiš HDMI CEC na STB-u trebalo bi i on da se ugasi.

Na kraju krajeva, ne vidim problem da se unosi željeno vreme u minutima ili eventualno koracima od po 15 min. 4 sata jeste nepotrebno ograničenje.

a ti si siguran da njihov STB ima HDMI CEC?
kao sto rekoh, svaki strim njih kosta.
OTT kao i telefonske centrale, nije projektovan da svi mogu gledati istovremeno HD strim 'punom brzinom'.

Vrh Dno