Šta je novo?

Instalacija novog OS - SSD

babadzonka

Cenjen
Učlanjen(a)
19.09.2014
Poena
180
Postovani strucnjaci, imam dilemu i treba mi vas savet :)

Uzeh novu plocu (GA-970A-UD3P) zbog OC, treba da se odradi instalacija novog OS.
E sad, instalacija kao instalacija nije problem, vec je problem to sto sam do sada radio samo sa HDD, nikad nisam reinstalirao OS na SSD.
Trazio sam na netu da li ide ista procedura kao i za HDD, jer sam ranije negde procitao da SSD ne treba formatirati klasicno kao HDD, i nasao da treba odraditi SE, medjutim, tu su sad misljenja podeljena, jedni kazu da treba i da je to jedini ispravan nacin kako treba odraditi reinstalaciju OS na SSD, dok drugi kazu da je sasvim dovoljan QF i da SE treba raditi jedino posle duzeg koriscenja SSD kako bi mu se povratile one fabricke performanse.

Pomagajte, unapred zahvaljujem :D

Prvi put kad instaliras samo prebaci na AHCi mod , sve ostalo je isto kao i na HDD-u.

Ja to odradim,nije nikakav problem par minuta posla.

Ajd ovako, ako ti je sistem u redu i radi (radio normalno na prethodnoj ploci), ti samo ubaci nove drajvere za plocu i vidi kako se sve ponasa. Ako sve radi kako treba i nema problema pichi dalje i ne razmisljaj. Ako ima problemcica i problema onda uradi reinstalaciju OS.
Da li SE ili bez njega tvoja je volja. Ako uradis SE onda ce se performanse ssd izjednaciti sa onim kad je bio potpuno nov, ako ne uradis SE pre instalacije (ponovne) OS onda ce biti od prilike iste kao sto je bio neposredno pre ponovne instalacije OS.
Koji ssd imas, neki SF ili Samsung/Crucial? Ako je SF "vratice se" performanse od prilike kao kad je bio nov, ako je neki C ili Sami nemas neku veliku potrebu za SE a mozes da je uradis, nece smetati...
Da li je bolje zbog nove ploce uraditi reinstalaciju OS, jeste.
AHCI u biosu proveri da li je ukljucen na novoj ploci. Treba da bude ukljucen.
Ako budes samo ubacio nove drajvere za plocu i budes imao nekih problema onda obavi obavezno reinstalaciju sa ili bez SE, tvoj izbor.
SSD u osnovi u svemu jeste "isto" sto i hdd jer je namenjen istom poslu, s tim da ima razlike... kao morska i slatkovodna riba, nahrani onog ko je upeca... :D

Sistem radi sasvim dobro, i SSD je relativno nov, radio vrlo malo (po sentinelu svega 13 dana i 8 sati), ali bih ipak ja nov sistem, ne bih da petljam sa novim drajverima na starom sistemu :)
U pitanju je Crucial mx100 256gb, naravno ovo za AHCI obavezno proveravam.
Dakle mogu prilikom instalacije da obrisem particiju i da ostavim da on sam particionise unallocated space i nastavi dalje?

P.S. Dobro ti je ovo za ribe :)

Obrises normalno particiju, unallocated sam kreiras i picis dalje sa instalacijom.

Disk, kao disk - radiš instalaciju kao i do sada.

Probaj samo drajvere, mozes se iznenaditi kako to uspesno radi a ne moras novu instalaciju, manje posla.
Jedino ako bude problema onda te nista ne kosta da ponovo instaliras sisten na taj ssd, ne moras brisati particiju, samo pusti da win iz pocetka sa brzim formatom postojecih particija (pri instalaciji) odradi posao.
Zato sto je ssd Crucual neces osetiti nikakva znacajna poboljsanja ako radis SE, on je pozeljan radi kratkotrajnog poboljsanja kod SF ssd-ova. Crucial-u i Samsung-u kontroler dobro radi GC (trim pravilno i redovno brzo izdaje naredbu za GC) pa ssd ostaje "cist" i nema nikakvih znacajnijih usporenja, radi kao nov i kad mu je 3-4g .
Jel' tako CAR-e prijatelju ?!:D

Nazad
Vrh Dno