Šta je novo?

Sony Xperia Z3 Compact

koliko vidiš kvadrata na black clipping testu? juče sam baš gledao to na nekim ekranima pa da uporedim

^ Na koji tacno test mislis, daj SS ili napisi ovako..

Imam i display tester i voodoo aplikaciju (free verzije) ali nigde ne vidim takav test.

Poslednja izmena:
20141107_010306.jpg

@loznica nije baš taj ali sličan je

@hsv jel si našao? u banding, contrast, saturation, pa treći test

Poslednja izmena:
Da, da, evo sad sam nasao. Ovo je kao test za kalibraciju monitora samo sto to na telefonu ne mogu da menjam.

E sad, ovo treba probati na istom osvetljenju? ne sija svaki ekran isto na 50% koliko je valjda default za ovu aplikaciju. Nebitno za ovu temu ali na XP na 50% vidim do 3. Ali se jedva nazire. Tako da neka bude 4.

Poslednja izmena:
na 100% ja grunem sve to i mračna soba. tako je erica pričala o tom testu svojevremeno.
inače ovo gore na slici su nexus 5 i htc one aka najbolji_displej_ikada 😀

Na 100% (u mraku) jedva 6 da vidim 🙂 Ali to je na xp izmedju 900-1000 cd/m2, razara i crnu i oci.

ne bih rekao da to ima veze sa osvetljenjem... evo imaš ova dva telefona na slici gde svetliji prikazuje manje, i onda tvoj još svetliji koji pokazuje više od one i tu negde kao nexus
S3 nisam slikao, nema smisla :d

@dark hvala, ok je to

Pa to generalno ima veze sa kalibracijom displeja. Ali na 50% jedva ali bas jedva vidim 3 u mracnoj sobi, aj neka bude 4. A na 100% (zbog verovatno i dalje najjaceg osvetljenja) jedva da vidim 6. Posto displej drzim na 65% max (samo za najjace sunce) evo i tu sam proverio, jedva mogu da vidim 4 (landscape/portrait)

Poslednja izmena:
Auto mode
e8e856b09b47026dca606692985eb87f.jpg

Manual
e5ad8ea9ccf99ca3fc2067e4322d2fa2.jpg

Jel može neko da napiše šta znači taj manual kod Sonyja? Pitam u ovoj temi ali se odnosi na sve te Z modele. Pošto sam siguran da nije ono što treba da bude zanima me šta je dostupno od podešavanja tu

U manul modu imas da biras sva moguca podesavanja koja kamera ima za razliku od superauto gde imas samo tip wide ili 4:3 rezoluciju i blic,stabilizaciju slike.Ovamo u manual modu imas da biras vecu rezoluciju,scene,balans bele boje,eskpoziciju,ISO,HDR,tip fokusa itd
S tim da neka podesavnja od svih tipa biranje scena nije dostupno u full rezoluciji 20 mpx.

aha ok. znači P mod 🙂
i koliko u tom modu najviše rasteže SS?

Jel može neko da napiše šta znači taj manual kod Sonyja? Pitam u ovoj temi ali se odnosi na sve te Z modele. Pošto sam siguran da nije ono što treba da bude zanima me šta je dostupno od podešavanja tu

Pazi, kada neko odluci da koristi manual mod na tim telefonima to ne znaci da ce uvek morati sve da podesava i gubi vreme kao sto ljudi misle.

Kada koristis manual na raspolaganju su ti opcije za promenu rezolucije (8/15.5mpix 4:3 ili 16:9 i 20mpix 4:3), zatim podesavanja - EV, metering, ISO, fokus (t2f, single af, multi af), WB i na kraju stabilizacija i rezim rada led blica (auto, red-eye reduction i fill flash).

Naravno tu su jos razne scene, hdr, timeshift burst i panorama mod, tajmer, detekcija osmeha, background defocus, sound photo, razni efekti i instashit opcije kojih ima dosta.

E sad, SA mod je full auto mod koji treba da prepozna uslove i odredi sva bitna podesavanja i generalno moze da prodje ali ume i da brlja.

Ali pored svih tih opcija ja ne vidim potrebu za SA, manual mod takodje moze da posluzi za brzinske P&S fotografije gde ce automatika da odradi veci deo posla ali opet imas neke opcije na raspolaganju pa na brz nacin mozes da podesis sta treba.

Npr u manual modu fokus drzis podesen na multi af, EV 0, metering ISO, WB, led flash.. auto. I eto ti brzog auto moda ako zatreba a stvarno ne vidim zasto bi bio problem za 1-5 sekundi podesiti sve ostalo u skladu sa uslovima. Ja to radim otkad imam takva podesavanja na kameri telefona, i na xp imam neki full auto mod koji bukvalno nikada ne koristim, sve ostalo da.

Problem je sto vecina testova (i uporednih) bude odradjena u ogranicenom SA modu pa se onda javljaju problemi sa fokusom, previsokim ISO, preeksponiranim delovima, bojama koje ne odgovaraju prosecnom korisniku, blic koji je podesen na auto pa sprzi veci deo scene umesto da su podesili Fill flash koji tome i sluzi itd.

Manual mod je zakon, ma koliko i dalje ogranicen bio.

- Podesis rezoluciju koja ti odgovara, imas EV podesavanje, kontrolu ISO, WB, fokusa, rezim rada blica (sony jedan od retkih ima fill flash ali sta to vredi kada testeri opale neki close up na auto i posle kazu ne valja blic)
- Kome smeta hladniji WB moze da podesi, takodje kamera ima i creative mod gde se pomeranjem slajdera podesavanju boje, saturacija pa svako moze po podesi po zelji, od prirodnih boja do totalno presaturisanih, ovo je dosta korisna opcija. Ali naravno retko koji test to pominje.
- Postoje 3 rezima rada fokusa (single, multi AF i t2f). Naravno za macro/close up najbolje je koristiti t2f (koga to smara ima google kameru ili slicnu app sa obicnim macro modom). I onda u uporednim testovima koriste SA mod koji za macro/close up opali uz single af sto svakako nije dobro kao t2f.
- panarame su njesra al ajde, donja granica prihvatljivosti, ostale insta efekte, filtere i opcije da preskocim, to sad nije bitno.
- ISO definitivno treba kontrolisati da ne bi isao na 3,6, 12k u SA mada je za LL najbolje resenje jedan od night scene modova, SS ce ici do 1.1s ali je potrebna sto mirnija ruka (nema ois ali ima digitalnu stab). Koliko sam do sada video rezultati su ok, iso ne divlja a kvalitet je skroz dobar.
- tu je i veliki broj ostalih scena, modova

I kamkorder ima neka podesavanja, recimo retko gde se pominje da postoje 3 moda za snimanje zvuka (u skladu sa uslovima), takodje ima i podesavanje boja i slicno, mislim da je unikatno i to sto ima iso do 3200 ali video je nebitan za ovo.

I to je to, na kraju sa osnovno podesenim manual modom svako moze da ima i brzinsku, auto foto. opciju u dzepu a za razliku od ogranicenog SA koji brlja a u isto vreme su tu i osnovna podesavanja (neka od tih ima samo sony) i za par sekundi je moguce snimiti kvalitetnije fotografije od SA.

I dalje tu fale ozbiljna podesavanja (u sustini najvise SS, dosta toga je i nemoguce zbog hw/fizickih limita kamere na telefonu) ali eto, u svakom slucaju uz malo vezbe i zezanja ove kamere mogu vise a valjda ce 5.0 doneti bar opciju za SS.

Poslednja izmena:
Primetio sam na ekranu na soniju nema isijavanja i da je ravnomeran u sivoj boji, što definitivno nije slučaj sa samsung aparatima koje sam imao ranije. to su nota 3 s4,10.1. Ili sam ja dobio dobar primerak. nemam pojma. ali ekran je ravnomeran bez isijavanja u uglovima i bez neravnomerne sive boje.

Respect za brzinu oba telefona

[YOUTUBE]geRkH0K0ScI[/YOUTUBE]

Jedna fotkabez podešavanja u smanjenim uslovima vidljivosti.Pre sat ipo iz auta, na brzaka.Zaista nemam zamerki.ISto mi nije jasno što kritikuju auto mod kada odrađuje posao sasvim odlično.JA sam zadovoljan kamerom.
Ako ima neko neki predlog neka izbaci..šta da odradim još sa fonom..Ovo je drugi dan sa istim punjenjem...20 sati na bateriji a na 30% baterije je.
Moj način korišćenja: po neka fotka, wifi stalno,par poruka,malo whats up,mailovi i sl.
Ne zevam u krena po 6 sati dnevno osim dok radim prvo podešavanje telefona...Onaj ko ima sot 6 sati dnevno taj nije normalan,po mo mišljenju.

Poslednja izmena:
Jel' ima negde da se namesti da je manual default kad se lansira kamera?

Nazad
Vrh Dno