Jel može neko da napiše šta znači taj manual kod Sonyja? Pitam u ovoj temi ali se odnosi na sve te Z modele. Pošto sam siguran da nije ono što treba da bude zanima me šta je dostupno od podešavanja tu
Pazi, kada neko odluci da koristi manual mod na tim telefonima to ne znaci da ce uvek morati sve da podesava i gubi vreme kao sto ljudi misle.
Kada koristis manual na raspolaganju su ti opcije za promenu rezolucije (8/15.5mpix 4:3 ili 16:9 i 20mpix 4:3), zatim podesavanja - EV, metering, ISO, fokus (t2f, single af, multi af), WB i na kraju stabilizacija i rezim rada led blica (auto, red-eye reduction i fill flash).
Naravno tu su jos razne scene, hdr, timeshift burst i panorama mod, tajmer, detekcija osmeha, background defocus, sound photo, razni efekti i instashit opcije kojih ima dosta.
E sad, SA mod je full auto mod koji treba da prepozna uslove i odredi sva bitna podesavanja i generalno moze da prodje ali ume i da brlja.
Ali pored svih tih opcija ja ne vidim potrebu za SA, manual mod takodje moze da posluzi za brzinske P&S fotografije gde ce automatika da odradi veci deo posla ali opet imas neke opcije na raspolaganju pa na brz nacin mozes da podesis sta treba.
Npr u manual modu fokus drzis podesen na multi af, EV 0, metering ISO, WB, led flash.. auto. I eto ti brzog auto moda ako zatreba a stvarno ne vidim zasto bi bio problem za 1-5 sekundi podesiti sve ostalo u skladu sa uslovima. Ja to radim otkad imam takva podesavanja na kameri telefona, i na xp imam neki full auto mod koji bukvalno nikada ne koristim, sve ostalo da.
Problem je sto vecina testova (i uporednih) bude odradjena u ogranicenom SA modu pa se onda javljaju problemi sa fokusom, previsokim ISO, preeksponiranim delovima, bojama koje ne odgovaraju prosecnom korisniku, blic koji je podesen na auto pa sprzi veci deo scene umesto da su podesili Fill flash koji tome i sluzi itd.
Manual mod je zakon, ma koliko i dalje ogranicen bio.
- Podesis rezoluciju koja ti odgovara, imas EV podesavanje, kontrolu ISO, WB, fokusa, rezim rada blica (sony jedan od retkih ima fill flash ali sta to vredi kada testeri opale neki close up na auto i posle kazu ne valja blic)
- Kome smeta hladniji WB moze da podesi, takodje kamera ima i creative mod gde se pomeranjem slajdera podesavanju boje, saturacija pa svako moze po podesi po zelji, od prirodnih boja do totalno presaturisanih, ovo je dosta korisna opcija. Ali naravno retko koji test to pominje.
- Postoje 3 rezima rada fokusa (single, multi AF i t2f). Naravno za macro/close up najbolje je koristiti t2f (koga to smara ima google kameru ili slicnu app sa obicnim macro modom). I onda u uporednim testovima koriste SA mod koji za macro/close up opali uz single af sto svakako nije dobro kao t2f.
- panarame su njesra al ajde, donja granica prihvatljivosti, ostale insta efekte, filtere i opcije da preskocim, to sad nije bitno.
- ISO definitivno treba kontrolisati da ne bi isao na 3,6, 12k u SA mada je za LL najbolje resenje jedan od night scene modova, SS ce ici do 1.1s ali je potrebna sto mirnija ruka (nema ois ali ima digitalnu stab). Koliko sam do sada video rezultati su ok, iso ne divlja a kvalitet je skroz dobar.
- tu je i veliki broj ostalih scena, modova
I kamkorder ima neka podesavanja, recimo retko gde se pominje da postoje 3 moda za snimanje zvuka (u skladu sa uslovima), takodje ima i podesavanje boja i slicno, mislim da je unikatno i to sto ima iso do 3200 ali video je nebitan za ovo.
I to je to, na kraju sa osnovno podesenim manual modom svako moze da ima i brzinsku, auto foto. opciju u dzepu a za razliku od ogranicenog SA koji brlja a u isto vreme su tu i osnovna podesavanja (neka od tih ima samo sony) i za par sekundi je moguce snimiti kvalitetnije fotografije od SA.
I dalje tu fale ozbiljna podesavanja (u sustini najvise SS, dosta toga je i nemoguce zbog hw/fizickih limita kamere na telefonu) ali eto, u svakom slucaju uz malo vezbe i zezanja ove kamere mogu vise a valjda ce 5.0 doneti bar opciju za SS.