Citam ovu temu od dana kada su objavili cene ovih telefona i stvarno da ne postojimo, trebalo bi nas izmisliti

. Ovaj forum je definitivno ptestao da bude mesto gde se skupljaju ljudi koji nesto znaju o odredjenoj temi, pa zbog toga imaju pravo da napisu nesto smisleno kako bi edukovali ostale koje se slabije razumeju. Ja licno se nisam usudjivao da napisem post par meseci jer sam se plasio da ne ispadnem smesan i ne lupim nesto, a sada masa "likova", da ne upotrebim neki tezi izraz, lupeta na svim temama bez ikakve kontrole, iako postoje moderatori, kojima je izgleda vise stalo do broja clanova nego do kvaliteta postova.
A sto se tice ove teme, ne mogu da verujem kako ljudi mesaju babe i zabe i na koji nacin pokusavaju da obracunaju cene iphona,

. Ne znam kako mogu da uporedjuju telefone svercovane preko grane, sa regularno uvezenim primercima. Samo uporedjivanje te dve cene je smesno, jer na ove legalno uvezene primerke je placena carina i pdv, a na svercovane nije i naravno da su jeftiniji ako se tako gleda, sa druge strane kupovina telefona preko operatera je neki vid kredita jer se novac ne daje odjednom vec postoji mogucnost placanja na rate i naravno da cena telefona ne moze da bude ista kao da se isti placa kesom, a ne jos da se uporedjuje sa svercovanim primerkom

.
Jos mi je smesnije kalkulisanje konacne cene kod operatera, tako sto se sabira cena paketa sa kesom koji se daje uz njega

, pa majku mu koristis taj saobracaj u paketu, kako mozes to da racunas u okviru cene. To sto mozes da uzmes 50% popust je nacin da te operater zadrzi odredjeni vremenski period kod sebe i ne moze se to koristiti kao argument za dokazivanje kako je telefon skup kod operatera.
Tu u stvari dolazimo do pokazatelja koliko je nase drustvo u krizi, i koliko smo mi optereceni materijalnim stvarima koje ne mozemo da priustimo jer su nam primanja toliko mala da nam je nokia 3310 luksuz. Ljudi masovno smatraju da je taj iphon neki statusni simbol i osecaju se bolje ako ga imaju u dzepu, bez obzira sto je to obican telefon, koji ljudi u normalnom svetu smatraju telefonom, a ne statusnim simbolom. Ali tamo negde je prosecna plata 2000-3000€, i normalno ie da ljudi na taj iphon ne gledaju na isti nacin kao mi, gde ljudi zaradjuju po 200-300€. I onda takvi likovi dodju ovde da prosipaju pricu kako te operater dere. Mi jednostavno ne razumemo sta je trziste jer smo toliko jadni da nam je i odlazak u bioskop dogadjaj. Cena je sastavni deo brenda, nema veze kolika je marza, da li to vredi toliko para, roba vredi koliko je kupac spreman da plati, osnovni zakon trzista! Cim prodaju toliko telefona, cena nije previsoka. Ja licno ne bih nikada kupio iphon upravo zbog lokalnog gubitnickog mentaliteta gde pisljivi telefon treba da me izdvoji iz gomile, a ne fakultetska diploma, poslovni uspeh...
Iz istog razloga ne kupujem samsung telefone, firmiranu odecu...
Imam platu oko 300€, i sada ja treba da dam 3 plate da bih sebi priustio malo bolji telefon. Ne, lepo sam kupio coolpad F1 jer je to u rangu mojih plateznih mogucnosti.
Izvinjavam se na opsirnosti, ali jednostavno me isprovociraju ljudi da kazem sta imam