Ajd kad vec neki pricaju o radu u inostranstvu da i ja nesto kazem ....
Ne znam dal' je neko pomenuo, al' trenutno najbolji baushtel (odnos zaradjeno/ushtekano) po meni je u Shenzhenu u Kini.
Ko zna Engleski, dovoljno mu je da zaradjuje 1000eur mesecno (sa troskom agenta) bez papira (bez diplome). Godisnja business viza moze da se sredi za 400-600eur. Ako share-uje gajbu i nece da zivi u nekom azbestu, onda 400 odvaja na gajbu, jos 200-300 na klopu/prevoz. To je cifra prvih dva tri meseca dok se ne snadje i dok se ne pohvataju kontakti koji ce doneti posao bez agenta, tj gde se sam zaposlis i dobijas platu bez ikakvog posrednika. Tipa, skola - predavanje Engleskog, "fiskulture", mate, 15000 juana, cca 2000eur, vrtic isto, modeling jos vise a manje posla, dizajn takodje, arhitekte takodje super prolaze sada ... itd itd. Nasih ljudi je tamo sve vise i vise, cini mi se da 100 godisnje ode i ostane. Ali naravno, niko nikome u goste ne ide

niti se druze niti bilo sta zajedno rade

Ali to je vec klasika za "nase"
Shenzhen je vrh jer nije skup kao Hong Kong ili Macau, koji su "najevropskiji" gradovi tamo, a opet se naslanja na HKG i za pet minuta ste tamo ako imate zelju. Svake godine je to potpuno drugaciji grad i cini mi se da se najvise razvija u Kini.
Ono sto je down side nekima je daljina, a meni je taj kineski mentalitet tj to sto su svi ukalupljeni, drugaciji se na neki nacin smatraju izopaceni. Ali i to se polako menja, sve vise i vise su otvoreni za nove ideje, a belog coveka vole vise nego kevu i caleta

Salim se, ali ogroman respekt imaju prema strancima.
Ono sto je zanimljivo, IT tamo nije placen nist' posebno, sem ako nisi neki guru, ali onda neces ziveti u Senzhenu nego u HKG

To se podrazumeva za sve profesije u kojima si siguran da si profi. Zagarantovano ces u HKG biti placen vise no bilo gde u EU