Šta je novo?

Opšte znanje u Srba - danas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zemlja se daje u arendu jedino ako iz nekog razloga čovek ne može da radi ili ako nema svoje mašine.
Svi ostali su u (velikom) gubitku ako daju zemlju u arendu.
U danasnje vreme vise se cistog kesa izvuce iz arende...
Ali rekli smo da ovo nije tema o poljoprivredi (niti nam treba takva tema) ....i najbolje je da se prestane o tome pricati...

@Duke
Slazem se oko zadnjeg posta sa tobom...nazalost tako ljudi pricaju i ponasaju se kad treba da rade...
A da se vremena menjaju vidis i sam po svojoj omladini...

Pazi, ručno se jedino bere (maline, jagode...) ostalo i tu ode mašinski... I plus oni što se bave voćarstvom imaju mnogo manje zemlje nego oni koji se bave ratarstvom...

Ima u mom kraju jos onih koji beru rucno i po hektar, fala bogu usamljen slucaj :D, mada tu je i bog digo ruke.... sto se rada tice ja sam negde generacija sa duk-om babom, jos malo pa bih mogao u penziju :p, a tek treba da se zaposlim, konkretno :type: ...

Rapture,ti ovde ne mozes da komentarises,ti si drvoseca :D

Cuti mogu baba da ti budem :D, elem i ja ciljam polako na germaniju.....

P.S. koji sam off povukaoo sa onim vicom :D, ode tema u...

Ajd kad vec neki pricaju o radu u inostranstvu da i ja nesto kazem ....
Ne znam dal' je neko pomenuo, al' trenutno najbolji baushtel (odnos zaradjeno/ushtekano) po meni je u Shenzhenu u Kini.

Ko zna Engleski, dovoljno mu je da zaradjuje 1000eur mesecno (sa troskom agenta) bez papira (bez diplome). Godisnja business viza moze da se sredi za 400-600eur. Ako share-uje gajbu i nece da zivi u nekom azbestu, onda 400 odvaja na gajbu, jos 200-300 na klopu/prevoz. To je cifra prvih dva tri meseca dok se ne snadje i dok se ne pohvataju kontakti koji ce doneti posao bez agenta, tj gde se sam zaposlis i dobijas platu bez ikakvog posrednika. Tipa, skola - predavanje Engleskog, "fiskulture", mate, 15000 juana, cca 2000eur, vrtic isto, modeling jos vise a manje posla, dizajn takodje, arhitekte takodje super prolaze sada ... itd itd. Nasih ljudi je tamo sve vise i vise, cini mi se da 100 godisnje ode i ostane. Ali naravno, niko nikome u goste ne ide :) niti se druze niti bilo sta zajedno rade :) Ali to je vec klasika za "nase"

Shenzhen je vrh jer nije skup kao Hong Kong ili Macau, koji su "najevropskiji" gradovi tamo, a opet se naslanja na HKG i za pet minuta ste tamo ako imate zelju. Svake godine je to potpuno drugaciji grad i cini mi se da se najvise razvija u Kini.

Ono sto je down side nekima je daljina, a meni je taj kineski mentalitet tj to sto su svi ukalupljeni, drugaciji se na neki nacin smatraju izopaceni. Ali i to se polako menja, sve vise i vise su otvoreni za nove ideje, a belog coveka vole vise nego kevu i caleta :):) Salim se, ali ogroman respekt imaju prema strancima.

Ono sto je zanimljivo, IT tamo nije placen nist' posebno, sem ako nisi neki guru, ali onda neces ziveti u Senzhenu nego u HKG :) To se podrazumeva za sve profesije u kojima si siguran da si profi. Zagarantovano ces u HKG biti placen vise no bilo gde u EU ;)

Poslednja izmena:
Kad dodje do tranzicije od garsonjere sa 34 kineza u Srbiji, do garsonjere sa trideset cetvoro Srba u Kini, shvatis koliko smo mi propali..:D

DaPimp -

Nije ovo samo za ShenZhen. Ja imam aktuelnu ponudu da treniram klince basket u Shangaju i razmisljam se da prihvatim, dok znam jednog lika koji drzi privatni fitness (doduse je dosta gurao da bi dosao do tih pozicija) kao i dve srpske devojke koje rade za Starzpeople (najjaca kineska modeling agencija) a da pritom nisu nista spec po izgledu, vec su "western" sto je dovoljna prodja u kini da radis bilo sta.

Konkretno je za kinu mnogo vise potrebno znati nekog od uticaja, a to su trenutno srbi koji su otisli pre 2005-te. Jer oni vremenom pocnu da se krecu u krugovima ljudi gde "mundane jobs" imaju visestruku cenu, jer se westerni mnogooo vise cene u kini od samih azijata. Primera radi, moj jako dobar prijatelj je trenutno vlasnik no1 diskoteke u aziji, u pitanju je klub u Pekingu koji je on nakon godina uvoza i trgovine i skupljanja para jednostavno napravio "po srpski" i ispostavilo se ubo dzekpot. (evian 6 evra, koktel 15 evra - nemas pare ? idi u manje elitni klub)

Ako tebe zovu da ih treniras u basketu,ondak su odavno u q....

Dzekson im pravi decu na basketu 100 % :d

Evo fotka iz zlatnih dana, kad je trenirao nekog crnca ...

mj.jpg

Poslednja izmena:
Dzekson samo potvrdjuje glavni problem u Srba ;)
Svi sve i svakoga znaju a svercuju tikepa sa kosmeta :)
Mentalitet sveopsti ljudski kvalitet...

Ostavimo se dzeksona... KO nema sta da kaze na temu, nema potrebe da ceka svaki njegov post da bi odgovorio.

Dzekson samo potvrdjuje glavni problem u Srba ;)
Svi sve i svakoga znaju a svercuju tikepa sa kosmeta :)
Mentalitet sveopsti ljudski kvalitet...

Kralj. Da sam na njegovom mestu, definitivno bih prihvatio i batalio limundo nerviranje i otisao u Kineze. A verujem da nisam jedini. :)

edit: ok, izvinjavam se weasel.

Sto je neko rekao na prethodnim stranama, stvarno smo puni informacija na svakom koraku (Internet).
Secam se kada sam zavrsavao osnovnu i krenuo u srednju (komp koristio iskljucivo za gaming, Internet jako jako slabo), koliko mi je bilo lakse da ucim i tokom toga ne razmisljam o stvarima sa strane.
Sada, nakon ~10 godina i nekih 7 godina svakodnevnog upijanja raznih gluposti sa Interneta, tesko da mogu izgurati pola sata koncentrisano uceci gradivo za fakultet. Na stranu nezainteresovanost.
Blejanje se obilo o glavu. :S

Poslednja izmena:
Kako bez znanja kineskog?

U privatnim skolama/vrticima. Gde se pored kineske nastave, odvija nastava i na ENG.
Da bi se zaposlio u tim skolama, imas par Demo casova, nekad i po 5 6, koje treba da odradis. Kako pred osobljem skole tako i pred klincima. Ali ni to nije garancija da ces dobiti posao na kraju, ali naravno je velika prednost ako to odradis dobro.... Ima na netu mnogo informacija, ja ovo pricam iz druge ruke :)

Ja sam znao ranije da spremim ispit tako sto samo jednom procitam knjigu. Skoro pa fotografsko pamcenje sam imao.
Danas mi se desava da prepodne razgovaram sa covekom i dogovorim neki posao za popodne i kad on dodje popodne ja ga gledam bledo uz recenicu: "Podseti me sta smo bese dogovarali!"
Previse informacija, los ram menadzment i naravno godine ucine svoje.

Heh, koje prozivke, od svih IT ljudi koje sam upoznao za 10 i kusur godina interneta, jedino misticx je u stanju da digne teg od 100+ kila i nekoliko ljudi koji voze bajseve imaju kardio da peske mogu da odu sa jednog na drugi kraj grada, svi ostali izgledaju kao cetnici u penziji i mene prozivaju za basket iako me neki nisu ni uzivo videli ikada, nit znaju dal posedujem kosarkasko znanje i obuku, ili ne. :) nije da nisam ocekivao "ivke komentar" ali je covek ubo u srz a da nije ni svestan - mentalitet. Ovo se jako dobro osvrce na temu, ove jadne prozivke. Svi ste u fazonu "znam sta treba da se menja u drzavi" a na jednu sasvim normalnu izjavu jednog od vas, reagujete sa najgorim kompleksom "da komsiji crkne krava" i vodjeni najgorom ljudskom sujetom koja postoji.

Ako bilo ko ima problem sa mojom izjavom, izvolte ja placam salu, 1 na 1 sa bilo kojim clanom bench-a, americka streetball pravila, skupite se ko god oce i odredite datum, igrate minimum 15 puta protiv mene, svako ko pobedi jedan basket dobije 100 evra na licu mesta. Ako nijedan basket ne izgubim svi koji bi dosli da mi skupe 1000 evra. I naravno da do ovog nece da dodje, jer ste jaki na tastaturi, a ako ste smekeri koji prozivaju a da imaju 1/8 muuda, izvolte odma se prijavite.

Ja ne znam sta ti ocekujes. Prvo, jako cesto pises stvari u koje je prilicno tesko poverovati, a cak i da su tacne opet ti ne bi dobro donele jer imaju omamljujucu dozu hvalisavosti u sebi. Prosto, nerviras mnogo ljudi, bilo to sto ti pises istinito ili ne.
A drugo, vise puta sam video da iznosis neke "mrziteljske" stavove koji su uvredljivi za odredjene grupe ljudi.

I kad sam ja to uspeo da primetim mogu misliti kako je ljudima koji aktivnije ucestvuju na forumu.
Pa normalno da ce da te docekaju na noz s' vremena na vreme i da teraju sprdnju na tvoj racun. Iskreno me iznenadjuje kako se to ne dogadja cesce , jer ako iko tako nesto moze da zasluzi na forumima, ti si pri vrhu te liste po mom misljenju. Mozes da budes i Dzordan sa trenerskim kvalitetima Dude Ivkovica i opet ce onim ljudima koji te posmatraju kao dezurnog teletabisa da bude zabavno da vide da si podje**van oko kosarke, ili bilo cega drugog.

A opet, neki te i gotive zbog istog tog stila.

Eto ti odgovor zasto te prozivaju i cetnici koji ne znaju da uhvate loptu ni da podignu 30kg sa klupe, ili kako to vec tebi izgleda.

Џексоне, у праву си што се тиче менталитета. Али да ти мало појасним шта су остали мислили. У сваком крају Београда имаш тако неког лика који је за све "талентован" , познаје све ликове, фура најбоље цупи, а у ствари је обичан павијан, барон и бизМинсен. Не тврдим да ти ниси све то наведено али помало чудно звучи и делује. Ако јеси свака част и извињење. Што се тиче дела о менталитету тешко падне сваком било какав успех што и сами знамо. Ајд' свако добро;-).

Imao sam zadovoljstvo da upoznam Dzeksona pa vam kazem da on jeste "ulicar", da njegova opsta a i posebna znanja daleko nadmasuju prosecna, da je nasmejan i druzeljubiv, ima kodekse kojih se drzi... ...i jos dosta toga ga krasi za razliku od vecine vas "strebera" koji ga ovde prozivate! Zamislite, postoje ljudi koji stvarno ponesto zanimljivo i sami dozive ...i zamislite jedan od takvih ljudi je i Dzekson.

Igore, samo da znas smrtno si me uvredio za ono sa 100 kila :p

Sad se konkretno osvrcem na samu temu - rio je potrefio poentu. Ali ja nijednog trenutka nisam motivisan da pisem stvari iz sopstvenog ego-a, vec iskljucivo zato sto nalazim avanture, dogadjaje, povezanosti, kao zanimljive stvari, stvari koje ispunjuju zivot. Iz mog ugla gledista vecina ljudi su previse staticni. Jeste, pisem cesto stvari iz sopstvenog iskustva i znam da to ume da zvuci i ******sto i krajnje neverovatno, rad sam svaku svoju pojedinacnu izjavu da dokazem kome je do toga.

Anri, druze, i sa tobom se slazem takodje. Nijednog trenutka ne smatram da nisam "zasluzio" da budem na tapetu zbog takvih stvari. Koliko puta si pak ti u zivotu upoznao nekog za kog smatras da je svestran, sto svojim znanjem sto svojim aktivnostima, i da si makar u sebi postovao takvog lika .. ? Ja nisam ni 1% onog sto bi zeleo da budem u poredjenju sa ljudima koji su mi po kriterijumu ispunjenosti zivota na neki nacin idoli, a opet smatram da je "reakcija" o kojoj je napisao Rio stvar loseg ljudskog karaktera koji je najvise izrazen u ovom naraodu, radije nego neki "verbalni balans" kojem je tu zaista mesto. Evo ovima sto imaju igoritza.txt materijala koji im popunjava zivote u letargiji, all-in:

skocio sam sa mogrenske stene salto ipo sa 18 metra a na kosutnjackim bazenima sam "onaj debeli sto skace salto sa tornja"
umalo sam neobavesten smuvao trandzu (reci "umalo" i "smuvao" otvorene za interpretaciju)
pokusao sam da napravim automobil/karting od drveta, sa motorom od kosilice neuspesno
ubedjen sam da sam 2011 prosao kolima kroz drugu dimenziju/kvantni dzep ili nesto deseto jer sam iskusio nesto sto ni ne umem da objasnim
svaku Haloween zurku idem iskljucivo sam bez drustva i provedem se najbolje u zivotu tako, sa preko 4-5 neverovatnih dogadjaja koji mi se dese za to vece
vec sam se peo na Triglav, sanjam da nekad u zivotu probam eventualno Everest ako ikad budem imao mogucnosti.

Buudala, baron, kreeten. za svaku osudu. dvorska luda. stvarno ?

Problem u nas srba i konkretno opsteg obrazovanja koje je tema

SVAKI primer coveka koji ima bilo kakvu ideju ovde, bilo da izgradi klupu za decu, da se dobro zabavi van okvira "prihvacene" zabave, ili da napravi milione na foreksu, vecito okolina docekuje na noz. Mi smo postali toliko letargican narod da nam je ta letargija default stanje, svaki srbin na neki nacin ceka da mu stvari "padnu sa neba" a svako ko pokusa da uradi bilo sta je dvorska luda. E to je vremenom izazvalo takvo stanje da svako ko ne postuje te pogresne drustvene norme, u drustvu postaje kukolj, crna ovca zajednice. Sami sebi smo najveci neprijatelji, javlja se neka patoloska mrznja za svakog ko je drugaciji i to je nepravda. Pogledajte samo PRVE komentare ovog momka koji je napravio "Mi smo pilici" pesmu na youtube-u, pre nego sto je dobio globalno priznanje za tako nesto.

Definicija opsteg obrazovanja je da individua koja poseduje takvo znanje, stvari koje ne zna mnogo lakse shvati i nauci, a stvari koje zna mnogo lakse povezuje u celine. Ako imas svo znanje ovog sveta, i nista ne uradis sa njim makar po cenu da ti se drugi smeju, koja je onda svrha tog znanja ?

Hehehe naravno da se javio i marxista i stao u prve borbene redove za svog druga omladinca ;)
Vidite vi "omladinci" i cika ivke je gulio bg asfalt (i to onaj iz kruga dvojke, tako neomiljenog kraja u Srba danas ;)) i druzio se i sa "pucacima" i sa "spric loverima" i sa teskim marginalcima bas kao i sa "ego trippin maminim/tatinim sminkerima" a bogme ima/bilo je dana (pretezno noci) za koje su hangover 1, 2 i 3 "mala deca" ;) ali nemam potrebu da detalje iznosim "u etar" a pogotovo ne na "it based" forumima ;)
Na stranu sto mislim da je sve to jedno prilicno lose baceno vreme (jer ni unuke nece bas nesto preterano zanimati siguran sam ;))

Za igora ne sumnjam da je "uzivo" ok lik, ali je ostao u "zacaranom krugu" zvanom Srbija i odlucio da se "adaptira" na iscasene sisteme vrednosti, bas kao i tona ljudi tj. cele generacije. Budimo realni, veeeeeelika vecina je otisla odavde (manje vise svako ko je imao prilike, od fizickog radnika do doktora nauka).
Ovde jednostavno vreme stoji i srz problema se ne menja decenijama, sto je uz totalnu degradaciju drustva u zadnjih 20 i nesto godina opasan problem. Jos vise zabrinjava ta "srednjevekovno/leva" (da ne kazem tradicionalno/titoisticka ;) ma koliko ona sama po sebi kontradiktorno zvucala) orijentacija mladog narastaja. Ljudi su prosto nemastinom i svakodnevnim problemima "ubijeni u pojam". Internet je od vecine stanovnistva "zapada" napravio "pasivnu masu" a od ljudi iz (post) komunistickih rezima "zombije bez para" ;)
Mogao bih jos ihaaaaaj da pisem na ovu temu ali ionako ne vredi, jer ce "kikovati" jos jedan od srpskih "trademarkova" zvani nepriznavanje realnosti ;) iliti: znam sta je sve lose ali meni je bas lepo "iza ogledala" u MOJOJ zemlji cuda... ipak je mnogo bolje da se nauce "prljava balkanska pravila" nego li da se igra "normalno" :)

p.s. Sorry za navodnike i zagrade, stvarno ne bih da me lekturisu "veliki Srbi iz kvebeka" (a i sire) ;)

Jos vise zabrinjava ta "srednjevekovno/leva" (da ne kazem tradicionalno/titoisticka ;) ma koliko ona sama po sebi kontradiktorno zvucala) orijentacija mladog narastaja.

Mladi naraštaj nema nikakve veze sa "levim" idejama :trust: Otkud ti uopšte ta ideja?

Ja ne znam sta ti ocekujes. Prvo, jako cesto pises stvari u koje je prilicno tesko poverovati...

He! Budi sretan što JA ne pišem takve stvari!
Ne bi bilo moguće verovati uopšte!
....
I ako ćemo pošteno, opšte znanje je nebitno potpuno, i opšte i posebno.
Bitan je moral!
Čast, poštenje i istina su misaone imenice, koju se bukvalno postale samo to, misaone imenice!
To je jedini problem, svi ostali su iznikli iz njega.

Poslednja izmena:
Ili da se drzimo teme kako ne bi bili primorani da je zatvorimo?

Mladi naraštaj nema nikakve veze sa "levim" idejama :trust: Otkud ti uopšte ta ideja?
Slazem se da ne bi trebalo da Ima ali ovde ima itekako a sve to zbog slusanja bajki o "predobrim proslim vremenima", pa plus simpatiziranje likova kao sto su putin, snovden, cavez, gadafi, kim dzong un, kastro... i to samo i iskljucivo zbog "kontre zapadu" a svi ti sto se tih stavova drze "ko pijan plota" ne bi izdrzali ni mesec dana u navedenim zemljama gde vladaju/vladali su pomenuti likovi. Da ne pricam sta bi se desilo da se nekako dodje do malo vecih para ;) od levicarskih ideja ne bi ostalo nista :) Nekako jos cudnije je to sto "velike patriote sa neta" uglavnom obitavaju po najsredjenijim zemljama sveta a trose tastature na pljuvanje istih ;) pa idite zemljaci na kubu, u venecuelu, severnu koreju, rusiju i kinu pa zivite lepo i cik probajte tamo da iznosite svoje misljenje i "kontra stavove" ;)
Sto rece neko moral i postenje... to ovde vise fakticki ne postoji jer po balkanskim merilima ispadnes glup i neuspesan. I za to je naravno kao i za sve ostalo kriva visedecenijska degradacija svega normalnog pa i obrazovanja. Lakse zavrsiti vikend fax i snaci se preko politicke/kumovske veze nego li studirati kao konj nesto ozbiljnije i posle blejati na birou/raditi za sicu... Kada ode (a otici ce pre ili kasnije) i ovo malo normalnih zapitajte se gde cete i sa kojom veeeeeelikom vecinom da ostanete ;)
Sve u svemu tuzno...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno