Šta je novo?

Opšte znanje u Srba - danas

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ova tema se prebacuje na nevidjenu situaciju od sinoc - ne pisem o politici, ne pisem o dogadjajima sa utakmice, konkretno mislim na cinjenicu da su ljudi odusevljeni sa dva lika. Jedan koji je izasao na kameru i rekao Vucicu pe*eru, i drugi koji se sa majcom preko glave zaleteo na albanskog fudbalera i sutnuo ga.

Uzasno bolno, drustveno degradirajuce je da mi je ceo fejsbuk osvanuo sa klipovima ta dva maloumnika, i lajkove i odusevljenja ljudi za takva dva akta. Devojke koje su inace validni demokratski glasaci, stavljaju vine i gifove ta dva dogadjaja i pisu "kakvi carovi, ijaooooo <3" A to je posledica - loseg opsteg obrazovanja i nedostatka kucnog vaspitanja koji su u srbiji ispod granice dna.

Aha, znaci ljudi su trebali pre 5-10 godina koji imaju sadasnju decu (koja su u osnovnoj skoli da kazemo sad) da uzmu i odu kod baba Vange i pitaju je da li da prave decu, da li ce doci opsti kolaps i da ce biti ekonomska kriza, tada su imali solidno para, pa ako ce znati kako ce da bude, da ne prave decu?

Opet lako je sad razmisljati kad je teska besparica da li da pravis decu ili ne (mislim na nas sa malo vise mozga), ali tad u ono vreme niko nije znao kako ce biti.

I ja i zena da imamo posao sad i solidne neke plate od 35-40k i krov nad glavom (svoj, ne rentiranje stana), razmisljao bi o deci. Kasnije dodje gazda "uzme skalp" meni ili zeni i ostadosmo bez posla jedno od nas. Mi smo krivi sto smo pravili decu i sto je tako kako je? Au ***...

Mislim da nisi shvatio sta sam napisao...

Zanimljivo to sa oduzimanjem prava na pravu porodicu (porodicu sa decom) onima kojima je vec uzeto pravo na materijalnu ravnopravnost... kontrola radjanja, bas dobra stvar - da su je roditelji onih koji se za nju zalazu i sami primenili, mi sada ne bismo imali neke nickove na forumu :p

Ova tema se prebacuje na nevidjenu situaciju od sinoc - ne pisem o politici, ne pisem o dogadjajima sa utakmice, konkretno mislim na cinjenicu da su ljudi odusevljeni sa dva lika. Jedan koji je izasao na kameru i rekao Vucicu pe*eru, i drugi koji se sa majcom preko glave zaleteo na albanskog fudbalera i sutnuo ga.

Uzasno bolno, drustveno degradirajuce je da mi je ceo fejsbuk osvanuo sa klipovima ta dva maloumnika, i lajkove i odusevljenja ljudi za takva dva akta. Devojke koje su inace validni demokratski glasaci, stavljaju vine i gifove ta dva dogadjaja i pisu "kakvi carovi, ijaooooo <3" A to je posledica - loseg opsteg obrazovanja i nedostatka kucnog vaspitanja koji su u srbiji ispod granice dna.
+100

Ovo je tako jezivo istinito.

Zanimljivo to sa oduzimanjem prava na pravu porodicu (porodicu sa decom) onima kojima je vec uzeto pravo na materijalnu ravnopravnost... kontrola radjanja, bas dobra stvar - da su je roditelji onih koji se za nju zalazu i sami primenili, mi sada ne bismo imali neke nickove na forumu :p

Dobro, necemo sada da potvrdjujemo Godvinov zakon iako bi itekako imalo smisla. Pre bih rekao da je ovde slucaj mnogo bezezazleniji, u ravni sa izvajavom moje neudate rodjake od 30 i nesto leta koja je dok smo sedeli u kaficu, posto je ugledala trudnicu sto pored koja se mucila oko necega, sebi u bradu ali dovoljno glasno da je cujem rekla: "Nisam te ja terala da radjas" :D

...pitali momka koga bi pre ozenio devojku sa sela ili iz beograda? odgovara sa sela, na pitanje zasto? zato sto devojka sa sela ima 22. a iz beograda 35 godina :D..

Što? Bolje oženiš obe, jednu za grad, drugu za selo :d

Ja cu sa sela, a ti uzmi ovu rodjaku od g@w-a :D...

Pre 60-70 godina, prosečna porodica na ovom podrhtavajućem balkanskom tlu je imala koliko članova?

Pre 60-70 godina, ekonomsko stanje na ovom podrhtavajućem balkanskom tlu je bilo, kakvo?

Danas prosečna porodica ima koliko članova?

Danas je ekonomsko stanje, kakvo?

I država jeste kriva. Dražava je tu da vodi računa o svojim "stanarima" Zašto onda plaćamo sve one namete, takse, poreze? Svi su oni, od predsednika, do čistačice u školi plaćeni parama koje se odvajaju od naših plata. Sasvim je druga priča što je ovde javni posao sinomin za javašluk, neradništvo, otimanje...

i da, čudim se. Kako se ne bih čudio. Ako nastane ravnodušnost, nema trzaja.

I ja bih rado otišao na selo. Tamo je budućnost, samo što mi to još ne shvatamo. Selo sa infrastrukturom, zadrugom... Kada bi pare koje utroše na gradnje novih zgrada po Bg-u utrošili na jedno po jedno selo....

Kada bi pare koje utroše na gradnje novih zgrada po Bg-u utrošili na jedno po jedno selo....

You_don't_say-.jpg

znas i sam da se to nikada nece dogoditi, a znas i zasto nece.

Selo i visoka tehnologija nisu medjusobno iskljucivi, kao sto ovde vlada opsteprihvaceno misljenje. Kako omladina u Austriji lepo zivi od poljoprivrednog rada i ne buni se? Ne, nisu oni neobrazovani. Nemaju taj luksuz jer treba odrzavati efikasan informacioni sistem koji pogoni masineriju koja njima "seljacima" omogucava visoke prinose i zaradu. To je najbolji primer koliko je ova drzava zaostala, tamo prosecan seljak ima napredniju opremu od naseg EPSa.

Da opet spomenem Fince i njihovu politiku novcanog posticaja od osnovnog pa sve do kraja obrazovnog puta. Koliko te drzave ulazu u svoje gradjane i koliko im se vraca? Zar je moguce da neko obrazovan ko je bar jednom posetio neku evropsku drzavu tvrdi da nasa drzava nije kriva, da mora biti ovako kako je, da ne moze bolje? Pa cime sire tu apatiju, preko kemtrejlsa...

Poslednja izmena:
Kako reče jedan seljak odavde, a inače, seljak ne može biti nikako pogrdna poštapalica, ionako pošto neki novinarčići, tipa Blic, uzimaju frazu "farmer":

-Država se seljaka seti tri puta: Kada treba ići u vojsku, kada treba platiti dažbine i kada su izbori.

Sve živo u ovoj zemlji propada jer nemamo obrazovani kadar.

evo reference na to sto si napisao:

Srbija - apsolutno nezavisna po pitanju prisutnosti resorsa osim energije, u skorijoj buducnosti (elektro kola) bi bila cak i energetski nezavisna da nije bilo Kolubarskog skandala (trenutno uvozimo ugalj i trag kolubare ce se osecati oko 15ak godina). Zemlja sa fenomenalnom agrikulturom, i sa jednim od najvecih izvoza u svetu po procentu, gde su sljive pri vrhu a maline smo rekorderi u svetu, bez per capita. (i na maline gubimo milione godisnje zbog loseg izvoza i nedefinisanog izvoznog brenda)

prosecna plata: 400 evra na papiru, realno 220 evra (da se ne lazemo, zena iz pozarevca stavlja priloge u pljeske za 14 hiljada, po beogradima neprijavljeni rade za 25k)

Norveska - zemlja kojoj pada mrak u 4 popodne. Glavni izvozni proizvodi su im petrolej, metal, hemikalije i proizvodnja masinerije, riba. Privredno su zavisni od ogromnog uvoza hrane i energije. agrikulturni resorsi su bez obzira na povsinu drasticno manji od srbije.

prosecna plata: 4200 evra, nemaju minimum zakonski propisanu platu ali preko radnickih sindikata nikome plata nije ispod 3000 evra obezbedjeno. Na to ide ona famozna srpska "al tamo je skuplji standard" - NIJE! Jedino sto je skupo u naprednim ekonomskim evropskim zemljama su nekretnine, iznajmljivanje i vrednost. Prehrana, materijali, odeca obuca, su jeftiniji od Srbije drasticno. (sestra iz Minhena bila skoro, slogirala se kad je cula da je litar mleka skoro 1 evro, i u shoku je stala i pisala cene u Tempu jer joj nije jasno da su mleko ~1 evro, kisela voda 0.5 evra itd ..)

pametnom dosta.

Ovoj drzavi treba da se uvede tehnokratija, ili da se vratimo na unilateralni komunizam i da platimo cenu golog otoka. Jer dok god budu postojale prepiske "ljudskih prava" iz evrope, i davalo se babama da glasaju na konto pisanja ALO-a Kurira, Blica i ostalih, vlast ce da imaju oni koji su se najbolje postavili u medijima a najdalje od realne prosperitetne politike. (ovo kazem na konto cinjenice da je moj prijatelj imao ideju da osnuje stranku i ulozio dosta love u to, da bi mu na vrata zakucala "devetka", ko zna, razumece)

^ Nemoj samo o "jeftinoći" u Norveškoj ili Švedskoj... :)

Ovoj drzavi treba da se uvede tehnokratija, ili da se vratimo na unilateralni komunizam i da platimo cenu golog otoka
...
Politics in Norway take place in the framework of a parliamentary representative democratic constitutional monarchy. Executive power is exercised by the King's council, the cabinet, led by the Prime Minister of Norway. Legislative power is vested in both the government and the Storting, elected within a multi-party system.

Poslednja izmena:
Nije merodavno porediti vreme od pre 50+ godina, jer je tada poljoprivreda i stočarstvo glavni izvor prihoda, a istim ti što su pravili tu silnu decu potrebna im je "jeftina radna snaga" za poslove oko kuće, jer za decu treba samo hrana koju sami proizvode. Plus na to ide "zaticanost" tog vremena, npr abortus nije koristio, niti kondomi, a ne znaju kad treba da ga vade....

Što se tiče pogrdnog značenja, treba razlikovati Seljak i Seljačina

Batalite komunizam, to ne radi ni na papiru, jer i tamo ima malih i velikih slova. To nikome nije dobro donelo, imamo primere što kod nas što po ostatku planete

Poslednja izmena:
Pa nas komunizam jos uvek unistava, ali nadam se jos samo po inerciji. I dalje nabijaju milionske stete i dugove po javnim preduzecima, niko ne odgovara, kao sve ce to narod platiti.

Nije merodavno porediti vreme od pre 50+ godina, jer je tada poljoprivreda i stočarstvo glavni izvor prihoda, a istim ti što su pravili tu silnu decu potrebna im je "jeftina radna snaga" za poslove oko kuće, jer za decu treba samo hrana koju sami proizvode. Plus na to ide "zaticanost" tog vremena, npr abortus nije koristio, niti kondomi, a ne znaju kad treba da ga vade....

Što se tiče pogrdnog značenja, treba razlikovati Seljak i Seljačina

Batalite komunizam, to ne radi ni na papiru, jer i tamo ima malih i velikih slova. To nikome nije dobro donelo, imamo primere što kod nas što po ostatku planete

liberalni komunizam - kina. Ne samo da je obezbedio ogromni napredak drzave pogotovo u poslednjim godinama, u pitanju je sistem koji efikasno funkcionise sa 1.2 milijarde ljudi. A tamo sam i bio, i svojim ocima video da SVAKO ima svoje parce hleba ako ode po njega.

primera radi, kina ima jedan zakon koji sigurno ne bi mogao da prodje u evropskim "ljudska prava" uslovima a to je najefikasniji alat za suzbijanje korupcije - jednostrana delatnost. Ako u kini recimo, imas pekaru, mozes da otvoris jos 102 pekare, al ne mozes nijednu jedinu mesaru. Specijalnim (ne stranackim) uslovima se odobrava prosirenje delatnosti al samo pod uslovom da nova delatnost koristi zajednici i sindikatima, i svaka naredna nova delatnost daje sve veci deo kolaca drugima

U Kini su plate nize nego kod nas.

zabluda. Prvo ne mozes da poredis Kinu i Srbiju, jer je peking velicine dunav-tisa-dunav, a Guangdong (industrijska regija severno do par gradova i juzno do Hong Konga) veca od 8 srbija. Drugo i veoma bitno je sto je Kina mnogo dobro regulisala gradove, i kada bi poredio Srbija - Peking, a ne Srbija-Kina dobio bi sasvim drugaciju sliku. To sto oni imaju 2.5 dolara dnevnice u nekim mestima je regulacija komunizma koji JEDINO tako moze i da funkcionise jer je, ponavljam, u pitanju 1.3 milijarde ljudi. I svako od tih ljudi ko radi za najsitnije pare IMA sansu da se edukacijom probije i obezbedi svojoj porodici bolji zivot, za razliku od srbije, jer kina ima besprekoran prosvetni sistem koji je podesen tako da izvlaci i vredne i pametne na vrh.

Sta kaze dzekson Norveska uglavnom jeftinija od Srbije ? Tamo je 1 musko sisanje petina Srpske plate + alkohol, cigare i gorivo najskuplje u EU.

Pogledaj prosecnu platu u Pekingu ili u vecim gradovima Kine, pa onda prosecnu platu u Kini. Razlika je ogromna. Ako je u Pekingu prosek 1000$, a prosek u celoj Kini 200$ ukljucujuci i Peking i ostale bogate gradove, onda mozes da zamislis za koju bedu radi vecina od 1 milijardu ljudi.

To je stara komunjarska fora merenje proseka... Ja jedem meso, ti jedes kupus, a prosek nam je sarma.

edit:
... u vezi Norvezana: All Norwegians become crown millionaires, in oil saving landmark

Poslednja izmena:
Није истина да је јефтиније у Норвешкој, доста је скупље. Али нпр. пропадне ти фирма и имаш 2 године 70% од плате (2600е у случају мог другара) и ето не мораш ништа да радиш, уживаш. Упознао сам их доста, неке чак из места где је 6 месеци ноћ, 10 месеци снег -ма нема код њих неке депресије, незадовољства сви ведри и расположени једноставно уживају без брига. Али јефтиније је на пример у Енглеској него код нас, мислим на намирнице.

А то за сељаке и пољупривреду, само будале могу да вређају и ови што не знају да саберу 2 и 2 . На селу може да се живи 5х боље него у граду. Конкретно- пољупривреда. Имаш посла, ни за 2 месеца у години дана. На количину земље коју поседујемо заради се око 70 просечних плата у Србији. Када се не ради, живим у граду и уживам, када треба за 2 сата сам тамо. Нисам затуцан, студирам, урбанији сам од већине ових што прозивају. Е сад што је већину срамота и не знам ни ја шта, друга ствар. Боље им је да раде у бутику,кладионици, обезбеђењу за 20 000 него да буду сељаци. И зар мислите да су Мишковић, Костић и комапнија луди као и онај Мухамед бин Зајед ...

=Nemanja92;3936524

На количину земље коју поседујемо заради се око 70 просечних плата у Србији.

Jel ti fali radne snage ? Ja bez posla, a ne bih da radim za 20000 u obezbedjenju u gradu i tako te sl. poslove. Ja bih na selo i da tucem lovu ozbiljnu. A posle mozemo u grad da se bahatimo, nije problem.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno