Šta je novo?

WD 3TB, Windows i G-parted live CD vide samo 746GB

TMEV

Slavan
Učlanjen(a)
04.07.2009
Poena
319
Da krenem iz pocetka da imate celu sliku o problemu.

Pre oko mesec dana dobio sam WD 3TB HDD koji sam samo prikopcao u mom kompjuteru da vidim jel radi. Tom prilikom sam video da u Windowsu vidim samo 2TB. Guglao, pratio prvo uputstvo, konvertovao MBR u GPT i video svih 3TB (tacnije 2.746TB). I tako ostavio sam ga da stoji. Samo da dodam ako je bitno, u kompu imam SSD od 120GB na kome je Win 8.1 i 2TB drajv koji je inace originalno dosao sa kompom. Sad mi on sluzi kao storage, zato i nisam zadrzavao ovaj od 3TB unutra.

I tako juce ja reko ajde mozda da izbacim DVD drajv, jer inace skoro da ga ne koristim (a ako bas zatreba imam 5.25" DVD drive enclosure). Ali prvo sam hteo da proverim da li radi. Na ploci (ASUS) ima jos 3 slobodne SATA konekcije i prvo sto se cudno desilo je da ako ga ustekam na 2 od 3, nakon ukljucivanja kompa, nece da butuje Windows uopste. Udjem u bios i SSD kao da je nestao, ne vidim ga??? Ali na preostalu od te 3 uspe da se butuje, ali kad se podigne sistem, ja nisam video 3TB uopste??? Ja zbunjen i kao konacnu probu, pristekam ga ja na onaj 5.25" enclosure i opet ga nisam video. Odem na disk management i sad se ne secam tacno, ali mislim da je tamo pisalo kao da je offline. Ja ga aktiviram nekako, valjda sam ga prebacio da bude "online". I nakon formiranja "new volume" otada vidim 746GB, 2TB su isparila.

Onda guglovanje i tokom 2-3h svi pokusaji nisu urodili. Instalirao sam neki Intel storage drajver i nije pomoglo. U disk managmentu sam video da je drajv GPT a ne MBR. Jos sam par stvari pokusao, jedna od njih je bila da butujem u G-Parted i nista. Negde sam video i Ease US Partition program i tu sam opet video 746GB i nista nisam mogao da uradim.

Ima li pomoci?
Ako ima jos nekih pitanja koja bi mozda zatrebala za precizniji odgovor, slobodno...

Update: gledam tih 6 SATA konekcija na ploci i vidim 5 su plave a 1 bele boje. Ta sto je bele boje je povezana na DVDRW. Iskopcam DVD pristekam onaj 3TB drajv i gle cuda u disk menagmentu vidim tih 2TB kao unallocated. I vrlo lako vratim tih 3TB. Medjutim, ustekam ja nazad DVDRW u neki drugi (1 od 3 plave SATA konekcije) i nista, Windows ga ne vidi.

Jel ima neko ideju sta je to? Meni jedino sto pada, je da ploca ne podrzava vise od 3 uredjaja. Dakle imam SSD, 2TB i DVDRW i eto sad sam hteo 3TB da ubacim

pomoglo bi da si reko koji je model ploce. taj jedan sto je bele boje je verovatno SATA3 a ostali SATA2. moguce je da je drugi proizvodjac, odnosno da SATA3 nije 'u cipsetu' ili tako nekako. onda koristi svoj drajver u windows-u, kao kad bi imao PCI karticu. kazu da treba izbegavati takav SATA3, bar za SSD.
pogledaj u biosu kako je podesen ahci za njih.

Poslednja izmena:
pomoglo bi da si reko koji je model ploce. taj jedan sto je bele boje je verovatno SATA3 a ostali SATA2. moguce je da je drugi proizvodjac, odnosno da SATA3 nije 'u cipsetu' ili tako nekako. onda koristi svoj drajver u windows-u, kao kad bi imao PCI karticu. kazu da treba izbegavati takav SATA3, bar za SSD.
pogledaj u biosu kako je podesen ahci za njih.

Druze, ima li nacina da saznam koja je tacno ploca. Komp mi je otvoren, ali ja ne vidim koji je model. Kupio sam ga celog, a ne kao pojedinacne komponente i sklapao.
Evo ovo je konkretno model: http://www.asus.com/Desktops/CM6340/specifications/
Ali ja tu i dalje ne vidim koja je ploca model. Vidim da pise kako kao ima SATA 1x6G i 4x3G, sto je 5, a ja imam 6 ???

Uključi komp, uđi u BIOS i pročitaj koji je tačno model ploče, sa revizijom i eventualno podrevizijom, iako bi to moralo da piše na samoj ploči, obično uz ivicu jedne od strana.
Pogledaj kakva su podešavanja za sve SATA konektore i probaj da promeniš podešavanja, pa vidi kako se ponaša sistem.
Taj bele boje, što reče kolega, je sigurno SATA3, a ovih 5 ostalih su SATA2, tako da uz podešavanja u BIOS-u gde je za taj beli namešteno AHCI, ja bih tu zakačio SSD, a na jedan od preostalih 5 DVD, pri čemu bih u BIOS-u podesio da je IDE. 3TB disk će takođe morati da ide na jedan od 5 "sporijih" SATA konektora, pri čemu u podešavanjima za njega stavi isto kao i za SSD, AHCI.
Probaj ovako, pa javi šta se dešava.

Uključi komp, uđi u BIOS i pročitaj koji je tačno model ploče, sa revizijom i eventualno podrevizijom, iako bi to moralo da piše na samoj ploči, obično uz ivicu jedne od strana.
Pogledaj kakva su podešavanja za sve SATA konektore i probaj da promeniš podešavanja, pa vidi kako se ponaša sistem.
Taj bele boje, što reče kolega, je sigurno SATA3, a ovih 5 ostalih su SATA2, tako da uz podešavanja u BIOS-u gde je za taj beli namešteno AHCI, ja bih tu zakačio SSD, a na jedan od preostalih 5 DVD, pri čemu bih u BIOS-u podesio da je IDE. 3TB disk će takođe morati da ide na jedan od 5 "sporijih" SATA konektora, pri čemu u podešavanjima za njega stavi isto kao i za SSD, AHCI.
Probaj ovako, pa javi šta se dešava.

Hvala puno. Cim dodjem kuci s posla pogledacu i javicu koja je tacno ploca. Probacu i da pogledam to u biosu, ali ja nikada to nisam radio da se bojim da nesto ne poremetim. Jedino da zapisem svaki korak sta sam radio pa da posle umem da vratim :).
Jednom sam petljao sa biosom kad sam prvi put kupio komp pre godinu dana. Ne znam sta je bilo, mislim da sam hteo da instaliram svoj Win 8, cistu instalaciju, a ne sve ono djubre sto dodje preinstalirano s kompjuterom. U svakom slucaju, nesto sam poremetio i jedva zivo sam vratio.
Isto tako ovo je prvi bios sto sam video da mogu misa da pomeram. Nijedan prethodni komp to nije imao. Pre godinu, to je recimo novo bilo za mene :D

Evo me opet. I dalje nisam uspeo da u biosu vidim ili nadjem koji je model ploca. U prilog sam stavio 2 slike prve strane cim se otvori bios: 1. slikan EZ mod i 2. Napredni mod.

Druge 2 slike su kako izgleda podesavanje za AHCI i IDE. Po defoltu, kad sam usao, namesteno je kao slika "AHCI". A da, da kazem da sam promenio mesta kao sto RingeRaja rece, pa sam SSD zakacio za beli a DVDRW za neki plavi konektor. Nakon toga nije hteo da butuje samo se komp ugasio. Ali nakon toga, usao u BIOS, i samo izasao i onda sad butuje bez problema.

Dakle da se vratim AHCI slika pokazuje da su svi "Disabled". Necu da diram ako radi. Sta mislite? Dok cekam odgovor, probacu da zakacim 3TB na neki od plavih konektora pa da vidim sta se desava.

Poslednja slika IDE nastaje kad u vrhu kliknem na "SATA mode selection" i tu odaberem IDE. Koliko ja vidim ne moze pojedinacno da se menja, vec po principu sve ili nista.

Prilozi

• EZ mod.jpg
    EZ mod.jpg
    214.4 KB · Pregleda: 50
  • Napredni Mod.jpg
    Napredni Mod.jpg
    133.8 KB · Pregleda: 45
  • AHCI.jpg
    AHCI.jpg
    133.5 KB · Pregleda: 51
  • IDE.jpg
    IDE.jpg
    171.5 KB · Pregleda: 38
Ja ne znam sta sam uradio, ali evo sad ga vidim???? Ukratko, kao iz prethodne poruke sto sam najavio. Pristekao sam 3TB na neki od plavih konektora, ostavio plocu po defoltu (SATA da bude AHCI kao na AHCI slici) i pri prvom podizanju sistema nista, nema diska. Ajde reko da vidim ima li ga u biosu. Odem tamo i ima ga. I nista, mislim se ajde sacekacu neciji odgovor. I kako se podigao Windows, tako ja vidim onaj prozor se odmah otvorio "installing new devices" tako nesto. I kad je to zavrsio sad ga vidim.

E sad, ko je ekspert u ovoj tematici, jel moze da mi kaze sta se desilo? Jedino sto sam uradio je zamenio SATA konektore za SSD i DVDRW.

A šta piše u BIOS-u?
Kako piše da su sad setovani uređaji, kao AHCI ili kao IDE?
Ako radi kako treba ne diraj, ako zeza onda ćemo da vidimo šta i kako.

SSD i opticke uredjaje ne treba kaciti na dodatne sata portove, to su obicno 2 porta a onih "glavnih" na koje treba kaciti ssd i optiku je 4 komada.
Ta 4 komada su kontrolisana preko chipseta i rade odma a ona 2 dodatna imaju svoj zaseban kontroler i treba im malkice vremnena da prorade...
Da li su kablovi naponski i sata kablovi ispravni?
Mozes li ih zameniti?
Da li ti sada radi optika?
Da li si dobro utakao kablove, naponske i sata?
Nemoj za sada da kacis nista na onaj dodatni sata konektor...

SSD i opticke uredjaje ne treba kaciti na dodatne sata portove, to su obicno 2 porta a onih "glavnih" na koje treba kaciti ssd i optiku je 4 komada.
Ta 4 komada su kontrolisana preko chipseta i rade odma a ona 2 dodatna imaju svoj zaseban kontroler i treba im malkice vremnena da prorade...
Da li su kablovi naponski i sata kablovi ispravni?
Mozes li ih zameniti?
Da li ti sada radi optika?
Da li si dobro utakao kablove, naponske i sata?
Nemoj za sada da kacis nista na onaj dodatni sata konektor...

Pa ispravni su sata kablovi cim mi sve sad radi. I optika radi, cita DVD.

Kad kazes "dodatni" sata konektor, sta tacno podrazumevas? Eto do sada su mi 3 bila slobodna. Jedino sto sam uradio je zamenio mesta SSD i DVDRW, i eto sad dodao 3TB.

Neki sata konektori su pod kontrolom chipseta koji ide uz proesor, neki drugi su vezani za zaseban kontroler (recimo "marvell") i oni su ti "dodatni".
Gledajuci po netu za tvoj chipset Intel-B75 na nekoj asusovoj ploci videh da su svih 6 sata konektora pod kontrolom intelovog B75 chipset-a, na toj nekoj ploci koja ne mora biti ista kao tvoja ali se verovatno isto ili slicno desava i na tvojoj ploci.
Onda ne diraj nista, ostavi kako si nakacio i dok radi ne cackaj.

Poslednja izmena:
Neki sata konektori su pod kontrolom chipseta koji ide uz proesor, neki drugi su vezani za zaseban kontroler (recimo "marvell") i oni su ti "dodatni".
Gledajuci po netu za tvoj chipset Intel-B75 na nekoj asusovoj ploci videh da su svih 6 sata konektora pod kontrolom intelovog B75 chipset-a, na toj nekoj ploci koja ne mora biti ista kao tvoja ali se verovatno isto ili slicno desava i na tvojoj ploci.
Onda ne diraj nista, ostavi kako si nakacio i dok radi ne cackaj.

Hvala. Dogovoreno, ne diram nista :)

Nazad
Vrh Dno