Šta je novo?

iPhone 6 / 6 Plus

Odgledao i dalje ne vidim multitasking vec dva kruga ucitavanja aplikacija.
Moj multitasking znaci otvoren safari/chrome, sms, mail, skype, viber, office, dropbox itd. i konstantno prebacivanje iz jedne app u drugu, uz kopiranje i slanje teksta, linkova, fajlova, surf na 10 tabova itd. I tako ceo dan. Da ima split screen koristio bih po dve istovremeno
Ne znam da li je 1gb rama dovoljno (zato sam i pogledao klip kao i druge testove i komentare i nista novo nisam saznao) mada verovatno jeste, cim i WP i iPhone dolaze sa toliko.

Ovde http://www.elitesecurity.org/t479258-1#3490360 kazu da UI nije fluidan pa mozda 1gb i nije dovoljno

Poslednja izmena:
Pa taj tvoj multitasking je ista stvar koja se demonstrira i u klipu. Ne razumem sta je nejasno ovde. On je prvo otvorio aplikacije i sve ih ostavio u pozadini, i posle se samo vracao na njih.

Jeste, ali redom, a ne simultano, random i neprekidno. Proslo je vec dve nedelje a nema nekog ozbiljnog testa, samo prepucavanja iPhone i android fanova i placenih novinara.
I nerealna poredjenja kao npr. trajanje baterije na iPhone 6 sa iOS 8 VS. iPhone 5s sa iOS 7. Pa ne moze tako, stavi iOS 8 i na 5s pa da vidimo. Ili kod anandtech-a baterija na 6 samo malo slabija od 6 Plus, kod gsmarene drasticno slabija.

Ja bih jako voleo da je baterija bolja od proslih modela i da je 1gb rama dovoljno, pa da dam 600e i budem miran godinu dana, ovako se nista ne zna a vreme prolazi

Nisam banovan jer nisam ni bio registrovan (bio sam pre 10 godina, ali sam zaboravio nick). I nemam viska vremena nego telefon koristim za posao, otud i takav nacin upotrebe.
Vrtim se na par domacih i nekoliko stranih foruma vec nekoliko dana, citam samo polovicne i neozbiljne testove i opise i nista korisno nisam saznao pa sam resio da se registrujem i pitam. Vidim da i ovde ima nekoliko korisnika koji skoro nista nisu napisali o telefonu, osim sto su ostavili par ss-ova.
Jel moze neko da uporedi iPhone 6 sa N5, S5, iPhone 5s? Da ima oba kod sebe, poslednje verzije OS-a na svakom i da koristi telefon za nesto vise a ne samo za angry birds, facebook i viber/whatsapp? Posto to moze da radi i iPhone 4 i SGS , ne treba bolji

Poslednja izmena:

Ipak je malo 1gb rama :D

Mislim da se sa ovim klipom moze zakljuciti prica o 1GB RAM-a kao uskom grlu iPhone-a 6 (za iPad se ne bih slozio zbog broja piksela koje renderuje). Razlika je bas dramaticna i tacno se vidi koliko TW gusi S5 (Nexus 5 bi se ovde dosta bolje snasao). Ovo je upravo razlika izmedju povrsnog nabrajanja HW specifikacija i dubljog ulaska u samo korisnicko iskustvo.

poređenje dimenzija ekrana 6 plus i iPad mini, za one koji možda razmišljaju da zamene kombinaciju fon + tablet ovim phabletom:
comparisonofscreensizes9.jpg

Moze li neko od korisnika iPhone-a da razrijesi ovu pricu oko multitaskinga? Ako npr. otvorite Safari u kojem pokrenete 5 tabova, poslije toga se vratite u Start meni, otvorite Dropbox i gledate svoje datoteke i nakon toga otvorite Galeriju da vidite par slika.

Tokom prebacivanja izmedju tih aplikacija, da li vas telefon vraca u stanje programa koje ste otvorili (znaci 5 tabova, fajlovi koje ste gledali, slike koje ste gledali) ili vam pokrece ta 3 programa ponovo kao da ih prvi put otvarate.

@Vukmon
Bas sam sad isprobao to sto trazis i aplikacije se nepokrecu ponovo vec ostaju u tom vec pokrenutom stanju,znaci samo nastavis dalje.

c7faf4d77a30e3e548fb7340c159a290.jpg

evo jos 1 usage.

Moze li neko od korisnika iPhone-a da razrijesi ovu pricu oko multitaskinga? Ako npr. otvorite Safari u kojem pokrenete 5 tabova, poslije toga se vratite u Start meni, otvorite Dropbox i gledate svoje datoteke i nakon toga otvorite Galeriju da vidite par slika.

Tokom prebacivanja izmedju tih aplikacija, da li vas telefon vraca u stanje programa koje ste otvorili (znaci 5 tabova, fajlovi koje ste gledali, slike koje ste gledali) ili vam pokrece ta 3 programa ponovo kao da ih prvi put otvarate.

То је далеко чешће на iPad-у поготово последњем него на телефонима. Пре много страница сам оставио линкове до видео клипова где људи то демонстрирају.

@Vukmon
Pogledaj ovde kako radi multitasking na iOS kada se poredi sa konkurencijom:

[YOUTUBE]nCln9_mgZJo[/YOUTUBE]
Tako radi iP6 sa 1GB RAM :)

http://www.phonearena.com/news/An-i...ed-test-demos-why-specs-are-for-geeks_id61278

Ovde na forumu je bio neki video gde se poredi Nexus 5 i iP6 ali bas bih voleo da vidim jedan test kao ovaj gore gde se koristi telefon normalno bez task killera.
Po meni ovo je najveca prednost iOS-a sto se ne usporava i ne treba ti task killer a restart telefona jos manje.

Poslednja izmena:

Pobogu pa naravno.

Valdevit: i dalje odlican rezultat. Voleo bih samo kada bi mogao da okacis SS bez upotrebe wifi-ja uopste ako je ikako moguce (ako imas mb na paketu); znaci da si sve vreme samo na 3g i data on!
Inace kazu za viber da bolesno jede bateriju na iosu

Ja prvi put cujem da Viber jede bateriju na iOS a korstim ga od kada se pojavio. Znam da skype je bio problem neko vreme jer je morao da bude aktivan u pozadini cak i kada ga nisi koristio, ali to je reseno odavno.
Inace 3G jeste veci potrosac od wi-fi.

Valdevit: i dalje odlican rezultat. Voleo bih samo kada bi mogao da okacis SS bez upotrebe wifi-ja uopste ako je ikako moguce (ako imas mb na paketu); znaci da si sve vreme samo na 3g i data on!
Inace kazu za viber da bolesno jede bateriju na iosu

Baš htedoh sad ovaj put to da uradim,al znaj da mi je signal kod kuće show program+za vikend planiram da škljocam malo više,pa i tu bateriju da vidim,pošto sam do sad opalio samo jednu sliku.

Ja prvi put cujem da Viber jede bateriju na iOS a korstim ga od kada se pojavio. Znam da skype je bio problem neko vreme jer je morao da bude aktivan u pozadini cak i kada ga nisi koristio, ali to je reseno odavno.
Inace 3G jeste veci potrosac od wi-fi.

I ja 1.put čujem da viber jede bateriju,a skype je za ios odvaratan us vakom pogledu i dan danas.3g ako je konst. i nije toliko veći potrošač,al ako je kao kod mene,prognoziram usage max 5 sati :)

Poslednja izmena:
Upravo zato te i pitam; i kod mene u berlinu signal varira izmedju 3-4 crtice i stalno sam na internetu preko mobilne mreze pa bi dobili otprilike realno stanje. Inace zavrsavam test koji radim vec dve nedelje da vidim koliko 3g brze trosi bateriju nego 2g i po svemu sto do sada mogu da primetim je cifra manja od 20% sto uopste nije strasno (inace 5s je u pitanju). Ono sto mi se kod ajfona ne svidja je kalibracija potrosnje baterije; ludo mi da recimo uvek jedan sat usage (nekad i vise) izguram sa 10% u startu (baterija bude na 90%),a za poslednjih dva sata mi treba vise od 40%.

čačkao sam jutros malo šesticu, drugar je kupio. Poredim ga sa moto X-om koji ima istu veličinu ekrana i ip6 ga šije "u visinu" za debljinu kaži prsta. Znači, nisu se baš potrudili da ekran upakuju u što manje kućište. Sve to klizi i lepo izgleda, ali brate krasni 8 zelenih za varijantu od 64gb pa ne bih dao da sam...
iP5s mi je ipak ostavio jači prvi utisak nego sada šestica
Bacio sam pogled i na Sonyjevu novu kompakt varijantu trojke, e to je upakovano kako treba, stvarno dobar posao.

Poslednja izmena:
Upravo zato te i pitam; i kod mene u berlinu signal varira izmedju 3-4 crtice i stalno sam na internetu preko mobilne mreze pa bi dobili otprilike realno stanje. Inace zavrsavam test koji radim vec dve nedelje da vidim koliko 3g brze trosi bateriju nego 2g i po svemu sto do sada mogu da primetim je cifra manja od 20% sto uopste nije strasno (inace 5s je u pitanju). Ono sto mi se kod ajfona ne svidja je kalibracija potrosnje baterije; ludo mi da recimo uvek jedan sat usage (nekad i vise) izguram sa 10% u startu (baterija bude na 90%),a za poslednjih dva sata mi treba vise od 40%.
kod mene u stanu je problem,što imam pogled na ceo grad i hvatam jedno 4-5 bazne stanice.Zbog toga imam u jednom trenutku 3g 20 Mb/s,u drugom ispod 1,a u trećem imam edge...ceo stan je tako pokriven.

2 million reservations in 6 hours: China shows strong early demand for iPhone 6 and iPhone 6 Plus

Ovo samo pokazuje koliko su rezultati prodaje jaki s obzirom da je tokom launch weekend-a prodato 10 mil iPhone-a a Kina nije bila ukljucena u prvom batch-u.
Evo još jedan tekst na tu temu: http://www.cnet.com/news/iphone-6-chinese-reservations-reach-2-million-in-6-hours-report/
u Kini je početak prodaje ajfona u par ranijih situacija bio praćen velikim gužvama, a desili su se i neredi kada su se telefoni rasprodali a gomila ljudi koja je čekala u redu ostala praznih ruku.
Zbog toga su prešli na ovaj sistem rezervacija - a 2 miliona uređaja za 6 sati je fenomenalna brojka.

Generalno perspektiva za Apple u bliskoj budućnosti izgleda veoma dobro:
- 4 telefona u tri veličine ekrana koji se odlično prodaju i verovatno će oboriti rekorde prodaje.
- iPad Air i iPad Mini će verovatno stagnirati i dalje zbog pojave velikih telefona, ali sada je izvesna pojava iPad Pro koji će sigurno doneti neku novu funkcionalnost i mogao bi privući nove korisnike
- na tržištu prenosnih računara, osim prostog povećanja specifikacija MacBook Pro, dugo se priča o 12" MacBook Air koji će sigurno biti hit, mogao bi biti "sweet spot" kad je veličina ekrana u pitanju, verovatno će imati manje bezele, retina ekran i novu generaciju intelovih procesora
- u segmentu desktopa, izgleda da nas dani dele od predstavljanja novih modela iMaca, sa retina (4x većom) rezolucijom, verovatno novi Thunderbolt display...
- tu je i potpuno novi segment uređaja, Apple watch čija se prodaja očekuje od februara...
- tu je i gomila najrazličitijih servisa, od onih koji odlično funkcionišu (tipa App Store), preko onih koji će verovatno doživeti transformaciju (iz iTunes modela prodaje muzike koji polako izumire ka streamingu - Beats/iTunes Radio), pa do onih koji tek treba da zažive, tipa Apple Pay...

da se vratimo na temu, poređenje brzine wifi - iPhone 5s vs iPhone 6 Plus:
[YOUTUBE]7ad4_FNKaRc[/YOUTUBE]

još jedan review:
[YOUTUBE]jY50Ekfsbuw[/YOUTUBE]

Ja sam ubijedjen da ce oni sa ApplePay razbiti trziste, bice hvatanja za glavu. PayPal bi mogao ozbiljno nastradati.

Sto je najsmjesnije, ako se ApplePay pokaze efikasnim, sigurno cu uzeti iP6 iako ima onu nakaznu kameru i fuge od keramickih plocica :)

Ja sam ubijedjen da ce oni sa ApplePay razbiti trziste, bice hvatanja za glavu. PayPal bi mogao ozbiljno nastradati.

Sto je najsmjesnije, ako se ApplePay pokaze efikasnim, sigurno cu uzeti iP6 iako ima onu nakaznu kameru i fuge od keramickih plocica :)

Ako nesto svaki iFon ima to je odlican izbor caseova pa "nakazna" kamera i tregere neces ni primetiti.

I ja mislim da će u Americi proći jako dobro. Ogromna koncentracija Apple telefona (doduše mnogi nemaju poslednju generaciju). Fora je što je u Americi zantno gora stvar sa zloupoptrebama kartica nego u evropi + problemi sa magnetnim trakama i gomile kartica = idealno tlo za ovakav servis.

Ovo je moglo da poleti i sa Androidom, da nema velikog kočenja operatera.

I ja mislim da će u Americi proći jako dobro. Ogromna koncentracija Apple telefona (doduše mnogi nemaju poslednju generaciju). Fora je što je u Americi zantno gora stvar sa zloupoptrebama kartica nego u evropi + problemi sa magnetnim trakama i gomile kartica = idealno tlo za ovakav servis.
Za Ameriku sam 100% siguran da prolazi, tu nema dileme. Pitanje ostaje, kako ce se sve to prosiriti na Evropu. Ja bih volio da citav sistem dobijemo sto prije (iako ne vidim objektivne prepreke, ako je vec Apple direktno dogovarao sa najvecim izdavacima kartica na svijetu koji su prisutni i na nasim prostorima).

Ako nesto svaki iFon ima to je odlican izbor caseova pa "nakazna" kamera i tregere neces ni primetiti.
Upravo tako i planiram da ga ujedno zastitim, a dijelovi koji mi se ne svidjaju nece ni biti vidljivi.

Nazad
Vrh Dno